1960 – Olimpiai bronzérem Rómában

hk_0001_rakosi_1970

Rákosi Gyula

1960. március 26., Graz, AUSZTRIA – MAGYARORSZÁG 0:4 (Olimpiai selejtező – Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Albert(2), Orosz, Sátori
Magyarország: Faragó (Bp. Honvéd) – Novák (Haladás), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) – Vilezsál (FTC), Kovács III. (MTK) – Sátori (Csepel), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Orosz (FTC), Rákosi (FTC)
Szövetségi edző: Volentik Béla

A magyar csapat különösen a II. félidőben játszott nagyszerűen. A 65. percben végleg eldőlt a mérkőzés:

Sorozatos támadások után a 65. percben az Orosztól kapott labdával Albert öt védőt is kicselez s bár szabálytalanul is igyekeznek őt feltartani — nyolc méterről a kifutó kapus mellett a kapu közepébe lő, 3:0.

Négy rövid nyilatkozat, a négygólos győzelemről:

Barcs Sándor, az MLSZ elnöke: A két csatársor közötti különbség döntött.
Gyenes András, az MTST elnök-helyettese: Az eredmény híven tükrözi a két együttes közti erőviszonyokat.
Baróti Lajos, szövetségi kapitány: II. félidőbeli jó játékunkhoz a két fedezet feljavulása járult hozzá, ekkor felengedett az idegesség is.
Kliwitsch, az osztrákok edzője: Előzetes félelmem nem volt alaptalan. A magyar csapat a II. félidőben klassziskülönbséggel győzött le minket.

Bővebben …

* * *

1960. április 6., Brno, CSEHSZLOVÁKIA – MAGYARORSZÁG 1:2 (Olimpiai selejtező – Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Albert(2)
Magyarország: Faragó (Bp. Honvéd) – Novák (Haladás), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) – Vilezsál (FTC), Kovács III. (MTK) – Sátori (Csepel), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Orosz (FTC), Rákosi (FTC)
Szövetségi edző: Volentik Béla

A mieink elsősorban a védekezésre, a biztonságos játékra összpontosították erejüket. Hátvédeink lelkesen romboltak, a fedezetek nem mentek előre, hanem arra ügyeltek, hogy védelmünkön ne legyen rés. Sokat segített hátul Rákosi is. Védekezésünk ilyenformán elég biztonságos volt, de kevés erőnk maradt a támadások építésére. Meglehetősen ritkán jutottunk el az ellenfél kapujáig, viszont dicséret jár azért, hogy kevés gólhelyzetünket megfelelően kihasználtuk, hiszen három helyzetből Albert kétszer a hálóba talált.

A magyar csapat két vezetőjének nyilatkozata:

Gyenes András, a MTST elnökhelyettese: A magyar játékosok megmutatták, hogy helyén van a szívük. Nagy erőbedobással játszottak, s végtelen öröm számomra, hogy a legjobb 16 közé jutottunk.

Baróti Lajos, szövetségi kapitány: Nagyszerűen küzdöttek a fiúk. Bízom abban, hogy otthon a visszavágó mérkőzésen jobban is fognak játszani. Különösen Várhidi, Dalnoki, Faragó és Albert tetszett.

Bővebben …

* * *

1960. április 16., Wiener Neustadt, MAGYARORSZÁG IFJ. – NDK IFJ.  2:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kékesi, Káposzta
Magyarország: Künsztler (Bp. Előre) — Menczel (SBTC), Mészöly (Vasas), Kürtösi (SZEAC) — Galambos (Bp. Honvéd), Káposzta (Ú. Dózsa) — Faliszek (MTK), Kékesi (Vasas), Ihász (Vasas), Farkas (Vasas), Gál (MTK)
Szövetségi kapitány: Hoffer József

* * *

1960. április 18., St. Pölten, MAGYARORSZÁG IFJ. – NSZK IFJ. 1:1 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kékesi
Magyarország: Künsztler (Bp. Előre) — Menczel (SBTC), Mészöly (Vasas), Kürtösi (SZEAC) — Káposzta (Ú. Dózsa), Ihász (Vasas) — Faliszek (MTK), Kékesi (Vasas), Nagy B. (BVSC), Farkas (Vasas), Krajcsi (SBTC)
Szövetségi kapitány: Hoffer József

A magyar csapat a második félidőben teljesen irányította a játékot. Nagy fölényt harcolt ki, a csatárok lövései azonban nem voltak pontosak. A második félidő képe alapján győzelmet érdemelt volna a magyar csapat, amely a közönség tapsa közepette vonult le a pályáról.

* * *

1960. április 20., Linz, MAGYARORSZÁG IFJ. – TÖRÖKORSZÁG IFJ. 3:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Káposzta, Krajcsi, Farkas
Magyarország: Száger (FTC) — Menczel (SBTC), Mészöly (Vasas), Káposzta (Ú. Dózsa) — Galambos (Bp. Honvéd), Ihász (Vasas) — Faliszek (MTK), Kékesi (Vasas), Nagy B. (BVSC), Farkas (Vasas), Krajcsi (SBTC)
Szövetségi kapitány: Hoffer József

(Ifjúsági labdarúgóink győzelmükkel csoportelsők voltak, és az elődöntőbe jutottak.)

* * *

1960. április 22., Bécs, MAGYARORSZÁG IFJ. – PORTUGÁLIA IFJ. 2:1 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Farkas(2)
Magyarország:  Száger (FTC) — Menczel (SBTC), Mészöly (Vasas), Káposzta (Ú. Dózsa) — Galambos (Bp. Honvéd), Ihász (Vasas) — Faliszek (MTK), Kékesi (Vasas), Kürtösi (SZEAC), Farkas (Vasas), Krajcsi (SBTC)
Szövetségi kapitány: Hoffer József

(A rendes játékidő után 1:1 volt az eredmény, a győzelem a hosszabbításban született meg.)

Úgy indult, hogy gólokkal győzünk. Csatáraink a kezdés után lefutottak. Kékesi a jobbösszekötő helyén vágtató Farkast ugratta ki és a Vasas-csatár hatalmas bombája 12 méterről a léc alá vágódott. Nagy volt az öröm a mieink között. Az óramutató a 2. percet jelezte. A rendes játékidő leteltével viszont 1:1 volt az eredmény. Következett a kétszer tízperces hosszabbítás.
A 93. percben Kékesi mérnöki pontossággal előreadott labdáját Farkas most igazi helyén, a balösszekötőben futtából vette át, kitört, lerázta őrzőjét, s ugyancsak futtából 9 méterről megvágta a labdát. Rui kapus szomorúan nézte, hogy a magyarok összeborulnak a pályán, 2:1-re nyertünk.
Igazán felemelő látvány volt, amikor a döntőből kivert portugál játékosok odasiettek a mieinkhez, átölelték őket, a kezüket rázták. Az UEFA tornának, ennek a legizgalmasabb, legsportszerűbb keretek között lezajlott mérkőzésnek méltó befejezése volt ez a jelenet.

* * *

1960. április 24., Bécs, MAGYARORSZÁG IFJ. – ROMÁNIA IFJ. 2:1 (UEFA Torna döntő – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kékesi, Kürtösi
Magyarország: Száger (FTC) — Menczel (SBTC), Mészöly (Vasas), Káposzta (Ú. Dózsa) — Galambos (Bp. Honvéd), Ihász (Vasas) — Faliszek (MTK), Kékesi (Vasas), Kürtösi (SZEAC), Farkas (Vasas), Krajcsi (SBTC)
Szövetségi kapitány: Hoffer József

A Hohe Warte pályán a Vienna-Rapid bajnoki mérkőzés előtt játszották az UEFA TORNA döntőjét.

A 14. percben gólt értünk el. Ihász labdájával Kékesi kiugrott a kifutó kapus mellett 8 méterről rálőtte a labdát, amely a bal kapufáról pattant a hálóba, 1:0. Beszorult a román csapat. Védőink olykor a félvonalon álltak. A 20. percben Kürtösi levett egy labdát a kaputól 25 méterre, a román védők azt várták, hogy leadja, ő azonban váratlanul rálőtte, s a labda a léc alatt a kapuba jutott.

2:1-es mérkőzésállásnál a románok kapufára lőttek egy tizenegyest! Faliszek sérülése miatt a 10 főre olvadt magyar csapat az eredmény tartására törekedett.

Taps fogadta a mérkőzés befejezését jelző sípszót. A magyar fiúk összeölelkeztek a pályán. 1953 után újra a magyar csapat nyerte az UEFA tornát!

Hoffer József, szövetségi kapitány: Egy év becsületes munkája van ebben a szép sikerben.
Kapocsi Sándor, edző: Örömünk teljes. Fegyelmezetten, sportszerűen küzdöttek a fiúk.

Az UEFA kupára Magyarország nevét harmadiknak vésték rá. Az történt ugyanis, hogy az eredeti trófea — amelyet mi magyarok — 1953-ban nyertünk először, 1956-ban elkallódott. így 1957-től új kupát adott ki az UEFA, amelyre Ausztria és Olaszország után Magyarország neve került.

* * *

1960. április 24., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – CSEHSZLOVÁKIA 2:1 (Olimpiai selejtező –  Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Novák, Sátori
Magyarország: Faragó (Bp. Honvéd) – Novák (Haladás), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) – Vilezsál (FTC), Kovács III. (MTK) – Sátori (Csepel), Göröcs (U. Dózsa), Albert (FTC), Orosz (FTC), Rákosi (FTC)
Szövetségi edző: Volentik Béla

Megismétlődött a brnoi 2:1, de ez a győzelem nehezebb körülmények között született meg. Ez a csehszlovák válogatott feltétlenül jobb benyomást keltett, s jobb játékerőt képviselt, mint brnoi elődje. A magyar válogatott azonban szünet utáni játékával feltétlenül rászolgált erre a nehezen kiharcolt győzelemre.

Bővebben …

* * *

1960. május 22., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – ANGLIA 2:0 (0:0)
vezette: Lo Bello (olasz)
Góllövők: Albert(2)
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Dalnoki (FTC) — Bundzsák (Vasas), Kotász (Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Dunai I. (Pécsi Dózsa), Rákosi (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

90 ezer néző előtt közepes teljesítménnyel is biztos győzelem született, íme a két gól története, majd a két szövetségi kapitány nyilatkozata:

Az 51. percben megszületett a magyar csapat első gólja. Kotász Albert elé tálalt. A középcsatár mintegy 12 méternyire állt a kaputól.
Két angol védő is próbálta szerelni, a labda lepattant egyikükről, Albert megszerezte, a kapus kiindult kapujából és Albert a bal felső sarokba helyezte a labdát.
A 76. percben ismét Kotász indította el Albertet. A magyar középcsatár remek testcselekkel faképnél hagyott három angol védőt, Springett kifutott a kapuból és Albert mintegy 10 méterről nyugodtan a bal sarokba helyezte a labdát. Nagyszerű csatárteljesítmény volt.

Baróti Lajos: Az angol csapat már több mérkőzést játszott mostanában és ez meg is látszott rajta. A magyar csapatban a közvetlen védelem, a támadósorban pedig a jobbszárny és Albert játszott kitűnően.

Winterbottom: A mérkőzés elején csatársorunk jónak mutatkozott. Azt hittem, hogy gólt, illetve gólokat is lő majd. Odahaza a klubcsapatokban sok helyzetet teremtenek és azokat értékesítik is, itt azonban ez nem sikerült nekik. Albert klasszis játékos. Rajta kívül Sándor és Sipos tetszett nekem a magyarok közül.

Az angol lapok kiemelték a játék magas színvonalát, a magyar közönség nagy érdeklődését és pártatlanságát.

A News Chronicle a „Vereség nem szégyen Anglia számára” címmel ezeket írta: „A 19 éves Albert véget vetett Anglia bátor harcának.”

Ezen a mérkőzésen volt először válogatott Rákosi Gyula.

Bővebben …

* * *

1960. június 5., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – SKÓCIA 3:3 (1:1)
vezette: Ellis (angol)
Góllövők: Sándor, Göröcs, Tichy
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Dalnoki (FTC) — Bundzsák (Vasas), Kotász (Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Honvéd), Fenyvesi (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

0:0-s állásnál Tichy 11-est hibázott, majd az utolsó percekben egy remek lövéssel kiegyenlített.

Csak a mérkőzés utolsó 15—20 percében játszott a válogatott csapat abban a felfogásban, amelyben múlt évi sikereit aratta. Annak ellenére, hogy a döntetlennek végső soron örvendhetünk, meg kell mondanunk, hogy játékvezetői tévedések is befolyásolták az eredmény számszerű alakulását. És nem kétséges, hogy hatottak magára a játékra is, idegesítették játékosainkat.

Az első félidőben jóval több gólhelyzete volt a magyar csapatnak, igaz viszont, hogy a második félidőben a skótok is döntő helyzeteket hibáztak el, a kapufák is bennünket segítettek, viszont a játék utolsó negyedórájában akár több góllal is a magunk javára fordíthattunk volna helyzeteink alapján az eredményt.

Bővebben …

* * *

1960. június 15., Budapest, Népstadion, MAGYAR OLIMPIAI VÁLOGATOTT – FLUMINENSE 1:0 (Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Göröcs
Magyarország: Faragó (Honvéd) — Novák (Haladás), Várhidi (Ú. Dózsa), Dudás (Bp. Honvéd) — Vilezsál (FTC), Kovács III (MTK) – Sátori (Csepel), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Orosz (FTC), Pál (DVTK)
Csere: Török (Ú. Dózsa), Paulás (DVTK), Dunai (Pécs), Solymosi (DVTK), Pál (Csepel)

Az 53. percben villámgyors támadás után Albert labdáját Göröcs kapta, az összekötő kissé kikanyarodott, 11 m-ről lőtt, a labda a vetődő Castilho hasa alatt jutott a jobb alsó sarokba. Tomboló taps követte a ragyogó akciót.

Olimpiai válogatottunk csapatjátéka még egyszer sem volt olyan pontos és folyamatos, mint most. A játék képe alapján olimpiai válogatottunk a győzelmet feltétlenül megérdemelte.

* * *

1960. július 20., Budapest, Népstadion, MAGYAR OLIMPIAI VÁLOGATOTT – TUNISZ 10:1 (Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Albert(4), Göröcs(2), Kuharszki(2), Solymosi, Pál L.
Magyarország: Török (Ú. Dózsa) — Novák (Haladás), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) —  Solymosi (DVTK), Kovács III (MTK) — Pál T. (Csepel), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Dunai (Pécs), Pál L. (DVTK)
Csere: Kuharszki (Ú. Dózsa), Szentmihályi (Vasas), Mészöly (Vasas), Orosz (FTC), Vilezsál (FTC)

Az újabb előkészületi mérkőzésen a magyar csapat könnyed, jó játékkal érte el a kétszámjegyű győzelmet. A Népstadion 25 ezres közönsége különösen Göröcstől látott parádés megoldásokat.

Bővebben …

* * *

1960. július 27., Koppenhága, DÁNIA – MAGYARORSZÁG 1:0 (Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Török (Ú. Dózsa) — Novák (Haladás), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) — Solymosi (DVTK), Kovács III (MTK) — Pál T. (Csepel), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Dunai (Pécs), Rákosi (FTC)

A magyar együttes csalódást okozott az 50 ezres (!) dán közönségnek. Különösen a belsőhármas játszott nagy hibaszázalékkal.

Koppenhágában a dán és a magyar olimpiai csapat találkozójára nem sokkal azután került sor, hogy egy repülőszerencsétlenség során több dán válogatott labdarúgó életét vesztette. Az MLSZ úgy határozott, hogy a bevételi részesedésről lemond, s a magyar szövetségnek járó összeget felajánlotta az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére.

Nem sokkal később a következő tartalmú levelet kapta az MLSZ a dán labdarúgók szövetsége főtitkárától:

Igen tisztelt Uraim!

Engedjék meg, hogy a dán labdarúgók szövetségének megbízásából ezúton mondjak hálás köszönetét azért az emberséges együttérzésért és nagy segítségért, amit Önök azáltal nyújtottak, hogy a koppenhágai mérkőzésért Önöknek járó bevételt a dán labdarúgók szövetségének ajándékozták, hogy ezzel azokon segíthessünk, akik érintve voltak a július 16-i koppenhágai repülőszerencsétlenség folytán. Meg fogjuk találni a módját, hogy a felajánlott összeget olyan szellemben használjuk fel, mint amilyen célzattal Önök adták. Hálás köszönetünket nyilvánítjuk …

* * *

1960. augusztus 17., Tata, MAGYAR OLIMPIAI VÁLOGATOTT – GUINEA 16:1 (Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Rákosi(5), Pál T.(5), Göröcs(4), Solymosi(2)
Magyarország: Faragó (Bp. Honvéd) — Novák (Haladás), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) — Solymosi (DVTK), Kovács III (MTK) — Sátori (Csepel), Göröcs (Ú. Dózsa), Dunai (Pécs), Pál T. (Csepel), Rákosi (FTC)
Csere: Török (Ú. Dózsa), Dudás (Bp. Honvéd)

Olimpiai válogatott csapatunk nagy akarattal és lövőkedvvel játszott az igen lelkes vendégek együttesével. Jó mozgásnak számított ez az előkészületi mérkőzés.

* * *

1960. augusztus 20., Budapest, Népstadion, BUDAPEST VÁLOGATOTT – SZPARTAK JEREVÁN 4:2 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövők: Pataki, Molnár, Machos, Friedmanszky
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Ihász (Vasas) — Ughy (Csepel), Kleibán (Csepel) — Sándor (MTK), Pataki (Ú. Dózsa), Machos (Bp. Honvéd), Halápi (Ú. Dózsa), Molnár (MTK)
Csere: Friedmanszky (FTC), Mészöly (Vasas)

* * *

1960. augusztus 26., Aquila, MAGYARORSZÁG – INDIA 2:1 (1:0) (Olimpia csoportmérkőzés – Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Göröcs, Albert
Magyarország: Török (Ú. Dózsa) – Novák (Haladás), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) – Vilezsál (FTC), Kovács III. (MTK) – Sátori (Csepel), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Orosz (FTC), Rákosi (FTC)
Szövetségi edző: Volentik Béla

A két gól története:

Sorozatos magyar támadások után a 24. percben megszületett az első magyar gól. Albert ügyesen ugratta ki Göröcsöt egy cselt csinált és 11 méterről élesen, laposan a bal sarokba lőtt. Az 54. percben ismét gólt értünk el: Jobb oldalon futott a támadás. Sátori beadott, Albert a kapufára fejelt és a labda a felugró kapust is érintve a hálóba hullt.

Bővebben …

* * *

1960. augusztus 29., Nápoly, MAGYARORSZÁG – PERU 6:2 (3:1) (Olimpia csoportmérkőzés – Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Albert(2), Dunai I.(2), Rákosi, Göröcs
Magyarország: Faragó (Bp. Honvéd) – Novák (Haladás), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) – Solymosi (Diósgyőr), Kovács III. (MTK) – Pál (Csepel), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Dunai I. (Pécsi Dózsa), Rákosi (FTC)
Szövetségi edző: Volentik Béla

Biztosan győztünk s ebben nagy része volt annak is, hogy a fiúk szívvel-lélekkel küzdöttek és betartották a taktikai utasításokat. A peruiak némelykor képtelenek voltak feltartóztatni a magyar rohamokat, mert a mieink ötletesen, sok mozgással építették támadásaikat.

A hatodik gól volt a leglátványosabb:

A 87. percben Pál hátraadott Alberthez, s a magyar középcsatár mintegy 20 méterről nagy lövést eresztett meg. A pózoló kapus kezei és feje fölött a labda a hálóba hullt, 6:2

Bővebben …

* * *

1960. szeptember 1., Róma, MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG 7:0 (3:0) (Olimpiai csoportmérkőzés – Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Göröcs(3), Albert(2), Dunai I.(2)
Magyarország: Török (Ú. Dózsa) – Dudás (Bp. Honvéd), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) – Solymosi (Diósgyőr), Kovács III. (MTK) – Pál (Csepel), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Dunai I. (Pécsi Dózsa), Rákosi (FTC)
Szövetségi edző: Volentik Béla

A támadósorban Göröcs, mint a csapat „karmestere” sok szép támadást kezdeményezett és fejezett be. Nagyszerű labdakezeléséért és bombalövéseiért sokszor nyíltszíni tapsot kapott. A magyar csapat ezzel a győzelmével mint csoportelső, az elődöntőbe jutott.

Bővebben …

* * *

1960. szeptember 6., Róma, DÁNIA – MAGYARORSZÁG 2:0 (1:0) (Olimpiai elődöntő – Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Török (Ú. Dózsa) – Novák (Haladás), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) – Vilezsál (FTC), Kovács III. (MTK) – Orosz (FTC), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Dunai I. (Pécsi Dózsa), Rákosi (FTC)
Szövetségi edző: Volentik Béla

A sorsdöntő tíz perc története:

A 65. percben nagy gólszerzési alkalmat hagytak ki támadóink. Pillanatokig ott pattogott a labda a dán kapu előtt, de egyetlen magyar csatár sem vállalkozott lövésre. A 69. percben Novák elengedte Sörensent, aki bekanyarodott és a kapura tört. Novák, Várhidi és Vilezsál közrefogták Sörensent, aki elesett. A játékvezető 11-est ítélt. A büntetőt F. Nielsen lőtte, mintegy 5 méterrel a kapu mellé! A 75. percben Rákosi futott el a keresztező Andersen a 16-oson belül felvágta a balszélsőt. A megítélt 11-est Várhidi rúgta, s a gyenge, rosszul helyezett lövése, a jobbra mozduló From ölében halt el.

Egy perc múlva a dánok megszerezték második góljukat…

Bővebben …

* * *

1960. szeptember 9., Róma, MAGYARORSZÁG – OLASZORSZÁG 2:1 (1:0) (Olimpia bronzmérkőzés – Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Orosz, Dunai I.
Magyarország: Török (Ú. Dózsa) – Dudás (Bp. Honvéd), Várhidi (Ú. Dózsa), Dalnoki (FTC) – Solymosi (Diósgyőr), Kovács III. (MTK) – Sátori (Csepel), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Orosz (FTC), Dunai I. (Pécsi Dózsa)
Szövetségi edző: Volentik Béla

A magyar csapat nagyon élénk iramú, változatos, érdekes, de nem magas színvonalú mérkőzésen harcolta ki a győzelmet, és szerezte meg ezzel az olimpiai labdarúgó torna harmadik helyét. Válogatottunk viszonylag ezen a mérkőzésen játszott legjobban az olimpiai torna során. A fiúk úgyszólván nem ismertek elveszett labdát. A küzdőképességnek nagy szerepe volt abban, hogy ezt a győzelmet kiharcolták.

Bővebben …

* * *

1960. szeptember 28., Bécs, AUSZTRIA “B” – MAGYARORSZÁG “B” 2:2 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Hajós, Novák
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Novák (Haladás), Mészöly (Vasas), Dudás (Bp. Honvéd) — Nagy (MTK), Solymosi (DVTK) — Kékesi (Vasas), Vasas (SBTC), Hajós (SZEAC), Bödör (MTK), Szimcsák (MTK)
Csere: Kovács III (MTK), Taliga (SBTC)

* * *

1960. október 8., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ. – JUGOSZLÁVIA IFJ. 2:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Káposzta, Filipovics (öngól)
Magyarország: Varga L. (BVSC) — Vági (Bp. Honvéd), Kohlmayer (Vasas), Szániel (Veszprém) — Balázs (Szegedi VSE), Káposzta (Ú. Dózsa) — Faliszek (MTK), Nagy Gy. (Törekvés), Fórizs (Goldberger), Farkas (Vasas), Földi ()
Csere: Ádám (Szolnok), Nell (Vác)

* * *

1960.október 9., Koszovszka Mitrovica, JUGOSZLÁVIA “U” – MAGYARORSZÁG “U” 4:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Cserháti (SBTC) — Szabó (Tatabánya), Orbán (Győr), Kürtösi (SZEAC) — Sas (MTK), Szepesi (Tatabánya) — Kékesi (Vasas), Sátori (Csepel), Rádi (Pécs), Dunai (Pécs), Mathesz (Vasas)
Csere: Dezsőfi (SZEAC)

* * *

1960. október 9., Eszék, MAGYARORSZÁG “B” – JUGOSZLÁVIA “B” 2:1 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Vasas, Hajós
Magyarország: Faragó (Bp. Honvéd) — Szőcs (Bp. Honvéd), Mészöly (Vasas), Ihász (Vasas) — Nagy (MTK), Solymosi (DVTK) — Bödör (MTK), Vasas (SBTC), Hajós (SZEAC), Polyvás (SZEAC), Szimcsák (MTK)
Csere: Taliga (SBTC)

A magyar együttes igen nagy becsvággyal és akarással vetette magát a küzdelembe. Ez eredményezte azután, hogy a mérkőzés első 20 percében, olyan küzdelem alakult ki, amelyet ritkán lehet látni. Szinte percenként változott a játék képe, de inkább némi magyar fölénnyel. Jellemző volt a játéknak erre a szakaszára, hogy tizedmásodpercig sem lehetett tartani a labdát, mert mindjárt ott termett két-három játékos is a labda közelében. Ezért volt ebben az időszakban rendkívül gyors és változatos a játék. Ha a magyar együttesnek ekkor jobban ment volna a kapuralövés, többgólos vezetéshez is juthatott volna.

A mezőny legjobbja Mészöly Kálmán volt, aki földön és levegőben egyaránt átjátszhatatlannak bizonyult.

* * *

1960. október 9., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – JUGOSZLÁVIA 1:1 (1:0)
vezette: Seipelt (osztrák)
Góllövők: Göröcs
Magyarország:  Török (Ú. Dózsa) — Rajna (Ú. Dózsa), Sipos (MTK), Novák (Haladás) — Bundzsák (Vasas), Berendi (Vasas) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Kuharszki (Ú. Dózsa), Fenyvesi (FTC)
Csere: Kuharszki h. Molnár (MTK)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A magyar gól története:

A 10. percben Kuharszki jó labdájával Göröcs néhány lépést tett, majd a kifutó kapus mellett 8 méterről a jobb alsó sarokba lőtt, 1:0.

A jugoszlávok a 70. percben egyenlítettek. A magyar csapatnak néhány jó helyzete kihasználatlan maradt, de a döntetlen eredményt a szakemberek, szurkolók reálisnak tartották.

A fiatal magyar belsőhármas sokat “tologatott” és ezenkívül Zebec is “hidegre tette” a többször is veszélyesen előretörő Albertot. Sipos volt az “első számú játékos” , de jól szerepelt Novák és Berendi is.

Bővebben …

* * *

1960. október 30., Budapest, Hungária krt., MAGYARORSZÁG “B” – BELGIUM “B” 0:1 (B válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Faragó (Bp. Honvéd) — Szőcs (Bp. Honvéd), Mészöly (Vasas), Ihász (Vasas) — Nagy (MTK), Kovács III (MTK) — Pál T. (Csepel), Machos (Vasas), Hajós (SZEAC), Rákosi (FTC), Fenyvesi (FTC)
Csere: Sándor (SBTC)

* * *

1960. október 30., Brüsszel, BELGIUM – MAGYARORSZÁG 2:1 (2:1)
vezette: Tschenscher (NSZK)
Góllövők: Tichy
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Dudás (Honvéd), Sipos (MTK), Novák (Haladás) — Szojka (Salgótarján), Berendi (Vasas) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Honvéd), Tóth (Haladás)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Sajnálatos tény, hogy a magyar válogatott itt, Brüsszelben nagy csalódást keltett, s régen játszott már olyan rosszul, tervszerűtlenül, sőt az első félidőben lelkesedés nélkül, mint most a belgák ellen. Szünet után némileg feljavult válogatottunk játéka, ekkor lelkesebben küzdöttek a fiúk, néhányszor jó támadásokat is vezettek, de ez még a döntetlenhez is kevés volt.

Van der Stock belga szövetségi kapitány: – A magyarok pillanatnyilag negyedszázad előtti futballt játszanak, de azt is rosszul.

A magyar együttesbe az NB II-es Szombathelyi Haladás két játékost is adott.

Bővebben …

* * *

1960. november 2., München, DÉL-NYUGAT NÉMETORSZÁG – KÖZÉP-MAGYARORSZÁG 3:3 (? válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Solymosi(2), Vasas
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Novák (Haladás), Sipos (MTK), Várhidi (Ú. Dózsa) — Solymosi (DVTK), Berendi (Vasas) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Tichy (Honvéd), Vasas (SBTC), Tóth (Haladás)
Csere: Albert (FTC), Taliga (SBTC)

Hatalmas érdeklődés kísérte a találkozót. A pályára 10 ezerrel több nézőt engedtek be, mint amennyi befér. Ezért például a játékosok nem tudtak a szögletrúgáshoz felállni, mert egyszerűen nem volt helyük a nekifutáshoz. És a rengeteg néző elégedetten távozott…

Csapatunk számára nagy támogatást jelentett a friss erő, Solymosi, aki ennek a mérkőzésnek legkellemesebb meglepetése volt. Baróti Lajos szövetségi kapitány szerint is Solymosi korát és nemzetközi tapasztalatlanságát meghazudtolva, nyújtott kiváló teljesítményt. Nagy erénye volt a magyar csapatnak, hogy ezúttal becsvággyal küzdött. Vonatkozik ez a szinte bemelegítés nélkül beállt Albertra is, aki brüsszeli adósságából most sokat törlesztett.

Herberger a nyugatnémetek szövetségi kapitánya mondta: — Szép volt a mai mérkőzés, az első perctől az utolsóig izgalmas volt a játék. A látottak alapján igazságos az eredmény.

* * *

1960. november 13., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ. – LENGYELORSZÁG IFJ. 2:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Káposzta, Glázer
Magyarország: Varga L. (BVSC) — Schmidt (Egyetértés), Kohlmayer (Vasas), Vági (Bp. Honvéd) — Nagy E. (Tatabánya), Bokréta () — Glázer (Győr), Nell (Vác), Káposzta (Ú. Dózsa), Farkas (Vasas), Ráczi (DVTK)
Csere: Nagy Gy. (Törekvés), Varga Z. (FTC)

* * *

1960. november 13., Krakkó, LENGYELORSZÁG “U” – MAGYARORSZÁG “U” 1:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Rádi
Magyarország: Gelei (MTK) — Werner (DVTK), Orbán (Győr), Józsa (Bp. Honvéd) — Sas (MTK), Salgó (SBTC) – Kékesi (Vasas), Nógrádi (Bp. Honvéd), Rádi (Pécs), Dunai (Pécs), Rossi (Ú. Dózsa)
Csere: Szepesi (Tatabánya), Bíró (Tatabánya)

A 25. percben Kékesi nagy lövése a hálótartó vasról pattant ki, a játékvezető azonban kapufának látta az esetet…

* * *

1960. november 13., Bydgoszcz, MAGYARORSZÁG “B” – LENGYELORSZÁG “B” 5:2 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Machos(2), Vasas, Taliga, Pál T.
Magyarország: Faragó (Bp. Honvéd) — Nagy (MTK), Mészöly (Vasas), Kovács III (MTK) — Palotai (Győr), Galambos (Honvéd) — Bödör (MTK), Vasas (SBTC), Machos (Vasas), Pál T. (Csepel), Taliga (SBTC)

A magyar csapat mintegy 30 percig tüneményesen játszott. Sokkal többet nyújtott, mint amennyit az előzmények után a legnagyobb derűlátással is várni lehetett tőle. Sok tapsot kapott ekkor a magyar csapat, a félidő végén pedig valóságos ünneplésben részesültek.

Megérdemelték, hiszen ritkán fordul elő, hogy az idegenben játszó csapat félidőben 5:0-ra vezessen!

* * *

1960. november 13., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – LENGYELORSZÁG 4:1 (2:0)
vezette: Bergmann (NDK)
Góllövők: Monostori(2), Göröcs, Sándor
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Novák (Haladás), Sipos (MTK), Sóvári (Ú. Dózsa) — Solymosi (Diósgyőr), Borsányi (Ú. Dózsa) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Monostori (Dorog), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Albert h. Molnár (MTK)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A magyar csapat 2:0-s félidő után biztosan győzött. Két gól is érdekes körülmények között esett: A 20. percben Sándor cselezte át magát a jobbszélen, aztán befelé húzódott, három védőtől is zavarva a kapu elé tudta emelni a labdát, majdnem az alapvonalról, s a jó ütemben befutó Monostori a kapu közepébe fejelt. A 65. percben Molnár labdájával Sándor befelé tört. Monostorihoz adott, a balösszekötőtől visszakapta a labdát és nagy lendülettel ráfutott. Amikor a labda felpattant a földről, szinte a pattanással egyidőben 6 m-ről bal belsővel a kimozduló kapus mellett a jobb sarokba továbbította a magyar csapat negyedik gólját.

Bővebben …

* * *

1960. november 19., Linz, AUSZTRIA “U” – MAGYARORSZÁG “U” 3:2 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Góllövők: Dunai II., Rádi
Magyarország: Gelei (MTK) — Werner (DVTK), Mészöly (Vasas), Józsa (Bp. Honvéd) — Salgó (SBTC), Orbán (Győr) — Kékesi (Vasas), Rákosi (FTC), Rádi (Pécs), Dunai II. (Pécs), Rossi (Ú. Dózsa)
Csere: Pataki (Ú. Dózsa), Szepesi (Tatabánya)

* * *

1960. november 20., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ. – AUSZTRIA IFJ. 3:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Káposzta(2), Faliszek
Magyarország: Varga L. (BVSC) — Schmidt (Egyetértés), Szániel (Veszprém), Vági (Bp. Honvéd) — Balázs (Szegedi VSE), Káposzta (Ú. Dózsa) — Teveli (Kerámia), Ráczi (DVTK), Nagy Gy. (Törekvés), Farkas (Vasas), Faliszek (MTK)
Csere: Schaller (Húsos), Varga Z. (FTC)

* * *

1960. november 20., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – AUSZTRIA 2:0 (0:0)
vezette: Martens (holland)
Góllövők: Göröcs, Machos
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Sóvári (Ú. Dózsa), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) — Bundzsák (Vasas), Solymosi (Diósgyőr) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Monostori (Dorog), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Albert h. Machos (Vasas), Monostori h. Tichy (Bp. Honvéd)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Érdekes, szép és teljesen megérdemelt győzelmet aratott a magyar együttes az év utolsó válogatott mérkőzésén.

A 75. percben olyan jelenetek játszódtak le a pályán, amelyeket egyhamar aligha fognak elfelejteni a szurkolók. Az egyik pillanatban úgy nézett ki, hogy gólt kapunk, mert Senekowitsch jobb felső sarokra tartó lövését Grosics éppenhogy csak a felső lécre tudta nyomni. A labda lepattant és egy méterre volt a gólvonaltól, amikor a berohanó Nemec hálóba akarta vágni. De Grosics gumilabdaként ugrott fel, s nagy bravúrral vetődött a lövésbe, a kipattanó labdából védőink felszabadítottak, s mire a szurkolók felocsúdtak, máris Göröcs száguldott el, mindenkit maga mögött hagyott, s aztán 12 méterről futtából erőteljes lövéssel, laposan a bal sarokba vágta a labdát, 1:0 Magyarország javára!

Rendkívül izgalmasak voltak az utolsó percek is. Csak két perc volt hátra, amikor az osztrákok támadtak. Az utolsó percbe fordult az óra mutatója, amikor egy veszélyes osztrák szöglet ívelődött a kapu elé. Tichy a 16-oson belül megszerezte a labdát, aztán hosszan előrevágta a balszélen helyezkedő Sándornak. A szélső elnyargalt és amikor Trubring megtámadta, okosan a fedezetlenül maradt Machoshoz adta a labdát, aki lekezelte, aztán mintegy 12 méterről, védhetetlenül, félmagasan a jobb sarokba vágta, 2:0!

Kezdés után még egy-két akció, aztán a közönség viharos ünneplése közben véget ért a játék. A levonuló csapatokat, különösen a magyar játékosokat azonban még percekig ünnepelték az elégedett szurkolók.

Sok mérkőzést játszottam már az osztrákok ellen — mondta az 50. válogatottságát ünneplő Sándor Károly, a magyar csapat kapitánya —, de ilyen nagy küzdelemre nem emlékszem. No, meg arra sem, hogy valaha is ilyen harcos felfogásban játszó osztrák csapat ellen léptem volna pályára.

Bővebben …

1960-ban először öltötte magára a címeres mezt Rákosi Gyula a Ferencváros csapatából.

(Rejtő László, Lukács László és Szepesi György írásainak valamint Nagy Béla adatgyűjtésének felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.22. 19:30 Mezőkövesd-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST