1992.IX.9. VB selejtező, Luxemburg – Magyarország 0-3

Szerda este a luxembourgi Stade Municipalban került sor a labdarugó világbajnoki selejtezők ötödik európai csoportjában a harmadik összecsapásra. Magyarország másodszor volt érdekelt ebben a kvalifikációs sorozatban, mí­g a vendéglátó Luxemburg most tette le névjegyét, először játszott az 1994-ben, az Egyesült Államokban sorra kerülő döntőbe jutásért.

A magyar válogatott tagjai 75 percel a kezdés előtt jöttek ki “ismerkedni” a gyepre, amely bársonyos, nagyszerű talaj. A délelőtt során Jenei Imre szövetségi kapitány gyakorta kérdezgette Limperger Zsoltot, képes-e vállalni a fellépést? Erre azért volt szükség, mert a spanyolországi légiós térdével kis gondok adódtak. A Burgos játékosa a kérdésekre rendre igennel felelt, í­gy a két válogatott a ciprusi Loizou játékvezetésével a következő összeállí­tásban kezdett:

Luxemburg – Magyarország 0:3 (0:1)
Luxembourg, Stade Municipal, 3026 fizető néző, V: Loizou (ciprusi)

Luxemburg: Van Rijswijck – P. Petry – Birsens, Bossi, Wolf – Girres, Weis, Hellers, Malget (Thill 78.), Saibene (Holtz 56.) – Langers

Magyarország: Petry – Disztl – Nagy T., Lőrincz, Keller – Pisont (Bognár Gy. 80.), Limperger (Telek 66.), Balog, Détári – Kiprich, Kovács K.

Gól: Kovács (50., 77.), Détári (16.)
Sárga lap: Bossi (42.), Saibene (47.), Hellers (77.), Malget (78.) illetve Lőrincz (17.), Pisont (65.)

A “ráhangoló” időszakban egyértelműen a magyar legénység birtokolta többet a labdát. A bal oldalon Détári szervezett kifogástalanul, ügyesen osztogatott, a másik oldalon pedig Pisont a szélen lódult meg, magas beadásokkal kisérletezett – eredménytelenül. Ez később kedvét szegte, s alaposan rontott az összjátékon. Balog fejese volt az első magyar támadószándéku fejlemény, de alaposan elnézte a célpontot. A nyitó negyedóra végén kétszer is “botlott” a vendégvédelem, de a hazaiak tanácstalanul keresték azt a megoldást, ami jó befejezés lett volna. A Jenei-gárda feltünően “baloldalas” volt, mindenki Détárit kereste, Pisont viszont nem volt sehol. A 16. percben azután Détári megunta a tétlenkedést, 20 méterről a jobb alsó sarokba bombázott – van Rijswijck alaposan elnézte a labdát, köszönet neki (0:1). A 21. percben Girres csusztatott fejesénél ért először labdához Petry Zsolt. Szép csöndben folydogáltak a percek, a luxemburgiak nem nagyon jöttek át a középpályán. Lett volna lehetőség az előny növelésére, de Pisont továbbra sem talált magára, s az első félidőben megdöbbentően gyámoltalan Kovács mellé a percek multával szép fokozatosan hozzászürkült Kiprich is. Még szerencse, hogy Détári tartotta a lelket a csapatban. A 36. percben Saibene szabadrugása zugott el a jobb felső sarok mellett, majd öt perc mulva Wolf kicsit gyanusan szerelte az ötös vonalán Détárit, a ciprusi bí­ró azonban nem látott okot a közbeavatkozásra. A 44. percben Petry Zsoltnak szerencséje volt, mert a hatalmas termetű, lomha mozgásu Malget bombája centiméterekkel elkerülte a magyar kapu bal oldalát.

A szünet után egyre jobban látszott a hazaiakon, hogy a pihenő sem sokat javí­tott erőnléti állapotukon, ugy festett, nem bí­rják a tempót. Az 50. percben Détári önzetlenül játszotta meg Kovácsot, aki első normális labdaérintéséből gólt is szerzett. Mégpedig szépet, csalafintát, mert a kiinduló luxemburgi hálóőr mellett és fölött, a kapu közepe táján a léc alá emelt (0:2). Pár másodperccel később Limperger tökéletesen egyedül állt van Rijswijckkel szemben, a hétméteres fejest azonban a kapus valahogyan kihalászta. Ezután a magyar válogatott – tagadhatatlanul sí­nen volt már ügyesen “fagyasztott”, pontosan annyit adott ki magából, amennyi az előny tartásához elégséges volt. A 76. percben persze akadt ok riadalomra, egy bal oldali támadásszövés végén valamelyik magyar védőn megcsuszott a labda, Petry Zsolt ennek köszönhette, hogy nem kellett maga mögé nyulnia a hálóba. Rá két percre Kiprich lódult meg a jobb oldalon, talán ő is rálőhette volna a labdát, ám önzetlenül Kovács elé továbbí­tott. A franciaországi légiós először lezserül a kapusba vágta a labdát, majd rárontott, s erőszakos fellépésének eredményeként valahogy a gólvonal mögé került a bőrgolyó (0:3). A luxemburgiak tiltakoztak, sárga lapot kaptak szép sorjában, a közönség fütyült, de ez sem segí­tett. A hajrában a vendégválogatott magabiztosan tartotta a háromgólos különbséget.

Paul Philipp, a luxemburgi válogatott szövetségi kapitánya a szerdai lapokban azt igérte: végre olyan futballmérkőzést láthatnak az érdeklődők, amelyen a “roggyant” magyarok ellen gond nélkül támadhat csapata. A látottak alapján a nagyhercegség gárdája azonban csak akkor akciózhatott a 90 perc során, amikor a magyar védelem hibái azt megengedték. A hátsó magyar alakzatok azonban szerencsére ritkán kí­nálták fel ezt a lehetőséget.

Különösebb megerőltetés nélkül gyűjtötte be első két pontját Jenei Imre szövetségi kapitány csapata, amely ugyan a mérkőzés nagy részében gyakorlatilag támadópáros nélkül játszott, Kovács és Kiprich bő egy órán keresztül jószerével a labda közelében sem volt, ám gyengélkedésüket feledtette Détári. Végig a 90 perc alatt felszabadult játékkal tartotta össze az együttest, ugy irányí­tott, ahogyan fénykorában. Nyerő ember – ez Détári minősí­tése szerda este.

Nagyszerű vezéregyéniség, aki legszebb napjaira emlékeztető módon játszott, beérett, mint a jó bor. Détári mellett Lőrincz szintén feltétlenül dicsérhető, s persze Kovácsnak is meg kell bocsátani, mert rugott két gólt. A többiek is megtették a magukét, az igazi feladatok azonban csak most következnek. Kötelező győzelmet aratott a legénység, gólkülönbségén is javí­tott. Józan optimizmussal kell folytatni az utat, ami persze roppant rögös.

Vb-selejtező, európai 5. csoport:

1. Magyarország 2 1 – 1 4:2 2 pont
2. Görögország 1 1 – – 1:0 2
3. Izland 2 1 – 1 2:2 2
4. Luxemburg 1 – – 1 0:3 0

(Oroszország és Jugoszlávia még nem játszott.)

Vélemények:

Paul Philipp: – Minősí­thetetlen volt a játékvezetés …

Joel Wolf, a luxemburgi szövetség főtitkára: – Paul Philipp nehezményezte a harmadik magyar gól megszületésének körülményeit. Azóta megnéztem a videón, Kovács nem szabálytalankodott kapusunkkal szemben.

Jenei Imre: – Győznünk kellett jövőnk érdekében, megtettük. A folytatásban
többre lesz szükség.

Dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke: – A három gól nem fejezte ki hűen a két csapat közötti különbséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ