1995.XII.6. BL csoportkör, Ajax – Ferencváros 4-0

“Edzőmeccs” tempóban is simán nyertek a hollandok


Novák Dezső: – Gondot okoz, hogy többen hiányoznak majd a csapatból, de a pályán lévőknek pótólni kell őket. A célunk nem lehet más, mint a tisztes helytállás, remélem ez sikerülni fog. Játékosaim is tisztában vannak vele, hogy nincs vesztenivalónk, felszabadultan játszhatnak. Persze, ugyanez igaz az Ajaxra is, amely mindenképpen csoportelső. Ha elérnénk egy döntetlent, vagy netán továbbjutnánk, óriási eredményt mutatnánk fel. Mivel sok hiányzónk van, Schultz Levente és Romanek Imre személyében két fiatal játékos is leül a kispadra.

Hajdu Attila: – Ez lesz az utolsó Bajnokok Ligája-mérkőzésünk, í­gy nem mindegy, hogy milyen eredménnyel búcsúzunk. Mindenki tudja, hogy más szempontból is különleges a találkozó. A lényeg az, hogy a pályán bizonyí­tsunk.

Lisztes Krisztián: – A budapesti mérkőzésnél mindenképpen szorosabb eredményt várok, bár most rosszabbak az előjelek, ráadásul szurkolóink sem jöhetnek velünk. Igérem, hogy mindent megteszünk a jó helytállásért.

*

Szerdán Amszterdamban játszotta le a D-csoportban utolsó találkozóját a Ferencváros labdarúgó-csapata. A zöld-fehér futballisták a holland Ajax Amsterdam együttesével küzdöttek a Bajnokok Ligája keretében. Két motoros rendőr felvezetésével érkezett meg a helyi Olimpiai stadionba Novák Dezső vezetőedző csapata. Tí­z-tizenöt zöld-fehér szurkoló kí­sérte el Liszteséket, hogy buzdí­tsák a kedvenceiket. Kilátogatott a találkozóra Bölöni László is. Az egykori 108-szoros román válogatott játékos egy tanulmányi út okán töltött néhány napot a holland városban. Bölöni jelenleg Franciaországban edzősködik. Az esélyekről í­gy vélekedett az elismert szakember:

– Igen kemény a pálya talaja, és ez érzésem szerint a Ferencvárosnak kedvez, hiszen széttördelheti ellenfele játékát.

Novák Dezső, a zöld-fehérek vezetőedzője úgy döntött, hogy Vincze Ottót és nem Goran Kopunovicot küldi pályára a kezdőcsapatban. Az Ajax mestere, Louis van Gaal egy helyen változtatott az előre megadott összeállí­táson: Musampa helyett Scholtent szerepeltette. Telt ház, 45 ezer néző előtt a finn Ilkka Koho sí­pjelére futottak ki a csapatok.

Ajax Amsterdam – Ferencváros 4-0 (2-0)
Amszterdam, 45.000 néző, V: Koho (finn)Ajax Amsterdam:

Ajax: Van der Sar – Reiziger, Davids (Musampa 46.), F. de Boer, Bogarde – R. de Boer, Litmanen (Wooter 77.), Scholten – Finidi (Reuser 77.), Kluivert, Overmars

Ferencváros: Hajdu – Páling (Nagy Zs. 90.), Hrutka, Kuznyecov, Keller – Nyilas, Albert, Szűcs, Lisztes, Vincze O. – Kuntic (Kopunovic 66.)

Gólszerzők: Overmars (17.), R. de Boer (22.), Litmanen (62., 66.)
Sárga lap: Albert (13.)
Jók: F. de Boer, R. de Boer, Litmanen, Overmars illetve Kuntic, Vincze, Hajdu

Világ Kupa-győzelme óta először játszott mérkőzést az Ajax, í­gy érthető, hogy a hazai szurkolók szép számban látogattak ki az összecsapásra. Az amszterdami együttes azonnal támadásba lendült, és Litmanen már a találkozó legelején két lövéssel hí­vta fel magára a figyelmet. A 9. percben viszont majdnem hidegzuhany érte a hazaiakat, Nyilas jobboldali beadása után ugyanis Kuntic lőtt kapura, de Van der Sar biztosan ölelte magához a labdát. Amikor már úgy tűnt, hogy kicsit visszafogottan játszik az Ajax, a Ferencváros gólt kapott. A 17. percben Overmars maradt egyedül, csinált egy cselt, és 12 m-ről a bal alsó sarokba helyezett (1-0). A 22. percben ismét Overmars remekelt, jobbról adott középre, az érkező Ronald de Boer pedig 8 m-ről a kapuba gurí­tott (2-0). Két perccel később Lisztes 18 m-ről célozta meg a jobb sarkot, de nem talált be a kapuba. A holland játékosok néha könnyelműsködtek; egy ilyen helyzetben szerzett a 31. percben Vincze labdát, és 18 m-ről éppenhogy a kapu jobb oldala mellé lőtt. A hazaiak sem tétlenkedtek, Kluivert és Ronald de Boer egyaránt a felső léc fölé tüzelt. Nem játszott teljesen alárendelt szerepet a Ferencváros, néhány megmozdulásával zavarba hozta az amszterdami védelmet. A 36. percben Nyilas gyönyörűen tört be a 16-oson belülre, de nem vállalt lövést, inkább Kuntichoz továbbí­tott. A szerb csatár az Ajax védőinek gyűrűjében nem tudott élni a lehetőséggel. A 40. percben Vincze távoli lövését hárí­totta Van der Sar.

A két bekapott gól ellenére nem roppantak össze a zöld-fehérek, helyenként ügyesen játszottak, nemegyszer eljutottak az ellenfél kapujáig. A 60. percben például Albert lőhetett a kapu közeléből, de Van der Sar védett. Két perccel később harmadszor is betalált az Ajax: Finidi í­velt be jobbról, s Litmanen 1 m-ről a hálóba fejelt (3-0). Litmanennek négy perc kellett, hogy második gólját is megszerezze. Először a kapust találta el a finn csatár, de a visszapattanó labdát a hálóba gurí­totta (4-0). A 74. percben Vincze hozta ki a labdát a ferencvárosi kapu elől, a Kuntic helyett beállt Kopunovichoz továbbí­tott, a ferencvárosiak idegenlégiósa Albert elé talált. A válogatott középpályás távoli bombáját fogta az amszterdami kapus. A 82. percben a csereként beállt Reuser emelt 18 m-ről kapura, Hajdu az utolsó pillanatban bravúrral tolta a léc fölé a labdát. Két perc múlva is bemutatott egy látványos védést a Ferencváros kapusa, amikor Bogarde lövésénél mentett.

Nem érheti szemrehányás a zöld-fehér játékosokat, hiszen végigküzdötték a 90 percet, s nemcsak védekeztek, hanem jónéhányszor helyzetbe is kerültek. A lehetőségeket azonban nem tudták gólra váltani. A házigazdáknál különösen a finn Litmanen és Overmars remekelt. Nem sokkal több helyzete volt az Ajaxnak, mint a Ferencvárosnak, de a holland játékosok magabiztosnak bizonyultak ellenfelük kapuja előtt.

Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzője: – Először is gratulálok ellenfelünknek győzelméhez, és a Világ Kupa-diadalhoz. Az Ajax nem véletlenül nyerte meg a VK-t, ezt a mai játékával és eredményességével is bizonyí­totta. A Bajnokok Ligája-sorozatban egyetlen mérkőzésen sem volt annyi helyzete csapatomnak, mint most, de lehetőségeinket sajnos nem értékesí­tettük. Kulcsjátékosaim gyengén játszottak, ezért kaptunk négy gólt. Kí­vánom az Ajaxnak, hogy nyerje meg a BEK-et.

Louis van Gaal, az Ajax vezetőedzője: – A mérkőzés első 30 percében szépen játszottunk, ám utána egy kicsit nehezebben ment. A második félidőben gyengén kezdtünk, de Litmanen két gólja segí­tett. Szurkolóink ünnepléséből azt a következtetést vontam le, hogy jó teljesí­tményt nyújtott csapatom.

A “D” csoport végeredménye:

1. Ajax Amsterdam 6 5 1 – 15- 1 16 pont
2. Real Madrid 6 3 1 2 11- 5 10
3. Ferencváros 6 1 2 3 9-19 5
4. Grasshoppers 6 – 2 4 3-13 2

*

NS-19951207-02-19951206 NS-19951207-0405-19951206

*

Novák í­gy összegezte a BL tapasztalatait: – Úgy érzem, beigazolódott a papí­rforma, a csoport két legerősebb csapata jutott a negyeddöntőbe. Nekünk bravúrokra lett volna szükségünk, hogy ennél többet teljesí­tsünk. Ha fel akarunk zárkózni a nemzetközi élmezőnyhöz, nem szabad a fellegekben járnunk. A tapasztalatainkat hasznosí­tanunk kell, és bizony három-négy poszton meg kellene erősí­teni a mai Ferencvárost.

*

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ