1995.VIII.23. BL selejtező, Ferencváros – Anderlecht 1:1

FRADIADAL

Mi beleizzadtunk, ők belezöldültek az 1-1-be
Az FTC óriási bravúrt vitt véghez, lelkes, taktikus játékkal, teljesen megérdemelten jutott tovább a nagyhí­rű belga bajnokkal szemben. Valamennyi zöld-fehér játékos példásan küzdött, s bebizonyí­tották, hogy lelkesedéssel, alázattal a magyar labdarúgás igenis lépést tud tartani a jobb, profi körülmények között működő klubcsapatokkal.

Novák Dezső: – Tény, az Anderlechtnek úgy megyünk neki, hogy az első összecsapást megelőzően kikaptunk Debrecenben 2-1-re, ezúttal viszont győztes gárda várja a belgákat. Először az volt a feladatom, hogy gyors feledésre vegyem rá Albertékat. Most, szerda estig figyelmeztetni illik őket arra, hogy a csabai 3-1 tudatában sem szabad átesni a ló másik oldalára.

– Brüsszelben két dolog tűnt fel: a Ferencváros kifogástalanul bí­rta erővel, ugyanakkor merte vállalni a kombinációkat. Nem vagdalták el a labdákat Kunticék, egyszóval olyan taktikusak voltak, amint az elvárható egy idegenben szereplő együttestől.
– Erővel nincs gond, hiszen izzadtak, fáradoztak a játékosok eleget a nyáron. Ami a bátorságot illeti: arra nevelem őket, amire minden magyar játékost kellene – higgyék el, ők is tudnak futballozni Csak merjék végrehajtani azt, amire valósan képesek.

– Mit tippel: más ,,arcú,, Anderlecht robog ki az Üllői út gyepére?
– Hiába új a vezetésük, a játékosok a régiek. Brüsszelben kiviláglott, a Ferencváros rendelkezik olyan jó állománnyal, mint amilyen az övék. Nomármost csak egy feladat van: nem lebénulni.

– Az ilyesmi miből fakadhat?
– Abból, hogy esetleg az Anderlecht totális lerohanással nyit. Ilyenkor kell a higgadt fő, a merészség; például egyéni vállalkozásra, vagy taktikus átadások sorozatára. Megeshet, a belgák kivárásra játszanak. Ez valamivel több teret adna nekünk, és ezzel a plusz-térrel megint csak józanul illik élni. Egy a lényeg: nem bennünket sürget az idő, hanem a riválist. Ha ezt jól a játékosok eszébe vésem, nem lehet baj.

– Előránthat-e titkos fegyvert a belga szakvezetés?
– Talán a holland Bosman okozhat meglepetést, de az ő pályára
lépésére ugyanúgy fölkészültem, mintha azok játszanának ellenünk,
akik Brüsszelben tették idestova két hete.

– Nemcsak a büszkeség, a jelentős, prémiumként kinéző pénzösszeg is serkentőleg hathat, elvégre a Bajnokok Ligájában már lesz fizetség is
– Serkentőleg is hat. Ha túllépünk az Anderlechten, akkor hat további Bajnokok Ligája csatánk biztos. És az UEFA által kiosztandó jutalék nem kis összeg; bár nem kérdezősködtem, mennyi is az. A játékos is tudja, mi a tét. Ha valóban ott leszünk Európa központi vérkeringésében a magunk Liga-lehetőségével, jobb a külföldre szerződés esélye a ferencvárosi futballista számára is.

– Kezdőcsapat?
– Ennél könnyebbet is kérdezhetne… Érthetetlen az UEFA azon előí­rása, miszerint a három engedélyezett légióson kí­vüli külföldieket még a kispadra sem engedik leülni. így most törhetem a fejemet, az eredetileg nevezett 19 labdarúgó közül kiket í­rjunk be a könyvbe? Tudniillik – ha jól számolom – 14 hadrafogható játékossal gazdálkodom. Keller sérült, Hrutka beteg, Albert Békéscsaba után szintén panaszkodott. Szerda estig van idő még, de most, hétfőn azt mondhatom: a Békéscsaba ellen szerepelt együttes kezdhet. Albert helyett (ha baj van) Vincze O. jön számí­tásba, Fatusi helyén pedig Kopunovic húzhat mezt.

*

TFU_MF_19950927-0009Az FTC csapata a magyar labdarúgás hosszú idő utáni legnagyobb sikerének küszöbére érkezett szerda este. A zöld-fehérek a BEK-selejtező visszavágóján egygólos előnnyel fogadhatták a nagyhí­rű belga RSC Anderlecht együttesét. Fél órával a találkozó kezdete előtt a melegí­tésre kivonuló zöld-fehéreket dübörgő taps, óriási hangorkán fogadta. A Brüsszelben bravúros győzelmet elért csapat kezdői közül csak Albert Flórián hiányzott, helyére Vincze Ottó került a középpályás sorba. Az Anderlecht együttesét már kisebb szimpátiával üdvözölte a közönség. Csapatukban két helyen volt változás a belgiumi mérkőzéshez képest, a felépült első számú kapus, de Wilde került a háló elé, Zetterberg helyén pedig Versavel kezdett. Telt ház, 18 ezer néző előtt a skót Leslie Mottram dirigálása mellett kezdtek a csapatok:

Ferencváros – RSC Anderlecht (belga) 1-1 (0-0)
Üllői út, 18.000 néző, V: Mottram (skót)

Ferencváros: Hajdú – Telek – Simon, Kuznyecov – Páling, Nyilas, Lisztes, Vincze (Zavadszky 73.), Kecskés – Kuntic, Kopunovic (Nagy Zs. 59.)

Anderlecht: de Wilde – Grün – Crasson (Haagdoren 88.), Doll, Babayaro – Walem, Karagiannis (Bosman 86.), Versavel (Zetterberg 58.), Boffin – Preko, de Bilde

Gól: Kopunovic (50.), illetve de Bilde (65.)
Sárga lap: Kuznyecov (32. p.), Simon (45.), Kopunovic (50.), Kecskés (67.) illetve Babayaro (5.)
Jók: a Ferencváros csapatában valamennyi játékos kiválóan játszott illetve Grün, Walem, de Bilde

TFU_19950823_FU_004 - 0001-19950823

Bátran, letámadással kezdett az FTC. A belgák át sem lépték még a felezővonalat, amikor az 5. percben Babayaro szabálytalankodott, sárga lapot is kapott érte. A 20 m-es szabadrúgásból Vincze jól célozta meg a bal alsó sarkot, a kapus azonban biztosan védett. A 7. percben jutottak el a vendégek a ferencvárosiak 16-osáig, itt azonban Kuznyecov könnyedén szerelte Prekót. Óriási lendülettel, hatalmas lelkesedéssel játszottak a zöld-fehérek, az Anderlecht soraiban zavartság volt felfedezhető. Az első negyedóra végén villantottak meg valamit tudásukból: veszélyesen kevergettek a hazaiak 16-osánál, a védők végül is nehezen, de fel tudtak szabadí­tani. A 17. percben Versavel lőhetett a 16-os vonaláról, a labda azonban az egyik védőn lelassult, í­gy Hajdu könnyedén hárí­tott. A 20. percben már nagyobb lehetőséget puskázott el Versavel. De Bilde gurí­tott a középpályás elé, akinek 10 m-es lövésébe Kuznyecov önfeláldozóan belevetődött. Az Anderlecht átvette a játék irányí­tását, védekezésre kényszerült az FTC. A 35. percben egy villámgyors kontra után Kopunovic lőhetett 8 m-ről, a belga kapus fantasztikus bravúrral tornázta ki a jobb felső sarokba tartó labdát. Az ellentámdás során ismét Versavel ügyeskedett, 3 m-ről lőtt mellé. Majd Boffin célzott 14 m-ről, szerencsére rosszul. A 42. percben Kopunovic megnyugtathatta volna a kedélyeket, 6 m-ről teljesen üresen, gyengén gurí­tott kapura, de Wilde elvetődve hárí­tott.

Gólöröm az Anderlech ellen, Kecskés módra.

Kuntic szólójával kezdődött a második játékrész, a csatárt visszahúzni sem tudták, azonban beadásába jól léptek közbe a védők. Az 50. percben elszabadult a zöld pokol: a létszámfölényben támadást vezető zöld-fehérek csatára, Kuntic egy ügyes csel után visszagurí­tott Kopunovic elé, aki most nem hibázott, 6 m-ről hatalmas erővel, kapásból lőtt a léc alá (1-0). A belgák összeszedték minden maradék erejüket, teljes letámadásba kezdtek, de a zöld-fehérek igazi profi játékkal, nyugodtan, szervezett védekezéssel őrizték előnyüket. A 65. percben egy ártalmatlannak tűnő akció után, teljesen váratlanul egyenlí­tett az Anderlecht. Hajdu és Kuznyecov egymásra várt az ötösön, de Bilde pedig közéjük ugorva kotorta a kapuba a labdát (1-1). A 71. percben a hazaiak hálóőre kápráztatta el a közönséget. Előbb Preko, majd Zetterberg lövését hatástalaní­totta hatalmas bravúrral. A ferencvárosiak fáradni látszottak, megérezték ezt a szurkolók is, és az egész stadion egy emberként biztatta a zöld-fehéreket. Szerencsére a belgák sem voltak már frissek: de Bildét keresték minden labdával, a legegyszerűbb megoldásokkal kí­sérleteztek. A 84. percben Hajdu ismét fantasztikus dolgot vitt véghez. De Bilde 10 m-es bombáját öklözte ki a mezőnybe. Teljesen beszorult az FTC, egy villámgyors ellentámadás után azonban Kuntic végérvényesen megnyugtathatta volna a kedélyeket, de a 85. percben a 11-es ponton lövésre lendülő lábáról a kapus leszedte a labdát. Fantasztikus izgalmak közepette teltek el az utolsó percek.

A Ferencváros 2-1-es gólkülönbséggel bejutott a Bajnokok Ligájának 16-os mezőnyébe.

19950823-anderlechtNovák Dezső, az FTC vezetőedzője: – Mindkét mérkőzésen meg kellett szenvednünk a továbbjutásért. A visszavágó egyáltalán nem volt könnyebb. Úgy érzem, teljesen megérdemelten jutottunk tovább, hiszen fel tudtuk venni a versenyt fizikálisan és technikailag is a nagyhí­rű ellenféllel szemben. A csapatomból soha nem szoktam kiemelni játékosokat, most azonban kiemelem Hajdu, Telek és Nyilas teljesí­tményét.

Raymond Goethals, az Anderlecht technikai tanácsadója: – Az első mérkőzésen dőlt el a továbbjutás sorsa, a magyar labdarúgásnak ismét van egy csapata, amely képviselteti magát az európai élmezőnyben. Csak gratulálni tudok.

Hajdu Attila, a Ferencváros kapusa: – Örülök, hogy az első BEK-szereplésem során sikerült helytállnom. Nagyon boldog vagyok. Az utolsó percekre viszont alig emlékszem vissza, a fejemet eltalálta a labda, valószí­nűleg kisebb agyrázkódást szenvedtem.

Nyilas Elek, az FTC középpályása: – Nagyon örülök, hogy sikerült teljesí­tenünk az elvárásokat. Úgy érzem, szép sikert szereztünk a magyar labdarúgásnak.

*

*

Lisztes Krisztián, a Ferencváros középpályása: – Könnyű ellenfelet itt már nem kaphattunk. A Grasshoppers ellen kezdünk idegenben. Úgy érzem, azon a mérkőzésen van esélyünk. Óriási élmény lesz az Ajax és a Real ellen játszani.

Kecskés Zoltán, a Ferencváros középpályása: – A svájciaknak kifejezetten örülök, a Real Madrid sem annyira rossz nekünk. Csak az Ajaxot kerültük volna el. Ha a kiemeltek közül választani lehetett volna, én inkább a Szpartak Moszkvát és a Nantes-ot láttam volna szí­vesebben a csoportunkban. Szerintem a harmadik helyet elcsí­pjük.

Goran Kopunovic, a Ferencváros csatára: – A sorsolás előtt azt mondtam, hogy a Juventust, a Real Madridot és a Grasshopperst kapjuk. Csak egyben tévedtem. A Juventus helyett az Ajax jutott nekünk. Nem kell aggódni, mert nincs nagy tudásbeli különbség a csapatok között. Szerintem az Ajax mögött másodikok leszünk és továbbjutunk

Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzőjének véleménye a sorsolásról: – Egyrészt örülnünk kell, hogy két ilyen patinás csapat, mint az Ajax és a Real Madrid lesz az ellenfelünk. Másrészt, kicsit pechesek vagyunk, hogy a jók közül is a legjobbakat fogtuk ki. Persze, el kell ismerni, most már akkor sem kaphattunk volna könnyű csapatot, ha válogathattunk volna. Remélem, az Anderlecht elleni továbbjutás egészséges önbizalmat adott a fiúknak, s erőnkhöz képest helyt tudunk állni. Úgy érzem, az Ajax és a Real játéktudását tekintve kiemelkedik a csoportból, s mi a svájciakkal körülbelül egy szinten vagyunk. Azt hiszem, az Üllői úton még az Ajaxnak is meg kell majd izzadnia, és sok függ a csapatok idegenbeli szereplésétől is.

2 hozzászólás a(z) 1995.VIII.23. BL selejtező, Ferencváros – Anderlecht 1:1 bejegyzéshez

  • Hihetetlen élmény volt, de még ma is lúdbőröztető … akkor egy pillanatig azt hittük, hogy végre visszakerülünk oda, ahol vagy 60-70 éven át volt a helyünk: Európa (a világ) legszűkebb elitjébe! Azután rövid időn belül minden másként alakult .. 😡 😥

  • Csodálatos élmény volt élőben is és ,amikor noztalgiázom ezt az összefoglalót mindig megnézem.
    Remélem jövő ősszel hasonló szép pillanatokban lesz részünk!

    Hajrá Fradi!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ