1968.I.9. VVK, Liverpool – Ferencváros 0:1

A havas pályán, Albert nélkül is jobb volt a Fradi. A kapuban Havasi, előtte Strong

A havas pályán, Albert nélkül is jobb volt a Fradi. A kapuban Havasi, előtte Strong

Remek küzdelem, pompás győzelem

1968, 1974, 1970, 2010 – vajon mi köti össze ezt a négy dátumot? A Ferencváros történelmében jártás olvasónak az első három évhez nem nehéz azonosságot találni, de vajon mit keres a felsorolásban a kakukktojásnak látszó 2010? Mielőtt megadnám a nagyon hétköznapi választ, nézzük az első három évszámot, melyekre azt í­rtam az előbb, hogy erre sokan biztosan rávágnák: Liverpool! Ezen felül meg büszkén hozzá is tehetnénk, hogy a háromszori találkozásból kétszer a Fradi jutott tovább, egyedül az 1970-es összecsapás (0:1; 1:1) hozott sikert a vörös ördögök számára.

Elnézést, de most önkéntelenül is idéznem kell az egyik régebbi í­rásomat, mert „voltak olyan idők”, amikor még a magyar klubcsapatok fel tudták venni a versenyt az európai elit csapataival. Az 1968-as Ferencvárosának ez még nem is volt nehéz, hiszen valójában mi is az európai elit csapatai közé tartoztunk, hiszen csak három év telt el a Fradi történelmének legnagyobb győzelme, a VVK megnyerése óta. Plusz a csapat tagja volt a „friss” Aranylabdás Albert Flórián (bár ezen a mérkőzésen sérülés miatt nem szerepelt), valamint két leendő (1968-ban, Brazilia ellen) világválogatott, Novák Dezső és Szűcs Lajos (ők játszottak).

csgy_belepojegy_liverpool_19680109Ezek tükrében vajon mennyire volt meglepetés a Fradi továbbjutása? Játéktudás alapján nem nagyon, de a többi tényező tekintetében annak számí­tott. A két klub anyagi lehetőségei között már akkor is óriási különbségek voltak, és nem szabad figyelmen kí­vül hagyni, a kor társadalmi és politikai elszigetelődését sem. Bár a kommunista hatalom erőszakos nyomása csökkent, 1968.január 1-én indult az „új gazdasági mechanizmusnak” keresztelt gazdasági reformcsomag, de sajnos ehhez az évhez kötődik (augusztus) a Varsói Szerződés csapatainak Csehszlovákia elleni katonai offenzí­vája is.

De mielőtt elkalandoznánk 68 történelmi eseményei között (sok történész szerint a második világháború után a legösszetettebb, legbonyolultabb és a jövőt legjobban meghatározó év volt), térjünk vissza a kakukktojásra, vagyis a 2010-es esztendőre. Mivel egyelőre esélyünk sincs arra, hogy játszunk a Liverpool csapatával, í­gy nagyon hétköznapi magyarázatot kell keresni a felemlí­tésében. Ez pedig az időjárás. Ahogy 2010-ben, úgy 1968-ban is havas, hideg idő köszöntette Angliát. És bár az angolok hozzászoktak az esőhöz, de hóhoz és a hideghez nem nagyon. Még a mérkőzés esetleges elnapolása is szóba jött, de szerencsére napközben enyhült a hóvihar.

csgy_sal_liverpool_19680109Még a nap is kisütött, mintha látni szerette volna a két csapat összecsapását, mintha nem akarta volna elrontani a foci ünnepét, a Fradi parádés játékát és dicsőséges továbbjutását, Branikovics gólját, a győztes mérkőzés utáni boldogságot az arcokon és hallani akarta a nagyon sportszerű hazai közönség tapsát, mellyel elismerte, a jobbik csapat jutott tovább, ráadásul kettős győzelemmel.

Hogyan is lehetne zárni egy ilyen diadalról szóló megemlékezést? Vegyem ismét elő, a „voltak olyan idők” szlogent és ezzel példálózzak? Most nem teszem, mert, ahogy 1968-ban a kisütött nap, úgy 2010-ben én is csak nosztalgiázni akarok egy kicsit azzal, hogy mosolygósan és büszkén böngészem át a Népsport akkori számát.

Tegyük meg együtt, talán még a nap is ki fog sütni!

– lalolib –

 
1967.09.20., Pitesti: Arges Pitesti – Ferencváros: 3-1, VVK 1. forduló 1. mérkőzés
1967.10.11., Népstadion: Ferencváros – Arges Pitesti: 4-0, VVK 1. forduló visszavágó
1967.11.01., Zaragoza: Real Zaragoza – Ferencváros: 2-1, VVK 2. forduló 1. mérkőzés
1967.11.15., Népstadion: Ferencváros – Real Zaragoza: 0-0, VVK 2. forduló (félbeszakadt)
1967.11.16., Népstadion: Ferencváros – Real Zaragoza: 3-0, VVK 2. forduló visszavágó
1967.11.28., Népstadion: Ferencváros – Liverpool: 1-0, VVK 3. forduló 1. mérkőzés

1968.01.09., Liverpool: Liverpool – Ferencváros: 0-1, VVK 3. forduló visszavágó

ns-19680104-01-19680109

ns-19680105-01-19680109

ns-19680108-01-19680109

ns-19680110-01-19680109

ns-19680111-01-19680109

NSZ-19680110-00-19680109

14 hozzászólás a(z) 1968.I.9. VVK, Liverpool – Ferencváros 0:1 bejegyzéshez

 • Még havasabb volt, mint emlékeztem. Ahogy a Zoli odasarkallja Katona elé 4:30-nál …

 • Albert nélkül a Liverpool ellen
  Holnap kerül sor Liverpoolban a Liverpool—Ferencváros VVK mérkőzés visszavágójára. Az első találkozón, Budapesten, a Ferencváros győzött 1:0 arányban.
  A Liverpool szombaton 4:l-re győzött a Bromwich Albion ellen az angol bajnokságban,
  s jelenleg a táblázat második helyén áll, 3 pont hátránnyal a Manchester United-del szemben.
  A Ferencváros vasárnap utazott el Liverpoolba — Albert nélkül. Albert sérülése már teljesen rendbe Jött, de mozgásán még látszik, hogy hosszabb időt kihagyott. „Ilyen kevés edzéssel, nem merem vállalni a játékot” — mondotta a legjobb magyar labdarúgó.
  A Ferencváros holnap ebben az összeállí­tásban veszi fel a küzdelmet: Takács —
  Novák, Páncsics, Havasi — Juhász, Szűcs — Szőke, Varga, Branikovics, Rákosi, Katona.

  Forrás: https://library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1968_01/?pg=58&layout=s (Új Szó, 1968. január 8.)

 • Hat évvel később jött az “ismétlés”. Akkor a KEK-ből vertük ki a Liverpoolt !
  Mindkét sikerünk után a DÖNTŐIG MENETELTÜNK ! !

 • Dicsérnek
  az angol lapok
  Teljes elismeréssel adózik az angol sajtó ls a Ferencváros teljesí­tményének. í­me néhány lapszemelvény:
  Guardian: „A Liverpool csapata első í­zben szenvedett saját pályáján vereséget európai együttestől. Amikor a stadion fanatikus szurkolói a mérkőzés végén a magyarokat éltették, ez kifejezte, hogy győzelmük megérdemelt.”
  Morning Star: „A Ferencváros az alkotó futballhagyomány nagyszerű példáját nyújtotta.”
  Daily Mail: „A Ferencváros »bekorcsolyázott« a legjobb nyolc közé, s
  a csapatnak megvan az ereje és képessége, hogy az európai labdarúgás mesterévé váljék. A Liverpoolnak nem kell szégyelnie (sic!) a vereséget.”
  forrás:http://library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1968_01/?pg=98&layout=s

  Fiatalok! Olvassátok??? VALAHA itt tartottunk! Ja, Géczi Pista (Európa akkori egyik legjobb kapusa -- bár akkoriban nem volt/lehetett válogatott!) nem védhetett, a meccs előtt 3-4 nappal Mátrai -Európa valaha élt egyik legjobb, de mindenesetre leggyorsabb hátvédje- átigazolt a VM Egyetértéshez … a “Császár” pedig sérült volt … mai fiataloknak: ha ma egy magyar csapat lehetetlen, januári időpontban 3 tartalékkal oda-vissza verné a Barcát, vagy a Bayernt, vagy legalább az Atleticót … mert AZ a Liverpool a világ akkori egyik legjobb csapata volt … VOLT! De volt jobb!!!

 • Egyik legnagyobb diadalunk … a “Mágikus Tengely” (Géczi -- Mátrai -- Albert) nélkül dupla győzelemmel kiverni a világ egyik legerősebb csapatát … lusta vagyok utánanézni, de szerintem azóta sem (azelőtt sem) sikerült sokaknak … fizetek egy fröccsöt (Fradisták vagyunk! 😛 ) annak, aki talál olyat, hogy a Liverpool kettős vereséggel, rúgott gól nélkül esett ki egy európai kupából … :

 • Hihetetlen eros volt a csapatunk, meg az is belefert, hogy olykor valami kis oltozoi kalamajka miatt Flori megsertodott es nem jatszott, de a tobbiek -- Varga Zoli vezerletevel- megis siman hoztak a meccset !

 • Urak!
  A felső menüsor “cikktár füle alatt, az egész sorozatot megtaláljátok:
  http://www.ftcbk.eu/cikktar/muzealis-lapszemle/

 • Úgy legyen! Nagyon szeretném élőben látni a Fradit egy BL meccsen! Hülyeség, de már álmodtam is róla.

 • Hogy mikor fogunk továbbjutni a ‘Pool ellenében, azt nem tudom, de hála a Fradi kimerí­thetetlen történelmének van egy pár mérkőzés, amire emlékezhetünk. Mire a végére érünk a sorozatnak, hátha újra eséllyel léphetünk pályára egy ilyen kaliberű csapat ellen, legalábbis idehaza.

 • Én is kedvelem ezt a sorozatot. Főleg ha ilyen fantasztikus mérkőzésről számoltok be. 🙂

 • istenem, mikor fogunk mi legközelebb továbbjutni egy Liverpoollal szemben? nagyszerű egy csapatunk volt akkor, kár, hogy nem láthattam őket játszani. imádom ezt a sorozatot, fantasztikus böngészni régi újságokat, és nagyszerű a felvezetés is. 90 fillér volt a sport ára és továbbjutott a Ferencváros! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ