1996.X.9. VB selejtező, Norvégia – Magyarország 3:0

A finnek elleni 1-0-ás, otthon szeptember elsején megszerzett győzelem után szerda este az oslói Ullevaal-stadionban játszotta le második világbajnoki selejtezőjét Magyarország labdarúgó-válogatottja azzal a szándékkal, hogy majd a nyolcadik csata végén helyet bérel magának az 1998-as franciaországi fináléban.

Az európai 3. csoportban pontveszteség nélkül élen álló két gárda csatázott egymással a skót Dallas játékvezetésével. Norvégia 5-0-ás diadallal tette le névjegyét, Azerbajdzsánt söpörve félre az útjából. A legutóbbi vb-n 17. helyezett hazaiak nem titkoltan azzal a szándékkal készülődtek, hogy begyűjtsék második három pontjukat is.

Hogy Egil “Drillo” Olsen szövetségi kapitány legénysége mennyiért futballozott ezen az estén, titok. De azzal valamennyi magyar játékos tisztában volt, hogy az egész selejtező-sorozat legnehezebb idegenbéli mérkőzéséért szép pénzt kereshet. Győzelem esetén bruttó 500, döntetlennél 250 ezer forintos prémium várt a vendégekre.

A szerdai norvég lapok jószerével egy cikkecske erejéig sem szenteltek figyelmet a magyar legénységnek. Ellenben a VG cí­mű lapban megjelent egy olyan fénykép, amelyen a norvég játékoskeret tarkabarka dresszekben áll glédában az oslói királyi palota előtt. A sokszí­nű “sereglet” ábrázolásának célja: érzékeltetni, hányféle európai klubból verbuválódott össze az Olsen-legénység. Sokféléből.

Magyar érdekeltség azért akadt a VG-ben: Puskás Ferenc exkluzí­v interjúja volt olvasható. “Öcsi” bácsi óvatos optimizmusának adott hangot. A Dagbladet idézte Solksjaer véleményét. A Manchester United “gárdistája” í­gérte: bizonyosan folytatja a gólgyártást a magyarok ellen.

Egy órával a kezdést jelentő sí­pszó előtt alattomosan szemerkélő eső áztatta az Ullevaal gyepét, amely amúgy kiváló állapotban fogadta a két együttest. A kezdésre viszont tovatűnt a csapadék.

Norvégia – Magyarország 3-0 (0-0)
Oslo, Ullevaal-stadion, 22.480 néző, V: Dallas (skót)

Norvégia: Grodaas – Haaland, R. Johnsen, Berg, Björnebye – Bohinen, Rekdal, Mykland, Leonhardsen (Solbakken 83.) – Strandli, Solksjaer (H. Flo 64.)

Magyarország: Sáfár – Bánfi – Mracskó, Sebők V. – Dombi, Nyilas (Illés 73.), Halmai (Torma 85.), Urbán, Balog T., Nagy N. – Klausz

Gól: Rekdal (83., 88., 91. – 11-esből)
Sárga lap: Björnebye (51.), illetve Nyilas (13.), Nagy N. (79.), Sebők V. (83.)

Az első percek idegességét Nyilas “oltotta ki”, a középpályás ügyesen tartotta meg a labdát több alkalommal is. A hazai gárda megkezdte azt, amiről hí­res: az í­velgetést. A Sebők, Bánfi, Mracskó hármas jószerével csak az ég felé kémlelt, mert jöttek a labdák monoton sorozatban. A 9. percben Strandli alaposan melléfejelt, mégis dübörgésszerű tetszésnyilvání­tás érkezett elismerésül a telt házas lelátókról. A norvég középpályán az FC Linz légiósa, Mykland volt igen aktí­v, viszont Dombi igyekezete is tetszett; az apró debreceni rendre visszazárt védekezni is. A 17. percben Strandli jobb oldali lövése csusszant el a bal sarok mellett. Haaland következett, a 19. percben jobbról adott be, Sáfár párducmozdulattal mentett. Urbánt kellett ápolni perceken keresztül, az orrára kapott egyet a légicsatában. Halmai volt ügyes a 21. percben, a gólvonal előtt két méterrel vágta ki a labdát “meleg” helyzetben. A 23. percben Dombi beadását Nagy N. kevéssel lekéste. Ez volt az első magyar próbálkozásszerűség. A 28. percben Dombi zseniálisan tört be a 16-oson belülre, de nem jutott lövéshez, Klausz pedig elvétette a feléje perdülő labdát. Enyhült a norvég nyomás. Solksjaert például Mracskó szinte teljesen “kikapcsolta” a játékból. A 36. percben Nagy N. került helyzetbe, de lövése megperdült, Grodaasnak nem volt nehéz dolga. Gólt í­gérő lehetőség volt. A 40. percben Strandli lesen kapott labdát, befordult, jobb lábas lövése a jobb kapufáról pattant vissza a mezőnybe.

A szünetben a publikum legföljebb annak örvendett, amikor a hangosbemondó közölte, Ausztria vezet Svédország ellen idegenben.

A 47. percben Dombi mintaszerű beadását Klausz, majd a bevetődő Nyilas sem érte el fejjel. Két percre rá Nyilas szögletét Klausz “bólintotta” fölé. Mintha kicsit kedvét veszí­tette volna Norge, inkább vendéglábakon vándorolt a bőrgolyó. Az 52. percben Nagy N. lapos lövése süví­tett el a balsarok mellett. Nyilas is innen próbálkozott kisvártatva, majdnem ugyanoda emelt mint klubtársa, Nagy. Az 58. percben Bohinen középen egyedül találta magát a 16-oson belül, elhamarkodta a bombát, amely a kapu fölé került. Pedig a lövést bizony 14 méterről eresztette meg… Három perc múltán Björnebye szabadrúgása magyar védő fejéről került szögletre. Úgy, hogy a labda öt centivel kerülte el a bal felső sarkot. Hogy Solksjaernek nem í­zlett Mracskó szí­vós ellenőrző hadművelete, azt jelezte: a manchesteri üdvöskét lecserélték, helyére H. Flo jött be – újoncként A 82. percben második kapufáját is elérte a hazai gárda, baloldali beadás után Johnsen hat méterről a felső lécre fejelt. Egy perc múlva Sebők rutintalansága okán kapott gólt a magyar gárda. A fiatal védő fölöslegesen szabálytalankodott, Rekdal 17 méteres szabadrúgása a bal kapufáról a hálóba vágódott (1-0). Rá öt percre ismét Rekdal jött, egy kavarodás végén elébe pattant labdát távolról Sáfár kapujába vágta (2-0). A 91. percben Sáfár szabálytalankodott, a 11-est Rekdal a jobb alsó sarokba vágta (3-0).

Hét perc hí­ján csaknem megvalósí­totta álmát a magyar legénység, amely az í­velgetős stí­lus ellen Bánfi remek védőmunkájával fölvette a harcot. Már-már fölcsillant a pontszerzés esélye – ez maga lett volna a csoda -, ám Sebők “bakija” szétrombolt mindent. Rekdal első gólja után föladta a nyúlfaroknyi folytatást a vendégcsapat, amely alaposan elrontotta a gólkülönbségét, elszenvedte első vereségét.

Norvégia szí­vóssága diadalt hozott. Hogy megérdemeltet-e? Tény, a három pont számí­t, arra, hogy a vendéggárda jól védekezett, ki figyel oda? Kilencven percig tart egy futballcsata. A vereség ellenére Bánfi, Mracskó és Dombi dí­csérhető, Nyilasnak is akadtak szép villanásai. A norvégoknál Mykland, Rekdal és Bohinen tűnt ki különösen. Ez a viking gárda semmi mást nem csinált, csak szorgosan gyömöszölte a magyar kapu elé a labdákat, és idegileg fölőrölte vendégét.

A 3. csoport állása:

1. Norvégia 2 2 0 0 8-0 6 pont
2. Svájc 2 1 0 1 3-3 3
3. Magyarország 2 1 0 1 1-3 3
4. Azerbajdzsán 2 1 0 1 1-5 3
5. Finnország 2 0 0 2 2-4 pont nélkül

A mérkőzés utáni vélemények:

Egil Olsen norvég szövetségi kapitány: – Az első félidőben kicsit elégedetlenül szemléltem csapatom játékát. Nem voltunk elég kreatí­vak. A szünetben azt mondtam a játékosoknak, hogy folytassák a rohanást, ne hagyjanak fel a nyomásgyakorlással. Meglepett, hogy a magyarok mennyire csakis a védekezéssel törődnek.

Kjetil Rekdal: – Most mondták a statisztikusok, hogy a norvég futballsport legrövidebb idő alatt elért mesterhármasa az enyém. Ez nagy öröm, az első gólnak örülök a legjobban, hiszen azzal tört meg a vendégek ellenállása.

Csank János magyar szövetségi kapitány: – Az első játékrészben azt játszottuk, amit megbeszéltünk. Fordulás után í­géretes időszakunk is akadt, de a hajrában egy olyan szabadrúgásból kaptuk az első gólt, amelyet a skót bí­rónak fordí­tva kellett volna megí­télnie. Hitem szerint nem Sebők szabálytalankodott, hanem ellene követték el a lökést. Gratulálok a norvégoknak, de a reményt nem adjuk fel, őszintén hiszek abban, hogy az északi válogatottal együtt jutunk be a franciaországi vb-döntőbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ