Muzeális bajnoki lapszemle: 1988.VIII.13. Siófok – Ferencváros 0:1

Balatoni nyár. Fiatalságunk legszebb nyarait töltöttük a magyar tenger mellett. Akkor még csak álom volt a határok nélküli Európa, a „kapitalista burzsoázia” országait is csak háromévente látogathattuk meg, valutát is csak egy kiskönyvben nyilvántartott mértékig válthattunk. De talán annyira nem is hiányzott, ott volt nekünk a „nagy lavór”, a hátizsákos, stoppolós és vonatos utazások, a sátras táborok, az Omega és Piramis koncertek és természetesen a „szabad szellemű” NDK-s lányok akik nem válogattak az „eszközökben” annak érdekében, hogy szerezzenek egy kis magyar tapasztalatot. Ráadásul ezek a lányok nem is hasonlítottak az akkoriban a sportot uraló gyógyszer- és géncsodákra, és bár nem érték el a magyar lányok szépségét, de egy balatoni nyár emlékének tökéletesen megfeleltek. Ha ehhez még párosult volna egy irányított sorsolás utáni Fradi meccs nyárbúcsúztatónak, az már a mennyei örömökkel lett volt egyenlő. Sajnos ez először csak 1988-ban jutott az MLSZ eszébe, pedig az első bajnoki meccsünket 1985-ben játszottunk. Addigra már sajnos „kinőttem” a kalandozási időszakból, így a balatoni nyarak egyetlen „sportélményének” az NDK-s lányok maradtak…

Pedig az 1988-s bajnoki nyitány a Balaton partján nagy bulinak ígérkezett. Akkora már annyira enyhült a „kultúrpolitika”, hogy nálunk is megjelent a topless napozás, mely talán egy kicsit visszafogta „a vízből a meccsre” túrát, de mivel végül is csak a Fradit látta vendégül Siófok csodás városa, így a férfinép is a fedetlen keblek helyett a „görbelábú” fiúkra volt inkább kíváncsi.

Azokban az években nem csak a kultúrpolitikában történtek változások, de a Fradi háza táján is. 1987. október 18-a szomorú napja a történelmünknek, hiszen a ZTE elleni 3:1-s vereség után lemondott (lemondatták?) Dalnoki Jenő. Annak ellenére, hogy a nagyszerű edző harmadik korszaka már nem hozott túl sok sikert (bár magyar kupadöntőt játszottunk, igaz el is vesztettük), kevesen számoltak a mester távozásával. Számtalan pletyka is szárnyra kelt, voltak hírek játékosokról, akik buktatni akartak, de arról is, hogy a vezetők is nagyon vártak már egy hazai vereséget. Végül a váltást jól oldották meg, hiszen az edzőlegendát volt játékos legendák váltották a kispadon. Albert Flórián lett a szakmai igazgató, Rákosi Gyula meg a vezetőedző. A párosítás remekül hangzott és a kezdetek is jól sikerültek. A rosszabb rajt után az 1987/88-s bajnokságban is sikerült elérnünk a nyolcvanas évek „szokásosnak” mondható, de nem túl hízelgő ötödik helyet.

Rákosi Gyula és Albert Flórián

A fordulatot az 1988/89-s bajnokságtól vártuk. A játékosállományunk nem nagyon változott, de mivel az előző bajnokság utolsó hat fordulójában nem szenvedtünk vereséget, így adva volt minden ahhoz, hogy nagyon kellemes balatoni pancsolással és egy újabb győzelemmel kezdjük el az őszi szezont. Az MLSZ is újítani is próbált. A fejébe vette, hogy megszünteti az „álmos döntetleneket”, ezért kitalálták, hogy ha ikszre végződik a találkozó, akkor büntetőrúgásokkal teszi izgalmassá a mérkőzést. Így kialakult a 3-2-1 pontozás, mely a nézők számára izgalmassá tette ugyan a döntetleneket, de a végén kiderült, hogy ettől egy kicsit igazságtalanná is vált a végeredmény, hiszen nem a 90 perc alatt elért eredmény alapján hirdettek bajnokot, hanem végül a „szerencse” lovagjai nyertek. Büntetőkkel a Honvéd nyerte a bajnokságot, míg a pályán a Videoton lett volna a bajnok, aki a döntetlenek miatt csak negyedik lett. A Fradi helyezését nem befolyásolták a büntetők, így is, úgy is a második lettünk.

l_1988SEP0-19880813De ez már a vége, és 1988. augusztus 13-án, Siófokon, a tikkasztó nyári melegben még csak az első fordulót rendezték. Az irányított sorsolásnak köszönhetően érvényesült a gombostű effektus, hiszen 13 ezren (!!) zsúfolódtak össze a lelátón. A „tengerpart”, a város és a környék apraja-nagyja özönlött a stadionba, hogy láthassa két hónapos szünet után a zöld-fehér kedvenceket. Akik remekül is játszottak, gólhelyzetek sokaságát dolgozták ki, de gólt csak egy vitatott büntetőből tudtunk szerezni. Ráadásul még két siófoki játékost ki is állított a bíró, így nem lehetett csodálkozni azon, hogy a végén „hatósági segítség” kellett Plasek kimenekítéséhez Siófokról. Érdekessége még a találkozónak, hogy a hazaiak kispadján először ült vezetőedzőként Gellei Imre.

A Fradi szurkolók persze örültek a nyitánynak, de a hazai és a semleges nézők sem búslakodtak (kivéve azokat akik a bírót akarták egy speciális fürdetésnek alávetni):

“…ennek az országnak a kilencven százaléka Fradista. – mondta az egyik távozó hazai szurkoló – A vidéki emberek először a város csapatának szurkolnak, de utána rögtön a Ferencváros következik. Most a Fradi megverte a Siófokot. De a Fradi verte meg!!! És így már nem is olyan szörnyű az egész…”

Főleg a Balaton partján nem, ahol augusztus közepén még tombolt a nyár, olcsó volt a Szalon sör és a sült kolbász, a lányok már toplessben napoztak, de az NDK-s lányok már nem annyira a magyar fiúkra hajtottak, hanem azt tervezték, hogy vajon mikor és hogyan is távozhatnak a szabadságot adó nyugatra.

Akkor még nem tudták, hogy nem is kell túl sokáig várniuk.

– lalolib –

MTI

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

A Magyar Labdarúgó Szövetség keddi döntése szerint a Nemzeti Bajnokság három osztályában eltörlik a döntetlent, “X” esetén 11-es rúgások következnek, megváltoztatják a pontozást, s a 13. és 14. helyezett osztályozót játszik.

Albert Flórián, a Ferencváros szakosztályigazgatója:

– Most még csak annyit mondhatok, minden új szabály annyit ér, amennyi tartalommal meg tudjuk tölteni. Néhány bajnoki forduló után már lesz határozott véleményem, a tapasztalatok birtokában.

– Mennyiben módosítja a büntetőpárbaj lehetősége az edzői-szakmai munkát?
– Nem sokban, mert a tizenegyesekre eddig is fel kellett készíteni a kapust-mezőnyjátékost egyaránt, különösen, ha nemzetközi kupamérkőzésről volt szó.

– Hogyan sikerült a nyári felkészülés?
– Ez a bajnoki év az NB I-es küzdelmek színvonalemelkedésének esztendeje lesz. Ebben főként az edzőknek kell sokat tenni. A Ferencváros azon lesz, hogy emlékezetessé tegye a 87. bajnokságot.

– Kiket igazoltak?
– Senkit nem szerződtettünk, visszatért viszont Szeiler József kapus, akit egy évvel korábban a Veszprémnek adtunk kölcsön.

– Mit várnak az uj bajnokságtól, ki lesz az aranyérmes?
– A Bp. Honvéd játékosgárdája a legjobb, ezért is számit arra, hogy a kispestiek megvédik bajnoki elsőségüket. A dobogóra a Tatabánya és az U. Dózsa mellett a Ferencváros is esélyes.

A mérkőzés:

Ferencváros – Siófok 1:0 (0:0)
Siófok, 13.000 néző, v: Plasek

Ferencváros: Józsa – Simon, Pintér, Limperger, Bus – Topor (Albert 75.), Bánki Kincses – Fischer, Dzurják, Dukon

Siófok: Horváth – Kolovics, Szabó L., Olajos, Szabó B. – Marozsán (Keszeg 65.), Palkovics, Zsadányi, Quirikó – Borostyán (Boda 69.), Meksz

Gól: Pintér (65. – 11-esből)
Sárga lap: Pintér (27.), Bús (39.), Simon (51.) illetve Olajos (8.)
Kiállítva: Meksz (51.), Szabó L. (69.)
Jók: Józsa, Limperger, Kincses illetve Horváth, Szabó B., Quirikó

Az óriási hőség ellenére igen jó iramban kezdődött a mérkőzés, az első félidőben mindkét csapat sokat támadott, de csatáraik a helyzeteiket nem tudták kihasználni. Szünet után a hazai csapat kezdett jobban, ennek ellenére egy tul szigoruan megitélt 11-esből Pintér révén az FTC szerzett vezetést. Sajnos ezután az eddig is alacsony szinvonalat az is rontotta, hogy a biró indiszponáltan vezette a mérkőzést, s a hajrában a Ferencváros szabályos gólját sem adta meg. A veszélyesebb, és több helyzetet kidolgozó Ferencváros győzelme teljesen megérdemelt.

Rákosi Gyula: – Sok gólhelyzetünk kimaradt. Az iramra és a küzdelemre nem lehet panasz. Az összpontosítással baj volt, a nagy akarat miatt görcsössé vált a játékunk. A csapatban kevés volt a kiemelkedő teljesítmény, ezúttal csak Józsa volt bravúrokra képes.

Az NB I. állása:

1. Rába ETO 1 1 – – – 4-2 3 pont
2-3. Vasas 1 1 – – – 2-0 3
Vác 1 1 – – – 2-0 3
4. Ferencváros 1 1 – – – 1-0 3
5-6. Dunaujváros 1 – 1 – – 2-2 2
Haladás 1 – 1 – – 2-2 2
7. Bp. Honvéd 1 – 1 – – 0-0 2
8-9. Pécs 1 – – 1 – 2-2 1
Tatabánya 1 – – 1 – 2-2 1
10. Békéscsaba 1 – – 1 – 0-0 1
11. Siófok 1 – – – 1 0-1 0
12. U. Dózsa 1 – – – 1 2-4 0
13-14. Veszprém 1 – – – 1 0-2 0
Videoton 1 – – – 1 0-2 0

A félbeszakadt MTK VM – Zalaegerszeg mérkőzés eredménye nem szerepel a táblázatban.

A góllövőlista állása:

2 gólos: Handel (Rába ETO)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 10., péntek, 17.30: 
FTC–KRC Genk (belga I. o.)
Január 11., szombat, 15.00: 

FTC–Union Berlin (német I. o.)
Január 15., szerda, 15.00: 
FTC–Arminia Bielefeld (német II. o.)
Január 16., csütörtök, 16.00: 
FTC–Köln U21 (német)
Január 20., hétfő, 13.00: 
FTC–SV Wehen Wiesbaden (német II. o.)
Január 20., hétfő, 17.30: 
FTC–CFR Cluj (román I. o.)

Következik: 01.25.14:55 FTC-Paks (TV:M4sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST