1961 – Dél-amerikai túra

1961. február 17., Kairó, MAGYARORSZÁG – EGYESÜLT ARAB KÖZTÁRSASÁG 2:0 (0:0)
vezette: Jonni (olasz)
Góllövők: Albert(2)
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Diósgyőr), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Bödör (MTK)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Afrika labdarúgósportjának nagy eseménye volt ez a találkozó. Számos afrikai ország küldte el képviselőjét, s a kairói együttlétet használták fel arra, hogy létrehozzák az Afrikai Labdarúgó Szövetséget. Társadalmi esemény is volt a nemzetek közötti találkozó: ezzel a mérkőzéssel „szentelték fel” a százezres olimpiai stadiont.

A 70. percben sorozatos magyar támadások közben egy alkalommal Solymosihoz került a labda. A jobbfedezet előretört, s 20 méterről nagy lövést küldött a kapu felé, a védőkről a labda lepattant Albert elé, s középcsatárunk 8 méterről a balösszekötő helyéről éles lövéssel a kapu bal oldalába küldte az első magyar gólt. A mieinket fellelkesí­tette a gól és továbbra is támadásban maradtunk. A következő gólunkat egy gyors ellentámadásból értük el.
A 72. percben Sárosi nagyszerűen szerelte szélsőjét, aztán gyorsan indí­tott, Tichy kapta a labdát majd Sándor futott el. A jobbszélső az alapvonal közeléből hátragurí­tott Albertnak s középcsatárunk hasonlóan az első gólhoz, szinte ugyanabból a helyzetből a kapu bal oldalába vágta a labdát.

Azt, hogy az egyiptomi csapat milyen nehéz ellenfélnek bizonyult mutatja az is, hogy Sárosi volt a mezőny legjobb embere. Egyébként 0:0-s állásnál Tichy kihagyott egy 11-est, 2:0 után pedig Sándor csukafejessel elért látványos gólját a játékvezető leshelyzet miatt érvénytelení­tette.

Sok dicséretet kapott a magyar válogatott. Az Al Ahram í­gy í­rt:

A magyar csapat úgy játszott, mint egy kiválóan képzett zenekar. Bemutatták a labdarúgás igazi szimfóniáját.

Bővebben …

* * *

1961. február 19. Kairó, BUDAPEST – KAIRO 5:2 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövők: Tichy(3), Sándor, Albert
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) — Solymosi (DVTK), Kotász (Bp. Honvéd)  — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Bödör (MTK)
Csere: Szentmihályi (Vasas), Sóvári (Ú. Dózsa), Palotai (Győr), Kuharszki (Ú. Dózsa)

A mérkőzés legszebb gólja a 18. percben esett:

Sorozatos jó támadások után egy ellentámadásból ismét Mátrai indí­tott. Tichyhez játszott, aki az előreí­velt labdát átfejelte a középhátvéden, majd anélkül, hogy a labda földet ért volna, Tichy másodszori fejessel juttatta a kifutó kapus mellett a léc alá, 2:0.

* * *

1961. április 5. Budapest, Hungária krt., MAGYAR VÁLOGATOTT KERET – CCA BUKAREST 3:2
Góllövők: Sándor(2), Tichy
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sárosi (Vasas) — Solymosi (DVTK), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Honvéd), Fenyvesi (FTC)
Csere: Dalnoki (FTC), Kuharszki (Ú. Dózsa), Bundzsák (Vasas)

A VB-re készülő magyar válogatott a CCA elleni előkészületi mérkőzésen nehéz ellenfélre talált. Az I. félidőben kiábrándí­tóan játszott a magyar csapat, főleg a csatársor, annak is a belsőhármasa. Szünet után megváltozott a játék képe, s ez elsősorban Kuharszki beállí­tásának és Sándor kitűnő teljesí­tményének köszönhető.

* * *

1961. április 15. Halle, MAGYARORSZÁG “B” – NDK “B” 1:0 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Ihász
Magyarország: Török (Ú. Dózsa) — Novák (Haladás), Mészöly (Vasas), Kovács III (MTK) — Nagy (MTK), Ihász (Vasas) — Pál T. (Csepel), Vasas (SBTC), Monostori (Dorog), Rákosi (FTC), Taliga (SBTC)

* * *

1961. április 15. Gera, NDK “U” – MAGYARORSZÁG “U” 2:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Rossi
Magyarország: Landi (FTC) — Bendes (Pécs), Marosi (Bp. Honvéd) Kürtösi (SZEAC) — Galambos (Bp. Honvéd), Szepesi (Tatabánya) — Kökény (Bp. Előre), Tuschinger (Ganz-MÁVAG), Dunai (Pécs), Rádi (Pécs), Rossi (Ú. Dózsa)

* * *

1961. április 16., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG IFJ. – NDK IFJ. 1:0 (1:0) (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
vezette: Dorogi ()
Góllövők: Varga
Magyarország: Takács (Goldberger) — Teveli (Kerámia), Szániel (Veszprém), Vági (Bp. Honvéd) — Fórizs (Goldberger), Káposzta (Ú. Dózsa) — Burányi (Előre), Ráczi (DVTK), Varga Z. (FTC), Farkas (Vasas), Katona (Törekvés)
Csere: Teveli h. Schmidt (Egyetértés), Takács h. Varga L. (BVSC), Fórizs h. Bárczi (Egyetértés)

* * *

1961. április 16., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG – NDK 2:0 (1:0) (VB selejtező)
vezette: Takov (bolgár)
Góllövők: Albert, Göröcs
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Dalnoki (FTC) — Solymosi (Diósgyőr), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A Népstadion felújí­tása miatt az újpesti stadionba „áthelyezett” mérkőzés jóval kevesebb nézőt vonzott, mint máskor. Az első VB selejtező mérkőzésen a magyar csapat biztos győzelmet aratott. A 2 pontot jelentő 2 gól története:

A 13. percben Kotász Albertet szöktette középen. Albert két cselt csinált, utána a mellette álló Heinét is becsapva 10 méterről ballal lőtt a bal alsó sarokba. Az 53. percben Albert a 16-os előtt 10—12 méterrel két-három csel után a lyukrafutó Göröcs elé irányí­totta a labdát, a jobbösszekötő nagy lendülettel tört a kapura, Spickenagel észrevette a veszélyt, kiindult a kapujából, de hiába, mert Göröcs mellette mintegy 7 méterről a jobb sarokba helyezte a labdát, 2:0.

Volt még egy szép Albert fejesgól, amelyet a németek a gólvonalon túlról rúgtak ki — ezt a játékvezető úgy látta, hogy a labda nem volt a kapuban …

Bővebben …

* * *

1961. április 30., Rotterdam, MAGYARORSZÁG – HOLLANDIA 3:0 (3:0) (VB selejtező)
vezette: Kingston (walesi)
Góllövők: Sándor, Fenyvesi dr., Tichy
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Dalnoki (FTC) — Solymosi (Diósgyőr), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Kuharszki (Ú. Dózsa), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A magyar válogatott csapat győzelme a Feyenoord-stadionban mind a jelen volt szakemberek, mind a holland közönség körében általános elismerést aratott. Ezt bizonyí­tja az a tapsvihar is, amely levonuló fiainkat az öltözőbe kí­sérte.

Barcs Sándor, az MLSZ elnöke boldogan nyilatkozta: — Az első félidőben a klasszikus magyar labdarúgást láttuk válogatott csapatunktól. A csatárok játéka ötle­tes, szellemes, folyamatos és korszerű volt. Kotász valósággal uralta az egész pályát. A II. félidő játéka azonban bizonyos fokig intő jel, mert csatársorunk elfáradt. Igaz, hogy ekkor a védelmünk teljesí­tménye még magasabb fokra emelkedett.
Leo Horn a hí­res holland játékvezető, aki 1953-ban az „évszázad mérkőzését” vezette, í­gy értékelte a látottakat: — A magyar csapat az első félidőben „Wembley” értékű, nagyszerű játékot nyújtott.

Bővebben …

* * *

1961. május 6., Budapest, Sport u., MAGYARORSZÁG “B” – JUGOSZLÁVIA “B” 5:1 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Pál T.(2), Monostori(2), Machos
Magyarország: Török (Ú. Dózsa) — Novák (Haladás), Ferencz (Soproni VSE), Sóvári (Ú. Dózsa) — Szí­ni (Ú. Dózsa), Berendi (Vasas) —  Pál T. (Csepel), Rákosi (FTC), Monostori (Dorog), Farkas (Vasas), Taliga (SBTC)
Csere: Machos (Vasas)

A 11. percben ragyogó magyar támadás után született meg első gólunk: Berendi Farkasnak továbbí­totta a labdát a felező vonalon valamivel túl, a balösszekötő jól adta le a 11-es pont táján várakozó Monostorinak, aki kitűnő ütemben futott be és 8 méterről a kapu bal alsó sarkába fejelt.
Mérkőzés után a magyar B-válogatott méltán érdemelte ki a közönség „vastapsát”. Ilyen arányban is megérdemelte a magyar csapat a győzelmét, hiszen a mérkőzés nagyrészében kitűnően, olykor egészen ellenállhatatlanul játszott.

* * *

1961. május 6., Szeged, MAGYARORSZÁG “U” – JUGOSZLÁVIA “U” 1:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Nógrádi
Magyarország: Landi (FTC) — Kürtösi (SZEAC), Marosi (Bp. Honvéd), Bendes (Pécs) — Bakos (Vasas), Halasi (Pécs) — Borbás II (Ózd), Kékesi (Vasas), Nógrádi (Bp. Honvéd), Rádi (Pécs), Rossi (Ú. Dózsa)
Csere: Keszei (MTK), Pataki (Ú. Dózsa)

* * *

1961. május 7., Belgrád, JUGOSZLÁVIA IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 2:1 (1:1) (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
vezette: Petrovics (jugoszláv)
Góllövők: Ráczi (11-esből)
Magyarország: Takács (Goldberger) — Molnár (), Szániel (Veszprém), Vági (Bp. Honvéd) — Fórizs (Goldberger), Bárczi () — Teveli (Kerámia), Ráczi (DVTK), Nagy Gy. (Törekvés), Káposzta (Ú. Dózsa), Faliszek (MTK)
Csere: Teveli h. Burányi (Előre), Nagy Gy. h. Varga Z. (FTC)

* * *

1961. május 7., Belgrád, MAGYARORSZÁG – JUGOSZLÁVIA 4:2 (2:1)
vezette: Rigato (olasz)
Góllövők: Tichy(2), Albert, Zebec (öngól)
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Dalnoki (FTC) — Solymosi (Diósgyőr), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Albert h. Kuharszki (Ú. Dózsa), Kotász h. Nagy (MTK)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A négy gól története:

Az 5. percben egy váratlan magyar gól dermedt csendet váltott ki a nézőtéren. Sipos í­velt előre egy szabadrúgást. Albert a jobbösszekötő helyén nagyszerűen feltalálta magát, ügyesen ráfordult a labdára, és még mielőtt valaki közbeléphetett volna, 10 méterről a léc alá vágta. A labda a feszes hálóról visszavágódott a mezőnybe, de a játékvezető jól látta, hogy a kapuból jött ki, s habozás nélkül gólt í­télt, 1:0.
A 13. percben Sándort fellökték. A 25 m-es szabadrúgásból Solymosi a kapu elé í­velte a labdát, Sándor az ötös vonalán felugrott fejelni, Zebec kétségbeesetten berohant, el akarta rúgni a labdát, de az a lábáról közvetlenül a bal alsó sarokba vágódott, öngól!
Az 55. percben Sándor Tichyhez adta a labdát, a csatár nagy erővel kapura lőtt. A labda Krivokucsáról visszavágódott, Tichy másodszorra 14 méterről nagyon okosan a kapus mellett a hálóba emelte a labdát, 3:1.
A 81. percben Sándor egészen a baloldalról a 16-os oldalvonalának közeléből hátragurí­totta a labdát. Kuharszki átlépte és Tichy 18 méterről nagy erővel magasan a bal sarokba lőtt.

A jugoszláv sajtó sportszerűen, egyöntetűen elismerte:

Olyan csapattól kaptunk ki, amely végig jobban játszott.

Bővebben …

* * *

1961. május 28., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – WALES 3:2 (2:1)
vezette: Jonni (olasz)
Góllövők: Tichy(2), Solymosi
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Dalnoki (FTC) — Solymosi (Diósgyőr), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

2:2-es állás után az utolsó percek í­gy zajlottak le:

A 83. percben Woosnam nagy lövését Grosics bravúrosan szögletre tolta. A 86. percben Williams labdája a felső kapufáról perdült ki.
A 87. percben a magyar csapat vezetett támadást. Egy baloldalról átvágott labdáért Göröcs és Crowe viaskodott a 16-oson belül. A felpattanó labdához Crowe kézzel hozzáért. A játékvezető nyomban 11-est adott. Nagy izgalmak közepette Tichy állt neki a labdának, s nagy nyugalommal laposan, erőteljesen a bal sarokba helyezte, 3:2.
A mérkőzés hátralevő perceiben még Fenyvesinek volt egy lövése, melyet Kelsey hárí­tott, aztán ugyancsak balszélsőnk vétette magát észre azzal, hogy az ötös sarkán kivágta a labdát a walesi csatárok elől.

Ezen a küzdelmes mérkőzésen Fenyvesi dr. volt a mezőny legjobbja.

Bővebben …

* * *

1961. június 10., Bécs, MAGYARORSZÁG “B” – AUSZTRIA “B” 2:1 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Mathesz, Monostori
Magyarország: Török (Ú. Dózsa) — Szabó (Tatabánya), Mészöly (Vasas), Sóvári (Ú. Dózsa) — Szini (Ú. Dózsa), Berendi (Vasas) — Pál T. (Csepel), Rákosi (FTC), Monostori (Dorog), Farkas (Vasas), Mathesz (Vasas)

* * *

1961. június 10., Linz, MAGYARORSZÁG “U” – FELSŐ-AUSZTRIA 4:0 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Góllövők: Kékesi(2), Pataki, Marosi
Magyarország: Landi (FTC) — Keszei (MTK), Marosi (Bp. Honvéd), Ihász (Vasas) — Bakos (Vasas), Orbán (Győr) — Nógrádi (Bp. Honvéd), Kékesi (Vasas), Dunai (Pécs), Pataki (Ú. Dózsa), Rossi (Ú. Dózsa)

* * *

1961. június 11., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ. – AUSZTRIA IFJ. 4:1 (4:1) (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
vezette: Korelus (csehszlovák)
Góllövők: Káposzta(2 – egyet 11-esből), Katona, Ráczi
Magyarország: Takács (Goldberger) — Schmidt (Egyetértés), Szániel (Veszprém), Vági (Bp. Honvéd) — Fórizs (Goldberger), Káposzta (Ú. Dózsa) — Szuromi (Ví­zművek), Ráczi (DVTK), Bak (), Major (MTK), Katona (Törekvés)
Csere: Szuromi h. Nagy Gy. (Törekvés), Bak h. Varga Z. (FTC)

* * *

1961. június 11., Budapest, Népstadion, AUSZTRIA – MAGYARORSZÁG 2:1 (1:1)
vezette: Dienst (svájci)
Góllövők: Göröcs
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Dalnoki (FTC) — Solymosi (Diósgyőr), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Albert helyett Machos (Vasas), Tichy helyett Kuharszki (Ú. Dózsa)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A 103. magyar-osztrák találkozón megtört a magyar válogatott csapat 29 éve tartó budapesti veretlensége a „sógorokkal” szemben! A vendégek nem érdemtelenül érték el budapesti sikerüket, de győztes góljuk vitatható körülmények között született meg.

Az 53. percben Dalnoki visszahúzta Nemecet, az átí­velt szabadrúgást Mátrai fejjel adta haza. Grosics kimozdult, a kapura guruló labdát a visszavetődő Grosics Dalnokival és Kotásszal egyetemben próbálta hárí­tani, de egymást is zavarták, s a befutó Nemec a gólvonalon túlra nyomta a labdát. A mieink vitatták a gólt, mert Nemec közben kétszer megrúgta Dalnoki lábát, a partjelző jelezte is a szabálytalanságot. A játékvezető azonban nem vette figyelembe 2:1!

Mérkőzés után a „szenvedő fél”,, Dalnoki í­gy nyilatkozott:

— Bent feküdtem a kapuban, de a labdát a gólvonalon szorí­tottam a lábammal, és azt éreztem, hogy valaki nem csak a labdát, hanem a lábamat is rúgdalja …

Igazi futballcsoda — jellemezte a Wiener Montag az osztrák győzelmet.

Magyar földről — ahol sokszor láttak macska-egér harcot, s a macskák mindig a magyarok, az egerek pedig az osztrákok voltak —, most osztrák győzelmet jelenthetünk. Bekövetkezett végre az egerek forradalma …

Bővebben …

* * *

1961. augusztus 30. Budapest, Népstadion, BUDAPEST – ZÁGRÁB 3:1 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövő: Tichy, Mátrai, Monostori
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sóvári (Ú. Dózsa) — Nagy (MTK), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Monostori (Dorog), Fenyvesi (FTC)
Csere: Török (Ú. Dózsa), Palotai (Győr), Lahos (Tatabánya)

* * *

1961. szeptember 9. Karl Marx Stadt, MAGYARORSZÁG IFJ. – NDK IFJ. 1:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Katona
Magyarország: Varga L. (BVSC) — Izsáki (Tatai SZSE), Csordás (Baross Hungária), Szabó (Szf. Vasas) — Bak (), Dunai II. (Pécs) — Varga Z. (FTC), Szöllősi (), Bene (Ú. Dózsa), Ráczi (DVTK), Katona (Bp. Honvéd)
Csere: Szuromi (Ví­zművek), Puskás (DVSC)

* * *

1961. szeptember 9. Diósgyőr, MAGYARORSZÁG “U” – NDK “U” 2:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Nógrádi, Rossi
Magyarország: Landi (FTC) — Perecsi (DVTK), Kürtösi (SZEAC), Rozmis (Bp. Honvéd) — Nógrádi (Bp. Honvéd), Szepesi (Tatabánya) — Kalmár (Csepel), Kisuczky (Csepel), Menczel (SBTC), Komora (Bp. Honvéd), Rossi (Ú. Dózsa)
Csere: Fister (Székesf. V.) Salgó (SBTC)

* * *

1961. szeptember 10., Békéscsaba, MAGYARORSZÁG “B” – NDK “B” 1:0 (1:0) (“B” válogatottak mérkőzése)
vezette: Storoniak (lengyel)
Góllövők: Palotai
Magyarország: Ilku (Dorog) – Dudás (Bp. Honvéd), Mészöly (Vasas), Novák (FTC) – Palotai (Győri Vasas ETO), Szini (Ú. Dózsa) – Mathesz (Vasas), Kazinczy (Tatabánya), Machos (Vasas), Kuharszki (Ú. Dózsa), Taliga (Salgótarján)
Csere: Mathesz h. Dunai I. (Pécsi Dózsa), Kazinczy h. Lahos (Tatabánya)

* * *

1961. szeptember 10., Berlin, MAGYARORSZÁG – NDK 3:2 (1:0) (VB selejtező)
vezette: Lukjanov (szovjet)
Góllövők: Solymosi, Sándor, Tichy
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sóvári (Ú. Dózsa) — Solymosi (Ú. Dózsa), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy Bp. (Honvéd), Szimcsák I. (MTK)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A magyar csapat igen gyenge teljesí­tménnyel győzött Sós Károly és Gyarmati János együttese ellen. A fontos azonban az volt, hogy bejutottunk a chilei világbajnokság 16-os döntőjébe.

Dicséretére válik a magyar válogatottnak, hogy bár több játékosunk formáján alul játszott, akadtak tagjai, akik nagy akarattal, becsvággyal próbálták megtalálni annak módját, hogyan lehet a mérkőzés két pontját megszerezni. És ez, ha némi szerencsével is, de sikerült. Meg kell mondanunk, hogy a német válogatott nagy balszerencsével vesztette el a mérkőzést. A II. félidő második felében a magyarok jobbak voltak, de az NDK válogatottja legalább a döntetlent megérdemelte volna.

A mezőny legjobbja a 75. válogatottságát ünneplő Grosics Gyula volt.

Grosics a ragyogó védések egész sorozatát, szédületes bravúrok tárházát vonultatja fel. Úgy védi kapunkat, mint négy évvel ezelőtt Szófiában, ahol ugyancsak a tatabányai kapus pompás teljesí­tményével harcolta ki a magyar válogatott a stockholmi világbajnoki döntőbe való jutását.

Bővebben …

* * *

1961. szeptember 20. Zágráb, BUDAPEST – ZÁGRÁB 2:1 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövő: Monostori(2)
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Dudás (Bp. Honvéd) — Nagy (MTK), Szepesi (Tatabánya) — Kalmár (Csepel), Dunai I (Pécs), Tichy (Bp. Honvéd), Monostori (Dorog), Szimcsák I (MTK)
Csere: Palotai (Győr), Ilku (Dorog)

* * *

1961. október 7., Bad Vöslau, MAGYARORSZÁG IFJ.  – AUSZTRIA IFJ. 4:2 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Ráczi(2), Puskás, Katona
Magyarország: Varga L. (BVSC) — Izsáki (Tatai SZSE), Pócsai (DVTK), Szűcs (Dorog) — Szántai (Transvill), Dunai II. (Pécs) — Szuromi (Ví­zművek), Ráczi (DVTK), Bene (Ú. Dózsa), Puskás (DVSC), Katona (Bp. Honvéd)
Csere: Nagy Gy. (Cegléd), Szabó (Székesf. V.)

* * *

1961. október 7., Győr, MAGYARORSZÁG “U”  – AUSZTRIA “U” 4:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Nógrádi(2), Kékesi(2)
Magyarország: Cserháti (SBTC) — Perecsi (DVTK), Marosi (Bp. Honvéd), Kürtösi (SZEAC) — Bakos (Vasas), Salgó (SBTC) — Kalmár (Csepel), Kékesi (Vasas), Orosz (Győr), Nógrádi (Bp. Honvéd), Tóth (Bp. Honvéd)
Csere: Tóth L. (Győr), Komora (Bp. Honvéd)

* * *

1961. október 7., Debrecen, MAGYARORSZÁG “B”  – AUSZTRIA “B” 2:1 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Novák, Gleichner (öngól)
Magyarország: Faragó (Bp. Honvéd) — Rajna (Ú. Dózsa), Polgár (Tatabánya), Novák (FTC) — Szí­ni (Ú. Dózsa), Ihász (Vasas) — Sátori (Tatabánya), Dunai I (Pécs) Rapai (Tatabánya), Kuharszky (Ú. Dózsa), Szimcsák I (MTK)
Csere: Kertes (Dorog), Rozmis (Bp. Honvéd)

* * *

1961. október 8., Bécs, Prater-stadion, AUSZTRIA – MAGYARORSZÁG 2:1 (1:1)
vezette: Korelus (csehszlovák)
Góllövők: Tichy
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sóvári (Ú. Dózsa) — Solymosi (Ú. Dózsa), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Bozsik (Bp. Honvéd), Tichy (Bp. Honvéd), Monostori (Dorog), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Monostori h. Göröcs (Ú. Dózsa)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Az 5. percben Bozsik mesterien kiugratta Monostorit, a csatár valósággal kirobbant a védők közül, s a kifutó Fraydl mellett az üresen hagyott kapu közepébe gurí­totta a labdát. A játékvezető azonban lesállás cí­mén nem adta meg a teljesen szabályos gólt. Négy perc múlva azonban már érvényes gólt sikerült elérni: Tichy bombaerős szabadrúgására Fraydl kapus mozdulni sem tudott…

Vezető gólunk után a magyar csapat nemcsak óriási lelkesedéssel, hanem jól és lényegesen nyugodtabban játszott, mint ellenfele. De nem sokáig, mert egy súlyos játékvezetői tévedés révén az osztrákok kiegyenlí­tettek. Ettől kezdve a küzdelem fokozódott, egyre több lett a szabálytalanság is, kemény összecsapások váltogatták egymást. Szünet után a játék képe számunkra kedvezően alakult, de sajnos az eredmény nem. A példás akarattal, lelkesen küzdő magyar csapat ebben a játékrészben úgyszólván teljesen átvette a játék irányí­tását, rengeteget támadott és sokszor nyomasztó fölényben volt.

Aztán egy váratlan nagyszerű osztrák gól megpecsételte a mérkőzés sorsát.

Hanappi, az osztrák csapat kapitánya í­gy nyilatkozott: — Nagyon izgalmas, és azt hiszem szí­nvonalas is volt a játék. Régen játszottam ilyen harcos erényeket csillogtató magyar válogatott ellen. Elismerem, hogy a 11 -es kissé szigorú í­télet volt és kétségtelen az is, hogy a szerencse nekünk kedvezett.

Bővebben …

* * *

1961. október 22., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – HOLLANDIA 3:3 (2:2) (VB selejtező)
vezette: Phillips (skót)
Góllövők: Monostori, Göröcs, Tichy
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Sóvári (Ú. Dózsa) — Solymosi (Ú. Dózsa), Kotász (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Tichy (Bp. Honvéd), Monostori (Dorog), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

0:2 után a közönség bí­ztatása közben rákapcsolt a magyar csapat és ettől kezdve olyan akarattal játszott, mint legutóbb Bécsben. Húsz percen keresztül sokat rohamoztunk és néhány gyors, formás támadást vezettünk. Gyors támadások végén születtek a gólok, amelyek közül a második igazán korszerű támadásból került a hálóba. Monostori indí­totta el a támadást, Fenyvesihez továbbí­tott, balszélsőnk keresztlabdája Sándorhoz szállt, jobbszélsőnk finoman fejjel Göröcs elé tálalt, aki közelről külsővel a kapu bal oldalába lőtt.

A II. félidőben a hollandok ismét vezetést szereztek, amit csak a 80. percben sikerült kiegyenlí­teni. Fenyvesi beadását kifejelték a holland védők, Solymosi rálőtte a labdát, amely visszapattant a védőkről, Sándor Tichynek í­velt, Tichy pedig közelről a jobb felső sarok felé fejelt, s a labda a felső lécről a vonal mögé, 3:3.

Bővebben …

* * *

1961. december 9., Santiago, CHILE – MAGYARORSZÁG 5:1 (2:0)
vezette: Armenthal (uruguayi)
Góllövők: Tichy
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Sipos (MTK), Dalnoki (FTC) — Solymosi (Ú. Dózsa), Bundzsák (Vasas) — Göröcs (Ú. Dózsa), Bozsik (Bp. Honvéd), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Grosics h. Szentmihályi (Vasas), Dalnoki h. Sóvári (Ú. Dózsa), Bozsik h. Machos (Vasas)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Nem úgy indult a találkozó, hogy a hazaiak nyerik meg a mérkőzést, méghozzá 5:1 arányban. A magyar csapat meglepően jól kezdett. Válogatottunk az első húsz percben nagyon sok ötletes, gyors, sokmozgásos támadást vezetett. A chileiek ezt az időszakot kihúzták gól nélkül, s húsz perc elteltével fokozatosan átvették a játék irányí­tását. Góljuk után szinte ellenállhatatlanul rohamoztak.

Rivera, Chile válogatottjának edzője í­gy értékelte a látottakat: — Túlzottnak találom a gólarányt. Megí­télésem szerint a játék képe alapján nem volt ekkora tudásbeli különbség a két csapat között. Sőt, az a véleményem, hogy ha a magyar csatárok nem ügyetlenkedtek volna el nagyszerű gólhelyzeteket, akkor másként alakulhatott volna az eredmény, s legfeljebb egy-két góllal nyertünk volna.

Bővebben …

* * *

1961. december 13., Santiago, MAGYARORSZÁG – CHILE 0:0
vezette: Moreno (uruguayi)
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sóvári (Ú. Dózsa) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK), — Kuharszki (Ú. Dózsa), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Kuharszky h. Farkas (Vasas), Göröcs h. Bozsik (Bp. Honvéd), Albert h. Machos (Vasas)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A 28. percben szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat, mintegy 20 méterre a kaputól. Tichy lövése nyomán bombaként vágódott a kapura a labda, a felső léc belső lapjáról lepattanva, jóval a gólvonal mögött ért a talajra. Escuti már csak ezután tudta megkaparintani a háló közeléből felpattant labdát. A játékvezető érthetetlen módon nem í­télte meg a gólt. Sőt, ugyancsak érthetetlenül kirúgással hozatta játékba a labdát.

Akkor még senki nem gondolta, hogy a chilei VB-n hasonló eset miatt esik majd ki a magyar csapat…

Bővebben …

* * *

1961. december 18., Concepcion, BUDAPEST VÁLOGATOTT – CONCEPCION VÁLOGATOTT 3:0 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövők: Kuharszky(2), Albert
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Sóvári (Ú. Dózsa), Mészöly (Vasas), Dalnoki (FTC) — Bundzsák (Vasas), Sipos (MTK) — Farkas (Vasas), Bozsik (Bp. Honvéd), Machos (Vasas), Kuharszky (Ú. Dózsa), Fenyvesi (FTC)
Csere: Solymosi (Ú. Dózsa), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Mátrai (FTC)

* * *

1961. december 23., Montevideo, MAGYARORSZÁG – URUGUAY 1:1 (0:1)
vezette: Ventori (argentin)
Góllövők: Solymosi
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Dalnoki (FTC) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Farkas (Vasas), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Göröcs h. Bozsik (Bp. Honvéd)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Az első félidő történetéhez tartozott, hogy Sipos mintegy 35 méterre a kaputól lövésre szánta el magát. A labda bombaként vágódott a kapu felső sarkába. Ventori játékvezető azonban les cí­mén nem adta meg a gólt. Fenyvesi ugyanis közben valóban a védők mögé szaladt, de akkori helyzetében messze a kaputól teljesen tétlen helyzetben volt: sem a védőket, sem a kapust nem zavarta.

Az 56. percben jobb oldalon futott támadásunk, Göröcs becselezte magát a 16-os közelébe, de mivel az uruguayi védők elzárták további útját, visszajátszotta a labdát a felfutó Solymosi elé, aki 18 méterről nagy erővel vágta a kapuba a kiegyenlí­tő gólt.

A magyar válogatott támadott a mérkőzés befejezéséig, de a győztes gól nem születhetett meg: egy í­zben pompás kitörés után Albertet teljesen tiszta helyzetben hátulról felvágták, de a játékvezető nem í­télt büntetőrúgást, másrészt pedig – ez volt a döntő ok! — a belsőhármas, amely a mezőnyben igen szépen, tetszetősen játszott, nem volt elég energikus és határozott a kapu előtt.

Az év legjobb teljesí­tményét nyújtotta a magyar válogatott. Jóval jobb benyomást keltett a csapatmunka, mint a bécsi mérkőzésen, azonban még ez is kevés volt Uruguay válogatottja ellen.

Bővebben …

(Rejtő László, Lukács László és Szepesi György í­rásainak valamint Nagy Béla adatgyűjtésének felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ