Muzeális bajnoki beharangozó: 1964.IV.19. Ferencváros – Pécsi Dózsa 3:2

Ritkán fordul elő, hogy egy muzeális bajnoki beharangozóhoz nagyon is célzottan keresek mérkőzést. Adatbázisunk az eltelt három év alatt akkorára duzzadt, hogy néha úgy érzem magam, mint Garfield a nyitott fridzsider előtt, de én most nem hagyatkozom a falánk macska mohóságára, hiszen néhány órával ezelőtt eldöntöttem, hogy a héten olyan Pécs elleni muzeális mérkőzéssel hangolok, mely 1964-ig repít minket vissza a múltba. Ennek meg két oka van, melyek még véletlenül sem illenek össze, de néha ennyi „eltévelygést” engedélyezek magamnak. Az egyik ok a Fradi heti naptárhoz kapcsolódik: november 27-én született a magyar labdarúgás egyik legkiemelkedőbb egyénisége dr. Lakat Károly. A másik meg egy kicsit kommersz és igazán semmi köze sincs a focihoz, de néhány órával ezelőtt olvastam egy cikket melyben megemlékeznek a „Gördülő kövek”, vagyis a Rolling Stones első albumáról, mely 1964-ben jelent meg.

Aki valamilyen szinten foglalkozik a Ferencvárosi labdarúgás történetével annak persze nem nehéz feladat Lakat doktort összekapcsolni a hatvanas évekkel. Az persze felvetődhetne, hogy miért 1964, amikor a mester edzői sikereit a zöld-fehérek kispadján 1967-69 között érte el. A válasz meg elég profán. Voltam és vagyok is annyira elfogult a Tanár úrral szemben, hogy az eddig muzeális beharangozók során több alkalommal is nyúltam a „tutihoz”, a biztos ponthoz, amikor minden szép és jó volt, amikor olyan csapat futott ki a pályára melynek összeállítását minden Fradista hamarabb fújta, mint az egyszeregyet. Ismételni meg inkább a suliban szoktak, így olyan évet kerestem, melyben bár nem tartozik szervesen össze Lakat doktor és a Fradi, de a mester olyan eredményt ért el, mely méltón emlékezik a magyar edzők egyik legnagyobbikára. És ha 1964, akkor természetesen olimpia, egy nagyszerű magyar aranyérem Novákkal és Varga Zolival, hogy azért zöld-fehér vonatkozása is legyen Lakat doktor első olimpiai aranyérmének (a keret tagja volt még Orosz Pál is, sőt a válogatott csapatorvosa és gyúrója is Fradista volt: dr. Juhász József és Dóka György).

És mielőtt rátérnénk magára a Pécsi Dózsa elleni bajnokira, úgy sem bírom ki, hogy csak azzal az egy mondattal emlékezzek meg a zenei világ egyik legjelentősebb évéről, 1964-ről, amit a legelején leírtam. Mert hát a Rolling Stones mellett ebben az évben jelent meg a harmadik Beatles album is, rajta az első igazi Lennon-McCartney slágerrel (Can’t Buy Me Love), de a The Beach Boys is megjelentette a hatodik albumát, mellyel végleg a világ vezető „bandái” közé emelte a “dél-kaliforniai életérzés” zenei adaptációját. Arról is tudnék egy kis dolgozatot írni, hogy vajon az előbbi zenék milyen röppályán repítettek el odáig, hogy most miközben írom a beharangozót, a kelta-ír-skót népzenére hagyatkozó Loreena McKennitt szól a háttérben, de ennek már tényleg semmi köze sem lenne a Fradihoz.

De ma valahogy nagyon kalandozós kedvemben vagyok, de ígérem, hogy ezek után már csak 1964 jöhet szóba és a Pécsi Dózsa elleni bajnoki találkozó. A bajnokság „rohamléptekkel” haladt előre, hiszen bár az olimpia csapat „csupán” a harmadik volt a rangsorban, mégis a politikai vezetés elvárta a sikeres szereplést. Azokban az években csak azok szerepelhettek az olimpián, akik az előző VB-n nem játszottak, így Lakat mester is a fiataloknak szavazott bizalmat (akkor még olyan tehetséges ifjak „kergették” a labdát, mint Novák, Varga, Katona vagy az olimpia gólkirálya, Bene Ferenc). A Pécsi Dózsa elleni bajnokira a bajnokság 7. fordulójában került sor. A képlet nem volt bonyolult, a Népstadion 65 ezres (!) közönsége egyetlen kérdést latolgatott a meccs előtt: továbbra is hibátlanul fogja-e vezetni a bajnokságot a Fradi, és a kirobbanó formában játszó Albert Flóri vajon hány góllal fogja megterhelni a pécsiek kapuját.

Amennyiben azokban az években is lehetett volna fogadni mérkőzés közben, valószínűleg a szünetben kiürült volna a stadion. A Pécsi Dózsa a nagyon álmosan és kissé komótosan játszó Fradi ellen az első félidőben 15. percében már 2:0-ra vezetett és nem sok jel mutatott arra, hogy itt komoly fordulat fog bekövetkezni. Pedig maga a fordulat már akkor is a pályán volt, de akkor még a társak nem nagyon hozták őt helyzetbe. De ahogy egyre jobban játékba lendült az Orosz-Varga-Rákosi hármas, a „fordulat embere” készen állt arra, hogy mesterhármasával végül is megfordítsa a mérkőzést. Természetesen Albert Flóriról van szó, aki 23 évesen, 1964-ben már kétszeres magyar gólkirálynak számított, és aki 1962-ben az első világbajnokságán holtversenyben gólkirályi címet szerzett. De ha 1964, akkor nem csak olimpia volt, de EB is, ahol a magyar válogatott a harmadik helyen végzett Albert Flóriánnal a soraiban.

Manapság „divat” hivatkozni a csapatok, a játékosok leterheltségére. Ha összeadjuk a bajnokság+EB+olimpia hármast és hozzávesszük azt, hogy 1964-ben a Fradi a VVK-ban és a Magyar kupában is még „talpon” volt, talán érthető volt az a fajta kritika a Fradival szemben, hogy a csapat sok meccs elejét „átaludta” és csak a hajrában fordította maga javára a mérkőzést. Ahogy a lelkes Pécsi Dózsa ellen is, akik a 70. percig még vezettek, de jött egy huszáros hajrá, két újabb Albert gól és máris tapsolt a szép számú közönség az újabb Fradi győzelemnek.

Mely a hetedik volt a sorban, szépen egymás után jöttek, bármennyire is le voltak terhelve a játékosok. Akkoriban a tehetség „mentesítette” az izmok fáradságát, akkoriban az elért sikerek voltak a gyógyszerek a terhelésekre. Azokban az években a válogatottság száma nem csak statisztikai adat volt, de mellé eredmények is társultak.

– lalolib –

NS-19640420-02-19640419

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.17.19:30 FTC-Kaposvár (TV:M4sport.hu)
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST