1981.VI.17. Kaposvár – Ferencváros 1:1

Murai szülővárosában is gólszerző volt

34. forduló: 1981. június 17. Kaposvár, 16.000 néző
FTC: Kakas — Jancsika, Judik, Rab, Takács — Ebedli, Mucha—Murai, Nyilasi, Mörtel, Pogány
Cs: Hajdú, Szepesi
G: Kisteleki ill., Murai
Edző: Novák Dezső

Az ifjú ferencvárosi szurkolók közül sokan már előző nap este vonattal leutaztak a kaposvári mérkőzésre. A pályán „szálltak” meg és bizony a helyi klub vezetői aggódva gondoltak arra, hogy az éjszakai vihar után a fradisták hogyan vészelték át az ítéletidőt, és biztosan „betörtek” az irodákba, hogy fedél alá kerüljenek.

Reggel amint beléptek a sporttelepre, megnyugodva látták, hogy a fiatalok nem feszítették fel egyetlen ajtót sem, hanem az ereszek alá húzódva, zászlókba burkolózva aludtak … Mindjárt forró teát főztek a srácoknak, később pedig biztosították számukra az ingyenes mérkőzéslátogatást!

A kaposvári vezetők, rendezők részéről nagyon baráti volt a hangulat minden tekintetben. A mérkőzés előtt a hangosanbeszélőn keresztül kedvesen, meleg szavakkal üdvözölték a Ferencváros bajnokcsapatát. Külön kijutott az ünneplésből Nyilasi Tibornak, akinek az „aranylábra aranycipőt” kívántak a helyiek . . . Mint utóbb kiderült, az aranyból „csak” ezüstcipő lett, de ez mit sem von le a magyar gólkirály nagyszerű teljesítményének értékéből. Kis villanyújságjukat is felhasználták az ünneplésre, amint bejöttek a pályára a mieink — megjelent a felirat: FRADI KÖSZÖNTÜNK! A Budapestről elsősorban a COOPTOURIST szervezésével — lerándult ezrek pedig Üllői úti hangulatban ünnepelték a bajnokcsapatot. A bevonulás előtt Horváth István, a Képes Sport rovatvezetője átadta a játékosoknak a Képes Sport ajándékát: sporttáskában egy–egy teljes garnitúra ADIDAS szerelést! Ezt azért kapták a fradisták, mert a bajnokság során a mieink rúgták a legtöbb gólt!

A Képes Sport ajándéka: sporttáskában egy-egy teljes garnitúra ADIDAS szerelés!

Az ünneplés még el sem csendesedett és máris gólt szerzett a Fradi! A 2. percben Nyilasi bombáját még védte a kaposvári kapus, de két perc múlva egy szögletrúgás után Murai az ötösről a hálóba vágta a labdát.

Ezután Mörtelnek volt egy-két lehetősége, hogy feliratkozzon a góllövők közé, de a nyurga csatár sorra elpuskázta a lehetőségeket. Nyilasi nagy fejese szállt centiméterekkel a kapu fölé, majd a hazaiak egy szép ellentámadásból egyenlítettek.

A 32. percben a szurkolók nem akartak hinni a szemüknek, Az éppen gólhelyzetbe kerülő Nyilasi után egy rendőrtől elszabadult kutya futott és valósággal „leszerelte” a kitörő Nyilasit. Nagy derültség volt a pályán, nézőtéren egyaránt.

A II. félidő inkább a hazaiak fölényében telt el. Ráadásul Takács még borzolta is a kedélyeket: egy életveszélyes hazaadása bombafejes formában alig kerülte el a kapunkat. Kakas néhányszor bizonyíthatta, hogy méltó őre a bajnokcsapat kapujának.

Hajdú József

Aztán a 86. percben átadta helyét Hajdú Jóskának, hogy ő is bajnokcsapat tagjaként fejezze be pályafutását! És milyen a sors: az utolsó percben Hajdúnak minden tudására szükség volt, hogy egy bombalövéssel szemben megvédje a kaput! Igy Hajdú Jóska utolsó védése is méltó volt ahhoz a szép pályafutáshoz, amelyet tízezrek örömére a Ferencvárosban bemutatott.

A játékvezetői sípszó ezúttal különösen sokatmondó volt: jelezte egy kiváló kapus pályafutásának a végét, és jelezte, hogy befejeződött az 1980—81-es bajnokság. És ami számunkra rendkívül fontos: a Ferencváros bajnoki elsőségével!

A Fradi híveinek még egy öröm jtutott ezen a délutánon. Vezetők, játékosok, szurkolók nagyon szorítottak a klub egykori játékosának, majd mesteredzőjének, dr. Lakat Károlynak, hogy jelenlegi csapatával a Tatabánya együttesével a legjobb vidéki csapat címet megszerezze. Nos, ez annyira jól sikerült, hogy győzelmével a „Lakat legénység” az FTC mögött a második helyen végzett!

Az FTC öltözőben mondanunk sem kell vidám volt a hangulat. A vezetők és játékosok abból az ezüst kehelyből itták a pezsgőt, amelyet 77 évvel ezelőtt éppen a Kaposvártól kapott az „Ősfradi” 1904-ben az FTC ugyanis itt játszott bemutató mérkőzést és a helyiek egy ezüst serleggel ajándékozták meg a budapesti gárdát. Most közel nyolc évtized elteltével abból a serlegből ittak a maiak, amelyből annak idején az FTC első bajnokcsapata is „ünnepelt” . . .

Egy jelképes gondolatot is kifejezhet ez a tett: az „ősök” eredményeire való emlékezés, a nagyszerű sikerek elismerése és az FTC hagyományok ápolása valamennyi fradista szívügye.

A 23. bajnoki siker pedig legyen egy csendes, de jelentős állomása annak a végnélküii küzdelemsorozatnak, amelyben reméljük, hogy utódainknak is oly sok öröme telik majd, mint napjaink valamennyi fradistájának.

Állnak (balról): Szepessy, Mörtel, Rab, Judik, Mucha, Major, Kakas, Murai, Koch. Elől: Jancsika, Takács, Nyilasi, Ebedli, Pogány, Szokolai, Hajdu J.

Nagy Béla. (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

NS-19810618-03-19810617

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.10. 20:00 BL selejtező FTC – FC Ludogorets (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST