1995.VI.21. MK Döntő, Vác – Ferencváros 3:4

Úgy pályára lépni egy kupadöntő második mérkőzésén, hogy a szakma és a szurkolók szerint is csak formaság lejátszani a találkozót, nem könnyű feladat. Ilyenkor ösztönösen kikapcsol az „adrenalin”, a játékosok a kezükben érzik a kupát, és legszívesebben csak azért mennének ki a pályára, hogy élvezzék a közönség szeretetét. Mert nincs annál boldogabb érzés, amikor eggyé olvad a játékos a közönséggel, amikor a szeretet és az öröm úgy árad a lelátón mintha az egész világot át akarná ölelni.

Az 1994/95-ös szezon végén minden Fradi játékos és szurkoló ezt érezte. Megnyertük a bajnokságot, a magyar kupadöntő első mérkőzését 2:0-ra hoztuk és igazán senki sem gondolta, hogy a váciak nem feltartott kezekkel lépnek a pályára. Ahhoz, hogy fordítsanak 3 góllal kellett volna nyerniük, és ezt a képtelenséget nem volt olyan ember a világon, aki elhitte volna. Főleg mi, akik a váci stadion lelátóin már a mérkőzés megkezdése előtt „Bajnokcsapat”, „Kupagyőztes” rigmusokkal szórakoztattuk magunkat. Még szerencse, hogy akkor még nem ismertük a vuvuzela förtelmes és idegesítő hangját, mert még azt is magunkhoz öleltük volna örömünkben, aki éppen a fülünkbe fújta a darázskürt 127 decibeles „dallamát”.

Úgy is indult a mérkőzés, hogy a közönség ünnepelt és énekelt, a zöld-fehérben játékosok komótosan sétálgattak a pályán, a váciak meg úgy gondolták, ha már „meg kell halni” és asszisztálni kell egy ünnepléshez, akkor azt tegyék úgy, hogy emlékezetes maradjon. Ez meg sikerült nekik.

Az első góljukat még véletlennek tartottuk, de mikor a Víg a 16. percben mesterien becsavarta a bal felső sarokba a labdát, egy pillanatra lefagyott az arcunkról a jókedv. Nem gondoltuk, hogy baj lehet, inkább dühösek voltunk a váciakra, hogy el akarják rontani a fiesztát. De mikor a 38. percben Víg egy olyan gólt emelt Szeiler kapujába, mely egy kicsit már dehonesztáló volt, a második gól utáni lefagyott mosolyt már totál kétségbeesés váltotta fel. Mi történik itt? Ünneplés helyett gyász? Szerencsére mire fel tudtuk fogni, hogy mit is mutat az eredményjelző tábla, a váciak harmadik gólja után meghallgatásra találtak a szurkolói imák.

lipcsei-peter_1994-95Kopunovics fejesét a gólvonalon Nagy Tibor (a váci labdarúgás „ikonja”) aki egy pillanatig Kosztának képzelte magát és kézzel hárította. Büntető és kiállítás. Lipcsei Peti, a Fradi Portóba távozó ikonja bevágta, és ezzel már mi voltunk előnyben. A szünetben Novák Dezső biztos intézett néhány keresetlen szót a csapathoz, mert a második félidő már olyanra sikeredett, mely örökre emlékezetes marad sokunk számára. A távozó kapitány tovább folytatta személyes show műsorát, a második gólja előtt úgy ültette hintába a váci védelmet, hogy azok percekig azt hitték, hogy ringlispílen ülnek és a gól után apró után kotorásztak a zsebükbe, hogy kifizessék a viteldíjat. A harmadik előtt meg sarokkal úgy varázsolta Keller Józsi elé a labdát, hogy „Fater” egyből bemutatott két olyan cselt melyekről még az unokái is emlékezni fognak. A gólörömtől Puglits fosztotta meg egy jól kivitelezett ipponnal, amit Vágner büntetővel jutalmazott. Lipcsei meg bevágta, mesterhármas és már 3:3!

keller-jozsef_0603A lelátó Fradi része robbanás előtti állapotban tombolt, kezdetét vette a fieszta. Három perc múlva Keller „Fater” úgy gondolta, hogy ha az előbbi ippont ő is „megbosszulja” és közelről a kapuba bombázott. 4:3 ide, 0:3 után! Kell ennél több? Kupagyőzelem, egy fordulatos, káprázatos mérkőzésen. Ilyenkor a szurkoló már képtelen parancsolni magának. Ahogy Vágner hármat sípolt, már nem lehetett megállítani az elszabadult érzelmeket. A pályára tóduló közönség elkezdte az ereklyék gyűjtését, néhány perc múlva nem csak a kapuk álltak „meztelenül”, de a játékosokról is majdnem minden lekerült (még szerencse, hogy csak majdnem minden!).

Varázslatos és örökké emlékezetes mérkőzés volt az 1995-ös kupadöntő. Folytatása annak a sorozatnak (bajnoki cím, BL szereplés), mely miatt az egész esztendő olyan emlékezetes maradt, mint kamaszkorunk első nagy szerelme.

– lalolib –

NEMZETI SPORT 1995.06.22.

MTI

Vác FC-Samsung – Ferencváros 3-4 (3-1)
Vác, 10.000 néző, V: Vágner

Vác FC-Samsung: Koszta (Hámori 79.) – Nagy T. – Puglits, Kasza – Nyikos, Sallai, (Füle 56.), Víg, Aranyos, Romanek – Andrássy, Hetesi (Nyilas 46.)

Ferencváros: Szeiler – Telek – Kuznyecov, Szekeres – Páling, Lipcsei, Simon, Czéh (Lisztes 46.), Keller – Kopunovic, Neagoe (Nagy Zs. 60.)

Gól: Nyikos (11.), Víg (16., 38.) illetve Lipcsei (39. – 11-esbÅ‘l, 59., 72. – 11-esbÅ‘l), Keller (75.)
Sárga lap: Andrássy (17.), Aranyos (69.) illetve Keller (15.), Kuznyecov (59.), Lisztes (65.), Kopunovic (70.)
Kiállítva: Nagy T. (39. p.)
Jók: Víg, Andrássy illetve Keller, Lipcsei, Kopunovic

Fantasztikus hangulat, a tribünökön hullámzó szurkolóhad várta a pályára lépő csapatokat a Magyar Kupa döntőjének visszavágóján.

Hatalmas lendülettel kezdtek a csapatok, a ferencvárosiak egyáltalán nem törekedtek kétgólos előnyük védelmére, bátran támadtak. A 4. percben Puglitsnak a gólvonalon kellett mentenie. Lüktetett a játék, a nagy meleg ellenére teljes erőbedobással hajtottak a játékosok. A 11. percben a váci publikum örülhetett. Víg csavarta be a labdát a 16-os és az oldalvonal közötti területről bal oldalról, belül két váci is remekül emelkedett, végül Nyikos fejelt védhetetlenül a léc alá (1-0). Tovább tartott a váciak lendülete, a 16. percben már ledolgozták kétgólos hátrányukat. Víg most középről, 20 m-ről lőhetett szabadrúgást, s a szőke középpályás minden teketória nélkül csavarta a labdát a kapu bal felső sarkába (2-0). A 19. percben Kopunovic hatalmas lövése alig süvített el a bal kapufa mellett, majd Kuznyecov fejeséről maradtak le a ferencvárosiak. Folytatódott a magyar pályákon ritkán látható, változatos, izgalmas mérkőzés. A 30. percben az enyhe mezőnyfölényben játszó zöld-fehérek Lipcsei révén hagytak ki kecsegtető helyzetet, de a következő akciót Keller is góllal fejezhette volna be. A 38. percben újra a váciak vígadhattak. Víg a 16-os jobboldali sarkától pár lépésnyire egy pazar mozdulattal a kapujából kinn álló Szeiler felett csavarta a labdát a jobb felső sarokba. Óriási gól volt (3-0) Az ellentámadás során Nagy T. hibázott nagyot, Neagoe fejese után kézzel hárította a gólba tartó labdát, amiért kiállítást járt és tizenegyes. Lipcsei biztosan értékesítette a büntetőt, s ezzel újra az FTC-nél volt a kupa (3-1).

A szünetben Lakos László, földművelésügyi miniszter nyújtotta át a Szabad Föld Kupát a Nyírmeggyes együttes csapatkapitányának.

A létszámfölénybe került ferencvárosiak támadásaival indult a második játékrész, a váciak saját térfelükre vonultak vissza, az ellentámadások lehetőségét várták. Az 55. percben a gyors Andrássyt igencsak gyanús körülmények között szerelte a 16-oson belül Telek. Az 59. percben eldőlni látszott a Magyar Kupa sorsa. Lipcsei a jobb oldalon teljesen egyedül kapta a labdát, majd két-három lépés után egy szép cselt követően 10 m-ről lőtt a váci kapuba (3-2). Nem állt le a Ferencváros, Lipcsei veszélyeztetett szabadrúgásból, majd a 69. percben Páling éles fejese után a jobb kapufán csattant a labda. A 72. percben Puglits buktatta a 16-oson belül Kellert. Lipcsei ismét kegyetlen ítéletvégrehajtónak bizonyult (3-3). Az erőfölénybe került FTC a 75. percben átvette a vezetést. Kuznyecov robogott el a jobb oldalon, beadását Koszta még ki tudta ütni, de éppen az ötösön álló Keller elé, aki biztosan lőtt a léc alá (3-4). A gól után a ferencvárosi közönség elkezdte az ünneplést az alapvonalnál, majd a szurkolók visszahúzódtak egészen a kerítésig. A játékosok türelemmel, játszadozással várták a mérkőzés végét, bár az utolsó percekben a szurkolók testközelségét is élvezhették.

Hosszú idő után ismét rangjához méltó mérkőzésen dőlt el a Magyar Kupa sorsa. Fantasztikusan kezdett a Vác FC-Samsung, Víg remek góljaival hamar ledolgozták a hátrányt, sőt, már előnyhöz is jutottak, amikor Nagy Tibor csapatkapitány végzetes hibát követett el. A ferencvárosiakat mindenképpen dicséret illeti, óriási lelkesedéssel a győzelemig játszottak a zöld-fehérek. Az 1994/95-ös labdarúgó évad Magyar Kupa-győztese a Ferencváros lett kettős győzelemmel, 6-3-as gólkülönbséggel.

Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzője:

– Végtelenül boldog vagyok, hogy a mai napon ilyen teljesítménnyel tudtuk megkoronázni egész éves munkánkat. Ez a csapat bizonyította, hogy amikor szükség van az eredményességre, akkor összeszedik magukat. SegítÅ‘imnek és játékosaimnak is köszönöm ezt a sikert. Aki a csapatban ma pályára lépett, mindent megtett a sikerét. Egyértelműen megérdemeltük a gyÅ‘zelmet, a Magyar Kupát.

Csank János, a Vác FC-Samsung vezetÅ‘edzÅ‘je: – A mai mérkÅ‘zésen maximálisan hozta magát a csapat. Kár volt a kiállításért, az jelentette a találkozó fordulópontját. Gratulálok a Ferencvárosnak.

2 hozzászólás a(z) 1995.VI.21. MK DöntÅ‘, Vác – Ferencváros 3:4 bejegyzéshez

  • Hatalmas boldogság ,nagy öröm ,hiszen az a Vác akkor nagyon erÅ‘s volt, de a 90-es évek legjobb Csapatát Å‘k sem tudták megállítani.A mai csapat már teljesen más mind érzelmi kötÅ‘dések miatt is mind játékstílusban,de jó volt nemrég egy hasonló meccset látni…Ftc-Pécs:3-2

    Remélem azok az idők eredmények tekintetében mindenképpen újfent eljönnek!

  • Fantasztikus meccs volt, hatalmas élményben volt részünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK