1981.V.2. Bp. Honvéd – Ferencváros 0:1

29. forduló: 1981. május 2. Kispest, 10.000 néző
FTC: Kakas — Jancsika, Judik, Rab, Takács — Ebedli, Nyilasi, Mucha — Mörtel, Szokolai, Pogány
Cs: Major, Murai
G: Szokolai
Edző: Novák Dezső

Rangadóhoz méltóan nagy volt a küzdelem, a játék azonban messze elmaradt a kívánalmaktól. A Ferencváros átvészelte az első negyedóra Honvéd rohamait, majd átvette a játék irányítását.

A félidő hajrájában élesedett a küzdelem és ez a 43. percben gólt is eredményezett. Mucha egy bravúrosan megszerzett labdával, meredek átadással szöktette Szokolait. A csatár megnézhette magának a kaput, s utána 13 méterről védhetetlenül lőtt a jobb alsó sarokba.

Szokolai lövése egy másodperc múlva hálót ért!

Szünet után fordult a kocka, legalábbis annyiban, hogy a Honvédra most rá sem lehetett ismerni, mert sokkal lüktetőbb tempójú labdarúgást játszott, mint az első félidőben. Mindez azonban csak arra volt elég, hogy nagy fölényt harcoljon ki. Állandóan a Ferencváros térfelén játszottak a kispestiek, amibe persze közrejátszott a vendégek tudatos játékfelfogása is, hiszen minden erejüket a támadások széttördelésére fordították, teljesen betömörültek a kapujuk elé, romboltak, és ezt a törekvésüket siker koronázta.

A mezőny legjobbja Mucha mentett több alkalommal is veszélyes helyzetben, majd amikor elfogyott az ereje, Jancsika önfeláldozó játékát tapsolták a ferencvárosi szurkolók. Az utolsó tíz percben tetőfokára hágott az izgalom.

A 82. percben például Nagy három méterről célozhatta volna meg a kaput, de Jancsika belelépett a labdába, utána Kakas reflexmozdulattal ütötte ki Kozma közeli bombáját!

A ferencvárosiak számára nehezen teltek el az utolsó percek, de amikor a mérkőzés végetért, határtalan boldogsággal ölelkeztek össze a fradisták.

A sikeres kispesti mérkőzés utáni öröm őszinte percei … Novák Dezső Szokolaival.

Öt év után megszakították a Honvéd kispesti veretlenségét — és ezzel az értékes 2 ponttal már a bajnoki cím is elérhető közelségbe került…

Ezután már „csak” öt mérkőzés volt hátra. Mindenki biztos bajnokként könyvelte el az Üllői úti legénységet. A várható siker közelsége, valamint egyes játékosok — elsősorban Nyilasi — kiemelkedő teljesítménye ismét tízezreket vonzott a lelátókra. A nehézségek ellenére ezek már kicsit ünnepi mérkőzések voltak, hangulatuk, varázsuk megragadta valamennyiünk érzelmi világát.

A szerkesztő, aki nagy örömére csendes részese lehetett e kialakult állapotnak, talán jobban vissza tudja adni a hétköznapok rezdülését és a mérkőzések klubházon belüli hangulatát, mint a semleges, tárgyilagos újságíró. Ezért a következő öt találkozóról az eddigiektől kicsit eltérőben, „ferencvárosi hangvétellel” emlékezem meg …

Nagy Béla. (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

Döntő mérkőzésnek ígérkezett a Bp. Honvéd—Ferencváros találkozó, és az is lett belőle, igaz, a sportkrónikások FTC— Honvédként jegyzik majd fel az utókor számára.

Pedig a Bp. Honvéd a saját pályáján játszott, és legjobb összeállításában vehette fel a küzdelmet, de a mezőnyfölény kiharcolásán és a gólhelyzetek kialakításán kívül másra nem tellett az erejéből. A ferencvárosiak még válogathattak is játékosaik közül, s így Murai a kispadra került, Nyilasi viszont vállalta a játékot. A középpályás teljesítményén meglátszott az edzéskihagyás, de akaratán, lelkesedésén nem, amit a szervezésben elmulasztott, azt magára vállalta válogatott társa, az örökifjú Mucha József.

Ha a tétet egyáltalán rangsorolni lehet, úgy az összecsapás a vendégek szempontjából látszott fontosabbnak, mert a zöld-fehérek rendkívül éles és kiegyensúlyozott küzdelmet vívnak az első helyért a Vasassal. A Bp. Honvéd végeredményben „csak” a dobogóért küzd már, és ez a lehetőség a vereség ellenére is megmaradt a pirosfehérek előtt.

Dicséretére szóljon a ferencvárosiaknak, hogy többször is átvészelték az ellenfél hatalmas nyomását, nem ijedtek meg a honvédos támadások láttán, aztán, amikor gólhelyzetbe kerültek, a hidegvérű Szokolai révén már első adandó lehetőségüket érvényesítették. A szerencse általában azt pártfogolja, akinek helyén van a szíve. Így történt ez most is.

(Zsengellér Zsolt, Képes Sport)

Egy hozzászólás a(z) 11110111101ejegyzéshez

  • Életemben egyszer voltam a Honvéd pályán……ezen a meccsen.Az igazat megvallva,örültünk az 1:0-nak,de kb.ennyi volt ez a meccs.Valljuk be,szerencsénk volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST