Muzeális bajnoki beharangozó: 1965.VIII.15. Ferencváros – Győr 6:2

bajnoki_muzealis_1965Egy 1965-ben lejátszott Ferencváros-Győri Vasas ETO mérkőzésről muzeális lapszemlét írni, elég hálás dolog. Bár nem vagyok történész, de mivel elég sok évet lehúztam az átkos rendszerben, így eléggé ismerem az ETO gazdasági és politikai háttérét biztosító „Ede-gyár” dolgait, hiszen azokban az években, a hírekben mindig kiemelt szerepet kapott a Vagon- és Gépgyár dicsőséges és a szocializmus diadalát megalapozó eredményeinek bemutatása. Ettől függetlenül, mint elkötelezett (és néha elvakult) Fradista, természetesen az 1965-ös évről nem Horváth Ede jut először az eszembe, hanem Torinó, a június 23-i a VVK győzelem helyszíne.

Az 1965-ös bajnokságra erősen rányomta a bélyegét a Fradi nemzetközi menetelése. Néhány meccsünk el is maradt a sűrű program miatt és ahogy egyre tovább menetültünk fordulóról fordulóra, úgy vált a hazai bajnokság egy kicsit másodlagossá. Bár bajnoki címvédőként vágtunk neki az 1965-ös bajnokságnak, de egy idő után már a VVK szereplés került előtérbe. A 16. fordulóban látogatott hozzánk a Győr úgy, hogy nekünk két mérkőzésünk (Dózsa, Csepel) el volt halasztva, és mellette készültünk a BEK első fordulójára. Ehhez jött még az, hogy mint friss VVK győztes csapat ellen mindenki dupla erővel küzdött, ezzel is bizonyítva, hogy a Fradi kívül is van még élet (pedig már akkor is tudtuk, hogy nincs).

A Győri Vasas ETO csapatát is a bizonyítási vágy hajtotta a Fradi ellen. Ráadásul az 1965-ös évben politikai bonyodalmak is akadtak a Győriek háza táján. A Vagongyár tejhatalmú ura, Horváth Ede (aki akkor már póttagja volt a Központi Bizottságnak) több éves „kommunista viszálykodás” után végleg összeveszett a megyei párttitkárral. Hatalmi ellentéteik odáig vezettek, hogy 1965 augusztusában (néhány nappal a mérkőzés után) az ügy a Politika Bizottság (a kommunista rezsim legfőbb döntéshozó szerve) elé is került. „Nem mindennap van itt előttünk vezető funkcionáriusok összeférhetetlenségi ügye. Maga az a tény, hogy egy kommunistának az ügye a Politikai Bizottság elé kerül, óriási dolog egy ember életében” – jegyezte meg Apró Antal az ülésen, mely bizonyítja, hogy milyen jelentőséggel bírt akkoriban a kipattant viszálykodás.

npl-1965-I-0016-19650815-gyor-albertTalán ennek is volt betudható, hogy óriási várakozás előzte meg a mérkőzést. 60 ezren látogattak ki a Népstadionba, akik egy ritka élvezetes és remek csatát láthattak. És ami a lényeg: Fradi hengernek és gólparádénak tapsolhattak. Hiába volt „futtatott” csapat a Győr a hatvanas években, és hiába játszottak olyan remek játékosok, mint Palotai, Varsányi és Keglovits és hiába ült a kispadon a magyar foci egyik legendája, Hidegkúti Nándor, ezen a késő nyári napon alaposan kitömtük a vidéki zöld-fehérek kapuját. Négyet termeltünk az első félidőben Fenyvesi és Albert duplájával, mely nagyon hamar megadta az egész mérkőzés alaphangulatát. A közönség remekül szórakozott, jó volt a csapat, vesztett pontok tekintetében vezettük a tabellát, és még élt a szívekben a VVK győzelem öröme.

A második félidőben egy kicsit kiengedett a csapat, feljött a Győr, ettől még élvezetesebb lett a mérkőzés, de a biztos Fradi győzelmet nem veszélyeztette semmi. Bármennyire is jó csapatunk volt 1965-ben, az akkori Győrnek hatot lőni olyan „nemes” feladat volt, mint mondjuk 2010. szeptember 1-én hasonlót elérni Pintér Attila által dirigált Győr ellen.

A minta adott, tessék nyugodtan lekopírozni. Most is tudnánk örülni neki.

– lalolib –

NS-19650816-01-19650815

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.22. 19:30 Mezőkövesd-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST