1993.V.29. Irország – Magyarország 2:4

Szombaton délután a dublini Lansdowne Road stadionban tizenegyedik alkalommal mérkőzött egymással az ír és magyar labdarugó válogatott. A hazaiak a június 6-i, lettek elleni vb-selejtező előtt alaposan felforgatták összeállításukat. Jackie Charlton, az írek angol szövetségi kapitánya nem kevesebb, mint hat embert pihentetett a magyarok ellen, holott pénteken még arról beszélt, hogy marad az a kezdő összeállítás, amelyik szerdán Albánia ellen idegenben csatát nyert.

Hosszú idő után például mezt húzhatott a veterán Whelan, Bonner kapust viszont A. Kelly helyettesítette – utóbbi második alkalommal húzta fel az ír nemzeti dresszt. A cserék ellenére a hazai legénység igazán összeszokott, rutinos csapatnak számított, hiszen 349 válogatottságot számlált a kezdő tizenegy. Különös izgalommal készülődött erre az összecsapásra David O,Leary, aki 69-edszer lépett gyepre, ezzel a válogatott 90 perccel búcsúztatták őt a “zöld szíget” futball válogatottjától.

Írország – Magyarország 2:4 (2:0)
Dublin, Lansdowne Road stadion, 25 ezer néző, V: John Lloyd (walesi)

Írország: A. Kelly – Morris, O,Leary, Kernaghan (Babb 33.), Staunton (Hardy 38.) – Keane (McLoughlin 15.), Whelan (Byrne 71.), McGoldrick, Sheedy – Quinn, D. Kelly (Cascarino 51.)

Magyarország: Petry – Telek – Csábi, Lőrincz – Bánfi (Balog T. 46.), Pisont, Urbán, Márton, Keresztúri – Orosz, Eszenyi (Hamar 46.)

Gól: Keane (1.), Quinn (4.) illetve Hamar (49., 66.), Balogh (83.), Urbán (87.)

Ijesztően rosszul indult a találkozó, hiszen a 15. másodpercben Keane remekül szólózott, Teleknek nem volt esélye feltartóztatni őt, és az ír futball jelenlegi legjobbja 16 m-ről a kapu bal oldalába zúdított (1:0). Nem sok lélegzetvételnyi idő maradt ezután sem, a 4. percben D. Kelly és Quinn passzolgatott mutatósan, a magyar védelem nem tudott tisztázni, és Quinn négy lépésről – kicsit lesgyanus helyzetben – laposan a kapu bal oldalába csúsztatott (2:0). Gőzhengerként zakatolt a zöldmezes gárda, különösen O,Leary labdaérintéseit kísérte ováció. (Őt egyébként Mary Robinson, Írország elnökasszonya is köszöntötte a kezdést jelentő sípszó előtt.) A 12. percben jobboldali szögletrugásnál Petry csaknem a hálóba ejtette a labdát, de Lőrincz felszabadított. A 15. percben a gólszerző Keane lement, McLoughlin állt be helyette. Három perc elteltével Márton szabadrugása ír védőt ért, A. Kelly megfogta a labdát. Lassan szünt a magyarok kínzó bénultsága, de támadási esélyük szinte alig volt Puskás Ferenc játékosainak. A 24. percben Pisont szögletét Orosz nem sokkal fejelte fölé, a közönség udvariasan tapsolt. Öt perc múlva D. Kelly lesgólt rugott, majd a 33. és 38. percben újabb ír cserék következtek – előbb Kernaghan helyett Babb, majd Staunton helyett Hardy lépett gyepre. Mindketten újoncként kaptak lehetőséget. Közben a 35. percben McLoughlin lövését Petry remek vetődéssel tornázta szögletre.

A szünetben Puskás Ferenc Eszenyi és Bánfi helyett Hamarnak és Balognak szavazott bizalmat, s mint utóbb kiderült, ez két nagyszerű cserének bizonyult

A 49. percben Hamar, aki Dublinban mutatkozott be a magyar válogatottban, mutatós, jobboldali akció végén Baloghtól kapott labdát, s négy lépésről szépen a kapu közepébe helyezett (2:1). Az 51. percben D. Kelly helyett Cascarino lépett pályára, Charlton kapitány tehát tovább magasította támadósorát. A sok csere azonban nem használt az íreknek, egyre inkább a magyar csapat kezébe került az irányítás. Az 58. percben Keresztúri ballábas lövése csaknem megtréfálta az ír kapust. A 66. percben ismét egy kifogástalan magyar akció következett, Urbán továbbított balról Hamar elé, aki 6 méterről lapos lövéssel egyenlített (2:2). Három perc múlva Balog középen áttörte az ír védelmet, szerelték – akár tizenegyest is kaphatott volna ezért a magyar válogatott. A 71. percben Whelan helyett Byrne állt játékba, egy perc múlva Balog mutatósan térült-fordult, de nagy helyzetben a bal sarok mellé helyezett. Kifejezetten élvezetes, jó futball szórakoztatta a nézőket. A magyarok stílust váltottak, ívelgettek, és emiatt azután támadójátékuk nem volt olyan hatékony. Ami a hajrában történt, az maga a csoda. A 83. percben Keresztúri balról továbbított középre, egy ír védőn megcsúszott a labda, Balog 13 m-ről bevette a bal alsó sarkot (2:3). Az íreknek Byrne révén volt egyenlítési alkalmuk, ám a 86. percben bombáját Petry védte. Három perccel a lefújás előtt Urbán tank módjára törte át a védelmet, remek cseleket követően 11 m-ről a jobb felső sarokba bombázott (2:4).

Tippelhetően minden idők talán leggyorsabban bekapott két gólja zúzta össze a magyar válogatottat a dublini első négy percben. Az első félidőről érdemben nem is szabad semmit mondani, mert ha komoly tétmérkőzésről van szó, akkor az írek bizonyosan nem fogják vissza magukat. Szerencse, Jackie Charlton szövetségi kapitány a sorozatos cserékkel végzetesen legyengítette saját válogatottját, olyanokat hozott gyepre, akik nem nagyon ismerhetik egymást. Sorsdöntő volt, hogy az életveszélyes Keane hamar lement, és a második félidőben Quinn és Cascarino próbált csatárduót formálni, holott köztudottan képtelenek együtt játszani.

Amit a Puskás-csapat a második 45 percben produkált, az sokáig emlékezetes marad. A szakvezető azt kérte, lapos játékkal próbálják megzavarni az íreket, és a válogatott akkor vizsgázott jelesre, amikor elhitte, hogy ezt a taktikát képes megvalósítani. Le a kalappal az idegenbeli győzelem előtt (ez volt az ötödik diadal az írekkel szemben), és mit lehet még hozzátenni: hasonló második félideji felszabadultsággal kell készülődni a június 16-i, Izland elleni idegenbeli vb-selejtezőre.

A magyar csapat legjobbja Balog volt, Hamar emlékezetesen tette le névjegyét, dicsérhető Urbán és Petry is. Az írekről nehéz véleményt mondani, a második félidőben szétestek. Persze nem ez volt a legjobb hazai válogatott, ám ki figyel erre…?

A mérkőzés utáni vélemények:

Jackie Charlton, az írek szövetségi kapitánya: – A lettek és litvánok elleni vb-selejtező előtt pihentetni kívántam kulcsjátékosaimat. Ugyanakkor látni azt is, hogy mit érnek egy ilyen barátságos mérkőzésen fiataljaink, illetve úgynevezett csereembereink. Ha netán nem jutunk ki a jövő nyári, egyesült államokbeli döntőbe, akkor utólag a fejemre olvashatják ezt a szombati vereséget. Puskás Ferenc remek csatár volt a maga idejében, a második félidőben “ráerőszakolta” akaratát játékosaira, akik olykor átütő erővel támadtak.

Puskás Ferenc: – A szünetben azt mondtam játékosaimnak: ne féljetek! Igaz, négy perc alatt kaptatok két gólt, de a világ ilyenkor sem omlik össze. Fordulás után akkor játszottunk jól, amikor a földön járattuk a labdát, s nem emelgettük a légtérbe. Urbán igazi “vagabund” gólt szerzett, szemtelenül megtréfálta a vendéglátókat.

Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke: – Minden győzelem sokat ér, de ez a dublini diadal nagyon kellett.

Csábi József: – Ilyen is van.

Urbán Flórián: – Nagy öröm ez, nem vitás.

Balog Tibor: – Ideje volt.

Petry Zsolt: – Szenzációs második félidőt mutattak társaim, noha el kell ismerni, ez csak barátságos és nem tétmérkőzés volt. A mai magyar futballban minden válogatott gólnak örülni kell, így hát négyszeres lehet az örömünk. Az írek ugyan nem a legerősebb összeállításukban játszottak, de ezért csak magukat okolhatják.

Bánfi János: – Szélsőt még soha nem játszottam életemben, bebizonyosodott, hogy ez a poszt nem nekem való.

Hamar István: – Nagyszerűen kidolgozták a helyzeteket számomra a társak, jól a lábamra érkeztek az átadások. Nem hittem, hogy egyáltalán debütálok, és még két gólt is lőttem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST