Muzeális lapszemle: 1974.V.1. MNK Döntő, Ferencváros – Komló 3:1

Amióta lehetőségem van szerkeszteni ezt a rovatot, mindig nagy örömmel vetem bele magam a régi újságok böngészésébe, a régmúlt sikereinek a felidézésébe. Eddig ez mindig a felfedezés örömét adta, de sajnos az elmúlt hétvége történései miatt, ma sokkal többet jelent. Megnyugvást és teljes kikapcsolódást a jelen keserű valóságából. Pedig tudom, hogy a múltba révedés soha sem oldhatja meg a jelen gondjait, de azért segít, mert mintát és utat is mutathat.

Amikor virtuálisan kinyitottam az 1974-es újságot, szemem a Mucha egyenlítő góljáról készült fotón akadt meg, de utána – mivel éppen a kép felett van – az újság ára csalt mosolyt az arcomon. Ára: 1 forint. Mivel ebben az évben már középiskolába jártam, arra is emlékszem, hogy otthon 100 forintot kaptam egy hónapra, melyből 67 forint volt Bajára a bérlet. És mivel a mérkőzés május 1-jén volt, biztos, hogy csak tévén keresztül láthattam, persze, ha időben hazazötykölődtünk az Ikarus 55-ös busszal, mely elég sűrűn adta meg magát Fajsz közelében. A fiatalabb olvasó most felteheti a kérdést: mit kerestünk a buszon május 1-jén, mikor az iskolaszüneti nap? A válasz nagyon egyszerű, felvonulásról jöttünk haza, mert az akkor még „kötelező elfoglaltság” volt. Voltak jelszavak, volt majális és virsli, este felvonulók kérték a tévében, és 1974-ben, volt egy kupadöntő is, Ferencvárosi győzelemmel!

Nyugodt, csendes év volt 1974 és igazából azon sem kapták fel a fejüket az emberek (persze ha a hír átment Aczél elvtárs rostáján), hogy Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz írót kitoloncolták a Szovjetunióból, bár ezzel talán épp neki tették a legnagyobb szívességet. Ebben az évben az ABBA nyeri az Eurovíziós dalfesztivált, és NSZK a foci világbajnokságot! Most biztos sokan kezdenek kutatni az emlékeikben, hiszen az 1974-es német-holland döntő szenzációs és emlékezetes csatát hozott, két büntetővel, az egyik egyből a mérkőzés elején és egy Gerd Müller góllal mely eldöntötte a kupa sorsát.

KS_19740507-0005-19740501-2A Népstadionban a magyar kupa döntője nem hozott ilyen emlékezetes csatát, de valószínűleg nem ez volt az oka, hogy csak 6.000 néző foglalt helyet, ami az akkori nézőszámokat ismerve elég gyér érdeklődést takart, de úgy látszik azokban az években az ingyen virsli lehetősége csábítóbb volt a focimérkőzésnél. Mert kétlem, hogy a szokásos május 1-jei jelszavak jobban lelkesítették a szurkolókat, mint a Fradi induló, és az akkori csapat sem volt rossz, hiszen olyan nevekkel futottunk ki a pályára, mint Géczi – Vépi, Bálint, Eipel, Megyesi – Juhász, Kű – Kelemen, Branikovics, Máté, Mucha. Ettől függetlenül kevesen voltak, de akik a virsli és a sör helyett a focit választották, nem csalódtak, mert egy izgalmas és jó mérkőzésen győztünk 3:1-re a lelkes Komlói csapat ellen, Mucha, Magyar és Kelemen góljaival.

Az újság tudósításának a végén még egy érdekességre lehet bukkanni. A mérkőzés utáni kupaátadáson a lelkes komlói B-közép kórusa „Szép volt Fradi”-val köszöntötte a győzteseket. Azonnal felvillant, hogy milyen kéjes érzése támadna minden Fradistának, ha ezt az elismerést egyszer a lila színt viselőktől hallaná!

Ettől még talán a hétvégi rémálom is feledésbe merülne.

(Lalolib)

NÉPSPORT 1974. május 2.

KS_19740507-0005-19740501

5 hozzászólás a(z) Muzeális lapszemle: 1974.V.1. MNK Döntő, Ferencváros – Komló 3:1 bejegyzéshez

  • Még a TV-ben láttam a meccset, kár, hogy azóta már többet nem találkozott a két csapat, mert bárhova elmentem volna, hogy lássam ezt a párharcot. Egy illúzióval kevesebb…

  • Ilyen kölyök vagy Karcsi? 🙂 Én ekkor már kétévesen mondtam, hogy Hajjá Fjadi! 🙂

  • Hihetetlen itt olvasni, ahogy anekdotáznak az Urak erről a meccsről (is). Nekem még volt egy hetem, hogy megszülessek. 🙂

  • Én úgy éreztem, hogy az első félidőt ellazsálták, és csak akkor kapcsoltak, amikor megérezték: ebből baj lehet…

  • Majus elsejevel kar foglalkoyni, altalaban akkor endeztek a dontot ! Amugy bekebeli hangulat volt, felidotol sokkal jobban birtuk erovel , csak ido kerdese volt a gyozelem.
    A csapatot elcserelnem a maira, 15 ponttal nyernek Juciek a bajnoksagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.29. 19:30 FTC-DVSC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST