1994.XI.3. KEK, Ferencváros – Porto 2:0

lipcsei-peter-cszka-dudelange-zaszlokkalA Ferencváros mindenképpen kellemes estét szerzett szurkolóinak, hiszen ellenfelét az európai élmezőnyben jegyzik, s ezt az első találkozó végeredménye is tükrözte. A visszavágó mérkőzésen azonban lelkesedésből jól vizsgáztak a zöld-fehérek, és az sem utolsó szempont, hogy ezúttal az eredmény sem maradt el. Az FC Porto 6-2-es összesítéssel méltán jutott a KEK-ben a nyolc közé, a Ferencváros pedig a jövő évi kupasorozatig inkább erre a második mérkőzésre emlékezhet szívesen.


Akárcsak Portóban, a csütörtöki budapesti visszavágó előtt sincs sok válogatási lehetősége Novák Dezsőnek, a Ferencváros vezetőedzőjének. Némi túlzással azt lehet mondani, ismét az orvos állítja majd össze azt a csapatot, amely a portugál kupagyőztes elleni labdarúgó KEK-visszavágón pályára lép. Az már eddig is köztudott volt, hogy Kuznyecov hiányozni fog, mert nem időben igazolták le a zöld-fehérek.

– Nem újdonság: Keller, Kecskés, Kopunovic sérült. Ez azonban még nem minden. Rajtuk kívül Albert, Nagy Zs. és Telek sem teljesen egészséges. Ráadásul ismét van két sárga laposunk; ezúttal Lisztes és Czéh – kezdte a keddi panaszáradatot Novák Dezső.

– Mi a helyzet Albertékkel? Játszhatnak?
– Albertnak bedagadt a térde a Vasas elleni mérkőzés után. Ennek ellenére nagyon remélem, hogy vállalja a játékot. Nagy Zs. a hét végén kezdte el az edzéseket. Nem hiszem, hogy képes lenne végigjátszani egy ilyen nagyiramú találkozót, ezért a kispadra ültetem. Teleknek még nincs százszázalékos állapotban a térde. Ráadásul a Vasas ellen kapott egy rúgást a rüsztjére, de azért ott lesz a pályán. A középpályán így is kevesen vagyunk. Ezért valószínűleg Christiansent hozom vissza a jobb oldalra, elöl pedig Zavadszky játszik majd.

– És mi van a két turbános védővel, Hrutkával és Szekeressel?
– Egyikük sem divatból hordta a fején a kötést a Sopron ellen. Hrutkának még a Tiszavasvári ellen repedt fel a fejbőre, Szekeresnek pedig a vasárnapi bajnokin. Ennek ellenére mindkettőjükre számítok.

– A kapuban valóban Horváth Dezső áll majd?
– Én ilyet nem állítottam, valószínűleg félreértettek Szeiler valóban mindkét, Sopron elleni gólban benne volt, de hiba lenne mindenért csakis őt hibáztatni. Mindenesetre most Balogh véd.

– A Sopron ellen a védők is hajmeresztő dolgokat műveltek
– Hát, Hrutkának volt olyan alakítása, amelyiktől az embernek kinyílt a bicska a zsebében. Az a fő baj, hogy az egész csapat rosszul játszott, tulajdonképpen senki sem nyújtott átlagon felüli teljesítményt. Úgy éreztem, mintha a sűrű program miatt mintha idegileg kicsit elfáradtak volna játékosaim.

– Ilyen előzmények után milyen eredménnyel egyezne ki csütörtökön este?
– Nyerni szeretnénk, hiszen kellenek a pontok ahhoz, hogy jövőre ne kényszerüljünk előselejtező megvívására. A Porto azonban van olyan jó csapat, hogy a mérkőzés háromesélyes legyen. Nyugodtan kell játszanunk, nem szabad nekiugrani a portugáloknak. Célunk eléréséhez már az egygólos győzelem is elegendő.

– Véleménye szerint hol sebezhető a Porto?
– A portugáliai 90 perc tapasztalatai alapján például a védelme bal oldalán. Más kérdés, hogy ha a középpályán és elöl meg tudják tartani a labdát, akkor nem nehezedik nagy nyomás a védelmükre.

Bobby Robson, az FC Porto vezetőedzője érthetően bizakodva nyilatkozott: – Az első találkozón olyan jó eredményt értünk el, hogy kivételesen előnyös helyzetben várhatjuk a csütörtöki összecsapást. Mindig a következő mérkőzésre összpontosítunk, mindenhol nyerni szeretnénk, így van ez most a Ferencváros ellen is. Az első mérkőzés gólzáporos győzelme sem változtat a felfogásunkon. Az összeállítással nem lesz gondom, hiszen játékosaim egészségesek. A csodákban soha nem hittem, így ezúttal a Ferencváros továbbjutásában sem hiszek.

*

Nem sok jóval, a továbbjutás reményével pedig egyáltalán nem kecsegtetett a csütörtökön 19 órakor megkezdődött labdarúgó KEK-visszavágó mérkőzés a Ferencváros Üllői úti stadionjában. A portugál FC Porto az első mérkőzésen alapos gólzáport zúdított a zöld-fehér együttesre (6-0), így a második mérkőzésnek legfeljebb a tisztes helytállás volt a tétje Novák Dezső vezetőedző legénysége számára. A hűvös idő ellenére mintegy 8000 néző látogatott ki az Üllői úti stadionba.

Ferencváros – FC Porto (portugál) 2-0 (1-0)
Üllői út, 8.000 néző, V: Trentalange (olasz)

Ferencváros: Balogh – Telek – Simon, Hrutka, Szekeres – Christiansen, Albert (Nagy Zs. 86.), Lipcsei, Szűcs M. (Kecskés 66.) – Zavadszky, Neagoe

FC Porto: Vitor Baia – Bandeirinha, Jorge Costa, Aloisio, Oliveira – Emerson Costa, Santos, Couto (Joao Pinto 70.), Folha, Semedo (J. Carlos 70.), Domingos

Gól: Zavadszky (27.), Neagoe (61.)
Sárga lap: Albert (14.), illetve Bandeirinha (12.)
Kiállítva: Bandeirinha (53.)
Jók: Lipcsei, Neagoe, Szekeres illetve E. Costa, Folha

A Ferencváros nagy lendülettel kezdte a találkozót, így az FC Porto játékosai a féltucat góllal a tarsolyukban is kénytelenek voltak felpörgetni a ritmust. A 7. percben a kék-fehérben játszó vendégcsapat előtt adódott lehetőség, de Domingos 10 m-ről leadott lövését Balogh hárította. A Ferencváros megingathatatlanul szövögette támadásait, de a hosszú átadásokról rendre lemaradtak a társak. így nem sikerült veszélyeztetni Vitor Baia kapuját. Annál inkább a portóiaknak Balogh Tamásét a 12. percben, amikor Folha egy lövőcsel után küldött lövését Balogh védte, a róla kipattanó labda pedig vészesen közelített Domingos felé. A védők az utolsó pillanatban tisztáztak. A pergő iramú első negyedóra után a 16. percben végre a portugál kapu előtt is adódott gólhelyzet. Lipcsei baloldali beadása Neagoe felé szállt, akit azonban büntetőgyanús körülmények között eltávolítottak a helyszínről. Az olasz játékvezető nem látott szabálytalanságot, így a portugálok hozhatták játékba a labdát. A félidő második harmadában kissé lecsillapodtak a kedélyek a pályán, a ferencvárosiak visszavettek a nagy rohanásból, de továbbra is fölényben játszottak. A portóiak a védekezésre szorítkoztak, azt viszont – az akadozó támadásoknak is köszönhetően – sikeresen tették. A 27. percben mégis megszületett a várva várt ferencvárosi gól. Lipcsei szögletét követően Neagoe fejelt kapura, Vitor Baia üggyel-bajjal hárított, a lepattanó labdát Zavadszky újra rálőtte, s az egyik portugál hátvéd már csak a gólvonalról tudta kivágni a mezőnybe. Az olasz játékvezető gólt ítélt (1-0). A vezető gól fellelkesítette a hazai közönséget, és egyre erőteljesebb hangorkán buzdította Lipcseiéket az előny növelésére. Erre azonban az első játékrészben már nem kerülhetett sor, mert további említésre méltó helyzetet egyik oldalon sem tudtak kialakítani a csapatok.

A szünetben az FC Porto játékosai valószínűleg kaptak néhány elmarasztaló megjegyzést Bobby Robson vezetőedzőtől, mert fordulás után nagyobb elánnal vetették magukat a küzdelembe. A 47. percben előttük adódott a félidő első lehetősége, Domingos cselezgetett a ferencvárosi 16-os előtt, majd ügyesen indította a jobb oldalon érkező Jorge Coutót, aki azonban nem találta el a kaput. Az első félidőben sárga lapot begyűjtött kettes számú portugál játékos, Bandeirinha az 53. percben reklamálásért megkapta a második büntetőkártyát is, így a vendégek tíz emberrel folytatták a játékot. Már szinte portugál fölényről kezdtek beszélni a szurkolók, amikor a 61. percben egy klasszikusra sikeredett ellentámadásból második gólját is megszerezte a Ferencváros. Albert indította az akciót, majd Zavadszkytól Christiansenhez került a labda, aki a jobb oldalról pontosan ívelt középre, Neagoe pedig gyönyörű mozdulattal fejelt a bal felső sarokba (2-0). Noha a portói 6-0-át még nem ellensúlyozta a két gól, de az eredmény akkor is önmagáért beszélt. Hát még ha két perccel később Albert betalál. Christiansen ugyanis megsimételte előző mozdulatát, azaz remekül látta meg az Albert előtt adódó lehetőséget, de a középpályás lábáról a jobb kapufára került a labda. Az FC Porto ezután sem tudott lényegi változást teremteni a játék képében, noha szemmel láthatóan gólszerzési szándékkal rohamozott. A 68. percben Domingost leshelyzetben engedte tovább a játékvezető, de a csatár jócskán fölé tüzelt. A továbbiakban egyik kapu sem forgott jelentős veszélyben, és mindkét együttes immáron a megvívott csata fáradalmait pihengette a hátralévő időszakban.

Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzője: – A csapat úgy teljesített, ahogy azt közönségünk elvárta. Nehéz lenne összehasonlítani, mi lett volna, ha Portóban nem hat góllal szenvedünk vereséget. Erre nincs is már szükség, hiszen a feladatunk nem a továbbjutás megszerzése volt. A magyar labdarúgás és a magunk becsületéért küzdöttünk, és a visszavágó alapján emelt fővel búcsúzhatunk a KEK-től. A játékosoktól higgadtságot és akaratot kértem, hiszen a tét csupán a mérkőzés végeredménye volt. Taktikailag nem sokat kellett készülnünk, hiszen az első összecsapáson alaposan megismerhettük az ellenfelet.

Bobby Robson, az FC Porto vezetőedzője: – A Ferencváros ezúttal megérdemelte a győzelmet. Jól játszott, az én játékosaim pedig nem tudták feledni a hazai könnyed diadalt. Mitagadás, emberhátrányban mindig nehéz játszani, márpedig a második félidő elején a kiállítás erre a sorsra juttatott bennünket. Ennek ellenére adódott két hatalmas helyzetünk, de elpuskáztuk. Ilyen a labdarúgás. A Ferencváros büszkeségén Portóban nagy csorba esett, így nem csoda, hogy fűtötte őket a bizonyítási vágy. A tény azonban tény marad. Mi nyertünk 6-0-ra. Ők nyertek 2-0-ra. Mi továbbjutottunk. Ők nem.

NS-19941104-01-19941103

NS-19941104-12-19941103

TFU_19941200_FU_008 - 0013-2

Egy hozzászólás a(z) 11111001010ejegyzéshez

  • Lipi karrierjének igen fontos állomása volt ez a meccs. A lefújás után már bántam, hogy a portói 0-6 után -- tán érthető módon -- nem mozgattam meg minden követ, hogy láthassam, mivel a sződligeti M-zárolt lőszerraktár egyik őrtornyában töltöttem ezt a két órát, már nem kezdő, de még friss kiskatonaként, pedig ha nagyon csűröm-csavarom, talán a váltótársak és az őrparancsnok is hozzájárul -- már ha tiszta a váci “anyalaktanya” ügyeleteseitől a levegő -, hogy adott időpontban az őrszoba melegedőjében, a kis Junoszty fekete-fehér képernyője előtt kucorogjak… Mindenesetre nem hittem a fülemnek, amikor váltás után visszatérve a társak a 2-0-s végeredménnyel fogadtak. És micsoda szép szezonnak volt a része ez a meccs is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST