1989.XI.1. KEK, Ferencváros – Admira Wacker 0:1

Sokaknak csalódást okozott a Ferencváros ezzel a teljesítményével, csak éppen a vezetőedzőnek, Rákosi Gyulának nem. A vendégek dörzsölt profi csapat benyomását keltették, s ha az Admira nem is európai klasszis gárda, azért a játékosok, amit tudnak, azt hiba nélkül végrehajtják.

Az UEFA fegyelmi bizottsága döntött: a Ferencváros két soron következő kupamérkőzését – amely az UEFA rendezvényeihez tartozik – nem játszhatja le Budapesten. A határozat szerint Budapesttől minimálisan 150 kilométerre kell játszani, igy már a november elsejei Admira Wacker elleni visszavágót is.

A hir vétele után Magyar Zoltán, a Ferencváros technikai vezetője a következőket mondta: – Igen sulyosnak tartjuk a döntést, bár kétségtelen, száz százalékig a mi szurkolóink voltak a hibásak a történtekért. Egyet azonban az UEFA-nak figyelembe kellett volna venni: a botrány nem a mi pályánkon történt, tehát a rendért az osztrákok is felelősek voltak.

Pintér Attila a tatai edzőtáborban röviden ennyit mondott: – Ezt nem tehették meg velünk.

A döntésről az osztrákok is értesitést kaptak. Gerhard Tischelmayer, az Admira Wacker gazdasági vezetője igy kommentált: – Várható volt, hogy az UEFA szigoruan megbünteti a Ferencvárost. Számunkra feltétlenül előny lehet, hogy a visszavágót nem a Ferencváros otthonában játsszuk le. A budapestiek számára idegen pályán több az esélyünk, hogy megőrizzük előnyünket és bekerüljönk az UEFA kupa harmadik fordulójába.

Rákosi Gyula, a ferencvárosiak vezetőedzője felháborodott, amikor megtudta a csapatát sújtó UEFA-döntést. – Egyszerűen nem találok szavakat. A mi klubunkat büntetik azért, mert idegenbeli találkozón az osztrák rendezők képtelenek voltak biztosítani a rendet. Tény, akadtak sportszerűtlen ferencvárosi szurkolók, de a pályán minden rendben ment. Nem dobáltak be vasrudakat a gyepre, mint nemrégiben Amszterdamban, az Ajax – Austria Wien találkozón. Nagy küzdelemben veszítettünk, s bár rendnek kell lennie, de miért sportembereket marasztalnak el azért, mert a lelátókon akadnak olyanok, akik megfeledkeznek magukról?

– Melyik vidéki pályát választaná?
– Erre kapásból azt mondhatnám, a dorogit. Olyan remek fűvel rendelkezik, annyi kellemes emlék fűz hozzá. De komolyra fordítva, fogalmam sincs, hová megyünk, mert Pécsett ugye túl közel vannak a nézők az oldalvonalhoz. Másutt viszont nincs esti világítás, Győr pedig – amely ideális feltételeket kínálna – nincs elég messze.

– Miért esett éppen Szegedre a választásuk?
– Ezuton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak az egyesületeknek, amelyek felajánlották segítségüket szorult helyzetünkben. Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Pécs és Szombathely is szívesen adott volna otthont. Szegeden igen kedvező körülmények között, villanyfénynél léphet pályára csapatunk, s a 17.30 órás kezdés is elfogadható, mind a közönség, mind a TV-közvetítés szempontjából. Igyekszünk úgy intézni a dolgokat, hogy szurkolóink az Üllői úton is vásárolhassanak elővételben jegyet a kupamérkőzésre – mondta végezetül Magyar Zoltán.

Csupa panasz Rákosi Gyula, a Ferencváros vezető edzője és elkeseredésében rendhagyó szavakat mondott: – Ilyen teljesítmény után azt sem bánnám, ha néhány játékosom lemondaná a szerdai mérkőzést… Ötven-ötven százalékosnak ítélem meg a szegedi esélyeinket.

Ernst Weber edző így látja az esélyeket: – Teljesen nyílt a továbbjutás kérdése, bár véleményem szerintegy gólt feltétlenül kell rugnunk ahhoz, hogy a harmadik fordulóba kerülhessünk. A középpályán meg kell nyernünk a párharcokat, elöl pedig Rodax gyorsasága dönthet. A lehető legerősebb csapattal állunk ki, a jobboldali középpályás posztján az influenzás Artnert esetleg Kern váltja fel.

*

Nagyításhoz klikk a képre!

*

Ferencváros – Admira Wacker 0:1 (0:0) – összesítésben: 0:2
Szeged, 20.000 néző, V: Wiesel (nyugatnémet)

Ferencváros: Józsa – Vaszil, Pintér, Limperger, Keller – Topor, Bánki, Kincses – Páling (Dukon 78.), Dzurják (Wukovics 66.), Fonnyadt

Admira Wacker: Wolfgang Knaller – Bacher, Zingler, Oberhofer, Graf – Artner, Gruber (Kern 89.), Walter Knaller, Müller – Rodax, Schaub (Seber 84.)

Gól: Oberhofer (48.)
Sárga lap: Vaszil (56.) illetve Graf (2.)
Jók: Oberhofer, Wolfgang Knaller, Rodax, Müller

Az első meglepetést a ferencvárosi közönség okozta azzal, hogy meglepően higgadtan, kulturáltan viselkedett, legalábbis az első félidőben. Mindössze egy-egy petárda durrant – a magyar és az osztrák oldalon -, s a rendőröknek sem akadt dolguk egyelőre. Az első perc végén Dzurják Pintértől kapott hosszú indítást, ,,ajtó-ablak nyitva volt,, előtte, de fölé emelt. Mindjárt utána Graf kapott sárga lapot, s ezzel a szigorú ítélettel Wiesel játékvezető mintegy jelezni óhajtotta, hogy gyorsan elejét akarja venni a túlzott keménykedésnek. Aztán félóra semmittevés következett, ugyan támadgatott a zöld-fehér gárda, de csak szögletekre futotta az erejéből (szünetig tizet rúghattak, míg a vendégek egyet sem). A 34. percben ezúttal Bánki ugratta ki Dzurjákot, akinek csak bele kellett volna pöckölnie a labdába, s az a hálóban kötött volna ki, ám ,,Csöpi,, hiába nyújtózkodott, hajszállal lekésett. Aztán egy percre rá Rodax játszi könnyedséggel ment el a baloldalon, a kifutó Józsát is kicselezte, majd kapura lőtt, de Pintér vetődve kivágta a labdát a gólvonalról. Az újból Rodax elé pattant, de a szőke csatár második lövése sem ért el a kapuig, mert a helyére visszatérő Józsa bravúrral védett. Rodaxnak volt még egy felettébb idegesítő megugrása a hátralévő időben, amelyre a Ferencváros csak meddő szögletekkel tudott válaszolni, s így 0:0-lal ért véget a félidő. Említést érdemel még Ernst Weber edző jól bevált húzása. Az Admira mestere a 19 éves Bacherre bízta a Bécsben remeklő Fonnyadt Zsolt őrzését. A hátvéd hiba nélkül oldotta meg feladatát.

A második félidő még rosszabbul alakult, mint az első, mindössze három percet kellett várni a gólra – az osztrákra… A kopaszodó Schaub, aki már Bécsben is az egyik legjobb Admira-játékos volt, balról ívelt be szabadrúgást, és a középhátvéd Oberhofer 6 méterről a bal kapufa segítségével a hálóba fejelte a labdát (0:1). Aki azt hitte, hogy elsöprő Fradi-rohamok következnek, az tévedett. Ugyan próbálkoztak a zöld-fehérek, de megintcsak tíz szögletre futotta az erejükből, ugyanúgy, mint az első félidőben. Elképesztő a 20:0-ás szögletarány, de mindez mit sem ér, ha nincs, aki kihasználja ezeket a lehetőségeket. Az 56. percben Vaszil egyenlített – a sárga lapokat tekintve -, ugyanis lerántotta Grafot, s megkapta ezt a figyelmeztetést. Öt perc múlva Topor feltűnően ügyetlenül vett át egy kiugratást, majdnem túlvezette a labdát az alapvonalon, s gól helyett csak szögletet tudott kiharcolni. A 66. percben Pintér 25 méteres szabadrúgásból a felső lécet találta el, ez volt az egyetlen igazi hazai lehetőség a második félidőben. Két perc múlva Fonnyadt lövését ütötte ki Wolfgang Knaller. A 71. percben Pintér megismételte öt perccel korábbi produkcióját, szabadrúgásból ismét a jobb felső sarokra célzott, ezúttal a kapus hárított. Az utolsó percekben három kihagyhatatlannak tűnő helyzetet teremtettek a vendégek a teljesen összeroppanó, és fejetlenül támadni próbáló Ferencváros kapuja előtt, de Artner és Seber kihagyta ezeket.

Sokaknak csalódást okozott a Ferencváros ezzel a teljesítményével, csak éppen a vezetőedzőnek, Rákosi Gyulának nem. A szakvezető már korábban is hangoztatta, hogy hullámvölgyben van csapata, csodát nem várhat játékosaitól. Nos, csodát nem is tettek, de legalább a nagyobb lelkesedést, néhány helyzet kialakítását elvárta volna kedvenceitől a publikum. A vendégek dörzsölt profi csapat benyomását keltették, s ha az Admira nem is európai klasszis gárda, azért a játékosok, amit tudnak, azt hiba nélkül végrehajtják.

Ernst Weber: – Nagyon jól játszott a csapatom, a gólon kívül négy abszolút gólhelyzetet teremtettünk. Elégedett vagyok. Nemcsak az eredménnyel, hanem a mutatott teljesítménnyel is. A Ferencváros – meg kell mondanom – óriási csalódást okozott, Bécsben sokkal jobban futballoztak a magyarok.

Rákosi Gyula: – Fáj a vereség és a kiesés, de nem vagyok csalódott. Azt is mondhatnám, ettől tartottam, erre számítottam. Fischer távozása óta nincs góllövő csatárunk, hiába van a rengeteg szöglet, ha nem tudjuk gólra váltani azokat. A két csapat között egyébként nincs jelentős tudásbeli különbség, s ilyen esetekben az az együttes győz, amelyik rámenősebb, gyorsabb, agresszívebb. A helyszínen 20 ezer néző, a tévén keresztül pedig többmillió láthatta, hogy ma este ez a csapat az Admira volt.

– Nagyot csalódott?
– Elszomorítottak a látottak, bár bevallom őszintén, hogy a találkozó előtt sem voltam derülátó. Sokan láthatták: csapatom a bajnoki összecsapásokon sem nyújtották azt, ami joggal elvárható. A baj az, hogy idehaza sokszor a kevesebb is elég, de ebből a nemzetközi szinten már nem lehet megélni.

– A Ferencváros védelme úgy tűnik, kialakult. Ez viszont korántsem mondható el a középpályáról és a csatársorról.
– Amikor az idény elején kitűnő játékkal súlyos vereséget mértünk az MTK-VM-re, azt hittem, jó úton járunk. Ezután viszont érthetetlen megtorpanás következett, mintha megpattant volna valami a játékosokban. Rendszeresen fáradtan jönnek edzésre, s állandóan panaszkodnak, mindig fáj valami. Nem tudok másra gondolni, minthogy magánügyeikkel vannak elfoglalva, s emiatt nem készülnek és nem táplálkoznak úgy, ahogyan az egy élsportolótól elvárható.

– Bécsben jobb teljesítményt nyújtott a csapat, mint Szegeden. Mi ennek az oka?
– Idegenben fegyelmezettebben játszottunk. A szerdai vereséget nagyon fájlalom, mivel az idei kupasorozatban két könnyű ellenfelet juttatott nekünk a szerencse. Szégyen, hogy nem tudtunk élni a lehetőséggel A visszavágón sajnos bebizonyosodott: csatáraink egyszerűen ügyetlenek, a legnagyobb helyzeteket is képesek kihagyni. A mai Ferencváros csak igen kemény munkával érhet el eredményt. Annak idején nekem is rengeteget kellett dolgoznom azért, hogy megálljam a helyem, mivel csakis az adottságaimmal nem érvényesültem volna.

– Mit ígérhet a szurkolóknak ilyen körülmények között?
– Azokat a játékosokat, akik az edzéseken nem nyújtanak megfelelő teljesítményt, ki fogom hagyni a csapatból. A mai mezőnyben nincs pótolhatatlan ember A valamivel gyengébbek akaraterejükkel felnőhetnek az úgynevezett ,,meghatározó emberek,, szintjére. Végezetül szeretném megköszönni Szegednek, hogy befogadtak bennünket, és közönségünknek, hogy sportszerűen felsorakozott csapatunk mögött. Sajnálom a szerda estét, tudom, mindenki győzelmet várt.

NS-19891102-01-19891101 NS-19891102-03-19891101

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST