1980.XII.13. Ferencváros – Tatabánya 3:0

Szokolai a csereként beállt Knapikkal küzd a labdáért

Szokolai a csereként beállt Knapikkal küzd a labdáért

Mezőnyben teljesen egyenrangú ellenfele volt a bányászcsapat a hazai gárdának, de a kapu előtt, a döntő helyzetekben elfogyott a tatabányaiak bátorsága, érvényesült a zöld-fehérek nagyobb önbizalma. A gólok sorát a kitűnően játszó Nyilasi indította meg cseles lövésével, aztán Pusztai szemfüles gólja következett, majd Szokolai pompás fejesgóllal állította be a végeredményt a tízezer szurkoló határtalan örömére. A mérkőzést Bártfai vezelte, mégpedig szinte hiba nélkül. A ferencvárosiakat ez a győzelem ismét a táblázat élére ugratta.

19. forduló: 1980. december 13. Üllői út, 8.288 néző
FTC: Kakas – Jancsika, Judik, Rab, Takács — Ebedli, Nyilasi, Pogány — Pusztai, Szokolai, Murai
Cs: Koch
G: Nyilasi, Pusztai, Szokolai

A Ferencváros már a mérkőzés előtt jó rendezőnek, szívélyes házigazdának bizonyult. Kifogástalanul letisztított talaj várta a játékosokat és a padsorok a lelátókon a szurkolókat. A hangosanbeszélőn köszöntötték a bányászcsapattal érkező nézőket, Havasi Mihály technikai vezető pedig az ellenfél edzőjét, dr. Lakat Károlyt látogatta meg a kispadon, hogy gratuláljon 60. születésnapja alkalmából.

És egy házi jubileum: Losonci Tibor ügyvezető elnök Ebedlit köszöntötte abból az alkalomból, hogy az elmúlt fordulóban játszotta 200. bajnoki mérkőzését. Már az első percekben a Ferencváros támadott.

Jancsika már az első percben gólhelyzetbe került!

A 10. percben megszerezték a vezetést a hazaiak. Ebedli fejese után Murai a 16-osnál Nyilasi elé továbbított, aki átvette a labdát, aztán laposan a bal alsó sarokba lőtt, 1:0.

Nyilasi góljával 1:0

A 30. percben Ebedli a jobb oldalról ívelt középre. Szokolai 14 m-ről fejelt a kapu jobb oldala felé, Kiss bravúrral kiütötte a labdát, ám vesztére, mert éppen érkezett a balösszekötő helyén Pusztai és 3 m-ről a léc alá lőtt, 2:0.

Csak a hálóba érkező labda látható, a gólszerző Pusztai nem. Ez volt Pusztai Laci utolsó Fradi gólja . . .

(Honnan került Pusztai elő?! A fejes pillanatában még nem volt a 16-oson belül. De amíg a többiek, köztük a tatabányai hátvédek is, Kisst szugerálták, hogy elérje a jobb sarok felé pattanó labdát, a Ferencváros „öregje” minden erejét összeszedve sprintelt a kapu felé: hátha sikerül valami . . . Sikerült!)

A 43. percben Nyilasi estében 4 m-ről a bal kapufát találta el! (A szünetben a villanyújság táblájáról letörölték a góllövők neveit, hogy kellemes karácsonyi ünnepeket kívánjanak a futball barátainak. Apróság? Igen, De jólesett!)

Szünet után is a hazaiak jöttek lendületbe, az 53. percben Szokolai 16 m-ről küldött labdáját Kiss vetődve kiütötte. Az 58. percben növelte előnyét a Ferencváros. Pusztai vezetett gyors támadást a jobb oldalon, jól ívelt középre, a tatabányai védők lekéstek a visszazárkózással, s így csak messziről nézhették, amint Szokolai 8 m-ről előrevetődve a kapu jobb oldalába fejelt, 3:0.

A vendégek a háromgólos hátrányuk ellenére sem törtek meg, sőt a mérkőzés hajrájában több lendületes támadást vezettek.

Szokolai ezúttal leshelyzetből tálát a kapuba, maradt a táblán látható eredmény.

A 90. percben még gólhelyzete is volt a Bányásznak, de Kakas ismét remekelt, s kiütötte a labdát.

A lefújás után tapssal búcsúzott a közönség a játékosoktól. Meg is érdemelték! Különösen kijutott az ünneplésből a zöld—fehéreknek, akik ezzel a magabiztos győzelmükkel ismét átvették a vezetést a bajnoki táblázaton.

Borbély Pál és Várkonyi Sándor tudósítása alapján. (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

NS-19801214-01-19801213 NS-19801214-03-19801213

Novák Dezső csak néhány hónapja vezeti a Ferencváros edzéseit, tehát szakmai munkáját mélyrehatóan jelenleg még oktalanság lenne elemezgetni. Tény azonban, hogy a szakember friss szemmel, jó érzékkel látott feladatához. Ennek köszönhetően néhány játékos — részben kényszerűségből — új helyre került, aki aztán messzemenően meghálálta a szakvezetői bizalmat. Kakasról, Jancsikáról és Takácsról van elsősorban szó, de beszélhetünk az egész idény távlatából Mucháról és másokról is. Nem nagycsapat ez a Ferencváros, de lelkes és jó csapat, olyan csapat, amely ebben a mezőnyben joggal tör a bajnoki elsőség felé.

Nem vitás, a Ferencváros csapatmunkája a tavalyi évhez viszonyítva is fejlődött, nem is annyira szakmai téren, mint inkább az akarati tényezők dolgában. “Fut a szekér”, jókedv uralkodik az öltözőben, nincsen különösebb gond. A zöld-fehérek csapatmunkájának meghatározó embere most még inkább Nyilasi Tibor lett. Nagyszerűen játszik hétről hétre a válogatott középpályás egyesületében. Hatalmas területet tart ellenőrzése alatt, részt vesz támadásban és védekezésben egyaránt. Legutóbb például a Tatabányával vívott mérkőzésen egyszerűen ellenállhatatlannak bizonyult. Sokszor feltűnt saját kapujának előterében, felszabadított, majd indított, később cselezett, és gólhelyzetbe került. Lőtt egy rendkívül „okos” gólt, olyant, hogy amikor mindenki nagy lövésre számított, sőt még a nézőtéren is összehúzták magukat az emberek, akkor ő tett egy megtévesztő mozdulatot, és higgadtan a bányászok kapujába pofozta a labdát. Kiss kapus, aki különben nem is védett rosszul, állva maradt, és társaival együtt csodálkozva figyelte a labda útját. Nyilasi Tibor úgy játszott ezen a mérkőzésen — és úgy játszik már hetek, hónapok óta —, ahogy csak a legnagyobbak játszottak valaha. Ha társai, elsősorban válogatottbeli társai róla vennének példát, kevesebb gondja lenne Mészöly Kálmánnak, a szövetségi kapitánynak.

Zsengellér Zsolt, Képes Sport

NS-19801213-2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.17.19:30 FTC-Kaposvár (TV:M4)
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST