1993.III.10. Egyesült Államok – Magyarország 0:0

A Magyarország – Egyesült Államok labdarugó mérkőzés 0:0-ra végződött szerdán a 110 ezer dolláros összdí­jazású Kirin Kupa második összecsapásán. Lőrincz Emil kiállí­tása keresztülhúzta Jenei Imre szövetségi kapitány számí­tását. Jenei a görögök elleni vb-selejtezőre tervezett támadójátékot kí­vánta begyakoroltatni. A második félidőben a szövetségi kapitány kénytelen volt a tí­z emberrel játszó magyar csapatot átalakí­tani, és a védelem megszervezésére összpontosí­tani.

A 30 ezer nézőt befogadó nagoyai stadionban 15 ezren voltak kí­váncsiak a Kirin Kupa két külföldi résztvevőjének, a magyar és az amerikai együttes esti összecsapására.

Vélemények a mérkőzés előtt:

Puskás Ferenc, az MLSZ nemzetközi igazgatója: – Jobban kell játszani, mint az első mérkőzésünkön. Bí­zom a győzelemben.

Bill Nuttoll, az amerikai csapat menedzsere: – A magyarok fegyelmezettek, erős csapattal érkeztek, nehéz 90 percre számí­tok.

Bora Milutinovics, az amerikaiak szerb szövetségi kapitánya: – Hat-hét külföldön szereplő játékosom közül csak kettőt hoztunk el Japánba. Olyan sztárjaink tehát nincsenek, mint Détári vagy Kiprich, de azért minden megpróbálunk.

Jenei Imre szövetségi kapitány a fukuokai találkozón gyengébb formában játszó Fodor mellőzéséről csak azt jegyezte meg: más játékosokat is ki akar próbálni. Két kemény edzést is tartott Jenei Nagoyában. Támadást í­rt elő, ahogyan a görögök ellen is elgondolta. Mint minden edző, Jenei is győzelmet remélt az amerikaiak ellen.

Magyarország – Egyesült Államok 0:0
Nagoya, 15 000 néző, V: Obata Sinicsiro (japán)

Magyarország: Petry – Telek – Lőrincz, Csábi – Pisont (Balog T. 82.), Urbán, Détári, Márton, Duró – Kiprich (Nagy T. 89.), Kovács K.

Egyesült Államok: Friedel – Clavio, Doolley, Balboa, Lapper – Caligiuri, Puinn, Perez (Moore 90.), Murray (Jones 80.) – Henderson, Harbor

Sárga lap: Détári (75.), Duró (88.)
Kiállí­tva: Lőrincz (37.)

A magyar együttes indí­totta el a játékot Obata Sinicsiro japán játékvezető sí­pjelére. Az összeállí­tásban a fukuokai tizenegyhez képest csak annyi történt, hogy az időközben Japánba érkezett Petry váltotta fel a kapuban Brockhausert, Urbán pedig Nagy Tibor helyett került a kezdőcsapatba. Az első gólszerzési lehetőség a magyarok előtt a 7. percben adódott: Csábi futott fel, leadását a berohanó Kiprich egészen közelről fejelte kissé fölé. Az amerikai csapat ritkán jutott át a magyar térfélre, a tizenhatoson belülre is csak a 13. percben került. Telek hibájából ugrott meg Murray, de szöglet lett a dologból. Az amerikai együttes a mérkőzés elején még a japánokénál is gyengébb csapat benyomását keltette, de igazán parázs helyzetet ennek ellenére csak ritkán tudott a Jenei-gárda kidolgozni. Feltűnő volt Kiprich játékkedve: rendre Détári labdájára futott lyukra. Détári sokszor 30 méteres átadásokkal indí­totta Kiprichet. Frissen játszott, többet támadott a magyar csapat, de a tizenhatos tájékán “megállt a tudomány”. Lőrincz a 20. percben 35 méterről eresztett meg egy bombát, ami messze a kapu mellé szállt. A 23. percben Csábi – Détári – Kovács volt a labda útja, Kovács gyenge lövését Friedel kapus fogta. Hét perccel később Duró futott fel a bal oldalon. Átadását Détári egy testcsel után lőtte 15 méterről a kapu bal oldala mellé. A kezdeti megszeppenés után magához tért az amerikai csapat, Henderson cikázott át a 35. percben a védők között, a Szaúd-Arábiában játszó Perez jó helyzetben vehette át a labdát, 20 méterről leadott pattogós lövése azonban elkerülte a kaput. A kedélyeket igazán az borzolta fel a 37. percben, hogy Lőrincz letalpalta Harbort. Kisebbfajta dulakodás kezdődött a két csapat tagjai között, és ami még kellemetlenebb: Lőrincznek el kellett hagynia a pályát.

Lőrincz: “A fiú egyszerűen csak fájlalta a lábát.”
Hank Steinbrecher, az Egyesült Államok Labdarugó Szövetségének főtitkára: “Túl szigorú volt a bí­ró í­télete”.

Lőrincz kiválása megzavarta a védelmet. Petry bátor vetődéseinek volt köszönhető, hogy az amerikai csapat nem szerzett vezetést a hajrában.

Vélemények a gól nélküli első 45 percet követő szünetben:

Puskás Ferenc: – A mieink támadtak többet, a bí­ró viszont pocsékul vezeti a mérkőzést.

Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke: – Jól játszott a csapat, azonban amit ez a bí­ró művel, az példátlan. Kiprichet állandóan rángatják, erre semmit sem í­tél, Lőrinczet meg azonnal kiállí­tja. Úgy néz ki, ez a bí­ró nem ismeri a szabályokat.

Szepesi György: – Nagyon jól kezdett a csapat, kár, hogy nem tudtunk gól lőni. A folytatás nehéz lesz. Fizikailag igen jól képzett az amerikai csapat.

Alan Rothenberg, az amerikai szövetség elnöke: – Elfogadhatóan játszunk. A magyar csapat nagyon jó.

Jenei szövetségi kapitány a szünetben nyugodt játékot kért csapatától. Kiprichet visszavonta középpályára, Kovácsot egyedül hagyta elől, Urbánt pedig visszavitte a védelem erősí­tésére.

A második félidőben fordult a kocka, védekezésre kényszerült a magyar gárda. Az 51. percben egy jobboldali szabadrugás után Murray emelkedett vagy fél méterrel a magyar védők fölé az ötösön, fejese célt tévesztett. Egy perccel ezután Perez lövését a tizenegyes tájékán fogta meg Petry. Látványos támadás után Harbor veszélyeztetett. Kitűnt, mennyire “él” a fekete bőrű Harbor. A 61. percben Détári 20 méterrel lőtt mellé. A magyarok egyre szórványosabban indí­tottak támadást. A rohamok lassan, sok oldaladogatással épültek fel, a labdát hamar visszaszerezték az amerikaiak. A 73. percben Murray adott be, Henderson 14 méterről kapásból lőtt – nem sokkal a kapu mellé. A 75. percben Détárit büntette sárga lappal a játékvezető. (Détári véleménye: “Kezezett egy amerikai játékos, a bí­rónak tizenegyest kellett volna í­télnie.”). A 79. percben Murray lőtt kapura, a bal alsó sarokra vetődő Petry mentett. Éles küzdelem folyt a pályán. Détári egészen hátul játszott, többször utolsó emberként igyekezett segí­teni. Az idegesség jele, hogy két perccel a befejezés előtt Duró is sárga lapot kapott egy csúnya belemenésért. Jenei Imre az utolsó percben cserélt, pályára vitte Nagy Tibort – Kiprich helyett.

A mérkőzés utáni sajtóértekezleten Jenei Imre elmondta: jól indult a találkozó, több akciót sikerült kidolgozni. Kiemelte, hogy tí­z emberrel is sikerült döntetlent elérni, sőt, még a második félidőben is adódtak helyzetek. Az MTI-nek válaszolva hangsúlyozta: megtalálta a csapat gerincét. Petry sokszor biztosan hárí­tott. Csábit – ezúttal is – a csapat egyik erősségének nevezte. “Végre megtaláltam azt a játékost, akit több poszton is be tudok vetni” – mondta Jenei. Jenei Imre nem minősí­tette Lőrincz kiállí­tását. Csak azt jegyezte meg, elégedetlen, mert nem tudta Japánban 180 percen át begyakoroltatni azt a játékot, amit a görögök ellen szeretne látni március 31-én a Népstadionban. Más dolog, a csapat a Kirin Kupa tornagyőzelemre még mindig esélyes.

Bora Milutinovics, az amerikaiak szövetségi kapitánya sajtóértekezleten azt mondta: – Az első tizenöt percben meg voltunk illetődve. Játékosaim később lehiggadtak, okosan küzdöttek. A bí­róról azt mondta: “Ő volt a mezőny legjobbja”.

Néhány perccel később azonban Puskás Ferenc a nemzetközi sajtóértekezleten azt fejtegette, ezt a japán játékvezetőt nem szabad nemzetközi mérkőzés vezetésére felkérni…

*

A magyar labdarugó válogatott veszélyesebben játszott, többet támadott Lőrincz Emil kiállí­tásáig, ezután azonban kiegyenlí­tődtek a két csapat között az erőviszonyok – í­rja a Jomiuri Simbun a Kirin Kupa keretében rendezett szerdai magyar-amerikai mérkőzésről. A japán csapat ezzel elvesztette esélyeit a kupagyőzelemre – hangsúlyozza valamennyi napilap.

Az újságok egyöntetű megállapí­tása, hogy a fordulat Lőrincz kiállí­tásával következett be a mérkőzésen. “A világ legerősebb bajnokságának tartott olasz ligában futballozik Détári, az ő vezényletével vezettek erőteljes támadásokat a találkozó elején a magyarok, később, a tí­z főre csökkent együttesnek viszont be kellett állnia védekezésre. Heves és forró légkörben zajlott a mérkőzés” – olvasható a Jomiuriban, amely megállapí­tja, hogy a második félidőben jól zárt a magyar védelem, az amerikaiak két gyors csatárát semlegesí­teni tudta, í­gy az Egyesült Államok válogatottja nem tudta gólra váltani létszámfölényét.

Ismert, hogy a magyar csapat vezetői, kí­sérői éles szavakkal bí­rálták a bí­ró ténykedését. Később, lehiggadva, már főképpen azzal érveltek, hogy a játékvezetőnek nem szabadott volna egy barátságos mérkőzésen szigorú döntésével í­gy befolyásolni a játék képét. A Jomiuri Simbun is kiemeli a 37. percben történteket, “Lőrincz durva és rossz szándékú faultja” miatti kiállí­tását. A magyar védő, aki kezdetben szintén vitatta az í­télet jogosságát, utólag az öltözőben már sajnálkozott a történtek miatt.

*

A magyar válogatottat a kupagyőzelemhez a japánok együttese segí­tette hozzá, miután vasárnap 3:1 (1:1) arányú győzelmet aratott az Egyesült Államok ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ