1995.IV.26. EB selejtező, Magyarország – Svédország 1:0

1995.IV.25. Utánpótlás EB- és Olimpiai selejtező, Magyarország –  Svédország 2:1

A magyar olimpiai labdarúgó válogatott negyedik ötkarikás és egyben utánpótlás Eb-selejtező mérkőzésén kedden délután Debrecenben a svédeket fogadta. Dunai Antal szövetségi edző a combját fájlaló ferencvárosi Lisztes Krisztiánt a kispadra ültette, és a korábban megadott kezdő tizenegyet küldte pályára. A vendégeknél kimaradt a gólveszélyes Niklas Skoog, akit a göteborgi Erik Wahlstedt helyettesí­tett. A reggeli esőzés után napsütésben, erős szélben kezdődött a játék.

Magyarország – Svédország 2-1 (1-1)
Debrecen, 10 000 néző, V: Pauchard (francia)

Magyarország: Sáfár – Hrutka – Pető Z., Mátyus – Molnár Z., Szanyó, Sándor T. (Madar Cs. 83.), Szathmári – Dombi, Preisinger (Lisztes 61.), Egressy

Svédország: Hedman – Eriksson, Lucic, Nilsson, Jönsson – Thylander, Andersson, Gustavsson, Blomqvist – Wahlstedt (Skoog 82.), Jonsson (Vougt 64.)

Gól: Szanyó (43. – 11-esből), Egressy (69.) illetve Thylander (22.)
Sárga lap: Pető (40.) illetve Jönsson (34.), Gustavsson (50.), Thylander (52.), Andersson (54.), Blomqvist (63.)
Jók: Mátyus, Dombi, Egressy illetve Hedman, Thylander

Erősen kezdett a négy debreceni játékossal felálló magyar csapat, Sándor Tamásék egymás után rúgták a szögleteket, majd Dombi átí­velését a debreceni irányí­tó jóformán kirúgta a stadionból. Negyedóra elteltével a skandinávok egyre bátrabban jöttek előre, látszott rajtuk, hogy nem jó nekik a döntetlen. A hazaiak kontrákkal próbálták a gyors Dombit megjátszani. Ezután letámadtak a svédek, s ez meghozta az eredményt. A 22. percben a félpályánál megszerezték a labdát, Egressy hiába próbált becsúszni, elkésett, í­gy Thylander elé került a labda, aki 25 m-ről középről ballal hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba (0-1). Sáfárnak esélye sem volt a védésre. Hat perccel később Sándor Tamás 20 méteres, lapos szabadrúgását fogta Hedman. Beleerősí­tett a magyar csapat, egymást követték az í­géretes támadások. A 32. percben Preisinger tálalt Dombi elé, de Lucic az utolsó pillanatban szögletre tisztázott. A beí­velésnél Mátyus fejese a bal alsó sarok felé tartott, de Hedman óriási bravúrral szögletre tolta a labdát. Két perccel később Pető 18 méteres szabadrúgása okozott gondot a svéd hálóőrnek, aki végül egy reflex-mozdulattal megóvta a vendégeket a góltól. A félidő vége azonban meghozta a magyar egyenlí­tést. A 42. percben Molnár indí­totta a jobb szélen Dombit, akit Ola Nilsson a 16-oson belül elkaszált, a játékvezető pedig tizenegyest í­télt. A büntetőt Szanyó a jobb alsó sarokba helyezte (1-1). A félidei pihenőig már csupán az időjárásban történt változás, a napsütést újra esőzés váltotta fel.

A zuhogó esőben folytatódott a játék. A svédek ilyen körülmények között mintha otthonosabban érezték volna magukat, mert hatalmas iramban kezdtek. A 49. percben kishí­ján ismét megszerezték a vezetést. Thylander üresen húzott kapura a jobb oldalon, középre passzolt, szerencsére azonban Wahlstedt három lépésről teljesen üresen állva a felső kapufát találta telibe. Ezután a skandinávok több durva belemenéssel tudták csak megállí­tani a kitörő magyar játékosokat, í­gy percek alatt három sárga lapot is begyűjtöttek. A 60. percben Hrutka 30 m-es szabadrúgása egy arasznyival suhant el a léc felett. Néhány perccel később veszélyes kapu előtti fejjáték után nehéz helyzetben mentett Sáfár. A félidő közepén kitisztult az ég, s nemcsak a valóságban, hanem – képletesen mondva – a magyar csapat felett is. A 69. percben Dombi tette balra a labdát a büntetőterületen belül az üresen érkező Egressy elé, aki 9 m-ről ballal a kapus lába mellett a hálóba gurí­tott (2-1). Két percre rá Dombit Lucic utolsó emberként buktatta a 16-os előtt. A mutatvány piros lapot érdemelt volna, de a játékvezető megkegyelmezett a skandináv védőnek. Szanyó szabadrúgása alig kerülte el a bal felső sarkot. A svédek nem adták fel, néhány perccel később Mátyus a kapu torkából szabadí­tott fel egy veszélyes helyzet után. A 90. percben Sáfár óriási bravúrral tolta szögletre Lucic fejesét. A végén a vendégek kapusa, akárcsak a jégkorongban, előrefutott a szögleteknél fejelni. A vendégeken azonban ez sem segí­tett, a mérkőzést a magyar csapat nyerte.

Igen élvezetes, nagy iramú mérkőzésen a magyar csapat kitűnő küzdenitudásának köszönhetően vesztett helyzetből tudott fordí­tani. Nagyon értékes ez a győzelem, hiszen Dunai Antal taní­tványai továbbra is a csoport élén állnak, és a nagy rivális kétszeri legyőzésével jelentős lépést tettek Atlanta felé.

A csoport állása:

1. Magyarország 4 4 – – 6- 2 12 pont
2. Törökország 5 2 2 1 7- 3 8
3. Svédország 5 2 1 2 7- 3 7
4. Svájc 5 1 1 3 3-10 4
5. Izland 3 – – 3 1- 6 0

Mérkőzés utáni vélemények:

Dunai Antal, a magyar válogatott szövetségi edzője: – Gratulálok a fiúknak, nagyon vagány gyerekek. Küzdelmes mérkőzésen tudtak ismét győzni, négyből négy találkozót nyertek, ez már nem lehet a véletlen műve.

Sándor Tamás, a magyar csapat játékosa: – 1-1-nél látszott, hogy a svédeknek nem jó a döntetlen, ezért kitámadtak, amit mi kihasználtunk. A gólon kí­vül is több lehetőségünk volt, végig mi irányí­tottuk a játékot, í­gy megérdemelten győztünk.

Tommy Söderberg, a svéd csapat edzője: – A mérkőzés után azt mondtam a fiúknak, fel a fejjel, mert egy nagyon jó magyar csapattól kaptak ki, amelyben több nagyon technikás játékos van. A kontrajátékot nagyon értik, egy az egyben rendkí­vül veszélyesek. Összességében csalódott vagyok, mert már csak akkor juthatunk tovább, ha Isten is úgy akarja.

Gallov Rezső államtitkár, az OTSH elnöke: – Nemcsak azért értékes ez a győzelem, mert három pontot ér, hanem mert egy nagyon erős svéd csapatot sikerült megverni. A magyar együttes még fiatal játékosokból áll, de a kontrajátéknak már valamennyien nagymesterei. Sándor Tamásék megérdemelték a győzelmet, mert többet birtokolták a labdát, és mert 0-1-ről tudtak fordí­tani. A közönség ezúttal valóban a 12. játékos volt.

Benkő László, az MLSZ elnöke: – A rendezés, a hangulat és a csapat csodálatos volt. A debreceni nézők támogatása legalább egy ember előnyt jelentett. Úgy érzem, jó úton járunk.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára: – A mérkőzésnek két rendkí­vül örömteli momentuma volt. Az egyik a csapat küzdenitudása, a másik a közönség biztatása. A nézők az í­téletidő ellenére sem indultak haza, s támogatásuk győzelemhez segí­tette a csapatot.

*

A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők harmadik csoportjában szerdán sorsdöntő összecsapást rendeztek a Népstadionban. Magyarország válogatottja a világbajnoki bronzérmes svéd nemzeti együttest látta vendégül, és nem éppen tavaszt idéző környezetben, meglehetősen hideg és szeles időben indult útjára a labda. A két csapat egyaránt változtatott az előzetesen tervezett együttesen, í­gy a magyaroknál Petry Zsolt helyett Végh Zoltán állt a kapuba, mí­g Kiprich József helyét Csertői Aurél vette át a csatársorban. A svédeknél ugyancsak meglepetést jelentett, hogy Jonas Thern helyett Haakan Mild jutott szerephez.

Magyarország – Svédország 1-0 (1-0)
Népstadion, 10 000 néző, V: Antonio Jesus Lopez Nieto (spanyol)

Magyarország: Végh – Csábi – Mracskó, Mészöly, Lipcsei – Kozma, Halmai, Illés, Sallói – Csertői (Szlezák 86.), Vincze I. (Urbán 68.)

Svédország: Ravelli – Nilsson, P. Andersson, Kaamark, Ljung – Schwarz, Zetterberg, Mild (R. Andersson 62.), Ingesson, Alexandersson (Gudmundsson 82.) – K. Andersson

Gól: Halmai (2.)
Sárga lap: Vincze (39.), Urbán (77.), Sallói (88.) illetve Mild (16.), K. Andersson (34.), Ljung (86.)
Jók: Sallói, Kozma, Végh, Mészöly illetve Schwarz

A svédek kezdték a játékot, de a 2. percben az első magyar akció mindenki álmélkodására szélvészgyors gólt eredményezett. Tetszetős hazai összjáték után Mracskó jobb oldalról gurí­tott középre, a jó ütemben érkező Halmai pedig 14 m-ről kapásból kilőtte a jobb alsó sarkot (1-0). Az északiak igencsak meglepődtek a nem várt fordulaton, és nehézkesen lendültek játékba. A csúszós talaj, úgy tűnt, ugyancsak a Mészöly-legénységnek kedvez, mert bár a vendégek birtokolták többet a labdát, de összjátékukba gyakorta csúszott hiba. A hazaiak nagy akarattal rombolták a vb-bronzérmes támadásait, amelyből nem kevésbé meglepő módon hiányzott az átütőerő. Az első negyedóra záróakkordjaként Alexandersson kí­sérelt meg egy lövést, de Végh biztosan állt a helyén. Három perccel később két forró pillanatot is átélt a magyar kapus. Előbb Zetterberg szabadrúgását követően Kennet Andersson fejesét tornázta a léc fölé, majd az azt követő Schwarz-szöglet után ismét a szőke csatár fejesét figyelte immáron tehetetlenül, szerencséjére a labda a kapu mellett hagyta el az alapvonalat. A 25. percben az addig sem éppen száraz gyep további ví­zutánpótlást kapott, hiszen alaposan rákezdett az eső. A játék ebben az időszakban inkább volt küzdelmes, mint látványos, helyzet egyik oldalon sem alakult ki. A magyar csapat fogcsikorgatva őrizte sovány előnyét, a sztárcsatárokat nélkülöző svédek pedig rendületlenül próbálkoztak meddő akcióikkal. A félidő utolsó tí­z percében ismét némi teret kapott a magyar válogatott, de erejéből nem futotta újabb bravúrra.

Mindkét csapat az első félidőbeli összeállí­tásban tért vissza a második játékrészre. Rögtön az 1. percben Sallói sistergős bombája vezette be a 45 percet. A svédek nem tudtak alapvetően változtatni addig mutatott játékukon, í­gy továbbra is inkább harcos, mint látványos küzdelem folyt a pályán. Az északi együttes a középpályán ugyan birtokolta a labdát, de elöl Kennet Andersson egyedül árválkodott, í­gy nem jelentettek veszélyt Végh kapujára. A magyarok felismerték, hogy ezen a napon igazán van mit keresniük jóval nevesebb ellenfelükkel szemben, és bátrabban kezdtek kitámadni az óvatos emberfogásból. Az 54. percben egy magyar szöglet nyomán Halmai csúsztatta tovább a labdát Kozma elé, aki kissé kisodródva a jobb oldalhálót találta el. A másik oldalon csak kilenc perccel később jelentett kisebb veszélyt Schwarz távoli lövése, de ez is elkerülte a kaput. A 74. percben nem sok kellett, hogy növelje előnyét a Mészöly-legénység. A csereként beállt Urbán remekül tálalt a középen kiugró Sallói elé, aki egyedül iramodhatott Ravelli kapuja felé, de a jó befejezéssel adós maradt. A svédek egyre idegesebben és kétségbeesettebben próbáltak egyenlí­teni, de erre továbbra sem volt esélyük. Tommy Svensson Mild helyett az újonc Robert Anderssont küldte be a csatárposztra, de ez sem segí­tett. A magyar válogatott tartotta előnyét, sőt, még a mezőnyfölényt sem tudhatta magáénak a vendéggárda. A 85. percben még egy szabadrúgás okozott kisebb izgalmat Végh kapuja előtt, de a beí­velésre érkezők lemaradtak a labdáról.

A magyar válogatott óriási bravúrt hajtott végre a világbajnoki bronzérmes legyőzésével, noha ezúttal a svédek jócskán tudásuk alatt szerepeltek. A Mészöly-legénység ezzel kellemes perceket szerzett a hazai szurkolóknak, és teljessé tette a sikeres magyar labdarúgóhetet.

A csoport állása:

1. Törökország 5 3 1 1 12-6 10 pont
2. Svájc 5 3 1 1 10-7 10
3. Svédország 5 2 – 3 6-7 6
4. Magyarország 4 1 2 1 5-6 5
5. Izland 3 – – 3 0-7 0

Nyilatkozatok:

Mészöly Kálmán, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – A hetedik érzékem sugallta, hogy ma este valami nagy eredmény fog születni. Borzasztóan örülök, hogy végre győzelmet szerzett a csapat, hiszen akik ebben az évben elkezdték a közös munkát, mindannyian óhajtották, akarták már a sikert, s ezért keményen, fegyelmezetten dolgoztak. Nagyon örül az egész csapatunk az ifi és az olimpiai válogatott sikerének is, ezen felbuzdulva nem lehetett más a célunk nekünk sem, csak a győzelem. Könnyen lehetne kilenc pontunk…

Tommy Svensson, a svéd válogatott szövetségi kapitánya: – Nagyon csalódott vagyok. A magyar csapatnak mindössze egyetlen gólhelyzete volt, amit ki tudott használni. A második félidőben voltak lehetőségeink, de a csapatom nem játszotta teljesen azt, amit tud. A játékosaim küzdőszellemével azért elégedett vagyok. Ezzel a győzelemmel a magyar csapatnak is megnőttek az esélyei.

Halmai Gábor, a győztes gól szerzője: – Nagyon boldogok vagyunk, három csapatunk is győzedelmeskedett, s ez egy jelentős lökést adhat a magyar labdarúgásnak. Úgy érzem, talán a svájciak ellen valamivel jobban játszottunk, de akkor nem jött a siker. A gólom egy begyakorolt variáció után született, Mracskó Misi remekül adta vissza a labdát. Izlandon is hasonló hozzáállással kell pályára lépnünk, a maximumot kell kihozni magunkból, habár elég kevés a reményünk a csoportküzdelmekben, de a vb-selejtezőkre kiépülhet egy nagyon jó kis csapat.

Végh Zoltán, a válogatott kapusa: – Rettenetesen örülök, a csapat megmutatta, hogy tud játszani. Eddig is a balszerencsének volt köszönhető egy-két pont elhullajtása. Szeretek ilyen esős időben védeni. Külön foglalkoztunk edzések során Kennet Andersson semlegesí­tésével, úgy érzem, a csapattársaim megoldották ezt a feladatot. A továbbiakban a kapus kiválasztása legyen a kapitány gondja, én szí­vesen jövök bármikor, második, harmadik kapusnak is a válogatotthoz.

Benkő László, az MLSZ elnöke: – Mindenki szí­vvel, lélekkel nagyon jól játszott. Ez a hét aranybetűkkel kerül a magyar labdarúgás történelemkönyvébe, hiszen ifiválogatottunk, az olimpiai válogatottunk és végre a nagyválogatottunk is világraszóló eredményt ért el. A közönség az esőben is kitartott a csapat mellett, buzdí­tásukat köszönöm.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára: – Nagyon örülök az értékes győzelemnek, amelyet hatalmas küzdelemben harcoltak ki a fiúk. A svájciak ellen nem volt szerencsénk, de most a küzdőszellemnek köszönhetően diadalmaskodtak.

Dunai Antal, az olimpiai válogatott szövetségi edzője: – Megérdemelt győzelmet arattunk végre. Harmadszorra sikerült nyernünk. Ha ezek a pontok előbb jöttek volna, ott lehetne a nagycsapat is a csoportjának élén. Fegyelmezetten, szenzációsan játszottak a nagyválogatott tagjai.

Kiprich József, a válogatott csatára, aki sérülés miatt nem játszhatott: – Mindenki a maximálisat adta ki magából, remekül játszottak, hajtottak, úgy érzem, hogy tovább él a remény.

Bánfi János, a Honvéd válogatott sérült hátvédje: – Végigizgultam a mérkőzést, egy nagyon jó találkozón teljesen megérdemelten nyertünk. Ennél nagyobb öröm… Ifi, olimpiai válogatott és a nagyválogatott, ez fantasztikus. Igazi csapatmunka volt ez a ma esti eredmény.

Egy hozzászólás a(z) 11111001011ejegyzéshez

  • Összességében annak a sorozatnak az egyetlen szép emléke, aminek örültünk, örültünk ugyan, de tele voltunk “de”-vel, és nem ok nélkül. Az olimpiai csapat győzelmére és selejtezőjére annál jobban esik visszatekinteni -- amúgy a katonaság klubszobájában néztük azt a meccset, ha csak nem a svájciak ellenivel keverem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ