1990.IX.20. UEFA, RFC Antwerp – Ferencváros 0:0


A sorsolás után:

Nyilasi Tibor: – Engem sem lepett meg, hogy neves ellenfelet kaptunk. A Royal Antwerpenről Pintér Attila sokat mesélhet, ő ugyanis egy évig Belgiumban szerepelt. Tudjuk, a ferencvárosi közönségnek nem szabad csalódást okoznunk, esélyeinket azonban csökkenti az a tény, hogy hazai mérkőzésünket az UEFA tavalyi döntése értelmében saját pályánktól 200 km-es távolságra kell rendeznünk. Hogy melyik helyszí­n lenne a legalkalmasabb, azt még játékosaimmal is megbeszélem. Én mindig szí­vesen játszottam Zalaegerszegen és Szombathelyen, de persze egyik stadion sem pótolhatja az Üllői út hangulatát… Csapatomnak ötven százalék esélyt adok a továbbjutásra.

Pintér Attila: – A Beerschot szí­neiben játszottam az antwerpeniek ellen, s örülök, hogy belga csapatot kaptunk. Szeretném megmutatni: hiba volt, amikor lemondtak rólam A Royal Antwerpen egységes, jó csapat, de védelme megzavarható.

A mérkőzés előtt:

Nyilasi Tibor: – Néhány hete, az Üllői uton rendezett nemzetközi tornán a szurkolók is láthatták, milyen jó erőt képvisel bármelyik belga legénység. Bár jómagam nem láttam a Royalt játszani, de Szepessy László és Mucha József megtekintette egyik bajnoki találkozójukat. Célunk a döntetlen.

– Ehhez mi szükséges csütörtökön este?
– A középpályán fel kell gyorsitanom a csapatot, ez elengedhetetlen. A siófokiak elleni legutóbbi bajanoki 0:0 elkomoritott, nyernünk kellett volna idegenben. Belgiumban nem lesz sok idő gondolkodni, két ékünknek azonnal fel kell találnia magát a Royal kapuja előtt.

– Szerda reggel indulnak, lesz még idő arra, hogy a Belgiumban légióskodó magyar futballistáktól is hireket szerezzenek
– Erre már nincs szükségem, mert elmondhatom: tökéletesen megtanultam a leckét… Egyébként is: Pintér Attila nem is olyan régen játszott belga földön, tökéletes képet festett az ott várható eseményekről.

– Ha Antwerpenben döntetlen lesz, az máris továbbjutást jelent?
– No, azért annyira ne szaladjunk előre a tervezgetésben Egészen más mérkőzés lesz az antwerpeni és más a zalaegerszegi visszavágó is.

*

Antwerpenben mintegy 6.000 szurkoló előtt a magyarok közül utolsóként a Ferencváros labdarúgócsapata kezdte meg kupaszereplését. A zöld-fehérek az UEFA Kupában a Royal Antwerpennel kerültek szembe az első fordulóban. Nyilasi Tibor vezetőedző az általa elképzelt tizenegyen az utolsó pillanatban változtatni kényszerült, mivel a helyszí­ni edzésen Szenes Sándor húzódást szenvedett.

Royal Antwerpen – Ferencváros 0:0
Antwerpen, 6.000 néző, V: Valente (portugál)

Royal Antwerpen: de Coninck – Greens, Broeckaert, Kiekens, Quaranta – Lehnhoff, van Rooy, Geilenkirchen, Emmerechts – Claesen, Lashaf

Ferencváros: Józsa – Simon, Lipcsei, Pintér, Keller – Topor, Limperger, Patkós, Keresztúri – Fischer, Fonnyadt

Sárga lap: Keresztúri, Patkós, Topor, Szenes, Limperger
Kiállí­tva: Patkós (82.)

A belga-magyar kupaösszecsapás gyors, változatos küzdelmet hozó első félidejében a Ferencváros meglepően jól tartotta magát, sőt, ami a helyzeteket illeti, felül is múlta ellenfelét. Az Erdélyből igazolt Patkós már a 2. percben gólt szerezhetett volna, de 20 méteres, hatalmas lövése a kapufán csattant. A másik nagy lehetőséget Topor szalasztotta el a 25. percben, amikor 5 méterről az üres kapu mellé gurí­tott. Az első játékrész magyar fölénye után – amint az várható volt – a belgák lendületes támadásokkal igyekeztek döntésre vinni a dolgot. Habár akcióik nem voltak igazán veszélyesek, a Ferencváros hosszú percekre kapuja elé szorult. A játékrész közepén némileg enyhült a nyomás, de az utolsó húsz percben többször is forró perceket élt át a ferencvárosi védelem. Előbb Kiekens, majd kétszer is Claesen hagyott ki kecsegtető helyzetet.

A 73. percben Topor helyére nagy meglepetésre a sérült Szenes állt be, és rögtön ezután kisebb szabálytalanságért mindjárt sárga lapot kapott. Ezzel már a negyedik szines figyelmeztetést jegyezte fel a portugál játékvezető a zöld-fehérek kárára, korábban ugyanis Keresztúri, Patkós és Topor került fel a listára. Ráadásul a 82. percben a bí­ró Patkóst újbóli szabálytalanságért indokolatlanul és elhamarkodottan kiállí­totta. Ugyanekkor Nyilasi Tibor újabb cserére szánta el magát, a halvány formát mutató Fischert Páling váltotta fel. Az újabb, immár ötödik ferencvárosi sárga lapot Limperger érdemelte ki a 83. percben. A hajrá pillanataiban Józsa sokadik rossz kifutása után Lashaf fejese okozott izgalmakat, de a magyar kapuvédő nem sokkal később javí­totta hibáját, amikor is Quaranta nagy lövését hárí­totta.

*

Rezignáltan irnak a pénteki belga lapok az Antwerpen – Ferencváros labdarugó UEFA Kupa mérkőzés belga szempontból kiábránditó eredményéről (0:0). A magyarok hamar megmutatták az antwerpeni meccsen, hogy nem akarják csendben megadni magukat, summáz beszámolójában a brüsszeli La Lanterne, amely tulságosan kapkodónak itéli meg a hazaiak játékát. A magyarok komplexusok nélkül rugták a labdát, bár Topor tiszta helyzetet hagyott ki. Ezzel szemben az Antwerpen csapata nem tudott magára találni, messze volt az európai lendülettől, amelyre pedig éppen azért lett volna szüksége, hogy a hazai bajnokságban is uj erőt öntsön a gépezetbe – vélekedik a lap. A La Lanterne egyébként amiatt is panaszkodik, hogy a belga stadionokban nincs keletje az európai kupamérkőzéseknek: szerdán kihalt stadionban játszott az Anderlecht, csütörtökön pedig az antwerpeni aréna tünt szellemhajónak.

A La Libre Belgique értékelése szerint a kupamérkőzéseken a legrosszabbul – vagy a legkevésbé jól – az Antwerpen indult a magyarok elleni gólnélküli hazai döntetlennel. Ily módon nyilvánvalóan nem a “great old” – ahogy az Antwerpent becézik – az esélyesebb a továbbjutásra, még akkor sem, ha a Ferencváros nem játszhat saját otthonában a visszavágón. Persze még nincs oda minden remény, hiszen a csapat továbbjut, ha gólt ér el, és legalább döntetlent játszik. Az első 90 percben a belgák semmiképpen sem érdemeltek győzelmet. Igaz, a második félidőben több alkalommal is csak hajszál választotta el őket a góltól – vélekedik a lap. Balszerencsét emlegetni azonban helytelen volna, inkább figyelmetlenségről kell beszélni. És általában is: milyen szomoru a Bosuil stadion, amikor csak néhány ezer néző van ott, és főleg, milyen szomoru a foci, ha nincs gól – olvasható a belga lapban.

A Le Soir fogalmazása szerint a belgáknak a bátor ellenfelekkel szemben a lehető legkisebb előnyt sem sikerült biztositaniok a maguk számára a visszavágó előtt és be kell érniök a cseppet sem hizelgő 0:0-ás eredménnyel egy olyan meccsen, amelyet nem fognak különösebben emlegetni a krónikákban. Erősen lehet tartani attól, hogy az Antwerpen nem lesz képes megismételni a korábbi szezonokban nyujtott teljesitményét. Az elpuskázott gólesélyek tekintetében a magyar együttes volt jobb, hiszen Topor és Keller egyaránt az üres kapu mellé helyezte a labdát – irja a Le Soir.

NS-19900921-16-19900920

TFU_19901004_Fu_007 -0005

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső