1996.VIII.14. Magyarország – Egyesült Arab Emírségek 3:1

Ha augusztus, akkor Siófok, legalábbis már a második évben fogadja a nyár vége felé a Balaton fővárosában a magyar labdarúgó-válogatott aktuális ellenfelét, most például az Egyesült Arab Emírségek nemzeti tizenegyét.

– Szeretném, ha ez a kapcsolat tovább fejlődne, többször is találkozhatnának a csapatok, mert érdemes körülnézni az arab világban is – mondta Amir Al Hammawandi, a Magyarországon élő UEFA-menedzser, aki az arab vendégeket irányítja itt Magyarországon. – Az őszi kupaküzdelmekre készülnek az arabok, négyhetes németországi felkészülésüket szakították most meg egy mérkőzés erejére.

– Aranyos Imre nem tud a kispadra sem leülni sérülés miatt, így tehát balszerencsésen ugyan, de megoldódtak gondjaink – nyilatkozta Csank János, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés előtt. – Már a finnek elleni taktikát igyekszünk gyakorolni ezen a mérkőzésen is, remélem a játékosok átérzik a felelősségüket, hiszen most már élesbe “fordultunk”, két hét múlva már vb-selejtezőn kell bizonyítaniuk.

A vártnál kevesebben, mintegy ötezren fogadták a pályára lépő csapatokat.

Magyarország – Egyesült Arab Emírségek 3-1 (2-0)
Siófok, 5000 néző, V: Schüttengruber (osztrák)

Magyarország: Hajdú (Sáfár 46.) – Telek – Sebők V. (Egressy 46.), Plókai (Dombi 46.) – Mracskó, Urbán, Sándor T. (Madar Cs. 87.), Halmai (Hahn 83.), Nagy N. – Orosz (Horváth F. 46.), Klausz (Dragoner 79.)

Egyesült Arab Emírségek: Jumaa Rashid – Jassem Tawf – Hamduon (Ismail Rasuid 46.), Hassan Suhail, Mundher Ali – Ali Hassan (Mohammed Ali 46.), Mohamed Omar, Essa Matar, Ali Talyaini – Zuhair Bakhet, Abdoul Razaq (Bakhet Saad 46.)

Gól: Klausz (12.), Urbán (35.), Orosz (64.) illetve Bakhet Saad (88.)
Sárga lap: Ali Hassan (14.), Hassan Suhail (85.)
Jók: Urbán, Klausz, Sándor T. illetve Jassem Tawf, Omar, Bakhet Saad

Már az első perc végén gólt szerezhetett volna a piros mezben, fehér nadrágban és zöld sportszárban játszó magyar csapat, de Klausz tiszta helyzetből a 11-es pontról fölé bombázott. Az ellentámadásból az arabok lőhették a mérkőzés első szögletét, ami nem okozott gondot a magyar védőknek. A viharos kezdést tapogatózó játék követte, a tiszta fehérben játszó vendégek feltűnően magabiztosan tartogatták a labdát saját térfelükön. A jobb szélről induló támadásból a 12. percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott. Sebők indította az oldalvonal mellett feltűnő Mracskót, aki majdnem az ötösig tudta vezetni a labdát, majd remekül látta meg a középen berobbanó Klauszt, a csatár védője szorongatásában bombafejest küldött a kapu jobb oldalába (1-0). Felszabadultan, könnyedén, mezőnyfölényben játszott a magyar válogatott, de a vendégek is tapsot kaptak a 18. percben egy gyors, látványos ellenakció során, amit Ali Hassan felejthető lövéssel zárt. A 20. perctől némileg visszavett az iramból a piros-fehér-zöld gárda, inkább a középpályán folyt a játszadozás, hiszen a vendégek már a felezővonalon megzavarták a magyar középpályásokat – a sportszerű siófoki közönség harsány buzdításba is kezdett. A 29. percben a bal oldalon tűnt fel teljesen egyedül Nagy, Urbán remekül vette észre, s egy 50 méteres keresztlabdával indította, a balhátvéd beadása után Klausz kapásból célozta meg a kaput 14 méterről, Rashid azonban a helyén volt. A 35. percben egy nagyon szép akció után növelte előnyét a magyar válogatott. Klausz a 16-os vonaláról gurította vissza a labdát Sándor T. elé, aki meglátta a védősorból kirobbanó Urbánt, pontosan tette elé a labdát, a középpályás pedig 12 méterről védhetetlenül lőtt a bal alsó sarokba (2-0). A taktikai utasításokat betartva, fegyelmezetten játszott a továbbiakban is a magyar csapat, a játékosok megbecsülték a labdát, de ha szükség hozta, mindig volt egy szabad játékos, akit támadásba lehetett dobni. Helyzetek is akadtak, de az arab védők elszántan meghiúsították Orosz és Klausz gólszerzési kísérleteit.

A szünet után pályára léptek további olimpikonok is a magyar válogatottban: a kapuba Hajdú helyett Sáfár mutatkozhatott be első alkalommal a nemzeti tizenegyben, míg Dombi és Egressy támadó feladatokat kapott. A vendégek három cserével próbáltak frissíteni, aminek mozgalmas első tíz perc lett az eredménye. Az 56. percben Klausz mintegy 25 méterről szánta el magát lövésre, a jól eltalált labda a felső lécről vágódott ki. A másik oldalon Bakhet Saad mutatta be lövéstudományát, Sáfárnak igencsak kapaszkodnia kellett a lövés hárításánál. A következő percben folytatódott a magyar kapufaszéria, hiszen ekkor 25 méteres szabadrúgásból Urbán találta el a bal oldali lécet. Élvezetes, jó iramú mérkőzést láthatott a közönség, hiszen az arabok is bátrabban, támadó szellemben játszottak, de magyar védelem biztosan állt a lábán. Ellenben így az arab védőfal fellazult, amit a 64. percben ki is használtak a hazaiak. Dombi csapott le egy védőről lapattanó labdára a 16-os vonalánál, majd jó ütemben gurított a kirobbanó Orosz elé, aki egy igazítás után jobbról, nyolc méterről a hosszú sarokba bombázott (3-0). Zúgott a taps, a közönség lelkesen fogadta a magyar válogatott játékát, eredményességét. A 82. percben Dombi viharzott el a jobb oldalon, beadása után a felső lécen gurult végig a játékszer. A 88. percben Bakhet Saad bizonyította a már kezdetben bemutatott lövéstudományát, 25 méterről, szabadrúgásból védhetetlenül lőtt a bal alsó sarokba (3-1).

Taktikusan, fegyelmezetten, nagy igyekezettel játszott a magyar válogatott a technikailag viszonylag képzett, de igencsak szerény tudású vendégekkel szemben. Különösen a széleken vezetett magyar támadások okoztak zavart az arab védelemben, ezeket a belső csatárok jól is követtek, sorozatban tudták kidolgozni a helyzeteket. A magyar védelemre nem hárult nehéz feladat, habár az utolsó előtti pillanatban pontosabban is felállíthatták volna a sorfalat. A középpályán a mezőnymunkából leginkább Urbán vette ki a részét, míg Sándor T. így több lehetőséghez jutott a veszélyes akciók kidolgozásánál, amelyekben segített a széleken felzárkózó Mracskó és Nagy Norbert is. A csatárok bátran szakadtak le védőikről, üres területre futottak be sűrűn, ahová többször is pontosan érkezett a menetrendszerű átadás, aminek három gól is eredménye lett.

Kellemes edzőpartnert talált az Emírségek csapatában a magyar válogatott, és biztos, önbizalomnövelő győzelmet szerzett.

Szövetségi kapitányi nyilatkozatok:

Csank János: – Elégedett vagyok a csapat teljesítményével, habár feltűnő volt, hogy néha el-eltűntek a mezőnyben játékosaink. Ezt talán azzal tudom magyarázni, hogy sokat edzettünk az utóbbi két napon, s hiányzott a frissesség. Hiányoltam még azt is a csapattól, hogy nem törekedtek nagyobb igyekezettel az előnyünk növelésére. Tetszett Urbán játékkedve és Sándor játéka is míg erővel bírta, de több jó teljesítményt is tapasztaltam. Egy nagyon jó csapatot ismertünk meg az Egyesült Arab Emírségek válogatottjában.

Tomislav Ivic: – A huszonöt napos felkészülés után első igazi megmérettetés volt számunkra ez a mérkőzés. A régiónkban az arab csapatok ellen mi általában három csatárral játszunk, de ezt nem lehetett megtenni egy európai gárdával. Így a kétékes játékunk igencsak akadozott. Úgy érzem, hogy a felkészülésünk jelenlegi szakaszában megfelelően teljesített csapatunk. A magyarokról csak jót tudok mondani, lehet látni, hogy egy új csapatot építenek, amelyben sok lehetőség rejlik. Jól játszottak mélységből és a két jól felépített csatár elég sűrűn alakított ki helyzetet kapunk előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
Következik: 12.15.18:00 DVTK-FTC (TV:M4sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST