1959 – Albert cí­meres mezben

Albert Flórián

Albert Flórián

1959. január 1. Tunisz, MAGYARORSZÁG B-TUNISZ 3:0 (B válogatott mérkőzése)
Góllövők: Tichy(2), Göröcs
Magyarország: Török (U. Dózsa) – Rajna (U. Dózsa), Sipos (MTK), Novák (Haladás) – Szojka (SBTC), Kovács III. (MTK) – Bukovi (MTK), Göröcs (U. Dózsa), Tichy (Honvéd), Pál (Csepel), Gerencsér (BVSC)
Csere: Kisuczky (Csepel)

* * *

1959. március 29., Kazanliak, MAGYARORSZÁG IFJ.-LUXEMBURG IFJ. 10:1 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kékesi(4), Albert(4), Menczel, Pém
Magyarország: Aczél (BVSC) – Köves (PVSK), Sóvári (U. Dózsa), Petrovics (MÁVAG) – Solymosi (DVTK), Menczel (SBTC) – Keglovich (Győr), Kékesi (Vasas), Pém (Haladás), Albert (FTC), Radics (Győr)

* * *

1959. április 1., Plovdiv, MAGYARORSZÁG IFJ.-SPANYOLORSZÁG IFJ. 2:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kékesi, Pém
Magyarország: Aczél (BVSC) – Nemes (), Sóvári (U. Dózsa), Petrovics (MÁVAG) – Solymosi (DVTK), Menczel (SBTC) – Pém (Haladás), Kékesi (Vasas), Ihász (Vasas), Albert (FTC), Keglovich (Győr)

* * *

1959. április 2., Dimitrovgrád, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 0:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Takács (Haladás) – Kürtösi (SZEAC), Sóvári (U. Dózsa), Petrovics (MÁVAG) – Ihász (Vasas), Menczel (SBTC) – Keglovich (Győr), Kékesi (Vasas), Nagy B. (BVSC), Kovács II. (DVTK), Radics (Győr)

* * *

1959. április 4., Dimitrovgrád, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 1:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Aczél (BVSC) – Köves (PVSK), Sóvári (U. Dózsa), Menczel (SBTC) – Solymosi (DVTK), Ihász (Vasas) – Kovács II. (DVTK), Kékesi (Vasas), Pém (Haladás), Albert (FTC), Keglovich (Győr)
Csere: Takács (Haladás)

A második félidőben fölénybe került csapatunk. Kitűnően játszott, úgy, ahogy itt Bulgáriában még egyszer sem láttuk. Az olaszok kétségbeesve védekeztek. Az 58. percben egyenlí­tési alkalmat szalasztottunk el. Keglovich fejese pattant vissza a kapufáról, utána a kapus a labdát szögletre tolta. Az utolsó negyedórában önmagukat múlták felül a magyar fiúk. Egyik szép támadás után Albert lövése pattant vissza a kapufáról. A 74. percben egy kapunk előtti kavarodás közben a földön fekvő Aczélt Ferrarri fejbe rúgta. Aczélt kivitték, helyette Takács jött be. Az utolsó 6 percben az olaszok keményen romboltak, azután fütty. A magyarok kapták a nagyobb tapsot, viszont az olaszok jutottak tovább…

* * *

1959. április 6., Szófia, MAGYARORSZÁG IFJ.-NDK IFJ. 6:1 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Albert(2), Kovács(2), Pém, öngól
Magyarország: Takács (Haladás) – Menczel (SBTC), Sóvári (U. Dózsa), Kürtösi (SZEAC) – Solymosi (DVTK), Nagy B. (BVSC) – Keglovich (Győr), Kovács II. (DVíK), Pém (Haladás), Albert (FTC), Radics (Győr)

A 3. helyért játszott mérkőzésen félidőben a németek még 1:0-ra vezettek. A II. félidőben alaposan megváltozott a játék képe, és egymásután alakultak ki a helyzetek a német kapu előtt. Fiataljaink „bevágtak” egy ötöst, a hatodikat a német hátvéd zavarában a saját kapujába rúgta …

* * *

1959. április 19., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG-JUGOSZLÁVIA 4:0 (1:0)
vezette: Campanati (olasz)
Góllövők: Tichy(2), Pál, Sándor
Magyarország: Grosics (Tatabánya) – Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) – Bundzsák (Vasas), Kotász (Honvéd) – Sándor (MTK), Göröcs (U. Dózsa), Budai (Honvéd), Tichy (Honvéd), Fenyvesi (FTC)
Csere: Tichy h. Pál (Csepel)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A magyar csapat különösen a II. félidőben játszott jól. Ez a gól is ebben a játékrészben született meg:

Az 53. percben Sándor futna el a labdával, 30 méterre a kaputól, de Sijakovics csúnyán elkaszálja a jobbszélsőt, akinek a játékvezető felí­rja a számát. A szabadrúgásnak Bundzsák áll neki, az előrehúzódott Mátraihoz játszik, ő átí­veli a labdát a jobboldalra, a remekül befutó Tichy pedig 8 méterről a kapu közepébe fejel.

A Népsportban külön elismeréssel illeték a mérkőzésen bőrigázott, de hűséges szurkolótábort:

A magyar labdarúgás statisztikai adatai közé bejegyzik, hogy 1959. április 19-én Magyarország válogatottja 4:0 arányban legyőzte Jugoszlávia válogatott együttesét. Az is szerepel majd a statisztikában, hogy kik voltak azok a játékosok, akik ezt a diadalt kiví­vták. Talán még azt is megemlí­tik, hogy 90 000 néző látta a mérkőzést. Olyan 90 000 szurkoló, aki megérdemelné, hogy a statisztika az ő nevüket is feljegyezze. A 90 000 szurkoló vasárnap már a kora délutáni időben megindult a Népstadion felé, pedig a terhes gomolygó felhők majdnem a földet seperték. Biztos volt, hogy hullik majd nyakukba bőven az égi áldás. Ők ezzel mitsem törődtek, kitartottak az utolsó percig és úgy buzdí­tották győzelemre a magyar tizenegyet, mintha simogató tavaszi napsütés lett volna. Hadd tudja meg a 90 000 szurkoló, hogy erről nem feledkezett meg a magyar együttes és vezetősége sem. Vasárnap este, amikor a baráti vacsorán összecsendültek a poharak, a legnagyobb elismerés hangján folyt a szó erről a kilencvenezerről. Ha az Akadémia hozzájárulna meg is érdemelnék, hogy ezentúl csupa nagy betűkkel í­rjuk le: a SZURKOLÓ…

Bővebben …

* * *

1959. április 19., Skopje, JUGOSZLÁVIA B-MAGYARORSZÁG B 1:0 (B válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Tóth (DVTK) – Kárpáti (Vasas), Szigeti (DVTK), Lantos (MTK) – Szojka (SBTC), Kovács III. (MTK) – Szovják (Tatabánya), Töröcsik I. (Honvéd), Monostori (Dorog), Gilicz (Honvéd), Szimcsák (MTK)
Csere: Lahos (Tatabánya)

A kitűnően játszó jugoszláv együttes mozgékony csatársora révén rengeteg gólhelyzetet dolgozott ki és a játék képe alapján 3-4 gólos jugoszláv győzelem lett volna reális.

* * *

1959. április 19., Nis, JUGOSZLÁVIA U-MAGYARORSZÁG U 1:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Szentmihályi (Győr) – Werner (DVTK), Lakat (Dorog), Novák (Haladás) – Nagy (MTK), Gallai (U. Dózsa) – Nagy K. (U. Dózsa), Kisuczky (Csepei), Biró (Tatabánya), Methesz (Vasas), Nemes (SZEAC)
Csere: Halápi (U. Dózsa)

* * *

1959. április 19., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ.-JUGOSZLÁVIA IFJ. 3:2 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kovács, Ihász. Albert
Magyarország: Aczél (BVSC) – Solymosi Z. (MTK), Sóvári (U. Dózsa), Menczel (SBTC) – Solymosi E. (DVTK), Nagy B. (BVSC) – Kovács II. (DVTK), Kékesi (Vasas), Ihász (Vasas), Albert (FTC), Keglovich (Győr)
Csere: Bodai (Csepel)

A győztes gól a 62. percben í­gy született meg:

Albert kiugrott, faképnél hagyta a védőket, 8 méterről lőtt A labda a bal kapufa belső éléről a hálóba pattant, 3:2!

Az ifjúságiak mérkőzése után a jugoszláv újságí­rók egymás után tették fel a kérdéseket a magyar kollégáknak:

– Ki a magyar csapat 10-ese, az a nyurga balösszekötő? Melyik csapatban játszik? Valóban ifjúsági korban van még?

A magyar újságí­rók megadták a felvilágosí­tást Albert Flóriánról, a Ferencváros 1941. szeptember 15-én született válogatott csatáráról, aki ezen a mérkőzésen annak ellenére, hogy több biztosnak látszó gólhelyzetet kihagyott, a mezőny legjobb csatára volt. Sajnos a mérkőzés végén Albert súlyos sérülést szenvedett, s kórházba kellett szállí­tani.

* * *

1959. május 1., Drezda, MAGYARORSZÁG-NDK 1:0 (0:0)
vezette: Gulliksen (norvég)
Góllövő: Göröcs
Magyarország: Grosics (Tatabánya) – Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) – Bundzsák (Vasas), Kotász (Honvéd) — Budai (Honvéd), Göröcs (U. Dózsa), Csordás (Vasas), Tichy (Honvéd), Fenyvesi (FTC)
Csere: Mátrai h. Berendi (Vasas)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A magyar csapat a vártnál gyengébben játszott, de ketten ezúttal is remekeltek.

Grosics régi napjaira emlékeztetően védett. Nagyon biztos őre volt a kapunak. Mindig gyorsan lépett közbe, a legjobb megoldásokat választotta. Akadt jónéhány bravúros védése! Kotász a mezőny legjobbjának bizonyult. Nagy területen harcolt, rendkí­vül friss, mozgékony volt. Általában pontosak voltak a leadásai s többnyire a legjobb helyzetben álló társához továbbí­totta a labdát. Karmestere volt a magyar csapatnak.

Bővebben …

* * *

1959. május 2., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG B-NDK B 3:1 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Lantos, Molnár, Hajós
Magyarország: Tóth (DVTK) – Szőcs (Honvéd), Szigeti (DVTK), Lantos (MTK) – Szojka (SBTC), Kovács III. (MTK) – Szovják (Tatabánya), Lahos (Tatabánya), Hajós (SZEAC), Molnár (MTK), Taliga (SBTC)

* * *

1959. május 2., Berlin, MAGYARORSZÁG U-NDK U 2:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Rákosi, Pál
Magyarország: Cserháti (SBTC) – Werner (DVTK), Lakat (Dorog), Novák (Haladás) -Nagy (MTK), Gallai (Ú. Dózsa) – Marosi (Honvéd), Rákosi (FTC), Pál (Csepel), Mathesz (Vasas), Povázsai (Csepel)
Csere: Biró (Tatabánya), Monostori (Dorog)

* * *

1959. június 28., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 3:2 (2:0)
vezette: Demcsenko (szovjet)
Góllövők: Göröcs(2), Sándor
Magyarország: Grosics (Tatabánya) – Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) – Bundzsák (Vasas), Kotász (Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (U Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Honvéd), Fenyvesi (FTC)
Csere: Sándor h. Gilicz (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Albert Flórián ezen a mérkőzésen szerepelt először a válogatottban:

– Nagyon szurkoltam az első percekben. De amikor az első két labdát jól kezeltem le, ez megnyugtatott és az is nagy segí­tséget jelentett nekem, hogy a többiek nagyon biztattak. Az I. félidőben volt egy nagy helyzetem. Már úgy láttam, hogy a labdát biztosan be tudom gurí­tani a kapu jobb sarkába, közben azonban sajnos, a labda megugrott és odalett a nagy helyzet… Pedig de szép lett volna gólt lőni első válogatottságom alkalmával!

Albert pályafutása végéig 31 gólt szerzett a magyar válogatottban!

Bővebben …

* * *

1959. június 28., Eskilstuna, MAGYARORSZÁG B-SVÉDORSZÁG B 6:3 (4:1) (B válogatottak mérkőzése)
vezette: H. Andersson (dán)
Góllövők: Hajós(3), Rákosi(2), Szőcs (11-esből)
Magyarország: Faragó (Honvéd) — Szőcs (Honvéd), Polgár (Tatabánya), Lantos (MTK) — Nagy (MTK), Prohászka (Dorog) — Szovják (Tatabánya), Hajós (SZEAC), Bödör (MTK), Rákosi (FTC), Taliga (SBTC)
Csere: Lantos h. Dalnoki (FTC), Taliga h. Molnár (MTK), Faragó h. Cserháti (SBTC)
Edző: Opata Zoltán

* * *

1959. június 28., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ.-NDK IFJ. 3:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Farkas(2), Solymosi
Magyarország: Szilágyi (Békéscsabai Épí­tők) – Köves (PVSK), Menczel (SBTC), Kürtösi (SZEAC) – Solymosi (DVTK), Spieldner (Gyárépí­tők) – Kökény (Cegléd), Kovács II. (DVTK), Nagy B. (BVSC), Krajcsi (SBTC), Horváth (Daru SC)
Csere: Borbás (Ózd), Farkas (László Kórház)

* * *

1959. július 16., Wroclaw, SZÓFIA-BUDAPEST 4:0 (Nemzetközi Torna – Budapest válogatott mérkőzése)
Budapest: Kovalik (Vasas) – Rajna (U. Dózsa), Polgár (Tatabánya), Dalnoki (FTC) – Szini (U. Dózsa), Prohászka (Dorog) – Szovják (Tatabánya), Göröcs (U. Dózsa), Albert (FTC), Rákosi (FTC), Taliga (SBTC)
Csere: Kuharszky (U. Dózsa)

* * *

1959. július 19., Poznan, BUDAPEST-BUKAREST 2:2 (Nemzetközi Torna – Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövők: Novák, Taliga
Budapest: Török (U. Dózsa) – Novák (Haladás), Polgár (Tatabánya), Dalnoki (FTC) – Szini (U. Dózsa), Paulás (DVTK) – Szovják (Tatabánya), Göröcs (U. Dózsa), Hajós (SZEAC), Mathesz (Vasas), Taliga (SBTC)
Csere: Kuharszky (U. Dózsa)

120 percnyi játék után a torna szabályai értelmében kétszer öt 11-es rúgásával kellett eldönteni a mérkőzést. Mindegyik 11-est más, más játékosnak kellett rúgnia ugyanarra a kapura. Először a román csapat rúgta a tizenegyeseket. öt közül azonban háromszor hibáztak a román játékosok. A magyar csapatból először Dalnoki, majd Novák, azután Taliga is berúgta a 11-est és ezzel Budapest csapata jutott tovább a tornán.

* * *

1959. július 22., Krakkó, BUDAPEST-BRATISLAVA 2:1 (Nemzetközi Torna – Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövő: Albert(2)
Budapest: Török (U. Dózsa) – Rajna (U. Dózsa), Polgár (Tatabánya), Novák (Haladás) – Prohászka (Dorog), Paulás (DVTK) – Szovják (Tatabánya), Göröcs (U. Dózsa), Albert (FTC), Mathesz (Vasas), Taliga (SBTC)
Csere: Kuharszky (U. Dózsa)

A Nemzetközi Torna végeredménye: 1. Varsó, 2. Katowice, 3. Krakkó, 4. Szófia, 5. Budapest, 6. Bratislava, 7. Berlin, 8. Bukarest

* * *

1959. szeptember 23., Liverpool, MAGYARORSZÁG U-ANGLIA U 1:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Rákosi.
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Werner (DVTK), Orbán (Győr), Novák (Haladás) – Nagy (MTK), Solymosi (DVTK) – Nemes (SZEAC), Kuharszky (U. Dózsa), Monostori (Dorog), Rákosi (FTC), Mathesz (Vasas)
Csere: Deli (Tatabánya)

* * *

1959. szeptember 27., Budapest, Népstadion, SZOVJETUNIÓ-MAGYARORSZÁG 1:0 (0:0) (Nemzetek Európa Kupája selejtező)
vezette: Kowal (lengyel)
Magyarország: Grosics (Tatabánya) – Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) – Bozsik (Honvéd), Kotász (Honvéd) – Sándor (MTK), Göröcs (U. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Honvéd), Fenyvesi (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A magyar csapat azzal a szándékkal lépett a pályára, hogy támadó szellemben játszik majd, hiszen másként eleve nem lehetett volna esélye arra, hogy behozza kétgólos hátrányát. A magyar válogatott nagy akarással, nagyon nagy lelkesedéssel kezdett. Az első negyedórában lendületes, viharos erejű támadásokat vezettünk. A mérkőzés végső kimenetele szempontjából azonban döntő jelentőségűnek bizonyult, hogy sorozatos rohamozásainkat nem tudtuk gólokra váltani.

Az első húsz perc elteltével fokozatosan visszaestünk, egyre jobban kiütközött a két csapat közötti erőnléti különbség.

Barcs Sándor, az MLSZ elnöke í­gy nyilatkozott a mérkőzés után: — A szovjet válogatott jobb volt. Erőben és gyorsaságban felülmúlta a mieinket. Sándor gólja szabályos volt. Sándor ugyanis 0:0-s állásnál fejelt egy gólt, amit a játékvezető nem í­télt meg. Leshelyzetet látott…

Bővebben …

* * *

1959. szeptember 27., Moszkva, Luzsnyiki stadion, MAGYARORSZÁG B-SZOVJETUNIÓ B 2:0 (2:0) (B válogatottak mérkőzése)
vezette: Köhler (NDK-beli)
Góllövők: Grozdics, Taliga
Magyarország: Faragó (Honvéd) – Dudás (Honvéd), Várhidi (U. Dózsa), Novák (Haladás) — Nagy (MTK), Borsányi (U. Dózsa) – Grozdics (Komló), Hajós (SZEAC), Bödör (MTK), Rákosi (FTC), Taliga (SBTC)
Csere: Faragó h. Török (U. Dózsa), Hajós h. Kuharszky (U. Dózsa)
Edző: Volentik Béla

* * *

Kinában túrázik az olimpiai csapat (fotó: Novák Dezső gyűjteményéből)

Kí­nában túrázik a magyar csapat (fotó: Novák Dezső gyűjteményéből)

1959. október 2., Tiencsin, MAGYARORSZÁG B-HOPEJ TARTOMÁNY VÁL. 1:1 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Góllövő: Pál
Magyarország: Török (U. Dózsa) – Dudás (Honvéd), Várhidi (U. Dózsa), Hegyi (Pécs) — Solymosi (DVTK), Borsányi (U. Dózsa) — Grozdics (Komló), Rákosi (FTC), Bödör (MTK), Pál (Csepel), Taliga (SBTC)
Csere: Nagy (MTK), Hajós (SZEAC)

Első mérkőzésünket a Kí­nai Népköztársaságban pénteken játszottuk Tiencsinben a nagy stadionban. Ellenfelünk a kí­nai spartakiadon győztes 45 milliós Hopej-tartomány válogatottja volt.

Csapatunk csak nehezen kapott lábra. Fáradtan mozogtak a fiúk. A 23. percben értük el gólunkat: Bödör labdáját Pál tí­z méterről laposan lőtte a kapuba. Több helyzetet kihagytunk. Rákosi például kétszer állt egyedül a kapussal szemben, de 3 méterről sem tudott a kapuba találni.

* * *

1959. október 5., Peking, MAGYARORSZÁG B-SZOVJETUNIÓ A 1:1 (B válogatott mérkőzése)
Góllövő: Bödör
Magyarország: Faragó (Honvéd) – Dudás (Honvéd), Várhidi (U. Dózsa), Novák (Haladás) – Nagy (MTK), Borsányi (U. Dózsa) – Nemes (SZEAC), Rákosi (FTC), Bödör (MTK), Pál (Csepel), Taliga (SBTC)

Az első perctől az utolsóig hatalmas iramban folyt a játék. A magyar B-válogatott tagjai kipihenték magukat, megszokták az időkülönbözetet is. s ez meg is látszott a teljesí­tményükön. A szovjet A-válogatottat meglepte ifjú labdarúgóink szí­vós játéka és technikai érettsége. B-válogatottunk feltétlen megérdemelte a döntetlent, hiszen a 80. percig 1:0-ra, jó játékkal a mieink vezettek.

* * *

1959. október 8., Peking, KíNA A-MAGYARORSZÁG B 1:0 (B válogatott mérkőzése)
Magyarország: Faragó (Honvéd) – Dudás (Honvéd), Várhidi (U. Dózsa), Novák (Haladás) – Nagy (MTK), Borsányi (U. Dózsa) – Nemes (SZEAC), Hajós (SZEAC), Bödör (MTK), Pál (Csepel), Taliga (SBTC)
Csere: Kuharszky (U. Dózsa), Grozdics (Komló)

A játékidő a befejezéséhez közeledett. Nézők, játékosok már abban a hiszemben voltak, hogy gólnélküli döntetlennel kell megelégednie a két csapatnak, amikor a 89. percben a kí­nai csapat balszélsője tisztán kapta a labdát, lövésszerű beadása kapunk elé került, ahol a befutó Borsányi menteni akart, de zavarában – felszabadí­tó rúgás helyett – a kapunk balsarkába rúgta a labdát. (Ha nem lép közbe a labda kiment volna!) így lett 1:0 a kí­nai csapat javára …

* * *

1959. október 11., Belgrád, MAGYARORSZÁG-JUGOSZLÁVIA 4:2 (2:2)
vezette: Jonny (olasz)
Góllövők: Albert(3), Bundzsák
Magyarország: Grosics (Tatabánya) – Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) – Bozsik (Honvéd), Kotász (Honvéd) – Sándor (MTK), Göröcs (U. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Honvéd), Szimcsák (MTK)
Csere: Bozsik h. Szojka (SBTC), Albert h. Bundzsák (Vasas)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A 4. percben Szimcsák a 16-oson belülről lágyan középre í­veli a labdát, Albert 2 méterről a bal alsó sarokba fejeli, 1:0! Dermedt csend fogadja a gyors magyar gólt. Továbbra is támadásban maradunk. A 10. percben Albert kiugratja Tichyt, a középcsatár kapura tör, már a 11-es ponton túljár, amikor Miladinovics hátulról felvágja, 11-es! Bozsik fut neki a labdának és jobbal mintegy 2 méterre a jobb kapufa mellé helyezi!

A 15. percben már 2:1-re a jugoszlávok vezettek! A 33. percben azután Albert ismét fejesgólt szerzett – í­gy 2:2-es döntetlennel zárult az első félidő.

A 69. percben Albert nagyszerű egyéni bravúrral mesterhármast ér el: a jugoszláv kaputól mintegy 30 méterre megindul a labdával, összecsap egy védővel, nála marad a labda, három védő is igyekszik őt szerelni, de mindhármat kicselezi, Soskics kifut elé, Albert a balra mozduló Soskics mellett jobbra húzza a labdát és 10 méterről belsővel az üres kapuba lő, 3:2 Magyarország javára.

A 82. percben pazar magyar támadás gördül a pályán. Szimcsák beadását Tichy Göröcs elé fejeli, Göröcs látja, hogy Bundzsák előretör, ügyesen hátrafelé Bundzsák lábára gurí­tja a labdát, és Bundzsák futtából 17 méterről a jobb oldali léc mellett a hálóba lő, 4:2!

Bővebben …

* * *

1959. október 11., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG B-JUGOSZLÁVIA B 4:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Monostori, Gerencsér, Csernai, Lantos
Magyarország: Gelei (MTK) – Werner (DVTK), Szigeti (DVTK), Lantos (MTK ) – Török (DVTK), Berendi (Vasas) — Friedmanszky (FTC), Varga (Dorog), Monostori (Dorog), Molnár (MTK), Gerencsér (BVSC)
Csere: Csernai (BVSC)

* * *

1959. október 11., Szeged, MAGYARORSZAG U-JUGOSZLÁVIA U 1:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Nyiri
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) – Jenei (MTK). Orbán (Győr), Fellegi (Dorog) – Szepesi (Tatabánya), Nyiri (Miskolc) – Kökény (Előre), Pál (Csepel), Göncz (BVSC), Dunai (Pécs), Boros (SZEAC)
Csere: Szabó (SZEAC), Sátor (Csepel)

* * *

1959. október 11., Belgrád, MAGYARORSZÁG IFJ.-JUGOSZLÁVIA IFJ. 3:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Farkas(3)
Magyarország: Száger (FTC) – Menczel (SBTC), Mészöly (III. ker.), Kürtösi (SZEAC) – Galambos (Honvéd), Ihász (Vasas) – Reményik (SZEAC), Kékesi (Vasas), Nagy B. (BVSC), Farkas (Vasas), Krajcsi (SBTC)
Csere: Káposzta (U. Dózsa), Gál (MTK)

Szünetben még a jugoszlávok vezettek 1:0-ra! A II. félidőben elsősorban az ellenállhatatlanul játszó Farkas révén sorra születtek a gólok és a magyar csapat biztosan győzött. Hoffer József ifj. szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozta:

– örülök, hogy 1953 óta nem szakadt meg győzelmi sorozatunk a jugoszláv ifik ellen.

* * *

Novák Dezső

Novák Dezső

1959. október 25., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 8:0 (6:0)
vezette: Lukjanov (szovjet)
Góllövők: Tichy(4), Göröcs(2), Sándor, Albert
Magyarország: Grosics (Tatabánya) – Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Novák (Haladás) – Bundzsák (Vasas), Kohász (Honvéd) – Sándor (MTK), Göröcs (U. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Honvéd), Szimcsák (MTK)
Csere: Kotász h. Bozsik (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Még az első perc végét sem jelezte az óra mutatója, s máris megrezzent a svájciak hálója: megszületett az első magyar gól. Ez a gyors gól azután megadta az egész mérkőzés alaphangulatát. A magvar csapatot felvillanyozta és előrevetette a nagy svájci vereség árnyékát. A játék képén már az első percekben meglátszott, hogy a két csapat között lényeges tudásbeli különbség van. 6:0-s félidő után a magyar csapat lefékezett, engedett az iramból, de még í­gy is kilenc nagy gólhelyzetet hagytunk ki…

Bővebben …

* * *

1959. november 7., Diósgyőr, MAGYARORSZÁG U-NSZK U 2:2 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Dunai(2)
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) – Werner (DVTK), Orbán (Győr), Fellegi (Dorog) – Solymosi (DVTK), Nyiri (MVSC) – Kökénv (Előre), Göncz (BVSC), Monostori (Dorog), Dunai (Pécs). Halápi (U. Dózsa)
Csere: Gelei (MTK), Szepesi (Tatabánya)

* * *

1959. november 8., Budapest, Népstadion MAGYARORSZÁG-NSZK 4:3 (1:0)
vezette: Saar (szovjet)
Góllövők: Tichy(2), Albert, Sándor
Magyarország: Grosics (Tatabánya) – Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) – Bundzsák (Vasas), Kotász (Honvéd) – Sándor (MTK), Göröcs (U. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (H0nvéd), Szimcsák (MTK)
Csere: Göröcs h. Bozsik (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Az NSZK válogatottjának első budapesti vendégszereplését órási érdeklődés előzte meg. Két Népstadion is megtelt volna erre a mérkőzésre… Izgalmas első 45 perc után szenzációsan kezdődött a második félidő:

A 47. percben Albert kapja a labdát a 16-os előtt. A középcsatár dí­szkí­sérettel tör előre, három védőt is kicselez, szorongatott helyzetben balra kanyarodva 7 méterről a kapu baloldalába lő. 2:0! Kezdés után Tichy Sándor mellett áll, a labdát Sándor szerzi meg, lefutja a védőket és a kifutó Tilkowski mellett 12 méterről a kapu baloldalába helyezi a labdát, 3:0! A németek azonban 3:0 után sem adták fel a harcot, s végül sikerült tisztes vereséggel elhagyniok a Népstadion gyepét.

Sepp Herbergernek, az NSZK szövetségi kapitányának a mérkőzés utáni nyilatkozata: — Ilyen erős magyar válogatott ellen még nem játszottunk. Véleményem szerint ez az együttes feltétlenül eléri az 1954-es világbajnokságon szerepelt magyar csapat tudását. Kiváló együttes. Mind a védekezésben, mind a támadásban kiemelkedőt tud nyújtani. A magyar csapat győzelme teljesen megérdemelt.

Bővebben …

* * *

1959. november 8., Saarbrücken, NSZK B-MAGYARORSZÁG B 2:1 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Borsányi
Magyarország: Faragó (Honvéd) – Dudás (Honvéd), Várhidi (U. Dózsa), Novák (Haladás) – Török (DVTK), Borsányi (U. Dózsa) – Bödör (MTK), Rákosi (FTC), Orosz (FTC), Pál (Csepel), Molnár (MTK)
Csere: Kovács III. (MTK)

* * *

1959. november 22., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:1 (Olimpiai selejtező – Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Albert, Várhidi
Magyarország: Faragó (Honvéd) – Dudás (Honvéd), Várhidi (U. Dózsa), Novák (Haladás) – Nagy (MTK), Borsányi (U. Dózsa) – Iván (DVTK), Göröcs (U. Dózsa), Albert (FTC), Rákosi (FTC), Szimcsák (MTK)
Szövetségi edző: Volentik Béla

Olimpiai válogatott csapatunk győzelemmel mutatkozott be, s ezért dicséret illeti. Mindjárt hozzátehetjük azonban, hogy játékával nem váltotta be a jogos reményeket. Győzelmét igen jó képességű ellenféllel szemben harcolta ki az első selejtező mérkőzésen. Még ki sem ugrott a nagy órán a második percet jelző pont, amikor gólt érünk el. Rákosi labdáját Göröcs veszi át, faképnél hagyja a védőket, 8 méterről futtából lő. A labda a balkapufa tövéről kipattan, de a ragyogó ütemben befutó Albert 6 méterről a kapu közepébe vágja, 1:0 Magyarország javára.

A nagyszerű kezdés után a jó folytatás elmaradt. Az osztrákok még az első félidőben egyenlí­tettek, és a magyar csapat csak tizenegyesből tudta a győztes gólt megszerezni.

Bővebben …

* * *

1959. november 28., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG B-OLASZORSZÁG B 2:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Dunai, Monostori
Magyarország: Faragó (Honvéd) – Dudás (Honvéd), Várhidi (U. Dózsa), Dalnoki (FTC) – Nagy (MTK), Borsányi (U. Dózsa) – Csordás (Vasas), Orosz (FTC), Monostori (Dorog), Dunai (Pécs), Szimcsák (MTK)
Csere: Kovács III. (MTK), Pál (Csepel)

Az érdeklődéssel várt mérkőzés sorsa tulajdonképpen már az első percek után eldőlt, amikor is a játékvezető kiállí­totta Guarnaccit s í­gy az olasz csapat emberhátrányba került. Ettől kezdve a magyar csapat teljesen átvette a játék irányí­tását, nagy mezőnyfölénybe játszott s az első félidő egyes időszakaiban döntő fölénybe került.

* * *

1959. november 29., Firenze, MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 1:1 (0:0)
vezette: Roomer (holland)
Góllövő: Tichy
Magyarország: Grosics (Tatabánya) – Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) – Bundzsák (Vasas), Kotász (Honvéd) – Sándor (MTK), Göröcs (U. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Honvéd), Fenyvesi (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Sorozatos támadásaink után az 50. percben Mátrai előre jön a labdával, az előrehúzódott Kotászhoz játszik, aki átmegy a védőkön, a 16-os vonalról balra gurí­tja a labdát, Albert megtoldja és a befutó Tichy élesen, laposan a hálóba rúgja a kifutó Sarti elől, 1:0.

Az olaszok tizenegyesből egyenlí­tettek és végül nagy izgalmak közepette ért véget a mérkőzés.

Két magyar és két olasz nyilatkozat a szí­nvonalas találkozóról:

Gyenes András, az MTST elnökhelyettese: – Nagyiramú mérkőzés volt. A csapat jól játszott, kis szerencsével nyerhettünk volna.

Honti György, az MLSZ főtitkára: Az idén lejátszott kilenc mérkőzés közül a legnehezebb volt. A fiúk derekasan küzdöttek. A védelem jól állt a lábán. A csatársorból Tichy játszott jól.

Boniperti csapatkapitány: A magyar csapat igazolta jó hí­rét és örülünk, hogy sportszerű küzdelemben nem vallottunk szégyent.

Buffon, az olaszok kapusa: Sajnálom, hogy az első félidőben a Sándorral ví­vott sportszerű összecsapásban megsérültem. (szerk: A II. félidőben G. Sarti védett) Az első negyedórában a magyar csapat félelmetes volt.

Bővebben …

Az 1959-es év sikerei után a magyar labdarúgás dicséretétől volt hangos az európai sportsajtó. A nagy sportlapok szavazatai alapján válogatottunkat helyezték az európai ranglista élére! A magyar labdarúgás ismét az első helyen állt.

1959-ben Albert Flórián öltötte magára a cí­meres mezt a Ferencváros csapatából. Ugyancsak ebben az évben debütált Novák Dezső, aki ekkor még a Haladás játékosa volt.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ