Muzeális lapszemle: UEFA elődöntő, 1972.IV.5. Ferencváros – Wolverhampton 2:2

uefa_7172_mini_gombA média lélekromboló mai világába, ha meghalljuk azt a szót, hogy farkasok, valószínűleg nem Piroska története jut az eszünkbe, hanem valamelyik borzalmas Hollywoodi vérfarkas történet, ahol jellemzően emberek alakulnak át vámpír farkassá és előszeretettel kergetnek fiatal, és lehetőleg szőke tini lányokat.

Akik esetleg ezután egy vámpírmesét várnak, bizony csalódniuk kell, mert egyrészt nagyon nem szeretem őket, másrészt mégis csak egy Fradival foglalkozó honlap muzeális lapszemléjét szerkesztem. Ha most megkérdeznék, hogy akkor minek említettem meg a farkasokat, már kész is va rá a válaszom: Wolwes. Hosszabb nevükön Wolverhampton Wanderers FC. A Fradi múltját ismerők meg ezek után már tudni fogják, hogy a muzeális kalandozásunk éve 1972, az esemény meg az UEFA negyeddöntő első mérkőzése.

Mivel egy nagyon régi, 1877-ben alakult klubról van szó, néhány mondatot megérdemelnek bemutatkozásként. Kezdetekben a Wanderers nagyon sikeres volt, alapító tagja lett az Angol Labdarúgó Ligának és kétszer is megnyerte az FA-kupát az I. világháború kitörése előtt. A II. világháború után Stan Cullis edzősége alatt voltak a legsikeresebbek, 1949 és 1960 között három bajnoki címet és két FA-kupát nyertek. Tulajdonképpen ennek a csapatnak köszönhetjük az európai kupasorozatok megszületését, hiszen az 1950-es években több angol lap is a Wolverhamptont kiáltotta ki a világ legjobbjának, amivel nem mindenki értett egyet. Cullis távozása után nem tudták feleleveníteni a régi sikereket, bár bejutottak a legelső UEFA-kupa-döntőbe, ahol kikaptak aTottenham Hotspurtől. 1974-ben és 1980-ban is hazavihették a Ligakupát, de azóta nem nyertek semmit. 2009-ben ismét feljutottak az élvonalba.  (forrás:hu.wikipedia.org)

A Ferencváros 1972-es UEFA menetelése minden dicséretet megérdemel. Annak ellenére, hogy a bajnokságban elég rapszodikusan szerepelt a csapat, folytatva a hatvanas évek hagyományait, az európai kupában az elődöntőig jutott. Ez akkor is figyelemre méltó teljesítmény, ha sokak szerint elég könnyű sorsolásunk volt. Az angolok elleni első mérkőzésre nem a legjobb előjelekkel készültünk, hiszen április 1-én (sajnos nem tréfából) kikaptunk hazai pályán a DVTK csapatától 1:0-ra, mely után már a dobogóra kerülés is veszélybe került. Ami a bajnokság végén be is következett, hiszen a csapat a hatodik helyen végzett, igaz „vigaszdíjként” megnyerte a magyar kupát.

Az első mérkőzés  igazi drámai összecsapást hozott. A foci varázslatos világába sokszor előfordul, hogy egy játékos egyetlen mozdulata dönthet arról, hogy neve örökre kapcsolódjon a mérkőzéshez. Ha Szőke István a 73. percben belövi a második büntetőjét, minden bizonnyal a mérkőzés hősévé válhatott volna. Sajnos a büntető kimaradt 2:1-es vezetésünknél, ráadásul a foci aranyszabálya is érvényesült, hiszen a kimaradt lehetőséget „büntették” az angolok, néhány perccel utána megszerezték az egyenlítő góljukat. A gól teljesen megzavarta a csapatot, hiába szorítottuk be a „Farkasokat”, a győzelmet nem sikerült megszerezni.

Érdekessége a mérkőzésnek, hogy a mindkét büntetőt „előidéző” Shaw-t, a mostani szabályok szerint kétszer is kiállították volna, hiszen mindkét esetben kézilabda kapust megszégyenítő mozdulatokkal ütött bele a labdába. 1972-ben még nem ismerték a dupla büntetés státuszát, ezért a megadott büntetők mellé halmazati büntetésként nem küldték el zuhanyozni. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a Népsport szerint a bíró nagyvonalúan bíráskodott.

A győzelem elmaradt, így elég nehéz helyzetbe kerültünk a visszavágó előtt. Hogy végül is sikerült-e az 1971/72-es UEFA kupa döntőjébe kerülni, azt a következő muzeális lapszemlénkből hamarosan kiderül.

– lalolib –

1971.09.15., Isztambul: Fenerbahce – Ferencváros 1-1 UEFA 1. mérkőzés
1971.09.29., Népstadion: Ferencváros – Fenerbahce 3-1 UEFA visszavágó
1971.10.20., Népstadion: Ferencváros – Panionosz 6-0 UEFA 2. forduló 1. mérkőzés
1971.11.24., Braunschweig: Eintracht Braunschweig – FTC 1-1 UEFA 3. forduló 1. mérkőzés
1971.12.08., Népstadion: Ferencváros – Eintracht Braunschweig UEFA 5-2 visszavágó
1972.03.09., Népstadion: Ferencváros – Zeljeznicar 1-2 UEFA 4. forduló 1. mérkőzés
1972.03.22., Sarajevo: Zeljeznicar – Ferencváros: 1-2 (büntetőkkel 4-5) UEFA 4. forduló visszavágó

1972.04.05., Népstadion: Ferencváros – Wolverhampton 2-2 UEFA Elődöntő 1. mérkőzés

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • A kihagyott büntető valamit megtört a csapatban. Mert Szőke a visszavágón is kihagyott egyet…
    Ma persze visító gyönyörrel vennék tudomásul, ha eddig eljutnák, akkor azonban nagy csalódás volt…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.22. 19:30 Mezőkövesd-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST