1980.VIII.9. Ferencváros – Dunaújváros 8:0

Felvételünkön: Pogány szabadrúgásgólját követő pillanat látható. Holló kapus vert helyzetben a földön, és a szurkolók elmaradhatatlan papírszalagjai.

Felvételünkön: Pogány szabadrúgásgólját követő pillanat látható. Holló kapus vert helyzetben a földön, és a szurkolók elmaradhatatlan papírszalagjai.

Az Üllői útra kilátogatott tízezer szurkoló vastapssal köszöntötte csapata gólra törő lelkes játékát. A második félidőben a tíz kidolgozott gólhelyzetből hetet értékesítettek a ferencvárosiak. A főszereplők: Nyilasi háromszor, Takács kétszer, Murai és újból Pogány volt eredményes. Pádár játékvezető kitűnően bíráskodott. Sárga lapot Major, Kakas és a dunaújvárosi Sajó kapott.

1. forduló: 1980. augusztus 9. Üllői út: 9.136 néző
FTC: Kakas – Horváth, Judik, Rab, Major – Nyilasi, Ebedli, Mucha — Murai, Szokolai, Pogány
Csere: Takács, Koch
G: Nyilasi 3, Pogány 2, Takács 2, Murai
Edző: Novák Dezső

Miközben a pattogó ritmusú, újrahangszerelt FTC induló hangjai mellett a klub egykori nagy öregjét, Lázár Gyulát köszöntötték abból az alkalomból, hogy 50 esztendeje játszotta első mérkőzését a Ferencvárosban, a lelátón ülők tekintete a pályán készülődő dunaújvárosi játékosok közül szinte csak és kizárólag Weimper mozgását kísérte. Nem véletlenül, hiszen az ő története valóban ritkaságszámba megy … Csütörtökön még a Bp. Honvéd játékosaként a Békéscsaba ellen készült, de aztán jött a péntek, s Weimper máris az FTC ellen „hangolhatta” magát.

Novák Dezső, mint ferencvárosi vezetőedző először ül a kispadon bajnoki mérkőzésen.  Mellette dr. Juhász József, Havasi Mihály, dr. Gyarmati Jenő, Hajdú Attila és Hajdú József

Az első negyedórában mindkét kapu előtt kimaradt egy-egy nagy helyzet, majd két kapusbravúr következett. Már mindenki elkönyvelte, hogy gól nélküli eredménnyel zárul az első félidő, amikor a 39. percben vezetéshez jutott az FTC.

Szabadrúgást végezhettek el a zöld—fehérek 18 méterre a Kohász kapujától. Ebedli cseles mozdulata mindenkit megtévesztett, s miközben a vendégvédők az ő lövésére számítottak, a labda mellett álló Pogány bal belsővel a jobb felső sarokba csavarta a labdát, 1:0.

Az 50. percben nőtt az FTC előnye. Egy előrevágott labdára Paizs a 16-os oldalvonalánál egyszerre rajtolt Muraival. A védő megszerezte a labdát, majd saját kapuja előterébe gurította. A pontosan ott álló Nyilasinak aztán már nem maradt más dolga, mint 5 m-ről belsővel, a tehetetlen Holló kapus mellett a hálóba helyezze a labdát, 2:0.

Nyilasi első …

A 62. percben Takács a Kohász térfelének közepén szerezte meg a labdát, s nagy lendülettel rávezette a hátráló dunaújvárosi védőkre. A balösszekötő helyén, a kaputól mintegy 10 méterre álló Szokolaihoz játszott, aki bátran kapura fordulhatott volna, de igazán dicséretes önzetlenséggel, szellemes megoldást választva visszasarkalta a labdát az érkező Takács elé, a középpályás pedig 10 méterről a kifutó Holló mellett laposan a bal alsó sarokba gurított, 3:0.

NS-19800809-4

És alig telt el két perc, jött a következő. Rab a jobb oldalról gurított Murai elé, aki nehéz szögből mintegy 12 méterről, futtából lőtt a hálóba, 4:0.

A 69. percben Murai szólózott a jobboldalon, majd nagy erővel a kapu előtti tömörülésbe lőtte a labdát. A dunaújvárosi védőkről lepattant a labda, pontosan az ott álló Nyilasi elé, aki 6 m-ről egyből, jobbal a kapu közepébe gurított, 5:0!

Nyilasi második …

A nézők még a gólt ünnepelték, ám amikor megszólalt a hangosan beszélő, szinte dermedt csend ült a pályára, hogy aztán annál nagyobb erővel törjön ki az öröm, a buzdítás. A bemondó ugyanis az FTC propagandistájától. Nagy Bélától ,,forró dróton” kapta az értesítést, ez a gól volt az FTC 5000. bajnoki gólja!

A 75. percben ismét a jobboldalon bontakozott ki az FTC támadása. Murai középre adott. Nyilasi ismét ott termett és 5 m-ről ezúttal sem hibázott, 6:0.

Nyilasi harmadik gólja

A 86. percben egy keresztbe ívelt labda átszállt a dunaújvárosi védők felett, Pogány érkezett és 10 m-ről egy pattanás után, nagy erejű lövést zúdított félmagasan a hálóba, 7:0. S, hogy teljes legyen a gólszüret, egy perccel a befejezés előtt Takács egy ügyes csellel kiugrott, egyedül tört a Kohász kapujára — és megszerezte a nyolcadikat!

Az új Üllői úti stadionban ezzel megszületett, a minden bizonnyal sokáig megdöntésre váró gólcsúcs!

Nagyításhoz klikk a képre!

Lakat T. Károly tudósítása alapján. (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

NS-19800810-04-19800809

* * *

Új bajnokság, új remények. Pedig a Ferencváros játékosállományában szinte semmilyen változás nem történt. Ugyanazok készülődtek az idénynyitó mérkőzésre, mint akik az elmúlt sikertelen bajnokságban is szerepeltek. „Új fiúnak” csupán a több, mint egyéves szünet után ismét a kezdőcsapatba került Mucha és az ifjúsági korú Horváth számított.

Elkezdődött a mérkőzés, a dunaújvárosiak támadtak. Az első játékrészben a hazaiak egy fáradt, minden elképzelést nélkülöző csapat benyomását keltették. Csupán Nagy II. János középpályás-játéka és a félidő befejezése előtt néhány perccel Pogány 18 méterről rúgott, csavart szabadrúgásgólja érdemel említést.

A második félidő elején még teljesen nyílt volt a mérkőzés. Fordulatot hozott azonban egy védő hibája: Murai elfutott a jobbszélen, Paizs úgy avatkozott közbe, hogy a teljesen őrizetlenül érkező Nyilasi elé továbbította a labdát, és a válogatott középpályás 12 méterről, laposan a kapuba lőtt.

Változást jelentett az is, hogy a megsérült Ebedli helyére beállt Takács sokkal lendületesebben, pontosabban és gólra törőbben szervezte a játékot. Így született a harmadik gól, Szokolaival való összjáték után a kifutó Holló mellett gurított a bal alsó sarokba. Ezután Rab és Murai villanásai következtek. Az egyre jobban magára találó Rab (az Üllői úti torna legjobb játékosának választották az elmúlt hét végén) „megforgatta” Paizsot, majd egyből Muraihoz továbbította a labdát a tizenhatos sarkáról, Murai pedig a hálóba rúgta. Ezután Nyilasi gólja következett, amely egyben a Ferencváros ötezredik bajnoki gólját is jelentette. Végül a gólparádét Nyilasi, Pogány és Takács gólja zárta.

Nagyszerűen sikerült az idénynyitó mérkőzés az Üllői úton. De hogy ez a nyolc gól, a második félidei lelkes játék pontosan mit ér, arra a következő hetek adnak majd választ.

(korányi, Képes Sport)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.30. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
Következik: 11.02.17:00 FTC-Mezőkövesd (stream:M4sport.hu)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST