1965.V.13. VVK, Ferencváros – Athletic Bilbao 3:0

vvk-64_65

VVK 1965, Út a döntőig: a kupagyőzelem 14 pillanata – a 10. állomás

A labdarúgás története során többször elhangzott már az a mondat, hogy a jó csapatnak szerencséje is van. Maga a szerencse is változó, hiszen vannak esetek, amikor csak a lehetőségét kínálja fel egy csapatnak arra, hogy éljen vele. Egy csapat meg akkor jó, ha ezzel élni is tud.

1965. április 21-én, Bilbaóban, a visszavágó mérkőzés előtt megtartott sorsoláson a szerencse a Fradinak kedvezett. Azokban az években, az európai kupákban még nem vezették be az idegenben lőtt gólok „előnyét” (ez alapján már Bilbaóban továbbjutottunk volna), nem volt hosszabbítás és büntetők sem döntöttek az esetleges továbbjutásról. Azonos gólkülönbségű visszavágó esetén harmadik mérkőzésre került sor, ennek helyszínéről pedig sorsolással döntöttek.

Fortuna istennője nekünk kedvezett, így 1965. május 13-án (egy újabb misztikus jel), a Népstadionban fogadhattuk a spanyol-baszk csapatot, az Athletic Bilbao-t egy ki-ki összecsapásra, mely arról volt hivatott dönteni, hogy ki jut a VVK elődöntőjébe, ahol már a Manchester United „karba tett” kézzel várta az ellenfelét.

Ha az előbb megemlítettem a római mitológia szerencse istennőjét, akkor azt is hozzá kell tenni a mérkőzéshez, hogy azon már nem voltunk rászorulva Fortuna Victrix segítségére, hiszen a „csatát” magabiztos játékkal nyertük meg. Kevés olyan periódusa volt a mérkőzésnek, amikor a spanyol-baszk csapat bizakodhatott abban, hogy ezen a harmadik összecsapáson kivívják az elődöntőbe jutást.

Az eddigi VVK lapszemléink során, az akkori „aranycsapatból” már több játékost kiemeltünk, akik remek játékukkal járultak hozzá egy-egy mérkőzés megnyeréséhez. Annak ellenére, hogy az 1965-ös, Mészáros József irányította csapat egy tökéletesen „egybegyúrt hadseregként” haladt előre, azzal jelentett többet európai ellenfeleinél, hogy számos igazi virtuózt tudhatott a soraiban, akik közül mindig volt olyan, aki olyan pluszt tudott vinni a játékba, hogy annak győzelem lett a vége.

npl-1965-I-0008-19650513-bilbao-fenyvesiNépstadion, 38 ezer néző, a villanyfényes aréna eleve különleges hangulatot áraszt. Ha ehhez hozzávesszük a bizakodó zöld-fehér szurkolók lelkes buzdítását, a budapesti tavasz szép estét ígért. Négy nappal a VVK meccs előtt parádés második félidős játékkal hangoltunk a Salgótarján ellen (5:0, szünetben 1:0), ahol Fenyvesi Mátén kívül az egész csatársor betalált. A kiváló balszélső tartalékolt… A harmadik, sorsdöntő mérkőzésen nem egy virtuóz vitte a prímet (bár Albert Flóri több alkalommal kergette őrületbe a baszk védőket), hanem egy olyan megbízható játékos, aki nagyon fontos láncszeme volt a Ferencvárosnak, és aki ráadásul egy makacs sérülés utáni hullámvölgyből épp azon a mérkőzésen került ki, ami nagyon fontos volt az egész magyar labdarúgás számára. Dr. Fenyvesi Mátéról (1965-ben már doktori címmel rendelkezett!) van szó, akit mindenki csak Tüskének (a becenevet, mely az akkori hajviseletére utalt, még Kecskeméten kapta) nevezett. A szorgalmáról, társai kiszolgálásáról híres játékos 157 góljával a Fradi történetének legeredményesebb balszélsője, és aki ezen a mérkőzésen nem „kiszolgált”, hanem két remek találatával eldöntötte a továbbjutást.

Kezdetektől fogva támadásra rendezkedtünk be, volt mikor hat csatárral rohamoztuk a Bilbao kapuját és összjátékban is sokkal szervezettebben és ötletesebben játszottunk.  Az első gólunk egy tipikus kapus-hátvéd meg nem értés következményéből született, Juhász beívelésére Iribar kimozdult, amit a baszk hátvéd nem vett figyelembe és a biztonságos megoldást választva hazafejelve akarta megoldani a helyzetet… öngól lett belőle. A második találatunkat a lehető legjobbkor szereztük. A bíró már az óráját nézte és ha nem ítél szabadrúgást Rákosi buktatásáért, talán le is fújja az első félidőt. De ha már fújt (jogosan), akkor tovább kellett engedni a játékot. Novák kiválóan tekerte be a labdát, az egész baszk védelem Albertra figyelt, kivéve Fenyvesit, aki mindenkit megelőzve 10 méterről kapásból óriási gólt ragasztott Iribar kapujába. Ezzel el is dőlt a továbbjutás sorsa, bár erről a Bilbao játékosai a 63. percig nem nagyon akartak tudomást venni, a második félidő elején megpróbálták izgalmassá tenni a mérkőzést, voltak is lehetőségeik, de ezeket Géczi magabiztosan hárította. Majd jött a harmadik gól mely végérvényesen “pihenőre” állította a vendégeket. Albert a félpályáról indította a sokszor megcsodált “szlalomos” akcióját, amikor már a fél baszk csapat a földön hevert, Vargához sarkalta a labdát, aki a szép játék bővültében nem lőtt egyből kapura, hanem egy csodás bokamozdulattal Fenyvesi elé tálalt (miközben a vendégek közül már csak a kapus volt “lábon”), aki 10 méterről védhetetlenül bombázott a kapuba! Sakk-Matt!

Az elején azt írtam, hogy jó csapatnak szerencséje is van, de 1965. május 13-án nem Fortuna istenasszonyának köszönhettük a győzelmet. Ezen a mindent eldöntő mérkőzésen egész Európa számára bizonyítottuk, hogy jobb csapat vagyunk a spanyoloknál és hiába vár ránk „karba tett” kézzel a Manchester United, jobban teszik, ha komolyan készülnek a Ferencváros ellen, az 1965-ös VVK elődöntőjében.

Mivel valószínűleg kevés olyan Fradi-szurkoló van, aki nem ismeri a történet végét, így nem árulok el előre túl nagy titkot, ha előre vetítem, hogy a döntőbe jutásért vívott összecsapás során ismét megkísértettük Fortuna istenasszonyát.

De ahogy a mondás tartja, egy jó csapatnak néha szerencséje is van, de egy jó csapat csak attól válik klasszissá, ha ezzel a felkínált lehetőséggel élni is tud. Ahogy 1965-ben a Ferencváros tette. Mert akkor nagyon jó csapatunk volt.

– Lalolib –

Út a döntőig:

1964.09.09., Népstadion: Ferencváros – ZJS Brno: 2-0, VVK 1. forduló 1. mérkőzés
1964.09.16., Brno: ZJS Brno – Ferencváros: 1-0, VVK 1. forduló visszavágó
1964.10.28., Bécs: Wiener SC – Ferencváros: 1-0, VVK 2. forduló 1. mérkőzés
1964.11.04., Népstadion: Ferencváros – Wiener SC: 2-1, VVK 2. forduló visszavágó
1964.11.18., Népstadion, Ferencváros – Wiener SC: 2-0, VVK 2. forduló 3. mérkőzés
1965.03.10., Róma, AS Roma – Ferencváros: 1-2, VVK 3. forduló 1. mérkőzés
1965.03.17., Népstadion: Ferencváros – AS Roma: 1-0, VVK 3. forduló visszavágó
1965.04.07., Népstadion: Ferencváros – Athletic Bilbao: 1-0, VVK 4. forduló 1. mérkőzés
1965.04.21., Bilbao: Athletic Bilbao – Ferencváros: 2-1, VVK 4. forduló visszavágó

1965.05.13., Népstadion: Ferencváros – Athletic Bilbao: 3-0, VVK 4. forduló 3. mérkőzés

NÉPSPORT, KÉPES SPORT

2 hozzászólás a(z) 1965.V.13. VVK, Ferencváros – Athletic Bilbao 3:0 bejegyzéshez

  • NEM LEHETTEM KINT, DE MINDIG CSODÁLATOS ELOLVASNI EZT AZ ÍRÁST.
    ÖRÜLÖK, HOGY MEGÉRHETTEM ILYEN SIKEREKET. MEGJEGYZEM , A HATVANAS ÉVEKBEN IS NAGYHATALOM VOLTUNK, NŐI KÉZILABDÁBAN, JÉGKORONGBAN, HOKISTÁINK AZTÁN 1971 ÉS 1980 KÖZÖTT SOROZATBAN NYERTEK TÍZ BAJNOKSÁGOT, A BEK-BŐL KIVERTÉK A BOLZANOT, A FÜSSENT, NŐI KÉZISEINK BEK-DÖNTŐBEN SZEREPELTE, KEK-ARANY ÉS EZÜST ÉRMER SZEREZTEK, VÍZILABDÁZÓINK HÁROMSZOR HÓDÍTOTTÁK EL A KEK-ET, KÉTSZER AZ EURÓPAI SZUPERKUPÁT A HETVENES ÉVEKBEN.
    HESZ MIHÁLY, MAGYAR ZOLTÁN, CSÁNYI BÁLA, ALMÁSSY ZSUZSI, GYARMATI ANDREA, GÁL HENRIK, BALLA JÓSKA. FELSOROLHATATLAN, AMIT A MAGYAR SPORTNEK ÉS ÍGY MAGYARORSZÁGNAK ADTUNK

  • Azért ez egy nagy diadal volt!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST