1996.X.15. UEFA, Ferencváros – Newcastle 3:2

NS-19961016-01-19961015Olyan volt ez, mint egy szép álom


Az egykori Aranylabdás idősb Albert Flórián, a ferencvárosi futball-szakosztály alelnöke így fogalmazott a sorsolás ismeretében: – Nem kötelesség megijedni az angoloktól. A mai Ferencváros fölfelé törekszik. Jó próbatétel lesz ez. Könnyű riválist már amúgy sem nagyon hozhatott volna Budapestre Fortuna.

– Ön éppen eleget játszott aktív futballistaként angolokkal szemben
– Pontosan. A Liverpool vagy éppen a Manchester United ellen mindig tettük, amit tenni illett. Remegő lábnak nincs értelme.

– Előny-e, hogy idehaza kezd a csapat?
– Ezt sohasem lehet előre tudni. A görögök ellen a jelek szerint az volt. Dehát minden párosítás más. A játékosokkal még nem beszéltem, fogalmam sincs arról, miként vélekednek, de hogy közönségünk igazi “csemegében” részeltetik október 15-én, ez bizonyos. S ha az ismert elánnal űzik-hajszolják Nyilasékat, akkor kedvezőnek is fölfogható a hazai kezdés. A mai kupasorozatban viszont sokkal inkább az a “nyerő”, ha idegenben összpontosít egy gárda, az idegenbéli góloknak van óriási jelentőségük.

– Tippelne a továbbjutóra?
– Nem. Ezt játékosként sem tettem. Tehát: a válaszom ismét nem. Nem én játszom, a játékosok vágnak neki a 180 perces, vagy még hosszabb útnak. Bizonyosan átérzik, micsoda dicsőség lenne még egyet lépni az UEFA Kupában.

Taktikai megbeszélés

Varga Zoltán, a Ferencváros vezetőedzője ezt mondta a sorsolásról: – Bár német csapatot jobban szerettem volna riválisul, de a Newcastle United még mindig kellemesebb ellenfél, mint egy dán vagy – itt most nem kívánok senkit sérteni, sőt, vegyék kicsit humorosra ezt a jelzést – dél-izlandi gárda. Arra célzok, hogy nem foggal-körömmel harcoló, a gyepen “meghaló” riválisunk lesz, hanem stílusosan futballozó, a maga útját járó együttes. Az ellen könnyebb.

– Mit vár?
– Mindig győzelmet. Jelen esetben továbbjutást. Ez kötelező felfogás számomra. Ezt kívánom elsajátíttatni a játékosokkal is. Elégedett vagyok, jó kis próbatétel elé nézünk. És addig van még három hét. Ez nagy idő, lépegethetünk tovább előre az úton.

– Több labdarúgóval most éppen kísérletezget. Némileg meglepő, hogy a vérbeli középpályásként ismert Arany Lászlóval éket játszat.
– Lehet, meglepő, de tudja, nem ismerem még a játékosaimat. Megnézem, ki mire képes. Aranyt is “nézegetem”, de sokan lesznek még így ezzel. Nem feltétlenül, de megeshet, hogy mások is másutt kapnak szerepet. Az a dolgom, hogy tökéletesen fölmérjem, kinek hol van az igaz posztja. Még nem láttam “tétlégkörben” például Nicsenkót, Kuznyecovot, Lisztest, Hajdút, Touatit. Ez hirtelen öt játékos. Egy fél csapat. Tehát: harcra föl, folytassuk a menetelést a Newcastle ellen is.

*

Alan Shearer, a Newcastle, valamint az angol válogatott csillaga szerint a Ferencvárosnak sokkal több nemzetközi kupatapasztalata van, ezért óva inti az elbizakodottságtól társait és a csapat szurkolóit.  – Nem sokat tudok a Ferencvárosról, de az európai színtéren sokkal több tapasztalatot szereztek. Éppen ezért legjobb tudásunk szerint kell futballoznunk, ha sikerrel akarunk távozni Budapestről.

Robert Lee, a Newcastle csatára azt mondta, hogy nem ismétlődhet meg a svéd Halmstad elleni kudarc. Az angol csapat az előző forduló visszavágó mérkőzésén 2-1-re kikapott a svéd együttestől. A továbbjutást, s a zöld-fehérekkel való megmérettetés jogát az első találkozón megszerzett 4-0-ás előnynek köszönhették az angolok. – Sokan nagyon csalódottak voltak a Halmstad elleni összecsapás után. Mi sem értettük igazán, hogy mi történt pontosan. Egyszerűen levettük a lábunkat a gázpedálról. Annak a vereségnek nem tulajdonítok nagy jelentőséget, de szerintem ezúttal teljesen másként alakulnak a dolgok.

TFU_19961015_FU_008 - 0005-19961015Lisztes Krisztián például győzelmet vár az Üllői úti mérkőzésen. – Egy-két gólos győzelmet kell elérnünk ahhoz, hogy a visszavágón esélyünk legyen kiharcolni a továbbjutást. Ismerjük ellenfelünket, úgy érzem, megfelelően felkészültünk a Newcastle ellen.

Telek András nehéz feladat előtt áll, hiszen védőtársaival két “életveszélyes” csatárt, Alan Shearert és Les Ferdinandot kell megakadályoznia a gólszerzésben. – Az angol csapat két mérkőzését megtekintettük videón. Shearer és Ferdinand egyaránt nagyon jó játékos, figyelnünk kell minden megmozdulásukra. Szoros találkozót és legalább döntetlent várok – jelentette ki a válogatott játékos.

Kevin Keegan vezetőedző így válaszolt a kérdésekre:

– Milyen emlékei vannak Magyarországról játékos korából?
– Vegyesek. A Liverpoollal játszottunk ebben a stadionban kupamérkőzést 1974-ben és sajnos kiestünk. Nem felejtem el, hogy a kapufák fekete-fehér csíkosra voltak festve. Azóta se láttam máshol ilyet. A másik mérkőzés kellemesebb volt, 1981-ben világbajnoki selejtezőt játszottunk a Népstadionban, akkor nagyon kellett nekünk a győzelem, és sikerült is diadalmaskodnunk. Mostani segítőm, Brooking akkora gólt rúgott, hogy a labda beragadt a fölső sarokba. Úgy kellett kiszedni onnan.

– És milyen információi vannak a mai Ferencvárosról?
– Csak videón láttam a játékát, az angol televízió ugyanis nem adja a mérkőzésüket. A Göteborg elleni kinti találkozó felvételét néztem meg, s az alapján azt mondom, nem érdemeltek akkor 3-0-ás vereséget. Most az edzés után még megnézzük a legutóbbi, Vasas elleni bajnoki mérkőzésüket. Játékosaimnak mindenesetre azt fogom mondani, hogy kemény csatára számítsanak.

– Elégedett lenne egy döntetlennel Budapesten?
– Szerintem az nem lenne egy rossz eredmény, hiszen a Ferencvárosnak tekintélye van a nemzetközi kupaporondon. Lehet, hogy győzünk, lehet, hogy kikapunk. A lényeg, hogy továbbjussunk.

– Nem tart a ferencvárosi szurkolók ellenséges megnyilvánulásaitól?
– Azt hiszem, nem az én feladatom lesz, hogy ellenőrizzem és kordában tartsam őket. De a magyarok se számítsanak arra, hogy Newcastle-ben éljenezni fogják őket.

*

19961015-newcastle-jegyKét, egykoron Vásárvárosok Kupát nyert futballcsapat találkozott kedd este az Üllői úton. Az ebben az idényben a Bajnokok Ligájában két mérkőzést vívott, az ottani selejtezőkből kiesett Ferencváros az UEFA-kupáért folytathatta. A görög Olympiakos Pireus elbúcsúztatását követően az UEFA-kupa második fordulójának első 90 percén a hírneves angol Newcastle United legénységét fogadta.

A valamikori Liverpool-ász, egyben angol válogatott támadó, Kevin Keegan vezetőedző által felkészített, “Szarkák” becenevű albioni gárda – négyszeres bajnok, hatszoros angol kupagyőztes – fantasztikus erejű együttessel készült arra, hogy már Budapesten bebiztosítsa a legjobb 16 közé kerülését. Varga Zoltán, a ferencvárosiak vezetőedzője azzal büszkélkedhetett a csata előtt, hogy szakvezetőként egy döntetlent – Pireuszban vele harcolt ki 2-2-es eredményt a zöld-fehér csapat – számlál, második európai kupacsatája elé nézett.

A példátlanul erős rendőri készültség fedezete mellett már egy órával a kezdés előtt elfoglalták helyüket a vendégszurkolók. A rendezőség gyorsan, udvariasan végezte munkáját, így meglepően könnyedén eljutott mindenki az őt “megillető” helyre.

A svéd Leif Sundell játékvezetésével kezdtek a csapatok.

UEFA-kupa, második forduló, első mérkőzés:

Ferencváros – Newcastle United 3-2 (2-2)
Üllői út, 15.110 néző, V: Leif Sundell (svéd)

Ferencváros: Szeiler – Telek(csk) – Hrutka, Kuznyecov, Szűcs M. – Nyilas, Lisztes (Holló 77.), Miriuta, Nagy N. – Horváth F. (Zavadszky 59.), Nicsenko

Newcastle United: Srnicek – Watson, Peacock, Ph. Albert, Beresford – Gillespie (Ginola 65.), Batty, Beardsley (csk), Lee – Ferdinand, Shearer

Gól: Horváth F. (7.), Lisztes (16., 57.) illetve Ferdinand (23.), Shearer (34.)
Sárga lap: Kuznyecov (15.) illetve Beresford (9.), Ferdinand (68.)
Jók: Telek, Nyilas, Lisztes, Nagy N., Nicsenko illetve Albert, Batty, Beardsley (az első 45 percben), Lee

TFU_19961015_FU_008 - 0006-19961015Ha létezik csodás, egyben viharos kezdés, akkor az a zöld-fehéreké volt. Már az első akciót lezáró jobb oldali beadás meglepte az angol védelmet, de Srnicek merész kivetődéssel tisztázott. Nem úgy a 7. percben… Akkor olyan hibát követett el a cseh légiós, hogy ha Newcastle-ben lenne a Tower és nem Londonban, akkor oda zárnák be büntetés gyanánt. Jelzett percben Miriuta a középpályáról lazán tálalt Horváth felé. A csatár rárobbant a labdára, amelyért Srnicek is versenyt futott. Ő érte el előbb, de rosszul rúgott bele; Horváth nagyon “észnél” volt, 16 méterről laposan a kapuba gurított (1-0). A 15. percben Gillespie – tőle nagyon tarthatott Varga Zoltán mester, mert Szűcsöt követőként ráállította – 24 méterről laposan ágyúzott, Szeiler vetődve védett. Válaszul újabb gólt lőtt a Ferencváros. A 17. percben Nicsenko kevert a bal oldalon, Nagyhoz passzolt, aki pompásan tálalt középre Horváthoz. A nyurga gólszerző fejese a bal kapufán csattant, majd “visszaindult” a mezőnybe. Ott Lisztes várt rá, 15 méterről laposan ő is célba talált (2-0). Három perc múlva Beardsley ívelt egy szabadrúgást középre, az “embertömegbe”. Ferdinand pompásan fejelt, a balra tartó labdát Szeiler káprázatos robinzonáddal visszaütötte a mezőnybe. Óriási iramot diktált az angol vendég, érezvén, kutyaszorítóban van. A 23. percben Shearer, az idei Eb-gólkirály jobbról nagyszerűen adott középre, Ferdinand hét méterről kifogástalan technikával a kapu bal oldalába fejelt (2-1). A “Szarkák” maximális fokozatban repültek, a ferencvárosiak ellencsapásokkal kísérleteztek. A 34. percben Beardsley játszott vissza jobbról Shearer elé, aki 14 méterről a bal oldali felső kapufa alá vágta az egyenlítő gólt (2-2). Egy perc múlva Lee 16 méteres lapos lövése Szeilert érintve a bal kapufára csorgott, majd a gólvonalon gurult végig. A közönség lélegzetvisszafojtva góltól rettegett, de a visszavetődő Szeiler elcsípte a bőrgolyót. A 41. percen Miriuta szép cselek után 22 méterről lőtt – az égbe. Olyan félidő volt, melyben egy másodpercre sem álltak le a csapatok. A középpályán nem sokat pepecseltek, egyszóval igazi futball szórakoztatta a drukkereket. Tény, a vendég állóképessége tűnt jobbnak, de hogy alárendelt szerepet játszott volna a magyar bajnoki címvédő, erről szó sem volt.

Szünet után az angolok csalogató megfontolásból fölsorakoztak a 16-osuk előterébe. A Ferencváros megfontoltan adogatott, következésképpen kicsit “leült” a játék. Lisztes az 57. percben gondoskodott arról, hogy ismét legyen ok örömre. Egy hibás angol hátraadást Nicsenko elcsípett, önzetlenül visszagurított a jól érkező fürtös középpályás elé; Lisztes 17 méterről radarpontosságú lövést eresztett meg a bal alsó sarokba (3-2). Fura, de a United kevéssé volt gyors és veszélyes. Talán azért, mert a játékszervező Beardsley (tény: nem mai gyerek, kicsit időske) körül elfogyott az oxigén, és már képtelen volt úgy megjátszani társait, ahogyan azt az első 45 perc során tette. A 72. percben Shearer egyedül lépett ki középen. Hrutka szinte lehetetlent hajtott végre úgy és azzal, hogy hátulról “benyújtózkodva” szerelte a gólgyárost. A csukaszürke mezes vendég óriási energiákat mozgósított a pontmentésért. A 89. percben Shearer lesgólt lőtt.

TFU_19961015_FU_008 - 0001-19961015Bármit is hoz majd a visszavágó, a Ferencváros valódi hőseposzt írt az Üllői út gyepére. A modern futballt ígérő (és tanító) Varga Zoltán is meglepődhetett azon, hogy legénysége mennyire fogékony a nemzetközi mércével tekintve is több mint megfelelő stílusra. Akik attól tartottak, hogy elfogy a magyar gárda “szuflája”, kellemesen csalódtak. A “zöld sasok” jól bírták az iramot, magasan szárnyaltak, megakadályozták, hogy a “Szarkák” elcsenjék azt a bizonyos csillogó valamit, a győzelmet.

Többnyire a mezőnyt igencsak széthúzva, kevés átadásra épített csapatjátékával egyértelműen meglepte albioni vendégét a hazai gárda, mely fittyet hányt a félelmetes nevekre. A három adott gól pazar, de hozzá kell gyorsan tenni: egy kapus- és egy védő csúnya bakija kellett ahhoz, hogy találatokat érjen el a zöld-fehér legénység. A két kapott gól soknak tűnik, de ha Varga korábban, a görög Olympiakos Pireus ellen is kifundált továbbjutást eredményező taktikát, minimum érdemes bízni abban, hogy a két hét múlva esedékes visszavágón hasonlóval lepi meg kollégáját, Kevin Keegant a magyar vezetőedző.

Akkor pedig…?

TFU_19961029_ZS_NU-FTC - 0001-19961015Varga Zoltán (Ferencváros): – Azt mondják a magyar csapatokról, hogy rossz az állóképességük. Hasonlót emlegettek a Ferencvárossal kapcsolatban is. Most bebizonyítottuk, bírjuk a 90 perces rohanást. Hogy mit hoz a visszavágó, az ilyesféle kérdést korai feltenni. Még van két hetünk addig.

Kevin Keegan (Newcastle United): – Ilyen nyílt mérkőzést még otthon, a Liverpool ellen sem játszottunk soha. A vereség nem jött jókor, kíváncsian várom az otthoni visszavágót.

*

TFU_19961029_ZS_NU-FTC - 0004-19961015-3– Négy csatárral rohamoztattam olykor – kommentált Varga Zoltán. – A bal és jobb oldalon is rendre fölküldettem valakit azért, hogy pillanatnyi nyugta se legyen Albert-éknek. Ez a mérkőzés egy vonatkozásban igazolt engem. Hetek óta mondom, nincs különösebb állóképességbeli gond a Ferencvárossal. Csak a “kulcsot kell meglelni” a magyar játékoshoz.

Miként merészkedett olyan ifjú bevetésére, mint például Holló Richárd?
– Aki a kispadon ül, nem ok nélkül visel mezt. Nem értem a kérdést.

– Fiatal játékosról van szó.
– És akkor mi van? Mikor kezdjük el a rutinszerzést, ha nem egy angol gárda ellen?

Varga sajnálkozott a két bekapott gól miatt. Ez némileg meglepő, hiszen olyan tökéletesen megkoreografált angol találatokról volt szó, amelyeket csak szerencsével lehetett volna elkerülni.

– Visszavágó? – hangzott egy másik banális kérdés.
– Uraim, haladunk egy úton, amely sokat ígér. Legutóbb megvertük a Vasas Casino Vigadót 1-0-ra. Ez jópont. Most legyőztük az angolokat. Ez újabb fegyvertény. Legközelebb NB I-es mérkőzést vívunk. Nyerni akarunk. Mi az edzésen is győzni akarunk. Hol van még a második mérkőzés? Két hét óriási idő…

TFU_19961029_ZS_NU-FTC - 0004-19961015-2Kevin Keegan, az angolok mestere elemzésében kitért arra, hogy az első félidőben kifogástalanul “muzsikált” csapata, de a második játékrészben körülményesebbé váltak Shearerék. Ez vezetett ahhoz, hogy nem nyertek.

– 2-2 után lőhettünk volna egy harmadik gólt, majd 2-3 után is akadt helyzetünk. Egy idegenben játszó csapat célja az, hogy minél többször betaláljon. Mi megtettük kétszer. Kíváncsi vagyok a visszavágóra. Kedden nem angolos futballt játszottunk, hanem a – nem éppen csúcsformának örvendő – Newcastle United szenvedett vereséget…

– A bíráskodás?
– Megfelelt. Shearer és Kuznyecov különösen nagy harcot vívott. Kuznyecov legalább hétszer úgy szabálytalankodott, amit keményebben megtorolhatott volna Sundell. Még egy sárga lap dukált volna. De nem a svéd játékvezető miatt kaptunk ki.

– Milyen a szájíze?
– Ha erre a szurkoló szemével látottak alapján válaszolok, akkor azt mondom, az első 45 percben remek, nyílt harc folyt. A sportág népszerűsítésére alkalmas az ilyesmi. Edzőként persze nem örülök védelmi megingásainknak – zárta a fejtegetést Keegan, és kicsit kesernyés mosollyal az arcán vonult el.

Azt azért búcsúzás gyanánt nem hagyta ki, hogy forrón ne üdvözölje idősebb Albert Flóriánt, akit – ezt a korábbi években sokszor kinyilvánította – igazán jelentős csatárnak tartott.

*

A 3-2-es zöld-fehér sikerrel zárult Ferencváros – Newcastle United labdarúgó UEFA Kupa-mérkőzés eredményéért az angol sajtó a Newcastle fölöttébb gyenge védelmét okolja.

“Ha igazán jó csapat lennénk, akkor győzelemmel tértünk volna haza” – nyilatkozta a The Daily Telegraphnak Kevin Keegan vezetőedző. A napilap szerint a Newcastle “agyatlanul” játszott. A védők és a középpályások olyan “ügyefogyottak” voltak, hogy már annak is örülhetnek, hogy csak három gólt kaptak. “Folyton eladták a labdát, s az angol Premiership éllovasainak köszönetet kell mondaniuk azért, hogy a magyar bajnokcsapat is öngyilkos módon védekezett” – így az újság, amely hangsúlyozza, hogy Keegan több mint 60 millió fontot költött csapatépítésre, de még mindig nincs egy igazán megbízható hálóőre.

Az Independent úgy vélekedik, hogy “a Ferencváros kezdettől fogva veszélyt jelentett a Newcastle-ra”.

A The Times szerint a Newcastle válságban van. Az első FTC-találatnál a United cseh kapusa bizonytalankodott, s “Horváth Ferencet nem kellett kétszer invitálni, elvitte a labdát, s az őrizetlen hálóba gurított. A neheze csak ezután jött… Lisztes gólja előtt a Newcastle védelme elaludt” – írta a The Times, amely külön is bírálta Peter Beardsley “váratlanul gyenge” teljesítményét.

NS-19961016-04-19961015 NS-19961016-05-19961015

Egy hozzászólás a(z) 11111001100ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST