1975.V.14. KEK Döntő, Dinamo Kijev – Ferencváros 3:0

1975. május 14. ünnep a Ferencváros történelmében. Még akkor is az, ha azon a mérkőzésen ahol a KEK serlegért játszottunk a Dinamo Kijev csapatával, vereséget szenvedtünk. Ritkán adatik meg egy csapat életében az, hogy a vereség is dicsőséget és büszkeséget hoz. Magyar csapatnak meg rég ritkábban.

Ebben is, mint a legtöbb statisztikai összevetésben a Ferencváros érte el a legjobb eredményeket a magyar csapatok közül. KK és VVK győzelem, VVK és KEK döntő, BL és UEFA csoportkörben való szereplés. Mind-mind olyan eredmény és siker, melyre igazán büszkék lehetünk, mert bearanyozták a Ferencvárosi labdarúgás 110 éves történelmét.

Ezért sem tudok rosszkedvűen és kritikai hangon í­rni az 1975-ös KEK döntőről. Mert az egy igazi ünnep volt, még akkor is, ha az akkori média nem nagyon értékelte a Fradi teljesí­tményét. Érdekes, hogy az 1975-ös Népsport első oldalán is fontosabb volt a Felszabadulás Kupáról képet közölni, mint a Fradi csapatképet kitenni (a részletesnek éppen nem mondható tudósí­tásban már szerepel), valamint egy „Méltó kezekbe került a kupa” főcí­mmel egy kicsit „lejáratni” az elért sikert.

Lehet, hogy csak érzékenyebben reagálok az ilyen hí­rekre, de mivel több régebbi (két háború közötti évek) muzeális lapszemle során olyan beszámolókkal találkoztam, ahol négy-öt oldalon át í­rnak egy-egy sikeres nemzetközi eredményről. Tudom, 1975-ben, talán nem is volt ildomos nyerni a szovjet válogatott ellen (az akkori Kijev szinte megegyezett a válogatottal), de mégis csak furcsának tartom az alig fél oldalas beszámolót egy KEK döntőről.

KS_1975_51-0001-19750514Bár arra emlékszem, hogy tévén keresztül láttam a mérkőzést, és valószí­nűleg utána nagyon szomorú is voltam, de ezt közvetlenül egy vesztes mérkőzés után minden szurkoló átéli. Mert nyerni mentünk Bázelbe még akkor is, ha tudtuk, a szovjet csapat nagyon erős, ráadásul a csapatunk tartalékosan tud felállni, hiszen sérülés miatt hiányozott Branikovits és Pusztai, ráadásul a védelem oszlopa, Bálint meg eltiltás miatt nem játszhatott ezen a fontos mérkőzésen.

Ha a fentiekhez még hozzávesszük, amit már az előbbiekben is emlí­tettem, hogy a Kijev egyenlő volt a komplett szovjet válogatottal és Magyarországon ez nem volt elmondható a Ferencvárosról, hiszen ezekben az években a Dózsa volt a „kirakatcsapat”, mely azonban jelentős nemzetközi sikert nem ért el (ha jól emlékszem, bár nem vagyok benne biztos, hogy egyszer bekerültek a BEK elődöntőjébe).

Elolvasva az utolsó két bejegyzést, talán magyarázkodásnak tűnik a vereség, pedig tényleg nem annak szántam. Kikaptunk 3:0-ra, egy olyan mérkőzésen ahol tényleg nem mi voltunk az esélyesek és ahol nem tudtuk megfelelően pótolni Bálint Lászlót a középhátvéd szerepkörben. Ezzel abba is hagyom a fanyalgást, hiszen ahogy az elején í­rtam, az a csapat, mely 1975-ben KEK döntőt tudott játszani csak dicséretet érdemel, és minden Fradista szí­vét és lelkét melengető érzésnek kell, hogy áthassa.

1965, 1975, 1995 – három évszám, mely a számok misztikájával foglalkozók számára az 5-ös végződések miatt biztosan nagy jelentőséggel bí­r, de nekünk Fradisták számára olyan éveket jelöl melyek a második világháború után időszak legszebb emlékeit őrzik. VVK győzelem, KEK döntő, BL csoportkör. Jó lenne, ha folytatódna a sorozat és akkor sem haragudnék, ha a következő komolyabb nemzetközi eredmény eléréséig nem kéne 2015-ig várni.

1975. május 14. ünnep a Ferencváros történelmében. Számomra öröm volt egy olyan vesztes mérkőzésről í­rni, mely végül is tovább örökí­tette a Ferencváros nemzetközi tekintélyét.

– lalolib –

1974.09.18., Üllői út: Ferencváros – Cardiff City: 2-0, KEK 1. forduló 1. mérkőzés
1974.10.02., Cardiff: Cardiff City – Ferencváros: 1-4, KEK 1. forduló visszavágó
1974.10.23., Liverpool: Liverpool – Ferencváros: 1-1, KEK 2. forduló 1. mérkőzés
1974.11.05., Üllői út: Ferencváros – Liverpool 0-0, KEK 2. forduló visszavágó
1975.03.05., Malmö: FF Malmö – Ferencváros: 1-3, KEK 3. forduló 1. mérkőzés
1975.03.19., Üllői út: Ferencváros – FF Malmö: 1-1, KEK 3. forduló visszavágó
1975.04.09., Üllői út: Ferencváros – Crvena Zvezda: 2-1, KEK Elődöntő
1975.04.23., Belgrád: Crvena Zvezda – Ferencváros: 2-2, KEK Elődöntő visszavágó

Dinamo Kijev – Ferencváros: 3-0, KEK Döntő

A teljes mérkőzés:

15 hozzászólás a(z) 1975.V.14. KEK Döntő, Dinamo Kijev – Ferencváros 3:0 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ