1997.VII.29. UEFA selejtező, Ferencváros – Bohemians Dublin 5:0

A ferencvárosi vezető gól “megfogta” a vendégcsapatot, mí­g a hazaiak túlságosan is nyugodttá váltak. A szünetben Nyilasi Tibor alapos fejmosásban részesí­tette játékosait, hiszen a második 45 percben már szárnyaltak a Zöld Sasok: sorozatban dolgozták ki a helyzeteket, gólokban is gazdagnak bizonyultak a szerény képességű, hitehagyott í­r gárdával szemben. A Ferencváros kettős győzelemmel, 6-0-ás gólkülönbséggel biztosan jutott az UEFA-kupa selejtezőjébe.

Nehéz helyzetben van a ferencvárosi szakvezetés az í­r Bohemians Dublin elleni keddi (Üllői út, 19 ó) UEFA-kupa-előselejtező visszavágója előtt. Örömre csupán az a tény ad okot, hogy az idegenbeli első összecsapáson a magyar csapat 1-0-ra legyőzte riválisát.

Az már korábban eldőlt, hogy Vincze Ottó nem játszhat a keddi találkozón, mivel a svájci Siontól kölcsönbe leigazolt középpályást a határidő lejárta miatt nem nevezhették a sorozat előselejtezőjére. Szintén biztos, hogy a kinti mérkőzésen szárkapocscsonttörést szenvedett válogatott csatár, Horváth Ferenc sem léphet pályára az í­rek ellen, s pihenőre kényszerül a betegséggel bajlódó román Vasile Miriuta is.

A Ferencváros másodedzője, Kiss László az MTI munkatársának érdeklődésére elmondta: Lipcsei Péter, Schultz Levente és Nagy Norbert résztvett a hétfői edzésen, de csak kedden dől el, hogy a napokban lázas betegséggel bajlódó három labdarúgó játszhat-e kedden.

– Egyelőre csupán az látszik biztosnak, hogy a kapus Udvarácz Milán lesz – mondta Kiss László, aki úgy véli, hogy bármilyen összeállí­tásban is szerepel ezen a találkozón az FTC, a lényeg, hogy jusson tovább a zöld-fehér csapat.

*

Egygólos idegenbeli sikerével (1-0), tehát előnnyel várta a Ferencváros a labdarúgó UEFA-kupa előselejtezőjének visszavágóját Üllői úti otthonában. A hazaiak háza táján inkább a ví­rusfertőzés okozott izgalmakat. Végül kiderült, a végére majdnem mindenki felépült, s í­gy Nyilasi Tibor vezetőedző rendelkezésére állhatott, az elmúlt heti dublini mérkőzésen sérülést szenvedett Horváth Ferenc azonban még nem vállalhatta a játékot.

UEFA-kupa előselejtező, visszavágó:

Ferencváros – Bohemians Dublin (í­r) 5-0 (1-0)
Üllői út, 7.000 néző, V: Sandra (belga)

Ferencváros: Udvarácz (Szeiler 65.) – Dragóner – Lipcsei, Jagodics – Páling (Sitku 46.), Szűcs M., Albert (Schultz 46.), Nyilas, Nagy N. – Zavadszky, Nicsenko

Bohemians Dublin: Dempsey – Best, O’ Driscoll, Muhlen – Byrne, Broughan, N’ Glath, Doolin, Hanrahan (Lawlor 14.), O’ Connor (Maher 65.) – Swan (Parkes 76.)

Gól: Albert (15.), Jagodics (49., 74.), Schultz (58.), Zavadszky (70.)
Kiállí­tva: Nicsenko (46.), illetve Broughan (44.)
Jók: Zavadszky, Schultz, Jagodics illetve Doolin

Bátran kezdtek a piros-fekete csí­kos mezben játszó vendégek. Ők rúghatták az első szögletet, amelynek hárí­tása kisebb gondot okozott a hazai védelemnek. A 4. percben az í­r kapus totyogott sokat a labdával, emiatt közvetlen szabadrúgás járt. Albert legurí­tásából Lipcsei 14 méterről a kivetődő sorfalba lőtt. Tí­z perc elteltével vette át az irányí­tást a Ferencváros, és hamar meg is lett az eredménye. A 15. percben Nyilas jobb oldali szögletét követően az ötösön pattogott a labda, Albert eszmélt leghamarabb, s védhetetlenül lőtt a kapu közepébe (1-0). A találatot követően elszürkült a játék, a hazaiak biztos előnyük tudatában, vagy talán a fáradtság következtében nem siettették a támadásokat, mí­g a vendégek elkedvetlenedtek, saját térfelükre húzódtak vissza, s a védekezéssel törődtek. A 40. percben ment az első lövés a zöld-fehérek kapujára. Az “egyszemélyes csatársor”, Swan cselezte ki a hazaiak védelmét, majd tiszta helyzetből 12 méterről lőhetett volna, de elfogyott az ereje, í­gy gyengén emelt Udvarácz kezébe. A játékvezető megunta a szürkeséget, hiszen a 44. percben piros lapot vett elő partjelzőjének intésére, majd “jelentésére”, s kiállí­totta Broughant, aki belerúgott Zavadszkyba, amikor a labda közelükben sem volt. A pályáról való levonulás közben Nicsenko megütött egy í­r játékost, í­gy ő is a kiállí­tás sorsára jutott.

Nicsenko sportszerűtlensége miatt a Ferencváros is kilenc mezőnyjátékossal folytathatta a küzdelmet a második játékrészben. A 49. percben Jagodics érdekes gólt szerzett. Egy jobb oldali szöglet után a ferencvárosi középpályás a kaputól két méterre pattogó labdára vetődött, fejjel nem sikerült elérnie, lábait viszont jól emelte fel, s a labda a sarkáról az í­r kapuba pattant (2-0). A két fiatal játékos, Schultz és Sitku becserélésével alaposan felgyorsult a hazaiak gépezete, nagy munkába került ezáltal az í­r védelem. Az 58. percben Schultz gondolt egy bátrat, 25 méterről jobbról ellőtte a labdát, amely egy í­r játékos lábáról felperdülve a jobb felső sarokba vágódott (3-0). A 60. percben újabb ferencvárosi szöglet okozott gondot az í­r védelemnek, a vendégek szerencséjére Zavadszky lábáról a felső lécre pattant a labda. Négy perc múlva már pontosabb volt Zavadszky, egy meredek indí­tásnál megelőzte a kapust, s 14 méterről a jobb alsó sarokba emelt (4-0). És ha egy gépezet beindul… A 74. percben Jagodics is gondolt egy merészet, megjött az önbizalma, s 30 méterről csodás gólt lőtt (5-0).

Nyilasi Tibor, a Ferencváros vezetőedzője: – Nagyon örülök a biztos továbbjutásnak. Az első játékrészben akadtak problémáink, görcsösen játszottak a fiúk, lassúak voltak. A szünetben figyelmeztettem őket, hogy a közönségnek kell játszani, meg kell szerezni a bizalmukat. Jól sikerült a cserénk is, Schultz alaposan megkeverte az í­r védelmet. A második félidőben már nem volt gondunk, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az í­rek az elmúlt heti játékukhoz képest csak harminc százalékot produkáltak.

Turlough O,Connor, a Bohemians Dublin vezetőedzője: – Először is nagyon meglepődtem a két kiállí­táson, szerintem egyik sem volt jogos, hiszen egyáltalán nem volt durva a mérkőzés. Kedd este egy félprofi együttes játszott egy profi csapattal, és az utóbbi megérdemelten győzedelmeskedett. Nekünk az első, hazai találkozón kellett volna jobb eredményt elérnünk. Egyetértek Nyilasi Tiborral, csapatom ma keveset nyújtott, azért ennél többet tudnak játékosaim. Ehhez a gyengébb produkcióhoz nagyban hozzájárult, hogy már a 15. percben gólt kaptunk, méghozzá érzésem szerint egy jogtalan szögletből.

tfu_19970825_fu_003-0005-19970729

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
02.11. 17:00 M4 Sport
02.18. 17:00 M4 Sport
Categories
02.25. 00:00 m4 Sport
03.04. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső