1980.IX.27. MTK-VM – Ferencváros 1:3

Képünkön Pogány vezet támadást, hátrább Takács.

Képünkön Pogány vezet támadást, hátrább Takács.

Rab, Nyilasi majd Sebestyén lőtt gólt, és akkor az MTK-VM az egyenlítésért küzdött. Nem sokáig, mert a zöld-fehérek növelték előnyüket egy vitatott góllal, amely szerintünk szabályos körülmények között esett, ugyanis a labda nem hagyta el a játékteret az akció közben. Végül Pogány belőtte a kapu elé a labdát és az Bodáról bepattant. A találkozót 10 ezer néző látta. Pádár játékvezető nem követett el különösebb hibát. Morgós és Ebedli sárga lapot kapott. 

9. forduló: 1980. szeptember 27. Népstadion, 12.000 néző
FTC: Kakas – Horváth, Judik, Rab, Takács — Ebedli, Nyilasi, Mucha — Murai, Szokolai, Pogány
Cs: Szabó, Mészöly
G: Rab, Nyilasi, Boda (öngól), ill. Sebestyén
Edző: Novák Dezső

Két alapvetően különböző félidőt láthatott a közönség. Amit az első játékrészben mutatott be a két csapat, az egyáltalán nem volt méltó az örökrangadó sok évtizedes hagyományaihoz. A zöld—fehérek uralták ugyan a pályát, az MTK-VM pedig védekezésre kényszerült. A ferencvárosi akciók azonban nélkülöztek minden elképzelést, támadásaikból hiányzott az átütőerő.

Az első félidő egyetlen gólja a 38. percben született meg. Rab nyomult fel a bal oldalon. Senki nem támadta meg, így betört a 16-oson belülre. Ott már szorongatták, nem is tudta nagy erővel meglőni a labdát, ám a késve vetődő Pleskó mellett a labda mégis a jobb alsó sarokban kötött ki, 1:0.

Nyilasi gólja

Szünet után alaposan megváltozott a játék képe. A zöld—fehérek növelték előnyüket, s akkor mindenki azt hitte, hogy nagy vereséget mérnek ősi ellenfelükre, de az MTK-VM játékosai összeszedték magukat. Így a második félidőben többször érdekes és látványos, de mindenekelőtt küzdelmes játékot láthatott a közönség. Na és természetesen három gólt.

Az előretörő Horváth Robi is a kék-fehérek kapuját veszélyezteti

A 49. percben Murai húzott el a jobbszélen, laposan középre lőtte a labdát, itt több kék—fehér védő is elvétette, így a labda a nagy gólhelyzetben, a kaputól 8 méterre álló Nyilasi elé került, aki kicselezte a rátámadó Vargát, majd a jobb alsó sarokba lőtt, 2:0.

A 60. percben Sebestyén 14 méterről futtából óriási góllal szépített, 2:1. Ekkor már élvezetes volt a játék. Ezután a több mint három esztendő után ismét a Ferencváros színeiben pályára lépő Szabó Ferenc percei következtek. A 73. percben gólhelyzetben tört be a 16-oson belülre, tíz méterről azonban Pleskóba lőtt. Nem sokkal később fejessel és egy közeli nagy bombával veszélyeztette a kék—fehérek kapuját.

A harmadik ferencvárosi gólra sem kellett azonban sokáig várni. A 79. percben Pogányhoz került a labda a jobb szélen, az alapvonal közelében. Már túl volt az alapvonalon, a kék—fehér védők úgy látták, hogy a labda is. A játékvezető azonban nem sípolt. Pogány beívelt és Boda lábáról a hálóba pattant a labda. Öngól, 3:1.

Gólvonal felett a labda . . . Pogány és Szabó már örvend a harmadik gólnak.

Az utolsó percekben az eredmény már nem változott, de élvezetes, izgalmas játékkal zárult az örökrangadó.

Szabó Illés tudósítása nyomán. (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

NS-19800928-03-19800927

***

Az első mérkőzésen, az FTC— MTK-VM örökrangadón mindenki a zöld-fehéreket tartot­ta esélyesebbnek. Az MTK-VM-nek isimét a „lesipuskás” szerep jutott, eddig ugyanis esélytelenül is meglepően jól szerepeltek a Népstadionban a kék-fehérek. Szombaton azon­ban határozottan balszerencsé­jük volt, mert Gáspár után má­sik kiváló kapuvédőjük, Brünyi Béla is megsérült. Hiába küsz­ködött hősiesen a fájdalommal, idő előtt el kellett hagynia a pályát, és a kétségtelenül te­hetséges, de még tapasztalatlan újonc, Pleskó két olyan gólt is kapott, amelyet Brünyi min­den bizonnyal hárított volna.

Így aztán az MTK-VM-nek fel kellett adnia azt a taktiká­ját, hogy szoros védekezésből egyéni kezdeményezéseken ala­puló ellentámadásokat vezet. Fel kellett vennie a kesztyűt a ferencvárosi vezetés miatt, ebben pedig sokáig a zöld-fehé­rek bizonyultak jobbnak. Sőt, egyes pillanatokban úgy lát­szott, hogy osztálykülönbség van a két csapat között.

Aztán Morgós pályára lépé­sekor kiderült, hogy nem árt a tapasztalat az MTK-VM so­raiban sem, harcba indultak még az egyenlítésért is a kék- fehérek, és ekkor megmutatko­zott, hogy a magyar mezőnyben tulajdonképpen nincs is olyan óriási különbség egy bajnok­ságra törő és egy elvileg kiesés ellen küzdő együttes között. Ezt nem éppen kedvező előjellel állapíthattuk meg a mérkőzés egyes időszakai alapján.

Zsengellér Zsolt, Képes Sport

***

Edzői nyilatkozat NOVÁK DEZSŐ: „Nem téveszt meg a jó helyezés!”

Mi a véleménye arról, hogy csapata az első félidő gyenge teljesítménye után a második játékrészre ugrásszerűen feljavult?

— Az első 15 percben jó néhány gólhelyzetet elpuskáztunk, mindamellett mi irányítottuk a játékot, így a fiúknak az a téveszméje támadt, hogy ezúttal sétameccs lesz az örökrangadó. Ezután kényelmesebbre fogták az iramot, s mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, kiestek a ritmusból. . . És ha megnézzük az eddigi fordulókban nyújtott teljesítményeinket, szinte valamennyi erre a képletre rímel. Főleg hazai környezetben túl kényelmesen kezd a csapat, s csak a második félidőre „szívják fel” magukat igazán a játékosok. Ez tehát nem erőnléti, hanem szemléletbeli gond. Most a legnagyobb feladatomnak azt tartom, hogy megértessem a fiúkkal: ha nem küzdenek teljes erőbedobással mindvégig, nem lehet keresnivalójuk a nemzetközi mezőnyben, mert rutinos, jó képességű csapatok ezt rögtön kihasználják, mi több, ha nen szoknak hozzá a folyamatos küzdelemhez akkor az egyszeri nagy nekibuzdulásnál nem lehet eredménye.

Nyilasi rendre jó teljesítményt nyújt az FTC-ben, a válogatottban  viszont nem tudja megközelíteni klubformáját.

— Valóban így van. Az a helyzet, hogy a hazai mezőnyben általában félnek tőle az ellenfelei, inkább rá vigyáznak, semmint róla indulnának. A válogatottban jó képességű csapatok ellen azonban neki is legalább olyan jó ellenfelei vannak. Ott tehát védekeznie is kell, s csak ellenfelének kikapcsolása után lendülhet előre. Ehhez azonban még nincs meg a megfelelő állóképessége. Játékának hatékonyabbá tétele érdekében ezért meg kell értenie, hogy az edzéseken sokkal nagyobb elszántsággal hajtson. Ugyanakkor meg kell mondanom azt is, hogy az utóbbi időben egyre inkább belátja, többet kell nyújtania ahhoz, hogy ne csak itthon, hanem a nemzetközi mezőnyben is sorozatban kiemelkedő játékot produkáljon.

Mi lehet ennek az oka? Az első helyen állnak. Véleménye szerint  van  esélyük  a jó helyezésre  a végelszámolásnál is?

— Nagyon örülünk, hogy a Ferencváros vezet jelenleg. Mostani jó helyezésünk azonban nem téveszt meg minket. Egyrészt azért, mert ha a tabellára pillantunk, azonnal kitűnik, nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, s bármelyik csapat legyőzheti az éllovasokat. Gondoljunk csak arra, hogy például az MTK-VM megverte a Bp. Honvédot. Másrészt pedig azért nem téveszthet meg az első hely, mivel tudjuk, hogy jelenleg még messze vagyunk attól, amit nemzetközi szintnek szoktak nevezni. Az edzéseken és a mérkőzéseken is sokkal többet kell nyújtania mindenkinek ahhoz, hogy elmondhassuk: méltán állunk a Nemzeti Bajnokság táblázatának legelején …

NS-19800927-2

KS_1980_II_02_0020-19800927

NS-19800927-3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST