1980.XI.22. Pécsi MSC – Ferencváros 1-1

Tizenkétezer néző izgult az újmecsekaljai stadionban, ahol a pécsiek vezető gólját, amit Dárday tizenegyesből szerzett (Kardost vágta fel a szerelni igyekvő Judik, elsősorban azért, mert a csatár hirtelen irányt változtatott) Szokolai egyenlí­tette ki (képsorunkon (Farkas József felvételei) az látható, amint a csatár jobb lábbal, közelről kapura rúgja a Nyilasi által indí­tott és Pogány által középre lőtt labdát, és a labda Katzirz kapus lábán megpattanva, erejét veszti, majd „átvánszorog” a gólvonalon, hiába igyekszik Schulteisz utána). A mérkőzésen jó néhány izgalmas jelenetet láthattak még a nézők, a pécsiek sok gólhelyzetet elpuskáztak. A találkozón Bártfai kitűnően bí­ráskodott. Joggal mutatta fel a sárga lapot Murainak (a kiállí­tás is jogos volt) és Brezniczkynek.

16. forduló: 1980. november 22. Pécs, Újmecsekalja, 12.000 néző
FTC: Kakas — Jancsika, Judik, Rab, Takács — Mészöly, Nyilasi, Mucha — Murai, Szokolai, Pogány
Cs: Koch
G: Dárdai, ill. Szokolai
Edző: Novák Dezső

Ami a küzdelmet illeti, nem csalódott a szép számú nézősereg, hiszen a találkozó jelentős részében nagy igyekezettel játszott mindkét csapat. Negyedórás „kóstolgatás” után átvette az irányí­tást a Ferencváros. Nyilasi és Mucha jó indí­tásaival gyakran kerültek helyzetbe a zöld-fehér csatárok, és ha Szokolaiék valamivel határozottabbak, akkor könnyen vezetéshez is juthattak volna.

A ferencvárosi fölény ellenére mégis a hazaiak szereztek gólt egy vitathatatlan 11-esből. Aztán amikor néhány perccel később a feleslegesen vitatkozó és reklamáló Murai a kiállí­tás sorsára jutott, sokan elkönyvelték, hogy Pécsett marad a két bajnoki pont.

A Ferencváros azonban rácáfolt erre és dicséretükre legyen mondva, hogy 10 emberrel is újí­tani tudtak. Nem sokkal a szünet után — igaz védelmi hibából – kiegyenlí­tettek.

Az 56. percben Tapaszti rossz átadását Nyilasi elcsí­pte, szöktette Pogányt, a szélső középre gurí­tott Schultheisz lyukat rúgott és Szokolai három lépésről úgy perdí­tett a hálóba, hogy a labda a vetődő Katzirz kezét is érintette. 1:1.

Ezután mezőnyfölényben játszott a Pécs, helyzetei is adódtak. Lőrincz és Nagy bombáját védte bravúrral Kakas, majd az utolsó percekben Lőrincz közeli fejesét ütötte a léc fölé. Az eredmény 1:1 maradt, í­gy akárcsak Győrből és Békéscsabáról ezúttal is 10 emberrel mentették meg a ferencvárosiak az egyik pontot!

Lázár Lajos tudósí­tása alapján. (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

Még csak azt sem lehet mondani, hogy rosszul csinálták. A pécsiekről van szó, akik miután egygólos vezetést szereztek az FTC ellen, és a példátlanul fegyelmezetlen Murai teljesen érthetetlenül kiállí­ttatta magát, tehát tí­z emberrel álltak szemben, nem erőltették mindenáron a támadásokat. Ezt sokan a szemükre vetették a lelátón. De a pécsieknek volt igazuk, mégha ezúttal az élet, illetve a mérkőzés végeredménye nem is igazolta őket. Más kérdés, hogy technikailag nin-csenek felkészülve erre a játékra a pécsiek, s ez már megkérdőjelezi felfogásukat. De maradjunk az előbb felvetett gondolatnál, nevezetesen, hogy a PMSC megpróbálta sündisznóállásából kicsalogatni a Ferencvárost. A zöld-fehérek ugyanis arra gondolták, hogy mivel kevesebben vannak, és ez az állapot negyvenöt percig tart, jól megszervezett védekezésből vezetnek majd rajtaütésszerű támadásokat. Ez a számí­tásuk azonban nem vált be, mert a pécsiek azt tekintették elsőrendű feladatuknak, hogy kicsalogassák őket. Ez olyannyira sikerült is nekik, hogy a Ferencváros kiegyenlí­tett, igaz egy pécsi hibasorozatot követően.

A pécsiek tehát hátul tartogatták a labdát, várták a ferencvárosiakat, a ferencvárosiak csak lassan jöttek előbbre, mert féltek a csapdától, amelybe beleeshettek volna. Aztán, amikor az egyenlí­tő gól megszületett, még nehezebben támadtak. A pécsiek azonban nem türelmetlenkedtek és türelmük ezúttal gólhelyzeteket termett, Kardos, Lőrincz és Dobány olyan lehetőségeket hagytak kihasználatlanul, amelyek még honi pályáinkon is ritkán láthatók. Teljesen egyedül, senkitől sem zavarva álltak a kitűnő Kakassal szemben, és sorra hibáztak. Kakas tényleg nagy napot fogott ki, de nem rajta múlott, hogy ezekben a pillanatokban nem született gól, olyan szerencséje volt, amilyen csak jó kapusnak van.

Szóval, a PMSC ügyesen taktikázott, de a legjobb elképzelés is meghiúsul, ha a csatárok nem tudják értékesí­teni a gólhelyzeteket, és ha a védők e nem éppen veszélytelen munkálkodásuk közepette olykor elemi hibákat is elkövetnek. A Ferencváros értékes ponttal a tarsolyában tért haza, és még akkor is dicsérhető küzdőkedve, taktikai fegyelme (kivéve természetesen Murait), ha pillanatnyilag elvesztette is első helyét.

Zsengellér Zsolt, Képes Sport

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.17.17:00, M4 Sport
04.20.20:00, M4 Sport
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ