1974.XI.5. KEK, Ferencváros – Liverpool 0:0

Voltak idők, amikor magyar klubcsapatok még fel tudták venni a küzdelmet az európai élcsapatokkal. Voltak idők, amikor a hazai újságok ilyen föcimmel jelentek meg: „Az FTC a legjobb nyolc között a KEK-ben!”. Voltak idők, amikor a Ferencváros európai kupadöntőt játszott, VVK-t nyert. Voltak idők, amikor olyan játékosok alkották a csapatot, akik aranylabdát kaptak , akik világválogatottak lettek, akik ezüstcipőt húzhattak fel, és akik simán felvették a párharcot olyan nevekkel, mint Hughes, Callagham, Keegan és Kennedy.

Voltak idők, amikor olyan legendák ültek a Ferencváros kispadján, akiről így írt a Népsport: “Dalnoki Jenő ezen a mérkőzésen jobb taktikusnak bizonyult Praisley-nél” (Liverpool menedzsere).

Voltak idők, amikor egy mérkőzésen 30 ezren buzdították a csapatot az Üllői úton, olyan hangulatot teremtve, hogy még az angol játékosoknak is közel 20 perc kellett ahhoz, hogy feleszméljenek a kábulatból.

És voltak olyan idők, amikor a fentiek miatt nagyon jó dolog volt Fradistának lenni.

1974-ben ilyen idők voltak. November 6.-án egy olyan mérkőzésre került sor, mely minden Fradistának „kötelező olvasmány”. Ugyanis ezen a napon harcoltuk ki a Liverpool-lal szemben a továbbjutást a Kupagyőztesek Európai Kupájában. Váratlan volt? Bravúrnak számított? Akik látták a mérkőzést, és akik ismerték az akkori Ferencvárost, azok tudják, hogy egyenlő (!) képességű csapatok „vívták meg az ütközetet”, melyből mi kerültünk ki győztesen.

Jó érzés rágondolni, hogy voltak olyan idők, mikor ilyen csapatunk volt.

1974.09.18., Üllői út: Ferencváros – Cardiff City: 2-0, KEK 1. forduló 1. mérkőzés
1974.10.02., Cardiff: Cardiff City – Ferencváros: 1-4, KEK 1. forduló visszavágó
1974.10.23., Liverpool: Liverpool – Ferencváros: 1-1, KEK 2. forduló 1. mérkőzés

Ferencváros – Liverpool 0-0, KEK 2. forduló visszavágó

NS-19741106-03-19741105

24 hozzászólás a(z) 1974.XI.5. KEK, Ferencváros – Liverpool 0:0 bejegyzéshez

 • MÉG MINDIG HÁTBORZONGATÓAN C S O D Á L A T O S EMLÉK !

  HAJRÁ F R A D I !!!

 • Szeretném hozzáfűzni, hogy nemcsak a Liverpool, vagy ahhoz hasonló erősségű csapatok ellen jött ki ennyi néző, hanem magyar bajnokikra is. A 70-es és 80-as években minden idényt 30 ezer nézővel indítottunk és a legtöbbször huszon valahány ezer néző volt kint, gyengébb szereplés, vagy rossz idő esetén is tizen valahány ezer néző járt ki akkoriban. A lényeg, hogy mindig ötszámjegyű volt a nézőszám és kisgyerekként mindig bosszankodtam, ha a Népsport nézőszámra vonatkozó adata 1-es számmal kezdődött …

 • Kedveseim, a liverpooli mérkőzést Novotny Zoltán közvetítette,még 1-0-nál is azt mondta, hogy óriási mérkőzés lesz az Üllői úton.

 • Emlékszem, hogy Máté János gólját még a TV Híradó is leadta……
  Jellemző, hogy a Fradi KEK meneteléséről nem maradt meg tv vagy Filmhíradó felvétel !?
  Mindössze az elbukott döntő látható az UEFA jóvoltából.

  • Igen, ez tényleg jellemző … Kezdtünk a Cardiff City ellen, oda-vissza 1-1 II. félidős rádióközvetítés … utána LIVERPOOLBÓL (!!!) -a világ akkori tán legjobb csapatától- újra 1 II. félidős rádióközvetítés -- köszönet Vass István Zoltánnak, fantasztikus volt!!!- a visszavágót késleltetve adta le a TV, akár a Malmö elleni visszavágót … Malmőből -csodák csodája- volt egyenes közvetítés, de erről sincs semmi az MTV-nek nevezett gyalázatos xarkupac archívumában … ezek -- nem mondom, hogy most, mert szerintem már évtizedekkel ezelőtt- ezek a tr.gy.dombok egyszerűen letöröltek mindent, ami nekik nem tetszett … a zvezda elleni oda-visszavágóból sincs meg semmi … gyalázat … persze, Magyarországon ENNEK SINCS felelőse!!! Egyetlen tetűt nem lehetne legalább kiállítani a képernyőre, hogy Hölgyeim/Uraim, ez az az ember, AKI MIATT nincs meg szinte semmi, halhatatlan múltunkból … csak látnánk, hogy van felelőse, következménye … Még csak fel se akasztanánk … 🙂 huh, hogy mondta Köbüki? “Begerj, kikapcs …”

   • Ha jól tudom, néhány éve pénzhiány miatt a legegyszerűbb megoldást választották: a régi tekercseket használták fel az új felvételeknél.
    Az első lépcsőben a számukra fölösleges, sportesemények estek áldozatul.
    Tragédia.

    • Kedves lalo, most (is) igazad van … az én kérdésem viszont AZ volt: VAN ennek (is) felelőse??? Mikor tudjuk már meg, hogy “kis lajos” vagy “nagy jános” rendelte el sokszáz (sokezer???) 60-as-70-es-80-as évekbeli mérkőzés letörlését, eltüntetését? Igazából csak ezért háborgok … illetve azért, hogy letörölték … másodsorban azért, hogy nem tudom, KI döntött így! Nem szeretnék addig meghalni, amíg meg nem érem, hogy Magyarországon egy DÖNTÉSNEK van /lesz SZEMÉLYI FELELŐSE!!!

 • Örülök, hogy az akkori Fradira még emlékszem, habàr nem Magyarorszàgon làttam ôket a TV-ben (hanem Svàjcban és Bàcskàban).

  Mi lehet-e az oka annak, hogy csak a mùltidôben ìròdott ez a szép emlékezés (“Volt”, “voltak”) ?

  Szerintem a 90-es évektôl megkezdôdôen a Magyar labdarùgàs nem tudott màr haladni a nyugati fejlôdésekkel.

  En azzal magyaràznàm, hogy a “nyugati” labdarùgàs nem csak mint valami forrò vasnak szàmìthatott Magyarorszàgon, hanem egészen nem felelhetett meg a Magyar labdarùgàst fejlesztô, àpolò, képveselô vagy ùzô embereknek befolyàsos részének.

  Ma talàn ott tartunk, hogy ez a nevelés, hiszen errôl van szò, nem csak a vezetôségek, hanem a jàtékosok is àtvették és nem tudnak, vagy nem akarnak màr alkalmazkodni a modern labdarùgàs fejleményeihez.

  Szerintem egy jò idô el fog még telni, mìg a felelôs körök erre rà fognak döbbenni.

  Akkor is nem a nyugati minta 1:1-es àtvétele lesz majd a vége, hanem egy mòdosìtott és a Magyar viszonyokhoz idomìtott “vâltozat”.

  Ezt nem tartanàm hibàsnak, hanem örülnék is neki.

  Nélkülözhetetlenek olyan külföldi edzôk, akik segìtenének ebben.

  Doll mesterünk meg kimondottan àldàs a jelenlegi Fradi helyzetében.

  ùgy hogy a Fradi Stadion ùjjàépìtése indìthatott be egy ùj àramlatot, ùgy a Fradi ùj edzôje is letehette most a jàtéktéren az ùj alapkövet.

  Minden esetre a Fradi elôl jàr — ha nem is mutatkozik most meg a tabellàn --. Ezt az utòkor jobban fogja majd meglàtni és megitélni

 • Micsoda élmény lehetett! Én akkor még épp az anyaméhben kerestem a helyemet -- három hónappal később jöttem rá, hogy ott ugyan hiába -, tehát érdemben nem tudok sajnos hozzászólni, és még csak a megszokott bezzeg-mostozással és lesz-e-még-valaha-ilyenezéssel se akarnék jönni ezúttal, ami viszont nagyon megütötte a szememet, a Liverpool edzői nyilatkozata. Amit akár napjainkban is olvashatnék, ha egy magyar vagy valamely hasonló kaliberű focinemzet eljuthatna odáig, hogy efféle szupersztár-brigáddal mérkőzhetne élesben, és persze meglepetést okozva; de ha csak hirtelen az elhíresült ZTE-MU-ra gondolok, ott is a bíró, a talaj, az időjárás, a szabályok, mind és mindenki felelős volt a kudarcért, soha nem a szuperegó és soha nem a valamit valamiben jobban csináló ellenfél. A régi-gazdag “nemes elegancia” ezek szerint azért olyan sokban nem tért el az újgazdagtól, a “művelt” nyugati európaiság műveltsége, nyugatisága és európaisága konstans…

  • Kispufi, olvasd el, amit ’65-ben, a VVK-döntőbe jutásról szóló meccsek kapcsán nyilatkozott Sir Matt Busby! Kb.: “Tudtuk, hogy Európa egyik legjobb csapatával találkozunk … stb” -- pedig akkor még százszor jobban élt az élet minden területén a brit nagyképűség! “65-ben senki sem szidta Britanniában (a “Britannia-gyógyintézetben”) a MU-t, hogy 3 meccsen kikapott a Fraditól … sajnos, ’74-re MÁR odáig süllyedt a magyar futball, hogy egy Liverpool -a világ akkori talán legjobb csapata- magyarázkodásra kényszerült, hogy egy “magyar” csapattal szemben kiesett … a lényeg a lényeg! Micsoda élmény volt, még késleltetett TV-közvetítésben is!!! Kedves barátomnak volt szerencséje jelen lenni … 2 nap igazolatlan hiányzás a gimiből … Ő is azt mondta, -már akkor- min. 35 e ember volt … kb. mindenki a fél lábán állt, mert a másikat nem volt hova letenni … Ha 200 ezres lett volna a Szentély, mint a Maracana, megtelt volna! Akár a Malmö elleni meccsre, amelyre -után lehet nézni az akkori sajtóban-, ugyancsak kb. 200 ezer jegyigénylő volt … és ugyanúgy 33-36 ezer ember préselődött be … Istenem … lesz még ilyen Magyarországon???

   • Én valami ilyen nyilatkozatot vártam volna el e helyt is, de igazad van: a ’70-es évek elején két vébé kimaradt, ami valóban ezt eredményezhette a megítélésünknél.
    A mostani megítélést, és hogy mikor lesz megint ilyen láz -- hát hagyjuk.

    • Nézd, kispufi, a világ -- és a világ sportja- már csak olyan, hogy rohan … Gyerekkoromban atlétikában, úszásban volt az olimpiák felezőjénél 1-1 EB és slussz … ha nem sikerült, lehetett mondani, hogy “majd az olimpián” … ennyi. Bob Paisley egyébként igazi úriember volt, de az, hogy ’74-ben kivertük őket, kb. akkora meglepetés volt, mintha ma tennénk ugyanezt …. Pedig azóta a Liverpool is sokat gyengült, imádott klubunkról meg mit mondjak??? Hm … hm … hm … Nézz utána, fiatal barátom! 1973-1978 között a Liverpool FC egyszer (EGYETLENEGYSZER!!!) nem nyert valamilyen európai trófeát! Amikor VELÜNK összeakadt!!! Hát, ez volt a csodálatos … Vass István Zoltán közvetítette a kinti meccset rádión, (TV-ben, ugyan már!), a II. félidőre kapcsolták Liverpoolt, kb. az egész közvetítés arról szólt, hogy:” Lövés, gól, nem gól, Géczi megfogta, 11-es, nem 11-es, gól, nem gól, gól, nem gól, mert Géczi véd …” eltelt 40 év, és a mai napig lúdbőrzök, ha belegondolok … a Fradi átlagkora kb. 22-23 év lehetett … a VILÁG AKKORI LEGJOBB CSAPATÁVAL szemben!!! És a 91. percben Máté Jani “kengurucsele” … Na, akkor vertem le a világvevő rádiót is, a csillárt is, 2 mozdulattal … Édesanyám valahogy megbocsátotta, amikor elmagyaráztam a romok alól, hogy EGYENLÍTETT A FRADI LIVERPOOLBAN!!! Látta, hogy nem vagyok normális, mert ordítok, mint egy nádifarkas és ugrálok, mint egy süketfajd … Na, ez nem fog visszajönni … másnap, középiskola, kémiaóra, rettegett, szigorú (és nagyon csinos!) tanárnőnk közölte, hogy a “Fradi-drukkerek most nem felelnek, mert a férjétől tudja, hogy nekik épp elég izgalom volt előző este …” LESZ MÉG ILYEN???

 • Talán igaz, hogy mindenki bejutott valahogy, aki kijött, ezért sem lehet már soha többé ezt átérezni (a mai játék csak mellékes kis probléma), mert nincs a világon ember, aki fel merné vállalni azt, hogy tulajdonképpen minden talpalatnyi helyre jutott másfél FRADISTA! Csak nézzétek meg a képeket, szinte csak fejek látszanak, nincsenek lépcsők, korlátok és hasonlítsátok össze a korabeli mérkőzések fotóival.

  • Jozef, tényleg … ma már hihetetlen, legfeljebb Indiában vagy Afrikában látsz ilyet … csak fejek és testek … nincs köztük egy légköbméternyi hely … mert ahol ember lehet (elfér), ott ember van! Egyébként, viccen kívül: az akkori Magyar Hírlapból emlékszem, hogy a Liverpool és a Malmö-meccsre is kb. 150-200 ezer jegyigénylés futott be … Erről ennyit, nem ragozom, hogy mi változott meg az utóbbi 10-15 évben … sapienti sat …

 • Alpesisas, nálad a pont! Soha, egyetlen Bl-döntőn sem lesz hasonló hangulat, mint a mi szentélyünkben volt évtizedeken át, egy-egy nagy meccsen, mert tele vannak VIP-szurkolókkal és divatmajmokkal. Sajnos, én nem tudtam felmenni, a TV 2 órás csúsztatással adta, suli után egész délután párnába takartam a fejem, rádiót sem hallgatva, hogy meg nem tudjam az eredményt, még az utcai zajokat is ki akartam zárni. Istenem, az a csikócsapat kiverte a világ akkori egyik legjobb csapatát. Bombaerős liverpool volt, kéretik utánanézni: következő szeonban UEFA-kupát, utána 2 BEK-et nyertek, szinte ugyanezek. Clemence, Hughes, Callaghan, Toshack (csere!), csupa-csupa világklasszis, és Keegan, a varázsló, utána kétszeres Aranylabdás. Na őket vertük ki, a mi “kölyökcsapatunk”, több, mint 30 ezer “üvöltő dervis” előtt! Ez utóbbi ugye nem sérti a jelenlévőket, gondolom, még nem is adja vissza a lényeget. Hát ez a Fradi, ez a Fradi-múlt! HAJRÁ FRADI! A FRADIÉRT MINDENT, A FRADIT SEMMIÉRT!!!

 • Csaba,

  Vannak itt videóban jártas szurkoló társak. Ha meglehet, meg is fogják 🙂

 • AZ MTV,VAGY A BBC ARCHÍVUMBÓL NEM LEHETNE MEGSZEREZNI?

 • Hàt màr 36 év telt el azota.én is a k-ban voltam,de azt mondhatom hogy nem 30ezren hanem vagy 36-37 ezren lehettek.Aki kijott az mind bejutott,megkenték a jegyszedoket és kész.Az àllo szektorok ugy megvoltak telve,hogy az ocsémmel ketten fél helyen àlltunk.Mindenki uvoltott mint az àllat én azota sem lattam hasonlot.Voltam mar BL donton éloben de az semmi nem volt ehhez képest.Kivanom a mai fiatal fradistaknak, hogy részuk legyen egy ilyen meccsben.

 • Ez egy élmény volt. Reggel nem mentem munkába, azon vettem észre magom,hogy utazok a vonaton Tatabányáról Pestre. Bár írták az újságok,hogy nem lehet jegyet kapni, de kit érdekelt ezt a meccset látni kell.Szerencsém volt mert 50 hun forintért sikerült feketén jegyet szereznem a Nagyvárad téri kapu mögé.Délután egy órakor kezdődött a mérkőzés,de tizenegykor már tele volt a stadion.Az egész mérkőzésen olyan hangulat volt, hogy azt itt leírni nem lehet. Azt csak az tudja aki kint volt.Egy örök élmény számomra. Örülök,hogy Fradistának születtem.

 • Karcsi,így van.Gondolj bele,ha Pusztaiért cserébe Patakit küldik a honvédhoz,aki ugyan úgy 1944-ben született mint Páncsics.Lehet lenne egy KEK serlegünk.:)

 • Micsoda idők voltak! Érdekes, hogy mikor megkérdeztem apámat a meccsről, neki is Rab és Nyilasi ugrott be egyből! 30 ezer néző? Istenem milyen csodás hangulat lehetett akkor. Nagyon irigylem azokat akik ezt személyesen is átélhették.

 • Pilu,

  Mindezt úgy (ha megnézed a Győr + Honvéd összeállításait is), hogy a Honvédban már ott volt Páncsics + Szűcs, míg a Győrben még ott volt Szokolai. Meg hát Dalnoki személyében volt egy igazi Fradista edző a padon.

 • A csapatban volt 4 20 évesnél fiatalabb játékos (Rab, Kelemen, Nyilasi,Magyar),de Mucha is még csak 23 éves volt.Meg állták a helyüket itthon és nemzetközi porondon is,hisz valamennyien válogatottak lettek.Jó lenne,ha a mostani utánpótlásból is hasonló játékosok kerülnének ki,mert az igazi felemelkedésnek az lenne a záloga.

 • A mérkőzés kezdete előtt 2 órával nyitották ki a kapukat és mire Clemence és a többi angol sztár öltönybe kisétált megvizsgálni a talajt, másfél órával a kezdés előtt, már szinte teltház volt. A mérkőzést a “K”-szektor első soraiból néztem és ma már csak annyi maradt meg, ha erre a mérkőzésre gondolok, hogy Rab Tibi mindenhova odaért (Hogy miért pont az Ő arca ugrik be, azt nem tudom megmagyarázni), és gyors, rövidpaszos játékkal hoztuk ki a labdákat, ami nem volt jellemző a magyar bajnoksákra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.22. 19:30 Mezőkövesd-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST