1994.IX.29. KEK, Ferencváros – CSZKA Moszkva 2:1

Lipcseiék legyőzték a moszkvaiakat

Vérbeli kupamérkőzést, igazi drámát láthatott a 20 ezres Üllői úti közönség. Úgy indult a találkozó, hogy ez az este a moszkvaiaké lesz. A Ferencváros azonban nem tört össze, s már a szünetig fordítani tudott az eredményen. A második 45 percben nagy lélektani előnyt jelentett a zöld-fehér együttesnek, hogy Fajzulint kiállították. Nem csak az emberelőny miatt, hanem mert ő volt a CSZKA legveszélyesebb támadója. Bár az emberelőnyt a hátralévő időben és a hosszabbításban sem sikerült gólra váltani, a ferencvárosi játékosok ezúttal azt is bizonyították, hogy kritikus helyzetekben sem remeg a lábuk. A továbbjutás igazi bravúr a Ferencvárostól, amely lényegesen erősebb bajnokságból érkezett, nemzetközi szinten is jó csapatot búcsúztatott a KEK-től.


A csütörtöki labdarúgó KEK-viszavágó előtt a Ferencváros 5-0-ra kiütötte bajnoki összecsapáson a Vác-FC Samsungot. Érthető, ha jókedvű Novák Dezső, a zöld-fehérek vezetőedzője az első forduló visszavágóját megelőzően.

– A jókedv relatív fogalom, mert a kupa az kupa, a magyar bajnokság pedig magyar bajnokság – válaszolta Novák Dezső. – Természetesen öt gólt rúgni jó előjel. De az orosz CSZKA Moszkva mégis más futballt játszik, mint a váciak. Nem a minőséget értem ezen, hanem egyszerűen a tényt. Gyors, akaratos legénység.

– Az első csata alapján mire számíthat a szurkoló?
– A szurkoló bizonyosan jót vár. Ami engem illet, hadd emlékezzem: Moszkvában, az első 90 perc során taktikusan, jól játszott csapatom. Úgy járattuk a labdát a mezőnyben, hogy szépen teltek a percek. Amikor pedig kellett, gólt is lőttünk. Az 1-2 után papíron valóban rózsaszínű jövőt várhat a halandó, dehát a labda kerek.

– Szigorúan számszakilag szemlélve: 1-0 elég a boldogsághoz, azaz az idegenbeli góllal, s az így kialakuló 2-2-vel a Ferencváros kerülne a legjobb 16 közé.
– Az 1-0 valóban elég, de ezt az oroszok is tudják. Bizonyos vagyok abban, a CSZKA minden erejével arra tör, hogy egy gólt szerezzen – minden áron.

– Ez meghatározza a magyarok által követendő taktikát.
– A számból vette ki a szót. Higgadt józansággal kell figyelni, várni, s ha eljő az alkalom, gólt lőni. De fejetlenül nekirohanni a CSZKA hátsó alakzatainak, ez óriási hiba lenne. Ezt tudatosítom a játékosokkal.

– Kik lehetnek a kulcsfigurák?
– Mindenki. Lévén, hogy hellyel-közzel lassan a sérültjeimből tudnék egy egész csapatot kiállítani, nem pedig az egészségesekből… Christiansen, aki az orosz fővárosban létfontosságú gólt lőtt, aligha játszik. Nagykanizsán kemény rúgást kapott, sérült. Neagoe, a másik csatárom a Vác elleni bajnoki végén mély, vérző sebbel hagyta el a gyepet. Albert sincs rendben, Telek is panaszkodik. Szűcs is koccant a váciak ellen, nincs Páling sem. Kuznyecov nem nevezhető, nem volt a miénk, amikor kiírták a kupát. És még sorolhatnám a maródiak telefonkönyvét.

Nagyításhoz klikk a képre!

A moszkvai 2-1-es, reménytkeltő vereség után teltház, vagyis 20 ezer néző várta az Üllői úton, hogy a zöld-fehérek kiharcolják a továbbjutást, vagyis a KEK-ben a legjobb 32 közé kerülést.

KEK, 2. forduló visszavágó mérkőzés:

Ferencváros – CSZKA Moszkva (orosz) 2-1 (2-1, 2-1, 2-1), 11-esekkel 7-6
Üllői út, 20.000 néző, V: Ziller (német)

Ferencváros: Balogh T. – Telek – Szekeres, Hrutka – Nagy Zs. (Zavadszky 112.), Simon, Lisztes, Lipcsei, Szűcs M. – Christiansen, Neagoe (Gregor 91.)

CSZKA Moszkva: Novoszadov – Szinyov (Gyemcsinko 71.), Maskarin (Busmanov 46.), Kolotovkin – Sukov, Minyko, Bisztrov, Mamcsur, Brosin – Ragyimov, Fajzulin

Gól: Szinyov (36. – öngól), Neagoe (45.), illetve Ragyimov (15.)
A 11-eseket értékesítették: Gregor, Lisztes, Christiansen, Telek, Lipcsei, Zavadszky, Hrutka illetve Bisztrov, Busmanov, Gyemcsinko, Mamcsur, Minyko, Brosin
A 11-eseket kihagyták: Kolotovkin
Sárga lap: Simon (24.), Lipcsei (29.), Szekeres (43.) illetve Kolotovkin (19.), Mamcsur (33.), Novoszadov (60.), Brosin (82.), Ragyimov (104.)
Kiállítva: Fajzulin (52.)
Jók: Simon, Hrutka, Lisztes, Lipcsei illetve Novoszadov, Bisztrov

Az első veszélyes ferencvárosi támadás után a 8. percben Lipcsei elé került a labda hét méterre a kaputól, ám középről, nagy helyzetből fölé lőtt. Az első tíz perc után bátrabbak lettek a moszkvaiak. A 12. percben Ragyimov iramodott meg a jobb oldalon, a 16-os vonalánál középre gurított, az egyedül érkező Brosin azonban nem találta el a kaput. Az első negyedóra végén a jobb oldali szögletzászló közelében Telek eladta a labdát, amely Ragyimovhoz került, aki a 16-os sarkáról a túlsó felső sarokba csavart. Balogh hiába vetődött, az orosz csatár nagyon eltalálta a labdát (0-1). Továbbra is életveszélyesek voltak a vendégek kontratámadásai. A 19. percben Ragyimov átadása gólhelyzetben találta Brosint, de Simon az utolsó pillanatban szerelni tudott. Félóra után tért magához a Ferencváros a gól okozta letargiából. Két Lipcsei-szabadrúgás jelentett veszélyt a CSZKA Moszkva kapujára. Előbb a zöld-fehérek játékosának 22 méteres lövését tolta szögletre Novoszadov, majd az újabb kísérlet során centiméterekkel kerülte el a labda a bal felső sarkot. Lipcsei nem vesztette el játékkedvét, és nagy érdemeket szerzett abban, hogy a 36. percben kiegyenlített a Ferencváros. A bal oldalról vezette befelé a labdát, majd 20 méterről rászúrta, a labda irányt változtatott Szinyov lábán, és a tehetetlen Novoszadov mellett a kapu jobb oldalában kötött ki (1-1). Támadásban maradtak a zöld-fehérek, Simon ívelését például a 39. percben a léc alól tornászta szögletre a moszkvai kapus. A legjobbkor szerzett újabb gólt a Ferencváros. A 45. percben Simon tört előre a jobb oldalon, a 16-os vonaláról kitűnően ugratta ki a jobbösszekötő helyén Neagoét, aki 8 méterről a kimozduló kapus mellett a hosszú sarokba gurított (2-1).

Mivel két hete Moszkvában a CSZKA 2-1-re nyert, így a második félidőt egál helyzetből kezdhették a csapatok. A 47. percben Sukov hagyta faképnél a hazai védelmet, majd a labda Fajzulin elé pattant, aki 8 méterről mellé durrantott. A 52. percben megfogyatkozott a CSZKA. Fajzulin a ferencvárosi térfél közepén hátulról elkaszálta Szekerest, akit ápolni is kellett. A csúnya mutatványért piros lapot kapott az oroszok csatára. A 60. percben nagy lehetőséghez jutottak a zöld-fehérek: Novoszadov, a vendégek hálóőre időhúzási szándékkal sokat lépegetett a labdával, s ezért Ziller játékvezető közvetett szabadrúgást ítélt a Ferencváros javára a CSZKA kapujától 10 méterre. Lisztes legurítása után Lipcsei lövését Novoszadov lábbal védte. Ezekben a percekben a CSZKA csak bekkelt. A 67. percben Nagy Zsolt a 16-os jobb sarkánál ügyesen átjátszotta védőjét, 12 méteres bombája azonban a kapufát találta el. Két perccel később Simon próbált gólt szerezni hasonló pozicíóból, ezúttal Novoszadov kiütötte a labdát. A 74. percben Lisztes jól szöktette Nagy Zsoltot, ám ő a kapusba lőtt. Ezután bátrabbak lettek a moszkvaiak, az utolsó tíz percben azonban ismét a Ferencváros rohamozott. A 87. percben mégis Ragyimov 30 méteres szabadrúgása süvített veszedelmesen a bal felső sarok felé, azonban Balogh résen volt. A 90. percben Lipcsei lövését öklözte a mezőnybe Novoszadov, majd Lisztes emelt fölé.

Mivel 90 percnyi játék után összesítésben 3-3-as döntetlenre álltak a csapatok, így kétszer 15 perc hosszabbítás következett.

A hosszabbítás 2. percében Christiansen ügyesen csúsztatta Lipcsei elé a labdát, aki 16 méterről a hosszú sarokra ívelt. A labda a kapufáról pattant az alapvonalon túlra. A következő támadásnál Christiansen lapos bombáját ütötte szögletre Novoszadov. Lipcsei próbálkozott újabb lövésekkel, de nem volt szerencséje a zöld-fehérek középpályásának.

A hosszabbítás második felvonásában a tíz emberrel játszó CSZKA szemmel láthatóan a büntetőrúgásokra apellált: igyekezett lassítani a játékot, és ha kellett, a moszkvai védők arra rúgták a labdát, amerre éppen álltak. A 113. percben a csereként beállt Gregor előtt adódott gólszerzési lehetőség, ám 10 méterről a kapus kezébe emelt. De a két csapat szemmel láthatóan elfáradt, így nem akadt újabb gólhelyzet, és következtek a büntetőrúgások.

A 11-es rúgásokat a ferencvárosiak kezdték. Az első öt büntető azonban nem hozott döntést. A zöld-fehérek részéről ugyanis sorrendben Gregor, Lisztes, Christiansen, Telek és Lipcsei, a moszkvai oldalról pedig Bisztrov, Busmanov, Gyemcsinko, Mamcsur és Minyko is betalált a hálóba.

Ezután már abban a tudatban rúgták a büntetőket a csapatok, hogy ha az egyik fél hibázik, és a másik csapat játékosa értékesíti a 11-est, akkor eldől a továbbjutás sorsa. Drámai körülmények között Zavadszky 6-5-re alakította a 11-es párbaj állását, Brosin azonban egyenlített (6-6). Hrutka következett, és nem hibázott. Kolotovkin azonban a kapu fölé lőtt, így most már tényleg nem volt tovább… A 11-es párbajt 7-6-ra a Ferencváros nyerte és ezzel bejutott a Kupagyőztesek Európa Kupájában a legjobb 16 közé.

NS-19940930-05-19940929

Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzője: – Kezdettől fogva bíztam benne, hogy az egygólos hátrányt sikerül ledolgoznunk. Úgy érzem jó csapatot sikerült búcsúztatni, és ebben nagy segítséget kaptunk a közönségtől, amit ezúttal is köszönök mindenkinek. A játékvezetők ténykedését nem szoktam kritizálni, véleményem szerint ezúttal mindkét fél számára egyformán tévedett. A CSZKA vezetőedzője a sorsolás után kicsit lekezelően úgy nyilatkozott, hogy szívesebben kaptak volna egy erősebb csapatot, mint például a német Werder Brement. Ezek után azt hiszem valóban jobb lett volna számukra, ha a brémaiakat kapják…

Alekszander Tarhanov, a CSZKA vezetőedzője idegi kimerültségre panaszkodott, ezért helyette Jurij Adzsem jelent meg a sajtótájékoztatón: – A mérkőzés előtt 50-50 százalék esélyt adtam a két csapatnak a továbbjutásra. A játék képe is ezt mutatta. Az döntött a Ferencváros javára, hogy játékosai nagyobb lelkesedéssel küzdöttek, és hazai közönség előtt játszhattak. A játékvezetőről nem mondok véleményt.

TFU_19941015_FU_006 - 0014

TFU_19941020_FU_007 - 0005-3

TFU_19941103_FU_KEK ksz - 0005-3

TFU_19941103_FU_KEK ksz - 0006

4 hozzászólás a(z) 1994.IX.29. KEK, Ferencváros – CSZKA Moszkva 2:1 bejegyzéshez

 • CSODÁLATOS ESTE VOLT:
  KINT VOLTAM.
  SOKADSZOR ÍRHATJUK: NAGY F R A D I-SIKER !!!

 • Kopasz kiskatonaként menetgyakorlaton vettem részt aznap a Naszályon, de délután kimenőm volt, drága faterkám -- másfél hónappal leszerelés előtt álló, szintén kimenős unokatesómmal -- fel is jött értem Vácra, hogy induljunk tovább a Szentélybe, be voltam sózva egész nap. Aztán négy órakor, amikor ők kimenőruhában vártak volna a nagykapun kilépni, én megérkeztem a hegy felől a laktanya bejáratához, izzadtan, szutykosan, teljes menetfelszereléssel, géppisztollyal. Ebből, mire fürdés, átöltözés, majd szervezett kapuhoz levezetés lett, fél hat is elmúlt. A meccs kezdett 7-kor. Nem szégyellem, elsírtam magam, mire meggyőztek hazafelé a kocsiban, hogy ha kezdésre be is érnénk -- mert előbb haza kellett volna mennem civil ruháért is -, jegyet úgyse kapnánk. Végül tévé előtt, poharazva, idegtépő izgalmak közt néztük végig közösen a meccset: fenomenális élmény volt, teljesen megnyugodva, boldog-vidáman mentem vissza a kiképzésre másnap hajnalban.

 • Uramisten, már ennek is 20 éve? Micsoda meccs volt, micsoda feszültség! Ja, és micsoda hangulat! Ezt az összefoglalót le kellene vetíteni az öltözőben, csapat is, szurkoló is, VEZETŐSÉG is sokat tanulhatna belőle … és ’94-ben már nem volt “szögletes” a labda … arra már nem lehet legyinteniük a mai titánoknak, mint Sárosiékra, Rudasékra, Albertékra … Szerintem jelenlegi vezetőink is ott tomboltak valahol, sállal, zászlóval …

 • Egyik legfelejthetetlenebb Fradi meccsem amelyet megéltem a lelátón! Zsúfolt ház, Fantasztikus hangulat ( a mai foci drukker ilyenről csak álmodhat)
  dráma, a végén fantasztikus diadal!!!
  A meccs teljes egészét minden ujdonsült FRADI SZURKOLÓ figyelmébe ajánlom!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST