1988.VII.30. Ferencváros – FF Malmö 0:1

NS-19880731-01-19880730Mintha csak tegnap történt volna. A hetvenes évek közepén Dalnoki Jenő, a Ferencváros akkori edzője remek kis csapatot hozott össze. Az ifjú titánokkal telitüzdelt zöld-fehér gárda sikert sikerre halmozott, bajnokságot, MNK-t nyert, KEK-döntőt vívhatott a Dinamo Kijevvel. Az akkori csapatban mint a jövő nagy tehetségeit tartották számon Ebedli Zoltánt (Ebedliről még tudni kell, hogy nála többször csak a legendás hírű Sárosi György játszott az FTC színeiben), Pogány Lászlót, Rab Tibort, Takács Lászlót és a később odaigazolt Szokolai Lászlót. És alig tíz évvel később ezek a játékosok sok nagy csata hőseként, sokszoros válogatottként szombaton délután hivatalosan is elbúcsúztak az Üllői úti közönségtől. A búcsúmérkőzésre a volt BEK-döntős, sokszoros bajnok svéd FF Malmőt hívták meg (A két együttes legutóbb 1975-ben, a KEK-ben találkozott. A Ferencváros idegenben 3:1-re győzött, hazai pályán pedig 1:1 arányú döntetlennel biztosította a továbbjutást) . A találkozó előtt a Springer szobornál Hargitai Károly, az FTC ügyvezető elnöke köszöntötte az öt búcsúzó játékost, majd az Orionnal közösen egy-egy színes televíziót adott át az ünnepelteknek. Ebedli, Takács, Pogány, Szokolai és Rab összesen 2.215 alkalommal húzhatták magukra a zöld-fehér mezt. Közülük Ebedli, Rab és Szokolai a válogatottban is bizonyította tehetségét.

FF Malmö – Ferencváros 1:0 (1:0)
Üllői út, 8.000 néző, V: Pádár

FF Malmö: Möller – Andersson (Erlandsson 46.), Agren, Ekheim, Pauckstadt – Larsson, Eminovski, Jönsson (Dahlgren 60.), Schwarz – Johansson, Lindmann

Ferencváros: Józsa – Simon, Rab (Limperger 15.), Pintér (Albert 78.), Keller (Bús 46.) – Ebedli (Topor 15.), Bánki, Takács (Kincses 15.) – Fischer (Wukovics 64.), Szokolai (Dzurják 15.), Pogány (Dukon 15.)

Gól: Jönsson (35.)

Tizenöt percet kaptak a búcsúzók, de ezen rövid idő alatt is sikerült fel-felvillantani valamit tehetségükből. Rab eleganciáját, Ebedli remek indításait, Takács szereléseit, Pogány harcosságát, Szokolai kiugrásait többször is tapssal jutalmazta a 8.000 szurkoló. A negyedóra azonban hamar letelt, és fájó szívvel ugyan, de Ebedliéknek át kellett adni helyüket a maiaknak.

Az első félidő hátralévő részében már a “mai” Ferencváros próbálta felvenni a küzdelmet a neves svéd csapat ellen. A játék sok kívánnivalót hagyott maga után, nagyon látszott, hogy még nincsenek igazán formában a játékosok. Az ellenfél sem erőltette meg magát, de így is jóval több helyzetet sikerült kialakítania. A 35. percben szerezte meg a Malmö a győztes gólt, miután Jönsson lépett ki középen a védők mögül és biztosan fejelt a bal alsó sarokba (1:0). A második félidőben annyiban változott a helyzet, hogy a svédek teljesen átengedték a hazaiaknak a kezdeményezést, de a zöld-fehérek nem tudtak élni a lehetőséggel. Sőt, inkább az ellenfél növelhette volna előnyét. A találkozó így valószínűleg csak azért marad meg a szurkolók emlékezetében, mert öt legendás ferencvárosi labdarúgó ezen a mérkőzésen búcsúzott az aktív játéktól.

Rákosi Gyula edzői naplójából: – Jó erőfelmérő volt ez a mérkőzés. Erőnlétileg nem volt baj, de a játék nagyon gyenge volt. A kemény alapozás, az ausztriai „kirándulás” után ez nem is lehetett másként. Mi azonban a bajnokságra készülünk, éppen ezért amit láttunk, az jelen pillanatban megfelelt.  Ami a búcsúzókat illeti – hát így múlik az idő! Rabnak és Takácsnak már a Fradi ifiben az edzője voltam, most pedig innen is kiöregedtek. Egyébként sajnálom, hogy mind az öt fiú – szerintem idő előtt elment a Fraditól. Azt hiszem, valamennyi fradista örökké szeretettel gondol majd rájuk.

NS-19880731-03-19880730

2 hozzászólás a(z) 1988.VII.30. Ferencváros – FF Malmö 0:1 bejegyzéshez

  • Két dolog ütötte meg a szememet: Taki és Pogácsa nem volt soha válogatott? Világbotrány, komolyan.
    És hogy vajon Nyilasi Tibinek volt búcsúmeccse, vagy ilyen nem történt? És miért nem? Én legalábbis egész biztosan nem emlékszem, hogy lett volna.

  • Kint voltam a meccsen, elég szomorkásra sikeredett!!! Ebből a Malmöből még volt olyan, akit 1974-ben Nyilasiék idegenben leiskoláztak ( Möller a kapus biztosan )…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.30. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
Következik: 11.02.17:00 FTC-Mezőkövesd (stream:M4sport.hu)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST