Muzeális lapszemle: 1995.V.31. MK Döntő, Ferencváros – Vác 2:0

Annyi nagyszerű mérkőzés és emlék kötődik 1995-höz, hogy néha egy-egy fontos esemény teljesen kitörlődik, vagy egyszerűen teljesen másképpen emlékezem, mint ahogy az valójában megtörtént. Az 1995-ös magyar kupadöntő első mérkőzése éppen ilyen. Ha néhány nappal ezelőtt megkérdezték volna, hogy mi lett az 1995-ös magyar kupadöntő végeredménye, akkor kapásból rávágom, hogy 4:3-ra nyertünk az év mérkőzésén, Lipcsei Peti mesterhármasával, 0:3-ról fordítva.

Ez pedig csak féligazság, hiszen a visszavágó mérkőzésen tényleg ennyi volt az eredmény, de mivel oda-visszavágós rendszerben zajlott a kupadöntő, így első mérkőzésre is sort került 1995. május 31.-én az Üllői úton. Amire sajnos nem emlékszem, de most mégis könnyű helyzetben vagyok. Nem is kell elővennem az újságot és nem is kell felhívogatnom Fradista ismerőseimet néhány személyes információért, hiszen csak annyi a dolgom, hogy elő kell vennem honlapunk egyik „külső segítőjének”, Nagy Lacinak a személyes naplóját és onnan kiollóznom a mérkőzésről írtakat. Laci ott is volt a 2:0-ra megnyert mérkőzésen, így igazán hiteles beszámolóval egészíthetem ki muzeális lapszemlémet.

1995. május 31.

Magyar Kupadöntő, félház előtt. Amikor kiértem a pályára, nem akartam hinni a szememnek. Kezdés előtt fél órával még csak lézengtek a stadionban. Kezdéskor úgy 8 ezren lehettünk.

A hangulat egyszerűen eltűnt a Fradi-pályáról. Az első félidőt a lelátón úgy ültük végig, mint egy színházban. Szinte azt is lehetett hallani, ahogy az autók a felüljárón sebességet váltanak. A leghangosabb esemény az volt, amikor egy elhaladó kamion kürtje megszólalt, üdvözölvén a futballt. A sofőr persze nem láthatta, a szenvedést. A lélektelen és ötlettelen játékot. Az egész első félidőben összesen két Lipcsei lövést lehetett feljegyezni. Az egyik szabadrúgásból, a másik akcióból. Az elsőnél a kipattanóra Keller ronthatott volna rá, de késve eszmélt. A másodiknál Péter pont a kapust találta telibe.

A szünet után Novák végre cserélt és Nagy Zsoltot küldte be Páling helyett. Akkor úgy gondoltam, hogy rosszul döntött, mivel elsősorban a középpályás játékunk akadozott, így Czéht kellett volna játékba küldeni. Neki lett igaza, mivel a csatár az első labdaérintéséből gólt szerzett. Keller unta meg a tétlenséget és két szép csel után nagyszerű ütemben ugratta ki a leshatáron lévő Zsoltit, aki egyből ballal a jobb felső sarokba bombázott. A pókhálót kitakarította annyi szent ! A laszti a felső lécről jutott a megkövült kapus mellett a hálóba.

Tíz perc múlva Czéh is bejött. Első ténykedése az volt, hogy forintos labdát adott Neagoe-nak aki rávezethette a kapusra, és ahelyett azonban, hogy a középen, árván érkező Kopunovics elé tálalt volna, lőtt. Koszta azonban nagy bravúrral hárított. A 87. percben először Neagoe, majd Nagy Zsolt lövését hárította Koszta bravúrral, utóbbit szögletre. A sarokrúgást Nagy Zsolt végezte el kitűnően. A rövid saroknál Czéh érkezett és beállította a kettő-nullás végeredményt.

Ezzel a győzelemmel valószínűleg megnyertük a kupát, hisz ez a Vác nem hiszem, hogy képes lenne 3-0-ra legyőzni minket. A siker azonban gyenge játékkal párosult, és mivel ez most már sorozatos, beárnyékolja a győzelem örömét.

(az idézett részlet, Nagy Laci 1995. májusi naplójából való)

Milyen érdekes szembesülni egy olyan értékeléssel, amit egyből lejegyeztek, és amit utólag a múlt már nem tud megszépíteni. Nagy Laci gyenge játékot említ, amit ráadásul sorozatban produkált a csapat azokban a hetekben. Tudjuk, hogy 1995 nem éppen arról emlékezetes, hogy gyenge éve volt a Fradinak. Bajnoki cím, Magyar kupa győzelem, BL szereplés. És mégis, az ünneplések közepette is tudtunk aggódni, de lelkesedni és emlékeket írni egy olyan évről, mely bearanyozta a Ferencváros közelmúltjának történelmét.

– lalolib –

TFU_19950531_FU_MK - 0012

TFU_19950531_FU_MK - 0013

NEMZETI SPORT 1995.06.01.

MTI

Ferencváros – Vác: 2-0 (0-0)
Üllői út, 8.000 néző, V: Puhl

Ferencváros: Szeiler – Telek – Kuznyecov (Czéh 68.), Simon, Szekeres – Páling (Nagy Zs. 60.), Lisztes, Lipcsei, Keller – Kopunovic, Neagoe

Vác FC-Samsung: Koszta – Nagy – Schwarcz, Kasza, Puglits – Nyilas, Romanek, Aranyos, Farkas (Víg 83.)- Andrássy (Sallai 71.), Füle

Gól: Nagy Zs. (60.), Czéh (87.)
Sárga lap: Puglits (11.), Schwarcz (88.)
Jók: Keller, Lipcsei, Nagy Zs., illetve Nagy T. Aranyos, Farkas

Veszélyes zöld-fehér akcióval indult a találkozó, Kuznyecov beadása után Kopunovic az ötösről kecsegtető helyzetben fejelt fölé. Saját térfelére vonult vissza a Vác, biztonsági védekezésre rendezkedett be a Csank-legénység. A ferencvárosiak szinte ellenállás nélkül építették támadásaikat egészen a piros-kékek 16-osáig, ott aztán elfogyott Lipcseiék tudománya. A 20. percben Füle fejese alig kerülte el a kaput. A kimaradt gólszerzési lehetőség után bátrabbá vált a Vác, kiegyenlítődött a küzdelem, amely nem felelt meg az elvártaknak, legalábbis a hazai szurkolótábor ,,Ébresztőt,, követelt a kedvencektől. A 31. percben jobb oldali szöglet után Kuznyecov bólintott az ötösről, a labda a gólvonalon álló Nyilasról pattant az alapvonalon túlra. Majd a 42. percben Lipcsei szólója, szép lövése jelentett eseményt az első 45 perc utolsó harmadában.

A szünet után Andrássy lőhetett tiszta helyzetből, éles szögből, 8 méterről Telek hibája után, Szeiler jól helyezkedett a rövid saroknál, így biztosan hárította a lövést. Felpaprikázódott a váci próbálkozás után a ferencvárosi legénység, heves támadásokba kezdtek a zöld-fehérek, de sok hiba csúszott játékukba. Az 58. percben Keller szlalomozott át a váci védőfalon, Lisztes azonban pontatlan lövéssel fejezte be az akciót. A 60. percben az alig pár másodperce csereként beállt Nagy Zsolt értékesítette Keller átadását. Remekül mozdult ki a védők vonalából a ferencvárosi csatár, majd állítás nélkül, 15 méterről középről hatalmas gólt ragasztott a váci kapu jobb felső sarkába (1-0). Kitámadtak a Duna-partiak, melynek következtében a 70. percben majdnem gólt kaptak. Czéh forintos labdával ugratta ki Nagy Zsoltot, a csatár 8 méteres lövését bravúrosan védte Koszta. A 87. percben újabb Koszta-bravúrok következtek, előbb Neagoe, majd Nagy Zs. lövését hárította a váci kapus. Egy perc múlva azonban tehetetlen volt Koszta is, Nagy Zs. élesen belőtt szögletét Czéh remekül csúsztatta meg, a labda védhetetlenül vágódott a váci kapuba (2-0).

A közepes iramú és színvonalú mérkőzésen a második félidőben nyújtott határozottabb, bátrabb támadójátékával, két remekül sikerült cseréjével, megérdemelt kétgólos győzelmet aratott az FTC. Ez megnyugtatható lehet számára a váci visszavágóra.

Novák Dezső: – Nem értem közönségünk egy részét, úgy látszik, még ez sem elég… A csapat idegesen, kapkodva játszik itthon. De most fontos az, hogy sikerült kétgólos előnyt kiharcolnunk, s úgy érzem ezzel a kupa is meglesz.

Csank János: – A második góllal elszálltak reményeink. A visszavágón azért mindent elkövetünk. Ha az elején sikerülne gólt szerezni, még bizakodhatnánk.

A Magyar Kupa-döntő visszavágó mérkőzése június 21-én, Vácott 18 órai kezdettel kerül megrendezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST