Muzeális lapszemle: 1965.VI.23. VVK Döntő, Juventus – Ferencváros 0:1

vvk-64_65VVK 1965: a kupagyőzelem 14 pillanata – a döntő

Vannak mérkőzések melyeket soha nem feledhetünk el. Egy életre belénk ivódnak, elfoglalva a legkényelmesebb karosszéket a szívünkben és állandó dobbanással jelzik, ha az agyunk esetleg megpróbálná a feledés kosarába dobni. Vannak olyan mérkőzések, melyek sokkal többet jelentenek egy győzelemnél. Meghatározzák a jövőbeli tudatunkat, elhelyeznek minket a világ labdarúgásának színes palettáján. Fekete István csodás gondolata szerint elég egy mozdulat, valamilyen rég elfeledett illat, egy tárgy, egy ágroppanás, a szélnek a zizzenése, s az emlék felüti fejét, ránk néz, és olyan üdén, vidáman vagy szomorúan valódi, mint a jelen minden valósága.

Ma, 2015. június 23-án egy 50 évvel ezelőtti mérkőzés elevenedik meg előttünk, mely a Ferencvárosi labdarúgás legfényesebb csillaga 115 éves történelmünkben. Ezért is fontos – ha rövid időre is – megállni, hátranézni és áttekinteni a megtett utat. Nehéz és hosszú menetelés volt Torinóig. Bár nem tettünk meg 9600 kilométert gyalog és hetvenötezer ember sem vesztette életét mint Kínában, Mao-Ce-tung idejében, de ahhoz, hogy eljussunk a döntőig, olyan ellenfeleken át vezetett az út, mint a a Brno, a Wiener SC, az AS Roma, az Athletic Bilbao és a Manchester United. Cseh, osztrák, olasz, spanyol és angol együttesek, képviselve az egész Európai labdarúgást. A döntőben Olaszország legismertebb csapata, a Juventus várt Mészáros József csapatára.

juventusfcLa Vecchia Signore (Öreg hölgy), La Fidanzata d’Italia (Olaszország Menyasszonya), Le zebre (Zebrák) – ezek a kedves és a szeretetről árulkodó jelzők mind a Juventusra utalnak. Arra a klubra, amit 1897-ben alapítottak és mely Európában a harmadik legsikeresebb klub és a világon a hatodik legtöbb trófeát szerezte meg. A címek között szerepel 2 BL cím (a BEK-et is beleszámítva) valamint 3 UEFA-kupa is. A Juventus az egyetlen csapat a világon, mely az összes UEFA által kiírt kupából begyűjtött legalább egyet. A Juventusnak magyar szereplői is voltak. Károly Jenő és Viola József a húszas években töltött be edzői szerepkört. A legnagyobb sikert magyarként, a Ferencváros történelmének egyik legnagyobb játékosa, Sárosi György doktor aratta (1948-ban szerződött Olaszországba és több mint húsz évig dolgozott ott), aki edzőként, 1952-ben szerzett bajnoki címet az „Öreg Hölgynek”.

A történelmi áttekintő után térjünk rá a meccsre! Egy hét alatt nem sokat változott az időjárás. A júniusi nyár Torinót még jobban ölelte körül míg Pestet, ahol továbbra is a dunai áradás okozta a legnagyobb gondot. A Manchester United játékosainak Budapesten okozott gondot a hőség, a Fradinak meg Torinóban gyűlt meg a baja az égető napsugarakkal. Bemelegítés helyett “hűsítőként” a gyúróké lett a főszerep, ők próbálták az izmokat és az idegpályákat felkészíteni a sorsdöntő találkozóra. Melyről tudjuk, hogy egy mérkőzésen dőlt el, mert a Ferencváros “feláldozta” a visszavágó lehetőségét a New York-i tornán való részvételért. “Nincs semmi baj Dodó bácsi, onnan is elhozzuk a kupát” – summázták a játékosok amikor számukra is kiderült a Manchester elleni győztes mérkőzés után, hogy a Juventus pályáján kell elhódítani a VVK serleget.

Mészáros József

Mészáros József

Mészáros “Dodó” József nem csak emiatt aggódott. Számára sokat jelentett a torinói Stadio Comunale stadion. Fiatalként ott játszott először az utánpótlás válogatottban és most annyi év után edzőként oda térni vissza, akaratlanul is szorongó érzéseket váltott ki a kiváló edzőben. Vissza akart vágni, hiszen azon a bizonyos mérkőzésen háromgólos vereséget szenvedtünk az olaszoktól, melynek emléke keserűen tört fel benne amikor leült a stadion kispadjára. Az is nehezítette a dolgát, hogy a hazai csapat sokkal pihentebb volt, náluk már két héttel előtte befejeződött a bajnokság és pihentetőül a döntő előtt átrándultak Franciaországba “lazítani” egy kicsit. A Fradi 4:2-s vereséggel hangolt az MTK ellen, mely nem volt egy biztató főpróba. A szakmai stábnak voltak “súgói”, hiszen azokban az időkben több magyar szakember is dolgozott Olaszországban, köztük Czeisler Lajos, aki volt az olasz válogatott edzője is, és Solti Dezső aki a Juve “ellenlábasának”, az Internek volt a vezetőségi tagja, hasznos tanácsokkal látták el Mészáros Józseféket. A meleg miatt az is gondot okozott, hogy az ottani szokásoknak megfelelően este fél tízkor kezdődött a mérkőzés, Mátrai meg is jegyezte: az olaszok biztosan nem a tyúkokkal fekszenek le (volt is derültség a kijelentés “kétértelműsége” miatt).

Magáról a döntőről “látatlanban” nehéz, sőt talán nem is illik túl sokat írni. Sajnos egy két perces videón és néhány kisebb újságcikken túl más nem maradt meg. 50 évvel ezelőtt más szelek fújtak az Üllői úton, tessenek csak megnézni a Népsport első oldalát, a Vasas KK sikerét “szenzációs küzdelemben” érte el, a Fradi VVK győzelme (amit a mai napig számon tart a világ) csak egy “Nagy siker a VVK döntőjében” főcímet érdemelt. Ettől még a miénk, ettől még a Ferencvárosi és a magyar labdarúgás legnagyobb klubsikere, amire büszkének kell lennünk és örömmel kell emlékeznünk.

A Ferencváros a VVK-ban aratott diadala igazolja, hogy a zöld-fehérek mai együttese méltó utódja a 30-40 évvel ezelőtti Ferencvárosnak″ – mondta a döntő után Vittorio Pozzo, aki 1965-ben újságíróként dolgozott, de akinek olasz szövetségi kapitányként (1929-1948 között) személyes emlékei is vannak a régi idők Fradijáról – „Jól emlékszem arra, amikor 1928-ban és 1937-ben a Ferencváros megnyerte a Közép-európai Kupát. A VVK-ban aratott diadal azonban a régiek fényét is elhomályosítja. Elsősorban azért, mert sokkal több és jobb csapat skalpján keresztül jutott el az FTC a végső győzelemhez.″

“Uraim, igyekszünk majd úgy játszani, hogy Önöknek a lehető legkevesebb gondot okozzuk.” – Ezt a kissé pikírt mondatot Végh Aladár a Fradi akkori elnöke mondta Torinóban a kupabizottság ülésén, amikor sokáig vitatkoztak azon, hogy a visszavágó hiányában mi történik akkor, ha döntetlen lesz mérkőzés, legyen-e hosszabbítás és vajon mi fognak csinálni ha a 2*15 perc után is döntetlen lesz az állás? Az elnök úr betartotta az ígéretét, ahogy a csapat is (emlékeznek, “onnan is elhozzuk a kupát”). A győztes gól a mérkőzés 74. percében esett. Novák tört előre, majd 30 méterre a kaputól remekül középre ívelt, ami Fenyvesi dr. magasan felugorva (a videón inkább futtából) fejelt az olaszok kapujába. A győztes gól körülményeiről Albert Flórián így emlékezett:

„Novák Dezső felém ívelte a labdát, de miközben felugrottam fejelni, az olasz középhátvéd nagyot lökött rajtam. A földön fekve visszanéztem a svájci játékvezetőre és tizenegyest követeltem, ám a bíró csodálkozva válaszolt, hogy mit akar, gól volt! Amíg én büntetőt reklamáltam, Fenyvesi Máté mögöttem befejelte a labdát. Egész pályafutásomat tekintve ez az egyetlen elmaradt tizenegyes, amely után köszönetet mondtam a játékvezetőnek, hogy nem adta meg…″

fenyvesi_grafValószínűleg a gólszerző, dr. Fenyvesi Máté sem bánkódott a meg nem adott büntető miatt, hiszen a góljával örökre beírta magát a Ferencváros történelmébe… ahol azért e gólja nélkül is helyet követelt magának. A labdarúgás kedvelői és szakemberei egyaránt úgy ismerték és ismerik, mint az önuralom, a kitartás, a lelkiismeretesség megtestesítőjét, aki, miközben megtartotta a helyét a labdarúgás élvonalában, a „dr.” két kis betűjét is “odaverekedte” a neve elé. A hallatlan munkabírású balszélső az elmúlt évek során mind a csapatban, mind a válogatottban jobbára taktikai feladatokat oldott meg: zavarta az ellenfél csatárait, és hozta fel a labdát. Volt olyan időszaka is, amikor már kiöregedéséről beszéltek de ő mindenkire rácáfolt. Egyre jobban színesedett a játéka technikailag s ezzel egyidejűleg helyzetfelismerő képessége nagyszerűen megnőtt, gólerős csatár lett belőle. A kritikus pillanatokban működtek a legjobban a reflexei, akkor rúgta, vagy fejelte a góljait. Róla mondta Mészáros József, hogy ő az, aki képes akár százszor is gyakorolni egy rúgásfajtát vagy egy cselt, hogy agyában és izomzatában rögzítse a helyes mozdulatot.

… ismét egy fejes. Gól! Gól! Fenyvesi Máté … (ide kattintva meghallgatható a rádiós közvetítés részlete)

20050623-19650623-vvk-matraiA siker egyik titka éppen az előbbi mondatban rejlik. Nem csak a játékosoknak az alázatában, hanem abban is, ahogy a mester ismerte a csapat gerincét alkotó játékosok erősségeit, de a gyengeségeit is.

Géczi: az idegmunkája a legfokozatosabb, és bár néha kapkod és bizonytalan, de nagy odaadással edz, szerény, formálható egyénisége igen nagy biztatás a jövőre. Novák: vitathatatlanul az egyik legjobb felkészültségű magyar hátvéd, elsőrangú rúgótechnika, kitűnő tempóérzék, szabadrúgásai, büntetői mérkőzéseket döntenek el, igazi játékosegyéniség, de mellette egy kissé makacs és néha túlzottan magabiztos. Mátrai: a döntő idején ért pályafutása csúcsára, legfőbb erénye atlétikus képessége, nála az egyetlen gyenge pont az, ha “zárlatos”, akkor képes kisiklani. Orosz: nagyszerű fejelőképesség, a pálya egészét átfogó látókör, kitűnő labdaérzék és kiváló rugótechnika mellett néha teljesen feleslegesen vesztette el az idegei fölött az uralmat. Varga: sokáig úgy “csúfolták” a társak, hogy a “kis-Dodó”, mindent tud a labdával, talán senki sem lát nála jobban a pályán, ötven-hatvan méteres passzai mértani pontosságúak, cselei kiismerhetetlenek, ilyenkor úgy fut be a labda és Zoli közé az ellenfél, mint vajba a kés, mégis néha “visszaél” a tehetségével és túl sokat dajkálja a labdát. Albert: ösztönös tehetség, a magyar labdarúgás legkiválóbb középcsatára, kivételes cselező képessége, remek fejjátékkal párosult, amit egy senkihez sem hasonlítható játékstílussal fűszerezett.

Rajtuk kívül természetesen a többiek is fontos láncszemei voltak a csapatnak. Horváth László, Vilezsál Oszkár, Rákosi Gyula, Karába János, Juhász István is sokat hozzátett a csapat sikeréhez, és nem szabad elfeledkeznünk azokról sem, akik a torinói döntőben nem léptek ugyan a pályára, de aktív részesei voltak a Ferencváros 1965-s menetelésének: Dalnoki Jenő, Fenyvesi II. József, Perecsi Tibor, Aczél László, Rátkai László.

Egy kínai mondás szerint nem lehetsz sikeres az életben, ha nem dolgozol meg érte. 1965-ben mindenki, aki zöld-fehérbe öltözött, akár egyetlen perc erejéig is, keményen megdolgozott a torinói sikerért. A bíró hármas sípszava után a játékosok a vállukon vitték körbe Mészáros Józsefet, “Fenyvesi Máté maga egy fél kört tett meg velem.” A kupa átadása után, Sir Stanley Rous, az UEFA főtitkára (aki 1933 óta a magyar labdarúgás nagy barátjának számított) meleg szavakkal méltatta a Fradi játékát, külön találkozott Mészáros Józseffel is, hogy “megfejtse” a Fradi titkát.

„Rengeteget kellett volna neki mesélnem az országról, Pestről, a kilencedik kerületről, a csapatról, a Népliget körüli levegőről, arról a furcsa vonzerőről, amit a mi gyerekeink számára a labda jelent, rengeteget kellett volna, és tudtam volna mesélni neki abban a ritka pillanatban. De ha a legszebb oxfordisággal beszélnék is angolul, akkor sem értett volna meg. Ahhoz, hogy megértsen, itt kellene élnie közöttünk.”

TFU_19950500_FU_007 - 0009-19650623Ott, ahol égig nőnek az Üllői úti fák.

A legmagasabb 1965. június 23-án ért a csillagokig. Azóta bár magányosan simogatja a kék felhőket, de tudja és érzi, hogy lent vannak olyanok, akik ápolják, akik erőt merítenek ha hozzáérnek. Jöhet tájfun, orkán, Zeusz és Thor együttes erővel szórhatja rá a villámait, ahhoz mélyek a gyökerek, hogy bárki ki tudja dönteni. Vigyázza a múlt, vigyázza az apáról fiúra szálló töretlen Fradizmus.

1965. június 23. Ez a nap nem rengette meg ugyan a Földet, de minden Ferencvárosi szívébe örökre beköltözött. Aranybetűs ünneppé vált. Örökre igazolja a létünket, örökre kijelöli a helyünket a világ labdarúgásában. Ezt senki sem tudja elvenni, és valószínűleg ezt egyelőre egyetlen magyar csapat sem tudja felülmúlni. A világ labdarúgása olyan ütemben szaladt el mellettünk, ahogy 1965-ben a demokratikus világ szaladt el a kommunista hatalmak mellett. 1965-ben be voltunk zárva, de volt egy kitörési pont mely elviselhetővé tette a zsarnokságot. Az pedig nem volt más, mint az örök szerelem, a labdarúgás és a Ferencváros.

Thomas Mann szerint a múltat ünnepelni szép dolog, ha a jelen rendben van, és ha van jövőképünk. Ilyenkor kellemes az ősökre is emlékezni, ha az ember egynek tudja magát velük, és tudja magáról, hogy mindenkor az ő szellemükben cselekedett.

Felső sor(balról): Novák, Mátrai, Géczi, Dalnoki, Orosz, Páncsics. Középen: Zalka András szaktanácsadó, Vilezsál, Rátkai, Juhász, Németh M., Perecsi, Horváth L., Aczél, dr. Éry József szakosztályvezető, Balázs László gazdasági vezető, dr. Szellő Ambrus orvos. Elől: Karába, Varga, Albert, Mészáros József edző, Rákosi, Fenyvesi, Dóka György gyúró, Barinka Károly szertáros. Albert kezében a VVK, Mészáros kezében a Zaragoza különdíja látható

Felső sor(balról): Novák, Mátrai, Géczi, Dalnoki, Orosz, Páncsics. Középen: Zalka András szaktanácsadó, Vilezsál, Rátkai, Juhász, Németh M., Perecsi, Horváth L., Aczél, dr. Éry József szakosztályvezető, Balázs László gazdasági vezető, dr. Szellő Ambrus orvos. Elől: Karába, Varga, Albert, Mészáros József edző, Rákosi, Fenyvesi, Dóka György gyúró, Barinka Károly szertáros. Albert kezében a VVK, Mészáros kezében a Zaragoza különdíja látható (fotó: Novák Dezső gyűjteményéből)

1964.09.09., Népstadion: Ferencváros – ZJS Brno: 2-0, VVK 1. forduló 1. mérkőzés
1964.09.16., Brno: ZJS Brno – Ferencváros: 1-0, VVK 1. forduló visszavágó
1964.10.28., Bécs: Wiener SC – Ferencváros: 1-0, VVK 2. forduló 1. mérkőzés
1964.11.04., Népstadion: Ferencváros – Wiener SC: 2-1, VVK 2. forduló visszavágó
1964.11.18., Népstadion, Ferencváros – Wiener SC: 2-0, VVK 2. forduló 3. mérkőzés
1965.03.10., Róma, AS Roma – Ferencváros: 1-2, VVK 3. forduló 1. mérkőzés
1965.03.17., Népstadion: Ferencváros – AS Roma: 1-0, VVK 3. forduló visszavágó
1965.04.07., Népstadion: Ferencváros – Athletic Bilbao: 1-0, VVK 4. forduló 1. mérkőzés
1965.04.21., Bilbao: Athletic Bilbao – Ferencváros: 2-1, VVK 4. forduló visszavágó
1965.05.13., Népstadion: Ferencváros – Athletic Bilbao: 3-0, VVK 4. forduló 3. mérkőzés
1965.05.31., Manchester: Manchester United – Ferencváros: 3-2, VVK Elődöntő 1. mérkőzés
1965.06.06., Népstadion: Ferencváros – Manchester United: 1-0, VVK Elődöntő visszavágó
1965.06.16., Népstadion: Ferencváros – Manchester United: 2-1, VVK Elődöntő 3. mérkőzés

1965.06.23., Torino: Juventus – Ferencváros: 0-1, VVK Döntő

NÉPSPORT 1965. június 24-25.

(Torino, június 24.) Elhangzott a mérkőzés végét jelző sípszó. A Ferencváros játékosai összeölelkeztek a pálya közepén:

— Bravó, Ungheresi!

Tapsolt a torinói közönség, ünnepelte az idei VVK-győztest! Az idegent… Nagy szó ez itt, Olaszországban!…

Sir Stanley Rous, a FIFA és a VVK-bizottság elnöke intett, sorakozzanak fel a játékosok az asztal előtt. Átadják a kupát, újabb ünneplés, Mátrai Sanyi magasra emeli a kupát. A nézők a helyükön maradnak, tapsolnak, éljeneznek.

Felejthetetlen mérkőzést hozott ez az éjszakai találkozó! A magyarok játéka meghódította az olasz közönséget…)

A Ferencváros küldetése teljes sikerrel járt, elismerést, megbecsülést szerzett nemcsak saját magának, hanem a megújhodó magyar futballnak is.

EZT ELISMERTÉK AZ OLASZ LAPOK IS

A STAMPA így ír: „A Juventus technikában nem tudta felvenni a versenyt a Ferencvárossal. A végén kiütközött a fáradtság a Juventus csapatán.”

IL GIORNO: „A zöld-fehérek által diktált iramot a Juventus nem bírta átvenni. A 33 éves Mátrai óriássá nőtt ezen a mérkőzésen! A Ferencváros kétközépcsatáros játékának köszönheti győzelmét. Nehezen »emésztette« meg a közönség a vereséget, a 0—1 -et részben annak tulajdonította, hogy Sivori nem volt a csapatban.”

UNITA: „Nagyszerű fegyvertény volt a Ferencváros győzelme…”

Combin szerint szerencsések a magyarok, hogy olyan játékosuk volt, mint Fenyvesi.

H. Herrera edző is elismerte, hogy megérdemelten győzött a magyar csapat. Dicsérte a két csatárt, Albertet és Vargát, továbbá a közvetlen védelmet.

Mészáros József: „Forró légkörű mérkőzést vívtunk. A fiúk lelkesen, odaadóan küzdöttek, átérezték, hogy nemcsak a Ferencvárost, hanem az egész magyar labdarúgást képviselik, végtelenül örülök a sikernek, azt hiszem, győzelmünk jogosságát senki sem vitathatja.”

KÉPES SPORT

video

12 hozzászólás a(z) Muzeális lapszemle: 1965.VI.23. VVK Döntő, Juventus – Ferencváros 0:1 bejegyzéshez

 • A Labdarúgás című szaklap 1965. évi számai, megvannak nekem elolvastam őket egyetlen egy félmondattal intézik el az egész torinói csodát. 1 éves voltam, ekkoriban, ma megpróbálok utánanézni ennek-annak, de ezt azért alig hittem el. Örülök, hogy megvan a Képes Sport- tudósítás a termpo Fradin.
  Üdvözlok minden Fradistát! Hajrá, Fradi

  • Igazad van, ma el sem tudjuk képzelni, hogy szándékosan mennyire “nem lihegték túl”! Ha tudom, én is böngészgetem a régi sajtót, a Labdarúgás 1965 júliusi számában még azt a félmondatot sem sikerült megtalálnom, amit Neked igen. A Népsport címlapjai mindent elárulnak arról a korról! Ha a Fradi véletlenül “csak” 2. lett volna (1 meccs idegenben az egyik legerősebb olasz csapat ellen!), szerintem csak a 2. oldalra fértünk volna be. A Vasas viszont “szenzációs” volt! Persze, szép dolog volt megverni a Spartát és a Fiort, de mégis sokkal nagyobb siker volt a miénk! A legnagyobb diadal nem is a Juve idegenbeli legyőzése (vajon hány csapatnak sikerült Európában?), hanem a MU kiverése, melyet már sokan akkor a világ egyik, ha nem A legjobb csapatának tartottak. 3 év múlva bizonyították is!
   Más: 1 hét alatt a Fradi legyőzte a Juvét (VVK-döntő idegenben), a Vasas a Fiort KK-döntőben, majd a válogatott az olaszokat! Mikor lesz ilyen legközelebb? Az az olasz futball sokal erősebb volt, mint a mai, a ’66-os VB-kudarc ellenére a világ legszűkebb elitjében … Inter, Milan, Juve, Fiorentina, Bologna … legalább 5 topklub! ( Az akkoriban bombaerős Bolognát majd ’68-ban verjük ki!)-:)

 • Rádión hallgattam. Persze másnap kellően kábán mentem tanítani.
  Gulyás Gyula -ha jól tudom, Gulyás László édesapja -- közvetítette, akit méltatlanul lebecsültek, pedig így utólag azt mondom, hogy igen jó közvetítő volt. De a politikai vezetés hozzáállását is jelezte, hogy őt küldték ki, és nem Szepesit…

 • ÁHITAT, TISZTELET és egy kis meghatódottság…

  • Igen, Gábor … manapság (évtizedek óta), de különösen Andorra óta már magam számára is hihetetlen, hogy ilyen is volt / volt ilyen is … a Juve akkor is Juve volt, egy európai élcsapat! Mi pedig belementünk abba, hogy a dollárban számolt bevétel feléért ne oda-visszavágó legyen, hanem csak 1 meccs (persze, nem a FRADI döntött, hanem a “pártközpont”! (És ma? 😛 ) De nyugodtan belemehettek, mert tudták, hogy egy AKKORI FTC senki ellen, sehol sem volt esélytelen!

 • Egy VVK-, egy MK-, és egy magyar bajnoki arany eddig június 23. termése, hát soha rosszabb napot. Az utóbbi kettőt személyesen is átéltem, a legelső pedig alighanem nemcsak a Fradi, hanem a magyar klubfutball legnagyobb sikere is. Örök dicsőség a 49 évvel ezelőtti héroszoknak!

 • A Ferencváros dicső történetének talán legdicsőbb napja! Örökre “zöld”betűs ünnepnap marad!

 • én csak innen ismerhettem meg a Fradi dicsőséges győzelmét. június 23, tényleg aranybetűs ünnepe a Fradinak. arra azért én is kiváncsi leszek, hogy délután valakinek eszébe jut-e majd?

 • De szép is volt 13 évesen, reggel kilenckor, az éjszakai rádióközvetítéstől álmosan beleordítani az ablakból az akkor még macskaköves Bakáts utcába, hogy: Hajrá Fradi!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST