1994.IX.15. KEK, CSZKA Moszkva – Ferencváros 2:1

lipcsei-peter-cszka-dudelange-zaszlokkalAz előzetesen jobb csapatnak ítélt CSZKA Moszkva ellenében reményteljes vereséget szenvedett a Ferencváros. Az egygólos hátrány az Üllői úti visszavágón hasonló teljesítménnyel, de jobb helyzetkihasználással nem tűnik behozhatatlannak.

Az európai labdarúgó kupákban szereplő magyar csapatok közül utolsóként a Ferencváros lépett pályára KEK-mérkőzésen a CSZKA Moszkva ellen a Dinamo stadionban.

TFU_19940929_FU_KEK ksz - 0011

Albert Flórián, szakosztály-alelnök: – Bevallom őszintén, hogy a CSZKA Moszkvát jelenleg csak hírből ismerem. Régen játszottunk már az orosz csapat ellen, így nem tudjuk milyen játékerőt képvisel. Ami a múltat illeti, legutóbb 1978 októberében mérkőztünk meg a moszkvai gárdával, akkor hazai pályán 1-0-ra nyertünk. Ezúttal még jósolni sem tudok, de bízom a helytállásban.

*

Nincs irigylésre méltó helyzetben a Ferencváros. A bajnokságban nem megy a zöld-fehéreknek, utolsó három találkozójuk során mindössze egy pontot szereztek. A KEK első fordulójában pedig – miután a selejtezőben búcsúztatta a luxemburgi Dudelange-t – a jónevű orosz CSZKA Moszkva vár Novák Dezső csapatára. A vezetőedző gondjai a hétfői edzés után tovább szaporodtak.

– Telek és Páling sérült, így valószinűleg egyikük sem utazik az orosz fővárosba. Kopunovics és Kecskés már hosszabb ideje a maródiak listáján van, ráadásul Lipcsei is belázasodott. Azonban remélem, a válogatott középpályás pályára tud lépni. Nem számithatunk  Kuznyecovra sem, mert őt későn neveztük.

– Ezek után milyen eredményre számit csütörtökön?
– Szorosra. Igaz, hogy a bajnokságban botladozik a csapat, de minden mérkőzés más, mindig más stilusú együttes ellen kell futballozni. A CSZKA jobb csapatnak tűnik, mint a Ferencváros, de amíg nem zajlott le az első összecsapás, nagyjából azonosnak ítélem meg az esélyeket. Persze, ha ott 2-3 góllal kikapunk, nem sok reményünk marad a továbbjutásra.

– Mennyire sikerült feltérképezni az ellenfelet?
– Az egyik segítőm, Mucha József nézte meg a moszkvaiakat. Mint általában az oroszok, gyors, erőszakos futballt játszanak. Egyébként a találkozó a Dinamo Moszkva stadionjában lesz, mert a CSZKA pályája nem alkalmas nemzetközi mérkőzés megrendezésére. A bajnokságban legutóbb éppen egymással játszott rangadót a két gárda, s a Dinamo nyert 3-2-re.

– Mikor utazik a csapat?
– Szerda reggel kelünk útra, s péntek délután érkezünk haza – remélhetőleg jó eredménnyel. Bár egyelőre azt sem tudom, kik alkotják majd a kezdő tizenegyet.

*

KEK, 1. forduló, 1. mérkőzés:

CSZKA Moszkva (orosz) – Ferencváros 2-1 (0-0)
Moszkva, Dinamo-stadion, 3.000 néző, V: Bogdanov (bolgár)

CSZKA Moszkva: Novoszadov – Szinyov, Maskarin, Kolotovkin – Antonovics, Brosin, Mamcsur, Tatarcsuk (Szergejev 46.), Sukov (Szemak 60.) – Fajzulin, Ragyimov

Ferencváros: Balogh – Simon, Lipcsei, Szekeres, Keller – Szűcs M., Albert, Lisztes, Czéh (Nagy Zs. 46.) – Neagoe (Hrutka 88.), Christiansen

Gól: Mamcsur (50.), Szergejev (73.), illetve Christiansen (58.)
Sárga lap: Sukov (41.) illetve Szekeres (4.), Szűcs M. (28.), Simon (44.), Christiansen (58.)
Jók: Mamcsur, Szergejev, Fajzulin illetve Lisztes, Czéh, Albert, Lipcsei

A CSZKA Moszkva – Ferencváros KEK-selejtező mérkőzés a moszkvai Dinamo-stadionban heves hazai rohamokkal vette kezdetét. Amint az várható volt, a CSZKA gólra törő támadójátékkal mutatkozott be. A Ferencváros azonban állta a rohamokat, sőt, a 3. percben egy ellentámadás nyomán a zöld-fehérek szabadrúgáshoz jutottak. Czéh azonban nem találta el a kaput. A Ferencvárosra óriási nyomás nehezedett, negyedóra elteltével sikerült csupán kibontakozniuk. Ekkor több formás támadást is vezettek a zöld-fehérek. Elsősorban a középpályán összpontosult a küzdelem. Az első igazi vendéghelyzet a 20. percben adódott Albert Flórián előtt. Novoszadov kapusról kipattant a labda, de Albert gyengén rúgta meg, így a védők tisztáztak. A játékot a CSZKA irányította az első félidő nagy részében, Fajzulin és Tatarcsuk többször is veszélyeztette a magyar kaput, azonban a Lipcsei vezette magyar védőfal rendre meghiúsította a kísérleteket.

A fordulás után a CSZKA Moszkva fölénye az 50. percben már gólban is kifejeződött. Mamcsur mintegy 20 méterről hatalmas erejű, védhetetlen lövést zúdított Balogh kapujára (1-0). A Ferencváros azonban nem adta fel, és a megszerzett labdákkal a kontrajátékból próbált kísérletet tenni az egyenlítésre. Az 58. percben a 16-os széléről Christiansen váratlanul lövésre szánta el magát, és a jobb külsővel eltalált labda a felső lécről a gólvonal mögé került (1-1). A CSZKA Moszkva, ha lehet ezek után mégnagyobb sebességre kapcsolt, ugyanakkor a ferencvárosi ellentámadások is veszélyesnek bizonyultak. A 62. percben Lipcsei 35 méterről küldött bombája fölé szállt, a másik oldalon azonban sikerült bevenni a kaput. A 73. percben Szergejev mintegy 8 méterre Balogh kapujától lefordult védőjéről és a hálóba lőtt (2-1). A Ferencváros ezt követően hősiesen védekezte ki a moszkvai katonacsapat támadásait, és úgy is képes volt tartani az eredményt, hogy Fajzulin és Tatarcsuk többször is gólt lőhetett volna. Mi több, az egyenlítés is hajszálnyi közelségbe került, de Neagoét hét perccel a mérkőzés lefújása előtt a 16-oson belül lerántották. Bogdanov, a bolgár bíró azonban nem adott 11-est.

Novák Dezső a következőt mondta a mérkőzés után: – A nehézségek ellenére maximálisan elégedett vagyok a csapat hozzáállásával és az eredménnyel ugyancsak. Az Üllői úton kivívhatjuk a továbbjutást.

*

A legnagyobb példányszámú orosz sportlap, a Szport Ekszpressz nem túl hízelgően írt péntek délután utcára került számában a két magyar labdarúgó csapat, a Békéscsaba és a Ferencváros moszkvai szerepléséről. A Szport Ekszpressz szerint a moszkvai Dinamo-stadionban a két nap különbséggel játszó Békéscsaba, illetve Ferencváros lényegében nem sokat mutatott, noha Magyarország a futballban korántsem utolsó ország, ami abból is látszik, hogy a Kispest-Honvéd idegenben győzött.

“Meg kell persze jegyezni, hogy a tavalyi bajnokságban a Honvéd második, míg a Moszkvában játszó két magyar együttes a harmadik és a negyedik volt. Nehezen hihető viszont, hogy az ezüst- és a bronzérmes között ekkora lenne a különbség” – írta a lap. Az újság a Ferencváros – CSZKA mérkőzést értékelve úgy vélte, hogy a lassan mozgó magyar védők csak nehezen bírtak a katonacsapat csatáraival és különösen sok gondot okozott nekik Ragyimov és Antonovics. Annak ellenére, hogy Ragyimov és Szergejev könnyen megbirkózott magyar védőivel, az átadások során tapasztalt gyakori és ok nélküli hibák megbosszulhatják magukat a visszavágón, amelyen a Ferencvárosnak az 1-0-ás eredmény is jó – így a Szport Ekszpressz.

A többi moszkvai lap a korai lapzárta miatt még beszámolót sem közölt pénteken a mérkőzésről. Kivételt csak a Vecsernyaja Moszkva péntek este utcára került száma jelentett, amely címében azt emelte ki, hogy a Dinamo-stadionban játszott KEK-mérkőzésen aratott CSZKA-győzelem hagyott hátra néhány kérdést. A lap szerint “mindkét együttes óvatosan játszott, ami megbocsátható a vendégeknek, de nem a házigazdáknak. A védők minden tekintetben jobbak voltak a csatároknál, és amikor a CSZKA játékosai ezt megértették, távoli lövésekkel próbálkoztak, amelyek végül is sikerre vezettek.” Az újság szerint a visszavágón komoly erőpróbának néz elébe a CSZKA, mivel a Ferencváros aligha játszik másként, mint Moszkvában.

A zöld-fehérek dicséretének is felfogható véleményt osztotta a lapban megszólaltatott Szergej Olsanszkij, neves orosz labdarúgó szaktekintély is.

– Nem mondanám, hogy a Ferencváros jobb, mint a CSZKA. Játékosai viszont jobbak, ez biztos, és a hidegfejű számítás sem idegen tőlük. Kellő mozgékonysággal játszottak és elérték céljukat: vesztettek ugyan, de minimális különbséggel, ami a visszavágó előtt meglehetősen lényeges. Érezhető volt, hogy a Tyeksztyilscsik Kamisin által a Békéscsabára mért megsemmisítő vereség óvatosságra intette a vendégeket – így az orosz szakértő.

Ebből adódott a félelem az eredmény miatt. Ami a katonacsapatot illeti, túlzottan is akadémikus volt a játékuk – írta a péntek esti Vecsernyaja Moszkva.

NS-19940916-01-19940915 NS-19940916-04-19940915

TFU_19940929_FU_KEK ksz - 0003

TFU_19941103_FU_KEK ksz - 0005-2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
Következik: 12.15.18:00 DVTK-FTC (TV:M4sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST