1988.XII.11. VB selejtező, Málta – Magyarország 2-2

Vasárnap délután Vallettán játszotta az európai VI. csoportban idei második vb-selejtezőjét Magyarország labdarúgó válogatottja Málta legjobbjai ellen. A szombati edzésen könnyebb térdsérülést szenvedett Csuhay József igent mondott Mezey György szövetségi kapitánynak, azaz vállalta a fellépést. A máltai együttesben viszont az előzetesen meghirdetett kezdő tizenegyben két változtatást is eszközölt Horst Heese, a hazaiak nyugatnémet szakvezetője, mert Brincat nem vállalta a játékot, helyette S. Camilleri újoncként lépett pályára. Meglepetés, hogy kimaradt Degiorgio, helyette Gregory kezdte el a játékot. 

Málta – Magyarország 2:2 (1:0)
Valletta, 15.000 néző, v: Kukulakisz (görög)

Málta: Cluett – E. Camilleri (Saliba 55.), Buttigieg, Galea, Azzoparadi – S. Camilleri (S. Vella 78.), R. Vella, Scerri, Carabott – Busuttil, Gregory

Magyarország: Disztl P. – Kozma, Disztl L., Csuhay, Keller – Kékesi, Kovács E., Csucsánszky, Vincze (Fischer 73.) – Kiprich (Pintér 86.), Balog T.

Gól: Busuttil (46., 90.) illetve incze (7.), Kiprich (57. – 11-esből)
Sárga lap: Cluett (34.) illetve Fischer (83.)

Szinte alig melegedtek a csapatok játékba, amikor a 7. percben Kékesi a jobb oldalon elszáguldott, remekül adott középre, és bár úgy tünt, hogy Buttigieg el tudja sodorni a labdát, végül nem érte el, s a jól érkező Vincze ballal 12 méterről a bal alsó sarokba emelt. Az az igazság, hogy Cluett kapus is rosszul helyezkedett (1:0). A 9. percben Carabott 23 méterről nagy erővel bombázta Disztl kapuját, a labdát úgy nyeste meg, hogy az hirtelen lecsapódott, és a felső lécet érintve pattant vissza a mezőnybe. A 14. percben Kovács rossz megoldást választott, Gregory került helyzetbe, de annyira meglepődött, hogy 16 méterről az égbe lőtt. Négy perc múlva Kiprich jól cselezett, Vincze elé tálalt, aki futtából magasan fölé emelt, noha lett volna arra ideje és lehetősége, hogy lekezelje a labdát. A magyar válogatott tartotta kézben az irányí­tást, különösen Kékesi rengeteg felfutása, hasznos középpályás játéka tetszett. A 34. percben Csucsánszky ugratta ki Kovácsot, aki egyedül húzott kapura, Cluett messze kifutott elé, és felvágta a középpályást. Ezért sárga lapot kapott. A szabadrúgást Csucsánszky a sorfalba vágta, majd Kiprich ugorhatott ki, ám ahelyett, hogy a tiszta helyzetben lévő Balog elé adott volna, a kapusba lőtt. A 37. percben Csucsánszky a jobboldalon tört a kapu felé, középre adott, és a máltai védők fölszabadí­tottak. A 38. percben Kozma nagyszerű csellel csapta be Galeát, pontosan tálalt Csucsánszky elé, ám a középpályás a 16-osról a kapusba lőtte a labdát. Sokan megjegyezték, az utolsó tí­z perc alapján a magyar válogatott akár négygólos előnyt is szerezhetett volna.

Szünet után jött a hidegzuhany, mert jószerével az első hazai akció végén, a 46. percben Busuttil kilépett a magyar védelmi falból, kicselezte Disztl Pétert, és éles szögből higgadtan a kapu közepébe gurí­tott (1:1). A magyar válogatottat néhány percre meglepte, lelassí­totta az egyenlí­tő gól. Az 55. percben Saliba állt be a sérült E. Camilleri helyett, és be sem melegedhetett, amikor két perccel később a Csucsánszky remek labdájával kitörő Kékesit a 16-oson belül felvágta. A büntetőt Kiprich a jobb alsó sarokba helyezte (2:1). A 61. percben Gregory volt egy pontos máltai akció végállomása, a csatár 5 méteres lövésébe Disztl P. bravúrosan belevetődött. Két perc múlva Buttigieg sokadszor is szabálytalanul szerelt – ezúttal Balogot terí­tette le -, de nem kapott sárga lapot. A 73. percben a jól játszó Vinczét Fischer váltotta fel, Balog húzódott vissza egy sorral hátrább. A magyar együttes gyors ellentámadásai a 16-osig jól gördültek, az akciók befejezése azonban nem sikerült.

A 76. percben Csucsánszky szabadrúgása szállt fölé, majd a magyar csapatban a 86. percben Kiprichet Pintér váltotta fel. Úgy tűnt, megvan a két pont, amikor a 90. percben egy baloldali szabadrúgás után az őrizetlenül maradt Busuttil 8 méterről bevette a magyar kaput (2:2).

A magyar labdarúgó válogatott vasárnap jubileumi, 50. világbajnoki selejtezőjét játszotta 1934 óta, és 89 percig úgy tűnt, hogy kellemessé teszi ezt a délutánt. A hazai válogatott csak lelkesedésével, akarásával tünt ki, mindössze az első félidő középső részében harcolt ki pár perces mezőnyfölényt. Bár a magyarok nem játszottak igazán jól ebben a játékrészben, az tagadhatatlan, hogy ők játszották a labdarúgást, nekik voltak akcióik, és olyan gólhelyzeteik, amelyeket megbocsáthatatlan bűn volt kihagyni. Az első 45 percben könnyedén törésre vihette volna a dolgot Mezey György csapata, de a kimaradt ziccerek után a második félidőben a máltaiak gyorsan egyenlí­tettek. Az 1:1-et követően sem volt azonban válsághangulat, a magyarok ismételten kezükbe kaparintották a kezdeményezést, s a győzelem – ha nehezen is – biztosnak tűnt. Egy mérkőzés azonban 90 percig tart, és talán ez a találkozó legnagyobb tanulsága. A nehéz helyzetben lévő magyar labdarúgás szépen zárhatta volna ezt az évet, hiszen Észak-írország ellen 1:0 arányban nyert, és a vallettai két pont is ,,állt,,.

A magyar válogatottban Kékesi Rezső, Keller József és Vincze István játszott átlagon felül, a többiek is lelkesen, odaadóan küzdöttek, de meglehetősen nagy hibaszázalékkal. A máltaiaknál az ördöngös Busuttil jószerével semmit nem csinált, de két megmozdulása két gólt, és egy pontot ért. Málta válogatottja lényegesen gyengébben képzett a magyarnál, ám ilyen a labdarúgás, a kihagyásokért fizetni kell.

Vélemények a mérkőzésről:

Mezey György szövetségi kapitány:

– Borzasztó dolog az utolsó pillanatban gólt kapni, ezzel egy pontot veszteni. Később a végső elszámolásnál ez a pont nagyon hiányozhat majd… Meg kell azonban jegyeznem, hogy az észak-í­rek ellen mi szereztünk hasonló körülmények között, a hajrában győzelmet jelentő gólt, s akkor az egy pontból kettő lett.

Both József edző:

– Nem keresek mentségeket, de véleményem szerint a máltaiak első gólja lesből esett. Egyébként mi az első félidőben bebiztosí­thattuk volna győzelmünket, hiszen legalább három nagy helyzet maradt kihasználatlanul.

Vincze István:

– Kilencven percig futottunk, hajtottunk, küzdöttünk, s a végén egy rövidzárlat miatt kicsúszott a győzelem a kezünkből. Ez a döntetlen sajnos vereséggel ér fel.

Hort Heese, a máltaiak szakvezetője:

– Túlzás állí­tani, hogy nekünk a csoportunkból a továbbjutás lenne a célunk, hiszen erős ellenfelekkel játszunk. De minden pont, amit megszerzünk, nyereség a máltai labdarúgás számára, és bí­ztató lehet a jövőt illetően.

Az európai VI. csoport állása:

1. Észak-írország 3 1 1 1 3-1 3 pont
2. Magyarország 2 1 1 – 3-2 3
3. Spanyolország 1 1 – – 2-0 2
4. írország 2 – 1 1 0-2 1
5. Málta 2 – 1 1 2-5 1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ