1988.IX.21. Izland – Magyarország 0-3

Az Észak-írország elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó válogatott szerdán Reykjavikban 3:0 (3:0) arányú győzelmet aratott Izland ellen. A gólokon Kiprich (3., 18.) és Vincze I. (16.) osztozott.

Izland – Magyarország 0:3 (0:3)
Reykjavik, 500 néző, v: Helen (svéd)

Izland: Sigurdsson – Thordarsson, Bergsson, Edvaldsson, Thorkelsson – Ormslev (Thorkelsson 80.), Sigurdur Jonsson, Saevar Jonsson, Gislason – Margeirsson (Davidsson 60.), Gretarsson

Magyarország: Disztl P. (Gáspár 78.) – Sallai, Nagy A. (Pintér 46.), Róth (Mészöly 78.), Keller – Kozma, Gyimesi (Gregor 46.), Kovács E., Vincze I. – Kiprich (Fodor 78.), Hajszán

Gól: Kiprich (3., 18.), Vincze I. (16.)
Jók: Disztl P., Róth, Gyimesi, Kiprich illetve Thordarsson, Saevar Jonsson

Már a harmadik percben vezetést szerzett a magyar válogatott. Hajszán jobboldali szögletére Kiprich lecsapott, s a jobbösszekötő helyéről, 10 méterről a kapu közepébe helyezett (1:0). A 16. percben Hajszán a baloldalról középre játszott, Kiprich becsapva a védőket tovább engedte a labdát, s az érkező Vincze I. 14 méterről a kapu jobboldalába lőtt (2:0). Két perccel később Kiprich kényszerí­tőzött Gyimesivel, s a visszakapott labdát 10 méterről a jobb alsó sarokba lőtte (3:0).

Szünet után Mezey György szövetségi kapitány átszervezte együttesét, az első játékrészben könnyebb sérülést szenvedett Nagy A. helyére Pintér állt be, Gyimesit pedig az újonc Gregor váltotta fel.

Bátrabban kezdtek a házigazdák, s az 50. percben tüzijátékot rendeztek a magyar kapu előtt. Előbb Margeirsson lövését mentette a gólvonalról Róth, majd Thordarsson előtt nyilt lehetőség, de az ötösről jócskán a kapu fölé lőtt. Válaszul Vincze 17 méteres lövése csattant a kapufán. Az 58. percben Margeirsson 14 méteres bombáját Disztl P. kiütötte, Saevar Jonsson 12 méterről ismételt, ám egy újabb kapusbravúr megmentette a magyar csapat hálóját a góltól. A hátralévő időben egyre több hiba csúszott be mindkét együttes játékába, végül unalmas játszadozással zárult a találkozó.

Szigorúan betartva a taktikai utasí­tásokat remekül kezdett a magyar válogatott. Higgadt adogatással, majd gyors ritmusváltással Kiprich és társai pillanatok alatt eljutottak az izlandiak kapujáig, s ezek a váratlan támadások igen gyorsan eredményre vezettek. így már a 18. percben jóformán eldőlt a mérkőzés sorsa. A továbbiakban nyugodtan játszhatott a magyar együttes. A csúszós talajon a lelkes, ám nem eléggé képzett izlandi védőknek komoly gondot jelentett a kiismerhetetlenül mozgó, helyüket gyakran változtató vendégcsatárok megállí­tása.

A szünet után azonban változott a játék képe, Vincze és társai halványabb teljesí­tményt nyújtottak, s csak Disztl bravúrjainak és az izlandi csatárok kapkodásának volt köszönhető, hogy nem módosult az eredmény.

Összességében a magyar csapat győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Szövetségi kapitányi nyilatkozatok:

Mezey György (Magyarország): – Küzdelmes mérkőzésen az első félidőben jól játszott csapatunk. A második játékrészben a sérülések miatt át kellett alakí­tanom a válogatott szerkezetét, s ekkor már gyengébben ment a játék.

Siegfried Held (Izland): – Az első 45 percben túlzottan laza védekezésünket három góllal büntette a magyar együttes. Ezután csapatom már nem tudott visszaállni arra a játékra, amellyel nemrég a Szovjetunió ellen döntetlent értünk el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ