Muzeális bajnoki beharangozó: 1971.V.23. Ferencváros – DVTK 2:0

muzealis-1971A Ferencvárosi labdarúgás egyik legemlékezetesebb és legsikeresebb korszaka ért végett az 1968-s bajnoki címmel és a VVK döntővel. A hatvanas évek sikersorozata, a négy bajnoki címmel, a VVK döntővel, a világválogatottakkal, Albert aranycipőjével nem múlt el az egyik pillanatról a másikra, hiszen azok még a következő évtized feléig kitartottak. Bajnoki ezüstérem, UEFA kupa elődöntő 1972-ben és KEK döntő 1975-ben. De valami végérvényesen lezárult, az “aranylábú gyerekek” helyett ifjú titánok jöttek, és bár értek el sikereket, de olyan hegemóniát mint hatvanas években már tudtak szerezni. Természetesen az utolsó bajnoki címünk után öregnek nevezett játékosok nem “adták olcsón a bőrüket”. 1971-ben Géczi, Novák, Páncsics, Juhász, Szőke, Branikovits, Albert és Rákosi már nem tartozott a fiatalok közé, többen már az 1965-s VVK győztes csapatnak is a tagjai voltak. A szurkolók is elfordultak a focitól, az 1969-s marseilles-i vereség sokkoló hatása nagyon lassan múlt el. Érdekes, hogy a válogatott valamennyi selejtezőjére 1969-ben került sor, és ez már – a 1967-es és 1968-as Fradi dupla után – Újpesti korszak volt, minden idők legjobb Dózsája, amely éppen 1969-ben kezdte meg páratlan sorozatát a bajnokságban, és ebben az évben VVK döntőt is játszott. Akkor vajon mi vezethetett az azóta csak “jönnek a csehszlovákok” focitragédiához?

Könnyű lenne az egész kudarcot Sós Károly nyakába varrni, akit NDK-ból hívtak haza (helyesebben “parancsoltak”) Illovszky Rudolf váratlan lemondása után, és aki alig ismerte a hazai mezőnyt, de valószínűleg az okok mélyebben gyökereztek. Rövid és viharos kapitánysága alatt “sikerült” elrontani az 1968-as EB négy közé jutást (a negyeddöntőben a szovjetek ellen 2-0 Budapesten, 0-3 Moszkvában, ez utóbbi volt Varga Zoltán utolsó válogatott mérkőzése), és az 1970-es VB kijutást, összesített mérlege pedig alig jobb, mint 50 %, ami azzal a játékosgenerációval nem kis “bravúr” volt. Ez a sikerhez szokott szurkolókban már olyan mély nyomokat hagyott, hogy ezekben az években nem nagyon volt divat mérkőzésekre járni.

KS_1971_I_02_0025-19710523Ennek fényében nem lehet csodálkozni azon, hogy 1971. május 23-án, a Népstadionban, a Diósgyőr elleni mérkőzésünkre csak 7 ezren váltottak jegyet. Pedig fontos volt a győzelem, hiszen a következő hétvégén a Dózsa következett mely öt ponttal vezette a bajnokságot, de amit egy bravúros győzelemmel csökkenteni lehetett volna. Mellesleg sikerült is és május 29-én, a Megyeri úton Szőke Pistának a 88. percben lőtt bombagóljával nyertünk meg 1:0-ra, az akkor már “mágikusnak” nevezett Dózsa ellen.

Visszatérve a május 23-i DVTK elleni mérkőzésre az előzetes latolgatás biztos Fradi győzelmet jelzett. A Fradi még nem tett le a bajnoki címről, a DVTK meg a középmezőnyben foglalt helyett, bár a diósgyőri labdarúgás “aranykorszakát” (1974-1984) elhozó csapatból Veréb, Salamon, Oláh és Fekete már tagja volt az 1971-s csapatnak (Fekete a tartalékcsapatban játszott). Nem csak a latolgatások szintjén volt sima mérkőzés a zöld-fehérek számára, de a pályán is csak a gólkülönbség volt kérdéses. Az első percből kezdve jobban játszottunk és ha a csatárok nem szórakozzak el a jobbnál jobb helyzeteket, nagyobb arányban is győzhettünk volna. Így is Juhász és Branikovits góljaival nyertünk 2:0-ra és jó előjelekkel várhattuk a Dózsa elleni rangadót.

1970_NS_08-12_0015A mezőny legjobb játékosa sokunk kedvence, Juhász Pista volt, aki “azok közé a kevesek közé tartozott, akik futva játszották a focit, aki többször került gólhelyzetbe, megbízhatóan segített a védelemnek, s egyedül próbálta helyettesíteni az FTC nem létező középpályásait.” A DVTK elleni meccs előtt a gyülekező szurkolók is azon keseregtek, hogy nincs Juhásznak megfelelő társa és rajta kívül majd legfeljebb a bíró fog majd futni a pályán. Juhász 1963-ban nagyon fiatalon (18 évesen) lett a csapat tagja, 19 évesen már bajnokságot nyert és még nem volt 20 amikor Torinóban magasba emelhette társaival a VVK serleget. Páratlan pályafutás az övé, 4 bajnokcím, 6 ezüstérem, 3 bronzérem, melyek azt is jelentik, hogy 13 éves pályafutása alatt, mindössze egyszer (1971/72) nem végzett dobogón a magyar bajnokságban. Összesen 490 alkalommal lépett a pályára zöld-fehérben és 84 gólt szerzett. “Juci” Alsónémediből indulva hódította meg a világot és a zöld-fehér szurkolók szívét. Erőtől duzzadó, csupaszív, odaadó és technikás játéka tette őt példaképpé.

1971-ben békésen és csendesen folyt a magyar fociélet. A Dózsa újabb bajnoki címére előre lehetett volna fogadni, a bajnokság egyetlen meglepetését az előző idényben gyengén szereplő Rába ETO és az Salgótarján feljavulása jelentette. A nézőszám drasztikusan csökkent, melyhez nagyban hozzájárult az elején említett válogatott kálvária is, de közrejátszottak ebben a megjelenő tévéközvetítések is valamint a néhány visszatetsző, “megbeszéltnek” tűnő eredmény is.

A Fradi labdarúgása továbbra is az élmezőnyhöz tartozott, és bár 1975/76-ban a Dalnoki Jenő által dirigált “csikócsapat” ha csak egy évre is, de megtörte a Dózsa sikersorozatát, a hatvanas évek diadalmenetét már nem tudta megismételni.

– Lalolib –

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Akàrmilyen jòt tesz a siker. Valahogy hiànyoljàk az emberek az elvesztett udvariassàgot a jàtékbòl.

    Az 1970-es évek erre egy jò példa. Lalolib közölte az 1971-es DVTK-elleni Népstadion meccset. A Dòzsa gépezet màr sikergép. Az ellenfélnek a gépezetben valò beôrlése a célja. Nem megengedni, hogy az ellenfél kibontakozzon.

    Az ùriemberek végleg sokàig elköszöntek a labdarùgàstòl. A 60-as évek Fradija meg még az ùriemberek klubja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.29. 19:30 FTC-DVSC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST