1996.VIII.21. BL selejtező, Ferencváros – IFK Göteborg 1:1

A Bajnokok Ligája selejtezőjéből az IFK Göteborg 4-1-es összesítéssel jutott tovább.


Valamivel több mint félház várta a Ferencváros Bajnokok Ligája-selejtezőjének visszavágóját, a svéd IFK Göteborg elleni mérkőzését az Üllői úton. Pedig ha valamikor kellett a szurkolók segítsége, az szerda este volt, hiszen a hazaiak háromgólos (0-3) hátrányukat igyekezték ledolgozni.

A ferencvárosiak előre megadott összeállításában némi változás történt, Limperger helyére az utolsó pillanatban Novák Dezső vezetőedző Nagy Zsoltot jelölte. A spanyol Garcia Aranda Encinar játékvezető felvezetésével a hazaiak a szokásos zöld-fehér csíkos mezben, míg a vendégek az ismert kék-fehér helyett tiszta vörös szerelésben vonultak a pályára.

Ferencváros – IFK Göteborg (svéd) 1-1 (1-0)
Üllői út, 12.000 néző, V: Encinar (spanyol)

Ferencváros: Hajdu (Szeiler 61.) – Telek – Jagodics, Szűcs M. (Aranyos 30.) – Nagy Zs. (Páling 81.), Lisztes, Miriuta, Arany, Nagy N. – Horváth F., Nicsenko

IFK Göteborg: Ravelli – Lucic – Johansson (Landberg 75.), Olsson, Nilsson – Alexandersson, Mild, Lindqvist – Andersson, Pettersson (Erlingmark 13.), Blomqvist (Lilienberg 90.)

Gól: Horváth F. (15.) illetve A. Andersson (87.)
Sárga lap: Szűcs (12.) illetve Erlingmark (43.), Blomqvist (57.), Lindqvist (76.)
Jók: Telek, Jagodics, Horváth F. illetve Lucic, Alexandersson, A. Andersson

Hatalmas lendülettel kezdtek a hazaiak, beszorították a vendégeket saját térfelükre, a söprögető Lucic vezérletével a svédek azonban biztosan állták a sarat. Az első igazi helyzetből aztán a 15. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros. Nagy N. a bal oldalról, a 16-os oldalvonaláról remekül ívelt középre, s az őrizetlenül hagyott Horváth F. az ötösről biztosan fejelt a kapuba (1-0). A 19. percben Lisztes látványos szólója és egy pontos beadása Aranyt találta üresen a kaputól 8 m-re, aki gólszerzés helyett csatártársat keresett a 11-es pont tájékán. A 20. perctől mind bátrabbá vált a svéd csapat, s kétszer is veszélyesen húzta meg a széleken, Telek azonban biztosan állt a hazai védelem tengelyében. A svéd rohamok közepette jól jött a hazai publikum fergeteges biztatása, hiszen ekkor a kedvencek igencsak beszorultak a kapujuk elé. Hajdu bravúros védésére tapsolhattak a 29. percben, hiszen Alexandersson 20 m-es bombáját hatástalanította látványosan a magyar kapus. A következő percben Novák Dezső vezetőedző cserére szánta el magát: Szűcs helyett, aki nem bírt emberével, Aranyos Imre kapott játéklehetőséget. A 31. percben egy korszerű, villámgyors svéd támadás után Nagy N. már-már a gólvonalról vágta ki a labdát a berobbanó Blomqvist elől. A 38. percben Andersson egy hajszállal fejelt a bal kapufa mellé, az ellentámadás során viszont Lisztes tündökölt, egy káprázatos csel után lövése Ravelli zsákmánya lett. Az első játékrész befejező öt percében kiegyenlített erők küzdelmét láthatta a közönség.

A szünetet követően agilisan, támadó szellemben kezdtek a csapatok. Nilsson 30 m-es szabadrúgásból veszélyeztetett, majd Erlingmark fejese után ölelte magához biztosan a labdát Hajdu. A következő pillanatban, az 52. percben kecsegtető helyzetet hagyott ki az IFK Göteborg: Mild jobboldali beadása után Erlingmark 6 m-ről leadott csukafejese után a felső lécről vágódott ki a játékszer. A helyzetek is jelezték, hogy a svéd bajnokcsapat jutott ismét fölénybe. A 60. percben a sérüléssel bajlódó Hajdu piszkálta ki a bal felső sarokból Alexandersson emelését, közvetlenül azután átadta a helyét a kapuban Szeilernek, aki hosszú kihagyás után állhatott ismét az FTC kapujában. Nem tudták tartani a labdát a zöld-fehér középpályások, a szélvészgyors svéd csatárok így állandó riadalmat okoztak a hazaiak körében. Szeiler is bizonyíthatott a 72. percben, Blomqvist 20 m-es lövését öklözte ki a léc alól. A 70. percben Miriuta szabadrúgása után alakult ki meleg helyzet a svédek kapuja előtt, majd ugyanezt megismételhette a román idegenlégiós a másik oldalról is, a labda azonban elsuhant a berobbanó csatárok lába és a kapu előtt is. Feljött a Ferencváros, mozgékonyabb lett Miriuta és Lisztes, heves rohamokkal nyitották meg a mérkőzés befejező negyedóráját. A ferencvárosi támadások közepette aztán a 87. percben egy gyors kontra után végképp eldőlt a továbbjutás kérdése – egyenlítettek a svédek. Egy remek kiugratás után Andersson lépett ki egyedül a ferencvárosi védők között, majd 12 m-ről biztosan emelt Szeiler felett a kapuba (1-1).

Nem sikerült a bravúr, soknak bizonyult a Ferencváros háromgólos hátránya, a svéd együttes megérdemelten jutott a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé. A jó kezdés, a gyorsan esett gól után váratlanul, érthetetlenül megilletődötté vált a zöld-fehér gárda, s gyors csatárjai révén az IFK Göteborg az ellenfél térfelén tudta tartani a labdát. A Ferencváros két játékmestere, Miriuta és Lisztes jó kezdés után teljesen elszürkült, más pedig nem tudta helyettesíteni őket, így kevés használható labdát kapott az elöl árválkodó ékpár, Nicsenko és Horváth.

Egy kulturáltan játszó csapatot ismerhetett meg a magyar közönség a svéd bajnokban. A ferencvárosiak azonban nem fejezték be nemzetközi szereplésüket, hiszen a kiírás szerint az UEFA Kupa sorozatába kapcsolódhatnak be, ott várhatják a következő ellenfelet.

Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzője: – A mai mérkőzésen mindent megpróbáltunk a hátrány ledolgozására, de a döntetlennél többre nem futotta. Nem a mai napon dőlt el a továbbjutás, a svéd csapat biztosan tartotta meg előnyét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy több gyenge teljesítmény akadt a csapatomban.

Mats Jingblad, a Göteborg vezetőedzője: – Nagyon boldog vagyok. A két mérkőzés alapján úgy érzem, megérdemelten jutottunk tovább. Rosszul kezdtünk a visszavágón, túlságosan védekezésre rendezkedett be csapatom, de a gól után sikerült ritmust váltanunk. Érzésem szerint Andersson volt csapatom legjobbja. A folytatásban sok függ a sorsolástól, spanyol, portugál csapatot szeretnénk csoportunkban, s bízunk benne, hogy elkerüljük a Juventust.

*

– Milyen tanulságokat hozott a két mérkőzés? – kérdezte Novák Dezső vezetőedzőt az MTI munkatársa.
– A legfontosabb, hogy ismét bebizonyosodott, mekkora a különbség a hazai bajnokság és a nemzetközi színvonal között. Amíg nem vesszük tudomásul, hogy a pályán gyorsabban kell gondolkodni, többet kell futni, addig nem tudunk előrelépni. Én azt hiszem, ez nemcsak a Ferencvárosra, hanem az egész magyar labdarúgásra vonatkozik.

– Ha már az egész magyar labdarúgást hozta szóba, mit szól a BVSC kieséséhez a walesi Barry Townnal szemben? Meglepte a hír?
– Kicsit valóban meglepett. Bár az első mérkőzést nem láttam, mert éppen Svédországban voltunk, az eredmény tudatában biztos továbbjutónak tartottam a BVSC-t. A sok rossz tulajdonság és beidegződés mellett az a magyar foci legnagyobb betegsége, hogy ha vezetünk, akkor nagyképűek leszünk és elszórakozzuk a mérkőzést, ha pedig az ellenfél vezet, akkor összetojjuk magunkat és a remegéstől nem tudunk játszani.

– Visszatérve a Göteborg elleni budapesti mérkőzésre, mikor érezte úgy, hogy a rendes játékidőben már nem sikerülhet behozni a hátrányt?
– Úgy a második félidő tizenötödik perce táján már kezdtem érezni, hogy nehéz lesz. Talán, ha lett volna annyi tartás a csapatban, hogy rövid időn belül képes két gólt rúgni, akkor még lehetett volna esélyünk. Ahogy telt az idő, a mi játékosainknál is bekattant, hogy már nem tudják behozni a hátrányt, miközben a svédek egyre magabiztosabbak lettek, s az idő nekik dolgozott.

– Hogyan értékelné a csapatrészek teljesítményét?
– Mindegyikben akadtak gyenge teljesítmények. Meghatározó volt, hogy Lisztes nem teljesen egészségesen vállalta a játékot. Ő még az előző bajnokság végén, az MTK ellen sérült meg, szerintem az olimpián sem volt százszázalékos állapotban, s ez meglátszott a teljesítményén. Azt kell mondjam, hogy így majdnem egy ember fórt adtunk az ellenfélnek.

– Nem tudta volna megerősíteni jobban a középpályát?
– A kényszerű csere, Aranyos beállítása után egyszerűen már nem maradt olyan emberem, akit betehettem volna. A középpálya oldalán így is egy csatár szerepelt Nagy Zsolt személyében, még egy támadó már sok lett volna. Mivel a középpályások nem tudtak visszazárkózni, így a svédek lényegében létszámfölényben tudták hátvédeinkre rávezetni a labdát. A legnagyobb baj az volt, hogy eladtuk, elszórtuk a labdákat, s ezzel a magunk dolgát nehezítettük meg, valósággal kettétörtük a játékot.

– Korábban azt mondta, hogy ez a mai Ferencváros jobb, mint a tavalyi. Még tartja ezt az állítását?
– Szeretnék pontosítani. Azt mondtam, remélem, hogy nem gyengébb, mint a tavalyi. Mindenesetre nincs értelme az Anderlecht elleni és a mostani Göteborg elleni találkozókat összehasonlítani. Egy-egy mérkőzésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

– Nem gondolja, hogy jobb játékosokat kellett volna hozni a nyáron?
– Akiket itthonról hoztunk, azok valamennyien válogatottak, olyan külföldiekre pedig nem volt pénz, akik 100 millióba kerülnek. Másrészt a csapaton belül is viszályt válthatna ki, ha a hazai játékosok havi ötvenezret keresnek, miközben egy külföldi sztár mondjuk egymilliót. Nincs ezzel a csapattal semmi baj, amikor 5-2-re megvertük a Honvédot, senki sem volt elégedetlen a játékosállománnyal.

– Más. Mennyire komoly Hajdú Attila sérülése?
– Lehet, hogy a térdét műteni kell. Ő még a Siófok ellen sérült meg, a válogatottban sem volt teljesen egészséges, s most is úgy vállalta a játékot, hogy előtte injekciózni kellett. Valószínű, hogy egy darabig nem számíthatunk rá.

– Az UEFA új rendelkezése értelmében a Ferencváros az UEFA Kupában folytathatja a küzdelmeket. Milyen ellenfelet fogadna szívesen a pénteki sorsoláson?
– Senki se gondolja azt, hogy az UEFA Kupa sétagalopp lesz a számunkra. Kaphatjuk a négy moszkvai csapat valamelyikét, aztán a Bayern Münchent, az olasz Laziót vagy a Parmát, hogy mást ne is említsek. Én mégis akkor lennék a legnyugodtabb, ha az a walesi csapat jutna nekünk, amelyik a BVSC-t ütötte ki. Legalább revansot vennénk ellenük.

TFU_19960828_FU_003 -0002

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.17.19:30 FTC-Kaposvár (TV:M4sport.hu)
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST