1980.X.18. Ferencváros – Újpesti Dózsa 0:3

Felvételünkön (Falus István felvétele) Sarlós, aki hosszú szünet után került be ismét az újpestiek első csapatába, Jancsikával és Takáccsal (5) harcol a labdáért.

Felvételünkön (Falus István felvétele) Sarlós, aki hosszú szünet után került be ismét az újpestiek első csapatába, Jancsikával és Takáccsal (5) harcol a labdáért.

Nézőcsúcs az Üllői úton: harminckétezer szurkoló figyelte a két csapat küzdelmét, amelyben az ügyesebb taktikát alkalmazó újpestiek meglepő biztonsággal diadalmaskodtak. A gólokat Sarlós, Fekete és Nagy László szerezte. Kuti játékvezető Judiknak és Tóth Andrásnak sárga lapot mutatott fel.

11. forduló: 1980. október 18. Üllői út, 29.777 néző. (Az FTC-pályára ennyi a maximálisan kiadható jegyek száma. Ülőhely: 10.854, állóhely: 18.923.)
FTC: Kakas – Jancsika, Judik, Rab, Takács – Szepesi, Nyilasi, Ebeldi – Szokolai, Szabó, Pogány
Cs: Pusztai, Mészöly
G: Sarlós, Fekete, Nagy
Edző: Novák Dezső

A mérkőzés első érdekessége: közel negyedszázad után az Üllői úti stadionban találkozott a két régi rivális! Ezt megelőzően ugyanis 1956-ban volt az utolsó bajnoki mérkőzés a lila—fehérekkel a Fradi-pályán. 1957-től csak a Népstadion és a Megyeri úti pálya volt a rangadók helyszíne.

Rothermel felugrik és övé lesz a labda. Szepesire Tóth J. ügyel. (Falus István felvétele)

Rothermel felugrik és övé lesz a labda. Szepesire Tóth J. ügyel. (Falus István felvétele)

A szokás szerint utolsó pillanatban érkezőknek a meglepetés erejével ható helyzettel kellett most megbirkózniuk, mert – nem volt jegy! A belépők többsége elővételben, már hétközben elkelt, és a „későn jövők” a mérkőzés előtt már mindennel próbálkoztak. Száz forintot is kínáltak egy-egy állóhelyért…

A közönség tehát ezen az estén már a mérkőzés előtt szavazott. A saját pályán játszás, valamint a táblázat első helyén maradásért harcoló csapata mellett is. Szavalókórusok hangorkánja, jó idő, nagyszerű hangulat fogadta a kifutó csapatokat és egy ideig a játékkal sem volt baj. A Ferencváros támadott többet, pontosabban: náluk volt gyakrabban és hosszabb ideig a labda. Akcióik azonban kevés veszélyt jelentettek Rothermel kapujára. A zöld—fehérek ugyanis képtelenek voltak átjátszani a 4—4—2-es felállásban harcoló Dózsa megerősített hátvéd sorát.

A kritikus 20 perc eltelte után érezni lehetett: a hazai gárda nem bírja sokáig saját iramát. A Dózsa villámgyors két ellenakciója góllal fejeződött be, így a lila—fehérek megnyugodva készülődhettek a II. félidőre.

Szünet után még egyszer kétségbeesett erőfeszítést tett az egyenlítés érdekében a Ferencváros, de az akciók befejezéséből most is hiányzott a gólveszély kialakítása. És egyre fogyott az önbizalom is . . .

A kapu torkából sem találtak a ferencvárosiak a hálóba, mert képtelenek voltak kikerülni az önfeláldozóan közbevetődő dózsások lábát, fejét, mellét. A harmadik nagy védelmi hibából született gól már egyértelműen eldöntötte a rangadó kimenetelét a dózsások javára.

Borbély Pál és Várkonyi Sándor tudósítása nyomán.  (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

NS-19801018-2

A várakozásnak megfelelően nagy sebességgel kezdte az Üllői úti rangadón a hazai csapat a játékot. Néhányszor sikerült a széleken az újpesti védelem mögé kerülniük a zöld- fehéreknek, és a beadásokból, a beívelésekből, szögletrúgások alkalmával veszélyes helyzeteket teremteniük. Nyilasi előtt is, Szepesi előtt is több gólhelyzet is kialakult, de fejeseiket nem kísérte szerencse. Hol Rothermel védett jól, hol beleakadt valamelyik újpesti védőbe a labda, hol pedig csak néhány centiméteren múlt a ferencvárosi gólszerzés.

Ez az időszak mintegy húsz percig tartott, és az újpestieknek ezt némi szerencsével sikerült átvészelniük.

Aztán gólt fejeltek a lila-fehérek, a hosszadalmas sérüléséből láthatóan teljesen felépült, és valóban kitűnő teljesítményt nyújtó Sarlós révén, és egyszeriben megváltozott a játék képe.

Szinte hihetetlen, de legjobb csapatainknál sokkal jelentősebben érvényesülnek bizonyos káros pszichikai tényezők, mint amint az elvárható lenne. A ferencvárosiak ugyanis a kétgólos hátrányban már nem küzdöttek olyan elszántsággal, mint annak előtte. Támadgattak, de kevés meggyőződéssel. Ennek nem is lehetett más eredménye, mint egy ilyen nagy gólkülönbségű vereség. Sőt, ha az újpestiek kihasználják gólhelyzeteiket, akkor…

Dicsérően kell szólnunk a lila-fehérekről. Ebben a bajnokságban eddig a közepesnél is gyengébben szerepeltek, legalábbis a saját maguk elé állított feladathoz képest. Nem sikerült eddig igazán ütőképes formációt megtalálniuk. Igaz, hogy ez a mérkőzés számukra igencsak kedvezően alakult, az előbb már említett okok miatt, de láthatóan jól felkészültek erre a találkozóra, és számításaikban nem is csalódtak.

Várhidi Pál vezetőedző több változtatásra is elhatározta magát. A csapatba került Kovács József, aki szinte hiba nélkül, nagyvonalúan látta el feladatát. Kiss Sándor újbóli csatasorba állítása is edzői telitalálatnak bizonyult. Csakúgy, mint Sarlós szerepeltetése. Nem is beszélve arról, hogy Nagy Lászlót az újpesti edző amolyan hátravont középcsatárként szerepeltette, ezzel Rabot kicsalogatta a ferencvárosi védelem tengelyéből, s így az sokat vesztett biztonságából.

Az újpestiek győzelme végeredményben az eredményesen megválasztott és pontosan, fegyelmezetten végrehajtott taktika diadala volt. A lila-fehérek, ha „vezetve” játszhatnak akkor legtöbbször szervezett védekezésre, ügyes lassításokra, és két, egyénileg veszélyes emberük, Törőcsik és Fekete révén ügyes ritmusváltásokra képesek.

Ez történt az Üllői úton. Kétségtelen, hogy ez volt a forduló legnagyszerűbb mérkőzése.

A többi pályán történtek közül ki kell emelnünk a Videoton elsöprő győzelmét a volánosok fölött. A jelek szerint a Volánnak a jó kezdés után átmeneti nehézségekkel kell megküzdenie. Értékes döntetlent ért el a Nyíregyháza Győrben, a Pécsi MSC Diósgyőrött. A kaposváriak erejükön felül teljesítettek Kispesten, mégis vesztesként kellett elhagyniuk a pályát. A Vasas magabiztos győzelmet aratott, és ezzel pontszámban utolérte a listavezetőt. Az MTK-VM újabb vereségével rendkívül nehéz helyzetbe került, a folytatás a szerdai kupanap után, szombaton és vasárnap, mint arról másutt beszámolunk …

(Zsengellér Zsolt, Képes Sport)

NS-19801018-3

Egy hozzászólás a(z) 11110111100ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST