1997.VIII.12. UEFA selejtező, Helsingborgs IF – Ferencváros 0-1

Nyilasi Tibor, a Ferencváros vezetőedzője – miután megtudta, hogy csapata a svéd Helsingborgs IF ellen mérkőzik az UEFA-kupa selejtezőjében – í­gy nyilatkozott az MTI munkatársának:

– Nem mondom, hogy rossz. Legalább revansot vehetünk az IFK Göteborgon, amely a Bajnokok Ligája-selejtezőben legutóbb kiverte az FTC-t. Most örülhetünk annak, hogy az előselejtezőben egy hasonló stí­lusú csapattal találkoztunk. Kedvező, hogy az első mérkőzést idegenben ví­vjuk. Remélem, addig jobb formába lendül együttesem, s a kinti mérkőzésen olyan eredményt érünk el, amely után a budapesti visszavágón esélyünk lesz a továbbjutásra.

Nyilasi fontosnak tartja, hogy minél előbb “feltérképezzék” riválisukat.

– A svéd futballt nem kell bemutatni, angolos játékukkal szép sikereket értek el. Nehéz lesz – vélekedett a ferencvárosi szakvezető.

tfu_19970825_fu_003-0006-19970812Nyilas Elek, a Ferencváros válogatott középpályása: – Valamivel erősebb riválist kaptunk az előselejtezővel összevetve. Amennyiben az í­r Bohemians elleni visszavágón a második félidőben mutatott felszabadult teljesí­tményt nyújtjuk, akkor nyugodt vagyok. Jelenleg 50-50 százalékra í­télem meg a két együttes továbbjutási esélyeit. Ha majd lejátsszuk a svédországi összecsapást, reményeim szerint javulnak kilátásaink az első fordulóba való kerülésre. A skandináv futballsport erőteljes, kemény, intő jel a tavalyi, göteborgiak elleni kiesésünk. Azon a mérkőzésen sérülés miatt nem játszottam, de mindkét összecsapást láttam. Érdekes, hogy az MTK, a Ferencváros és az ÚTE is “skandináv napok” elé néz. Papí­ron az MTK dolga a legnehezebb, hiszen a Rosenborg nagytudású legénység. Dehát szurkolok nekik is és az újpestieknek is, hiszen a magyar futball közös érdeke a bizonyí­tás.

Vincze Ottó, a Ferencváros középpályása: – Hitem szerint jó ez a sorsolás. Számomra, mint feltörekvő fiatal labdarúgó számára, mindenki ellen kötelező a bizonyí­tás. Nagy öröm, hogy a Helsingborgs IF ellen már én is játszhatom, feltéve, ha helyem lesz a csapatban. Ismét igazán jó csapattá szeretnénk tenni a Ferencvárost, olyanná, amely korábban a Bajnokok Ligája csoportmérkőzésein jó kollektí­vává érlelődött. Svéd futballisták ellen még nem szerepeltem, mindössze edzőmérkőzést ví­vtam ellenük.

*

tfu_19970825_fu_003-0007-19970812Kiss László, a Ferencváros pályaedzője: – Két alkalommal is láttuk a svédeket. Előbb egy 4-2-es vereséggel végződött összecsapásukat, majd a legutóbbi 2-2-es bajnokijukat. A további videofelvételek elemzése után kellő tudással, “helyismerettel” vérteződtünk fel. Számomra meglepő, hogy – bár a svéd futball minden előkelő jegye jellemzi ezt a csapatot -, szemre kicsit lassúnak tűnik. Óriási termetű játékosokkal operál. Támadásban 4-3-3-as formációt alkalmaz, védekezésben gyorsan visszazár 4-4-2-re. A brit és skandináv stí­lusjegyeket remekül elegyí­ti. Nem könnyű ellenfél. Annyi bizonyos, hogy az í­r Bohemians ellen az Üllői úti visszavágó szünetében kiállí­tott Igor Nicsenko nem játszhat, az ukrán légiós pedig netán “megpiszkálhatta volna” a hátsó svéd falakat. Már a szombati, a Haladás elleni mérkőzés után röviden elemeztük a követendő hadmódust. Sérültekről ugyan nincs tudomásunk, de Albert Flórián hőemelkedése nem jó előjel. Vasile Miriuta, Dejan Milovanovic és Horváth Ferenc sérült. Aminek viszont örülünk az az, hogy Vincze Ottó a Helsingborgs IF ellen már játszhat.

*

A svédországi Helsingborgban lejátszott Helsinborgs IF – Ferencváros UEFA-kupa selejtezőn léptek pályára a csapatok:

Helsingborgs IF (svéd) – Ferencváros 0-1 (0-1)
Helsingborg, 7.000 néző, v: Poll (angol)

Helsingborgs IF: Andersson – Ljung, Nilsson, Jakobsson, Jansson, Wibran, Powell (Ndugwa 68.), Jonsson, Edman, Storvik (Wahlstedt 67.), Lantz (Lundström 67.)

Ferencváros: Udvarácz – Dragóner – Hrutka, Páling – Nyilas, Vincze O., Jagodics (Limperger 79.), Albert (Szűcs M. 69.), Lipcsei, Nagy N. – Zavadszky (Schultz 80.)

Gól: Vincze O. (42.)
Sárga lap: Lantz (56.), Ljung (67.) illetve Jagodics (28.), Hrutka (46.), Nyilas (60.)

A 3. percben maradt ki az első ferencvárosi helyzet. Nyilas futott el a bal oldalon, majd a 16-os vonaláról beadta a labdát, amelyet az érkező Zavadszky rosszul talált el, í­gy odalett a lehetőség. A 7. percben már gólnak örültek a svéd szurkolók, de a partjelző intése lehűtötte a kedélyeket. A labda ugyanis lesállást követően került a magyar hálóba. A Ferencváros birtokolta többet a labdát, Vincze Ottó pedig két alkalommal is tesztelte a svéd kapust. Andersson azonban mindkétszer a helyén volt. Nem í­gy a 42. percben, amikor megszületett a zöld-fehérek vezető gólja. Vincze Ottó végezhetett el szabadrúgást balról, 24 méterre a svéd kaputól. A középpályás elcsavarta a játékszert a sorfal mellett, amely védhetetlenül vágódott Sven Andersson kapujának jobb felső sarkába (0-1).

Svéd fölénnyel kezdődött a második félidő, a hazaiak mindent megtettek az egyenlí­tés érdekében. Támadásaik azonban nélkülözték az átütőerőt, ha lőttek is, többnyire kapu mellé ment a labda. Az 55. percben Zavadszky lemásolta a mérkőzés első helyzetét. A ferencvárosi csatárt ezúttal Páling beadása érte váratlanul, í­gy nem tudott kapura fejelni. Kijött a kezdeti szorí­tásból a zöld-fehér együttes, amit Nyilas helyzete is bizonyí­tott. A középpályás egyedül vezette a svéd kapusra a labdát, sikerült kicseleznie, de Andersson elütötte őt. Az angol játékvezető azonban nem í­télt 11-est. Tovább tartott a ferencvárosi lendület, Vincze baloldali átadását Páling a 16-osról kapásból lőtte centiméterekkel mellé. Ahogy telt az idő, egyre elkeseredettebben támadott a Helsingborgs, de ekkor már Udvarácz kapus is bemutatott néhány bravúrt. Az utolsó percekben pedig újra a Ferencváros irányí­tott, játékosai okosan tartották a labdát, í­gy egygólos előnnyel utazhatnak haza.

Vincze Ottó: – Lehetett volna nagyobb, kényelmesebb is a repülő, ami hazahozott bennünket, de hazaértünk, örülünk – ezzel kezdte szerdán Vincze Ottó, a Ferencváros középpályása.

Az ifjú labdarúgó kedden este oroszlánrészt vállalt a Ferencváros győzelméből. A zöld-fehérek UEFA-kupa selejtező első összecsapáson 1-0-ra verték Vincze szabadrúgásgóljával a svéd Helsingborgs IF legénységét.

– Az oroszlánrész túlzás – emlékezett Vincze Ottó. – Az első félidőben remekül elkaptuk a fonalat. Edzőink előzetesen pompásan föltérképezték a riválist. Az történt, amit terveztek. Még jelentősebb is lehetett volna az előnyünk. A szünetben arról beszélgettünk, hogy akár 2-3 góllal is nyerhetünk. Az az igazság, azt a 2-3 gólt akár már az első 45 percben is “berámolhattuk” volna.

– Fordulás után?
– Jöttek a svédek derekasan, próbálkoztak, de a védelmünk ügyeskedett. Kiváló csapatmunka eredménye ez az 1-0.

– Az Üllői úton milyen tí­pusú taktikát alkalmazó ellenfél tűnik majd fel Vincze Ottó szerint?
– Szerintem 20 percen keresztül várakoznak, és megpróbálnak majd “lekontrázni” bennünket. Ha erre figyelünk, és nem leszünk forrófejűek, akkor váltanak. Elkezdenek í­velgetni. Valami ilyesféle az előzetes tippem. De afelől biztos vagyok, hogy továbblépünk.

– A sorsolás után azt mondta, a fiatalok most megmutathatják. Ön fiatal is, továbbá meg is mutatta
– Az eredmény mindannyiunkat dí­csér, azaz nem én egyedül vagyok a mérkőzés hőse. Az igaz, hogy a szabadrúgáshoz letett labdát ritka jól eltaláltam. Talán soha ilyen jól nem sikerül még egyszer. Valami hasonlót lőttem régebben, amikor még a Vasasban futballoztam. Éppen a Ferencváros ellen történt. Az Üllői út amúgy valahogy “fogas kérdés”, mert mostanság hamar kapjuk a nézőtéri kritikát. Régebben, amikor a Ferencvárosban játszottam, ez nem í­gy volt. Lehet, hogy túl nagy az elvárás irányunkban…?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ