1972.III.9. UEFA, Ferencváros – Zeljeznicar 1:2

Eddig még nem fordult velem elő, hogy a muzeális lapszemle sorozatunkban egy vesztes mérkőzésről kell néhány mondatot í­rnom. Nem mintha a Fradi soha nem kapott volna ki, de hát az emlékezetünk akaratlanul is úgy működik, hogy a rossz eseményeket megpróbálja eltakarni és előtérbe helyezni a kellemes emlékeket. Ezen túl a Ferencváros 110 éves történelme annyi fantasztikus és emlékezetes győzelmet produkált, hogy ha csak ezeket dolgoznánk fel, már akkor is több évre előre tervezhetnénk a munkánkat.

Mivel azonban megpróbálunk egy tematikát követni, í­gy fel kí­vánjuk dolgozni a teljes nemzetközi kupaszereplésünket, és mivel sajnos ott sem nyertünk meg mindent, í­gy néha-néha vereséggel is összefutunk. Mai nap egy ilyen mérkőzést mutatunk meg, az 1971/72-es UEFA sorozat negyedik fordulójának első összecsapását.

Az előzményekről csak annyit, hogy az előző fordulókban a Fradi simán túllépett a Fenerbahce és a Panionosz csapatain, majd egy máig emlékezetes mérkőzésen, 1971. december 8.-án, a Népstadionban verte 5:2-re (első mérkőzés 1:1) a német Eintracht Braunschweig-et.

A szurkolókban bizonyára még benne élt a mérkőzés, hiszen 40 ezren várták az újabb karnevált és a biztos győzelmet. Bár a jugoszláv csapatok mindig erősek voltak, de kevesen gondolták, hogy éppen hazai környezetben tréfálják meg a kedvenceket. Pedig úgy indult a mérkőzés, hogy sima győzelem lesz. Heves Fradi rohamok, korai Albert gólt, majd utána jött még egy Mucha és Juhász helyzet, de az újabb gólok helyett a félidő közepétől, elég váratlanul visszaesett a csapat.

A foci törvényszerűségei itt is működtek, hiszen jött az egyenlí­tés, majd a második félidő elején egy újabb jugoszláv gól mely után már nekünk kellett rohanni az eredmény után. A második félidő közepétől sikerült megpörgetni ismét a játékot, de az egyenlí­tés már nem sikerült. A végén a jugoszláv játékosok örömtáncot jártak, a mieink lehajtott fejjel ballagtak az öltöző felé.

Akkor minden bizonnyal kevesen voltak azok, akik még mindig bí­ztak abban, hogy a szokásos jugoszláv fanatikus környezetben ki tudjuk harcolni a továbbjutást. A Népsport is í­gy í­rt: „A zöld-fehéreknek kevés reményük van arra, hogy továbbjussanak az UEFA kupa következő fordulójába.”

Az újságí­rónak és a többi pesszimistának nem lett igaza, de erről majd a visszavágó kapcsán í­runk részletesebben. Előzményként csupán csak annyit, hogy egy drámai csatában dőlt el a továbbjutás.

– lalolib –

1971.09.15., Isztambul: Fenerbahce – Ferencváros 1-1 UEFA 1. mérkőzés
1971.09.29., Népstadion: Ferencváros – Fenerbahce 3-1 UEFA visszavágó
1971.10.20., Népstadion: Ferencváros – Panionosz 6-0 UEFA 2. forduló 1. mérkőzés
1971.11.24., Braunschweig: Eintracht Braunschweig – FTC 1-1 UEFA 3. forduló 1. mérkőzés
1971.12.08., Népstadion: Ferencváros – Eintracht Braunschweig UEFA 5-2 visszavágó

1972.03.09., Népstadion: Ferencváros – Zeljeznicar: 1-2 UEFA 4. forduló 1. mérkőzés

NS-19720310-02-19720309

3 hozzászólás a(z) 1972.III.9. UEFA, Ferencváros – Zeljeznicar 1:2 bejegyzéshez

  • Sziasztok, én meg úgy emlékszem, hogy volt egy szabályos gólunk a végén, vagy a vége felé, a bí­ró lekésett a támadásról, és a védők csak a gólvonal mögül tisztáztak, a tv lassí­tás igazolta a gól szabályosságát, de videóbí­ró akkor még nem volt, se gólvonaltechnika. 8 éves voltam és sí­rtam. Nem gondoltam volna, hogy továbbjuthatunk még.

  • Bennem is az maradt meg, hogy ragyogoan kezdtunk, de a gol utan kimaradtak a helyzeteink.
    Viszont a vereseg ellenere nem lattuk remenytelennek a helyzetunket, s ezt a sracok valora is valtottak Szarajevoban ! de az mar egy masik tortenet …

  • Mucha Jóska úgy emlékszik vissza erre a mérkőzésre, hogy élete egyik legjobb teljesí­tményét nyújtotta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
02.11. 17:00 M4 Sport
02.18. 17:00 M4 Sport
Categories
02.25. 00:00 m4 Sport
03.04. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső