1996.IX.10. UEFA, Ferencváros – Olimpiakosz 3-1

Nehézség ide, edzőválság és sérüléshullám oda, a Ferencváros alaposan kitett magáért kedden este. Olyan eredményt ért el, amire jelenlegi zaklatott helyzetében büszke lehet.


Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzője a sorsolás után: – Igazából nem is tudom, milyen játékerőt képvisel az Olympiakos. A Panathinaikosszal játszottunk a felkészülés során Görögországban, ez némi támpontot jelenthet. Szerintem az Olympiakos sem lesz könnyebb ellenfél, mint a Göteborg. Ez van, ezt kell tudomásul venni. Jobb lett volna a BVSC walesi ellenfelét kapni, akkor revansot vehettünk volna a vasutasok kieséséért.

Komora Imre, a sorsolás után: – Másfél évet ültem a görög csapat kispadján, s elmondhatom, hogy profi vezetőség révén, remekül irányí­tott klub az Olympiakos. Fortuna nem úgy mosolygott a Fradira, mint ránk, Telekéknek nagyon kemény ellenfél jutott. Fanatikusabb közönséggel rendelkeznek, mint a ferencvárosiak, mindenképpen azt ajánlom Novák Dezsőéknek, hogy alaposan térképezzék fel a görögöket.

Az újdonsült Üllői úti szakvezető, Mucha József: – A megszokott környezetben készülünk. A görög csapat elleni próbatétel két részből áll. Az elsőn tisztes helytállás a cél. A visszavágó előtt majd bizonyára bővebbet is mondhatok.

– Sikerülhet-e a továbbjutás?
– Proficsapatnak csakis ez lehet a célja. Dehát az Olympiakos legalább olyan nehéz falat, mint volt a svéd IFK Göteborg, mely kibuktatott bennünket a bajnokok csarnokából. Másként jó a Pireus. Technikás, mediterrán futballt játszik.

– Szombaton a Csepel ellen 1-1-et értek el bajnokin. Ez jó is, mert idegenben szerezték a pontot, meg rossz is, mert nem nyertek.
– A második félidőben nekünk állt a zászló. A menet közbeni sérülések rosszul jöttek. Miriuta és Jagodics sérülten lejött a vizes gyepről. Előbbi a derekát fájlalja azóta is. Jagodics rúgást kapott. A 90 perc után Horváth F. is panaszkodott, őt szintén megrúgták. Csupa nem jó előjel. A görögök lendületben vannak. A nyitó bajnokit odahaza 5-0-ra megnyerték. Arról nem beszélve, hogy a start előtt az olasz SSC Napoli otthonában úgy értek el 1-1-et barátságos csatán, hogy vezettek 1-0-ra. Azt a nápolyi mérkőzést láttam. Kicsit szorongok is miatta.

– Szeilert alaposan megrúgták Csepelen. Véd?
– Méghozzá jó alapos rúgásban volt része, a mellébe kapott egy döfést. A másik kapus, Hajdú artroszkópiás vizsgálaton esett keresztül. Térde még nem bí­rja, de hogy valami jót is mondjak: talán e héten óvatosan futni kezdhet. Azután akad egy másik örömteli információm. Nyilas közölte, rendben van, ha akarom, játszathatom őt.

*

Tavaly ilyenkor lényegesen lakodalmibb volt a hangulat az Üllői úton. Nem csoda, akkor a zöld-fehér futballisták a Bajnokok Ligájában voltak érdekeltek. Idén ugyanattól a sorozattól a svéd IFK Göteborg búcsúztatta a Ferencvárost, amely ily módon az UEFA Kupa 1. fordulójában találta magát.

Ott, az első összecsapáson kedden este az Üllői úton fogadta a görög Olympiakos Pireust. A futball még meg sem kezdődött, amikor az egymás mellé elhelyezett, természetesen korláttal elválasztott két drukkertábor előbb a gyep felé lőtt fel próbarakétákat, majd egyet-egyet egymás irányába is eldurrantott. A biztonságiak intézkedtek, a petárdázás megszűnt.

Erősen foghí­jas lelátók, mintegy 9.000 néző előtt – egyesek mondták is, a lemondott vezetőedző, Novák Dezső iránti egyfajta szimpátia-megnyilvánulás – ez a két gárda kezdett a holland Rene Tammnik játékvezetésével:

UEFA Kupa, 1. forduló, első mérkőzés:

Ferencváros – Olympiakos Pireus (görög) 3-1 (2-1)
Üllői út, 9.000 néző, V: Tammnik (holland)

Ferencváros: Szeiler – Telek – Hrutka, Limperger – Nagy Zs., Páling, Milovanovic (Nyilas 67.), Arany, Nagy N. – Zavadszky (Miriuta 83.), Horváth F.

Olympiakos Pireus: Strakosha – Karataidis – Varesanovic, Ntampizas – Sabanadzovic, Niniadis, Alexandris, Djordjevic, Georgatos (Karapialis 76.) – Ivic, Kaklamanos (Amanatidis 61.)

Gól: Zavadszky (11.), Varesanovic (35. – öngól), Arany (52.), illetve Ivic (29.)
Sárga lap: Nagy Zs. (22.), Arany (38.), Hrutka (69.), illetve Georgatos (71.)
Jók: Telek, Arany, Horváth F. illetve Niniadis, Ivic

Az 5. percben Ivic két olyan csellel majmolta meg a hazai védelmet, amire csak csettinteni lehetett. Beadását Georgatos fél méterről a jobb kapufa mellé lőtte. Miközben viharosan rohamozott a magabiztos hellászi legénység, a 11. percben az első hazai akció góllal ért véget. Milovanovic középről a jobb oldalra tette a labdát, amellyel Zavadszky ügyesen lépegetett párat, majd jobbról, éles szögből, mintegy 11 m-ről úgy lőtt a jobb felső sarokba, hogy a pireuszi kapus csak belepaskolni tudott a labdába (1-0). A görögök láthatóan meglepődtek, alaposan lelassultak, tanácstalanná váltak. A Ferencváros kezébe került a kezdeményezés. A 19. percen Strakosha zavarában csaknem a gólvonal mögé ejtett egy magas labdát. A hazai együttes összehasonlí­thatatlanul jobban játszott, mint a múlt szombaton, a csepeliek elleni bajnokiján. Különösen Milovanovic találta fel magát a középpálya tengelyében, holott ő elsősorban emberfogóként ismert. A 29. percben hidegzuhany hűtötte le a Ferencvárost. Alexandris a 11-es pont táján összeütközött Szeilerrel, a labda túlpattant a magyar kapuson, Ivic nagyszerűen találta fel magát, a kapuba gyalogolt (1-1). Hat perc múlva, bal oldali szöglet után Horváth F. az ötös jobb oldali sarkán fejjel pompásan megcsúsztatta a labdát, amely a kapu bal oldalában landolt (2-1).

(A szünetben élénk vitatémát jelentett a sajtóteraszon, vajon a második ferencvárosi gól szerzője valóban Horváth Ferenc-e, amint az a villanyújságon megjelent? A szép számú görög újságí­rói küldöttség egyik tagja értekezett Athénnal, onnan erősí­tették meg azt az információt, miszerint Horváth ugyan kí­sérletet tett a fejelésre az ötös sarkán, de a 35. percben végül is Varesanovic fején csúszott meg a szögletből belőtt labda, í­gy a görögök légiósa öngólt vétett.)

Az 52. percben villámgyors bal oldali akció után Zavadszky adott középre, a veszélyt időlegesen – és röviden – hárí­tották a hellásziak, de a labda Arany elé került, aki 23 m-ről bődületes erejű lövéssel a jobb felső sarokba zúdí­tott (3-1). Mindkét csapat nyí­lt sisakkal rohamozott, élvezetes játékkal teltek a percek. A görögök voltak veszélyesebbek, a magyar bajnoki cí­mvédő jobbára úgynevezett kontraakciókkal kí­sérletezett. Akadt egy újabb intermezzo, amikor a görögök kispadját zrikálhatták az amögött ülő nézők, mert a vendégek szakvezetése és cserejátékosai a frissí­tőül használatos folyadékkal locsolták a magyar drukkereket. A 89. percben úgy festett, Alexandris lesről indul, a holland partjelző mutatta, mehet. A görög ment is, majd jobbal a felső kapufát találta el.

Nehézség ide, edzőválság és sérüléshullám oda, a Ferencváros alaposan kitett magáért kedden este. Olyan eredményt ért el, amire jelenlegi zaklatott helyzetében büszke lehet. Nagy kérdés, a szeptember 24-i visszavágón elég lesz-e a két gól különbség. Némileg biztató, hogy az Üllői úton látott Olympiakos alacsony védősora meglehetősen törékeny, sebezhető. A feladat tehát az lesz, hogy görög földön nem beállni védekezni, hanem erőfeszí­téseket tenni a gólszerzésért.

Mucha József, a Ferencváros futballcsapatának megbí­zott vezetőedzője hétfőn borongósan nyilatkozott. A kedd esti UEFA Kupa-csatán mégis hozta magát a zöld-fehér gárda, 3-1-es győzelmet aratott a görög Olympiakos Pireus elleni első 90 perc során. Csakhogy a visszavágó (szeptember 24.) még hátravan.

– Ez az, amitől félek. Le a kalappal a játékosok előtt. Példátlan sérüléshullám sújtott bennünket, Novák Dezső vezetőedző is lemondott. Ilyen helyzetben egy jobb csapatot vertek meg. Amelyik amúgy még mindig esélyesebb a továbbjutásra.

– Mi döntött az Üllői úton?
– Az akarat. Az első 10 percben félelmetesen rohamozott a hellászi csapat, de Zavadszky mesteri találata fordulópontot hozott. Igaz, a görögök egyenlí­tettek, de a legendás Fradi-szí­v segí­tett. Voltak nagyon nehéz pillanatok. A küzdenitudás, -akarás fölemelte a gárdát.

– Meddig emeli?
– Erre nehezen tudnék választ adni, mivel valószí­nűleg már nem én ülök Athénban a kispadon. Dehát jobb gárda a pireuszi.

– Illetékesek pénteken döntenek, Nyilasi Tibor és Verebes József neve röppent fel lehetséges Novák-utódként. Ön nem vállalná?
– Ebbe ne menjünk bele, ez már nem az én asztalom. Ha most fejtegetni kezdeném, mire vinném vezetőedzőként, akkor megzavarnám a fönti döntést. Erre pedig igazán nincs szükség. Nehéz visszavágó lesz. A Világ (Interkontinentális) Kupát a Crvena Zvezdával korábban elnyert szerb Ivic veszélyes csatár. Szinte képtelenség őt kikapcsolni a görög támadásokból. Ha ez a visszavágón sikerül, akkor van remény. Emeljék ki kérem, hogy ebben a 3-1-ben Novák Dezsőnek hatalmas része van.

Mucha rátért Vasile Miriuta kiállására, emberi példamutatására is.

– A román légiós szombaton megsérült. Hétfőn egy olyan orvost keresett fel, aki kezelte őt, majd – injekciókkal a derekában – kérte: hadd jöjjön el a keretbe. Azzal indokolt, mindenképpen szeretne pár percet játszani, nehogy azt hí­reszteljék róla, hogy a csapat nehéz napjaiban elszabotálja a mérkőzéseket.

Dejan Milovanovic is dicsérendő. A szerb légiós hosszú idő után játszott újfent; kicsit kényszerből. Nem emberfogóként futballozott, amint az szokás. Mucha tudatos kockázatot vállalt.

– Megkértem, a középpályán futballozzon. Föltalálta magát, köszönöm az időleges profilváltást. Érthető, a találkozó végére elfáradt, ezért is cseréltem le. Most az a feladat, hogy minél előbb rendbejöjjenek sérültjeink, és majdan úgy utazhassunk ki görög földre, hogy a szakvezetés ideális játékoskeretből válogathasson.

NS-19960911-03-19960910

tfu_19960912_fu_005-0003-19960910

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
04.07.14:45 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.14.16:30 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ