1980.VIII.16. Ferencváros – DVTK 2:1

Képünkön (Csatorday Zoltán felvétele) Murai a védők gyűrűjében.

Képünkön (Csatorday Zoltán felvétele) Murai a védők gyűrűjében.

A nyolcgólos nyitány húszezer nézőt csalt ki az Üllői útra, a DVTK vendégjátékára. De ezúttal elmaradt a gólözön, pedig a hazaiak jó néhány jó helyzetet kidolgoztak. Gyors egymásutánban estek a gólok, előbb az FTC szerzett vezetést Nyilasi fejesével, rá egy percre Borostyán, Judik és Kakas közreműködésével, egyenlített. A végeredményt Murai állította be. A találkozó végén Pogány kapufája jelentett még izgalmas eseményt. Szávó játékvezető különösebb hiba nélkül dirigált a találkozón. 

3. forduló: 1980. augusztus 16. Üllői út, 13.501 néző
FTC: Kakas – Horváth, Judik, Rab, Jancsika — Ebedli, Takács, Mucha — Murai, Nyilasi, Pogány
Csere: Szokolai
G: Nyilasi, Murai, ill. Borostyán
Edző: Novák Dezső

A ferencvárosiak elsősorban kapu elé ívelt labdákkal próbálkoztak, ezeket kettő kivételével minden alkalommal hárította a jól fejelő Néder, Kerekes kettős. Hogy mennyire tudatos, begyakorolt megoldás volt ez a zöld-fehérek részéről, azt mi sem mutatja jobban, mint, hogy végül mindkét góljukat kapuközeiből végrehajtott fejessel szerezték.

A 26. percben a felezővonal közelében Kerekes buktatta Nyilasit. A szabadrúgást Rab küldte a kapu elé, ahol a védők gyűrűjéből Nyilasi emelkedett a legmagasabbra és hét méterről nagyszerű csúsztatott fejessel a bal felső sarokba küldte a labdát, 1:0.

Nyilasi gólja

A félidei 1:1-es eredmény után jobbára a Ferencváros támadott.

A 61. percben Murai a diósgyőri kaputól mintegy 20 méterre, a jobbösszekötő,, helyén Nyilasihoz játszott, aztán azonnal nagy lendülettel megindult középre, a 11-es pont felé. Ezalatt Nyilasi egy csel erejéig időt nyert, majd az ötössel egymagasságból lágyan középre ívelt, s az éppen érkező Murai hat méterről, magasra felugorva — és megelőzve a kimozduló Szabót, valamint a késve felugró Kerekest — a léc alá fejelt, 2:1.

Murai “legyőzi” hátvédjét

Murai a mérkőzés után így nyilatkozott a „produkcióról”:

— Nem is tudnám megmondani, hogy az edzéseken hányszor gyakoroltuk ezt a megoldást, a lényeg az, hogy pontosan úgy sikerült, ahogy elterveztük …

A Ferencváros csapata csaknem végig mezőnyfölényben játszott és helyzetei alapján akár nagyobb gólarányú győzelmet is arathatott volna.

Ime például az utolsó percek eseménye: a 83. percben Nyilasi a balösszekötő helyéről indulva egészen a jobb kapufa tövéig cselezte be magát, visszagurított a középen érkező Ebedli elé, aki azonban Görgeitől szorongatva a bal kapufa mellé gurított.

Ebedli gólhelyzetben

Ebedli gólhelyzetben

Az utolsó előtti percben Pogány robogott el a bal oldalon, majd befelé kanyarodva, az ötös sarkáról a bal kapufa tövét találta telibe …

Zsiday István tudósítása alapján. (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

NS-19800817-03-19800816

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST