1997.VIII.26. UEFA selejtező, Ferencváros – Helsingborgs IF 0:1

Nyilas maga a profijátékos etalonja


A kedden este az Üllői úton szereplő Ferencváros ugyan Helsingborgban 1-0-ra nyert, de azóta a Vasas DH elleni bajnoki 1-3 minimum elgondolkoztathatott mindenkit.

– Persze hangulatilag nem jött jókor a Fáy utcai csatavesztés, de egy kupamérkÅ‘zés mindig más – fogalmazott Kiss László, a zöld-fehérek pályaedzÅ‘je. – Lehet, hogy közhely, de csapatunk azzal a gondolattal kezdi meg a visszavágót, hogy az egész magyar futballért küzd.

– Az angyalföldi “ördögien” rossz forma oka?
– Egyszerűen nem ment a játék De hadd emlékeztessek arra, hogy a Helsingborgs IF-nek sem legutóbb. Igaz, 40 percig ügyesen harcolt, vezetett 1-0-ra, de utána kikapott 3-1-re.

– A zöld-fehér személyi állomány hírei?
– Dragóner agyrázkódással kórházban is járt, majd saját felelÅ‘sségére kikéredzkedett onnan. Kérdés, beállítható-e. Nicsenko eltiltása miatt nem játszhat. Jagodics bordarepedése sem jött jókor. Nagyon fegyelmezett játékra lesz szükség, különösen a mérkÅ‘zés elején, amikor kiderül, mit tud mozgósítani a svéd gárda.

– A ferencvárosi támadók gólképtelenségének oka?
– ElÅ‘fordul, hogy egyszerűen semmi sem sikerül. Dehát meg kell tenni mindent, hogy “gólra hangoljuk” ékjeinket.

Nyilas Elek ezt a kérdést kapta: a sorozatmérkÅ‘zések terhe “ütött vissza” a Fáy utcában?
– Tény, különféle válogatottakban többen is szóhoz jutottunk, dehát ezt a terhelést illik bírni. Ami engem illet, fizikailag és pszichikailag is készen állok kedd estére; harcolni fogok. Elvégre van most tartozásunk nézÅ‘inkkel szemben. ElÅ‘bb vagy utóbb esetleg azt mondhatják drukkereink, hogy a Fradi sok nagy név, de nem csapat. Ezt megelÅ‘zendÅ‘ tovább kell lépni.

– Milyen támadójátékra képes az északi gárda?
– Európa “jobbik feléhez” sorolom. Kiderül, mennyire tudnak rohamozni. Érzésem szerint úgy kell kezdenünk, mintha 0-0 lett volna az elsÅ‘ 90 perc. Nagyképűségnek nincs helye, a könnyelműségre ráfizethetünk.

*

Egy gól előny nagy előny. Csakhogy közben egy idegenbéli kiábrándító vereség is közbejött.

Így várta (vegyes szájízzel) a Ferencváros futballcsapata kedden este az Üllői úton az UEFA-kupa selejtező visszavágóját. Tudott, hogy Helsingborgban, svéd ellenfele otthonában Vincze Ottó csodás szabadrúgásával a zöld-fehérek 1-0-ra nyertek, és a visszavágó előtt úgy fogalmaztak: ki emlékszik már a Vasas DH elleni Fáy utcai 1-3-as bajnoki kisiklásra?

UEFA-kupa selejtező visszavágó:

Ferencváros – Helsingborgs IF (svéd) 0-1 (0-1, 0-1, 0-1), büntetÅ‘kkel: 4-3
Üllői út, 9.993 néző, vezette: Rowbotham (skót)

Ferencváros: Udvarácz – Dragóner – Vámosi (Schultz 83.), Lipcsei, Szűcs M. – Nyilas, Páling, Miriuta, Vincze O., Nagy N. (Zavadszky 64.) – Albert (Sitku 105.)

Helsingborgs IF: Andersson РNilsson, Jacobsson, Jovanovski (Ndugwa 71.), Edman РLjung, Wibron, Jansson, Storvik (Sundstr̦m 106.) РJonsson, Wahlstedt (Powell 67.)

Gól: A. Jacobsson (43.)
Sárga lap: Dragóner (17.), Vámosi (67.) illetve U. Jansson (84.), Storvik (85.), Wibron (104.)
Jók: Vincze O., Nyilas, Albert, Vámosi, illetve Andersson, Ljung, M. Jonsson

Az elsÅ‘ percekben a svédek kóstolgatták a zöld-fehér védelmet, ám az elsÅ‘ riadalmat Albert okozta, amikor a 6. percben a jobbról érkezett labdát keményen (fölé) lÅ‘tte meg. Papíron csak Albert játszott éket, de olykor Nyilas zárkózott fel mellé, sÅ‘t, Vincze és Páling a széleken gyakorta csatárszerepben várta a labdákat. A 16. percben Albert (a papát, a “Császárt” idézte) középen lépett ki, maga mögött hagyott mindenkit, de lövése szögletre perdült. Egy perc múlva Dragóner kézzel továbbított a hálóba, sárga lapot kapott a csalafintaságért. Gyors, “jól hangolt” volt a hazai futball. A 23. percben Edman lapos labdáját fogta Udvarácz. A svédek ugyan rohamozgattak, de a kiválóan megkomponált hazai védÅ‘fal könnyedén semlegesített. A 28. percben M. Jonsson maradt egyedül, szerencsére túl hamar lÅ‘tt, így Udvarácz fogta ezt a labdát is. A 34. percben Páling beadását Albert estében, hat méterrÅ‘l nem sokkal küldte mellé is, fölé is. Öt perc múlva Vincze trükközött a bal oldalon, pompás beadását Dragóner a bal felsÅ‘ sarok felé fejelte, Andersson kapus gyönyörűen tolta szögletre a labdát. Úgy tűnt, negyvenöt perc után nincs mitÅ‘l mitÅ‘l félni. Igenám, de a 43. percben A. Jacobsson egy balról érkezÅ‘ szabadrúgást három lépésrÅ‘l a bal felsÅ‘ sarokba továbbított (0-1).

Miriuta közeli pöccintése vezette be a második félidÅ‘t, majd Wahlstedt 10 méterrÅ‘l Udvaráczot találta el. Az 51. percben Vámosi 20 méteres bombája a jobb kapufáról vágódott vissza. A hazai rohamok az ívelgetések okán nem sokat értek, a svéd védelem könnyen fejelt vissza minden beadást. BÅ‘ egy óra után Nyilasi Tibor vezetÅ‘edzÅ‘ középpályást áldozott támadóért, Zavadszky jött be, hátha képes lesz egy gólra. Mert az kellett, de nagyon… A 67. percben csaknem meg is volt, Vámosi fejese alig csúszott el a kapu bal oldala mellett. A 76. percben Vincze szabadrúgását fogta a svéd kapus. A 69. percben Zavadszky jól “tülekedett”, estében leadott lövését Andersson valahogy szögletre tenyerelte. Vámosi kapott görcsöt, hordágyon vitték le, majd a 87. percben Albert bombáját Andersson ismét szépen hárította. Kilencven perc után a Helsingborgs IF 1-0-ra vezetett, összesítésben 1-1-re végeztek, tehát jött a kétszer 15 perces ráadás.

A 95. percben Wibron közeli fejesét Udvarácz óriási bravúrral, a gólvonalon hárította. Ívelgettek a svédek, ez mindig veszéllyel járt. Négy perc múlva Albertet játszották meg tisztán, a kissé kisodródott helyzetbÅ‘l leadott lövés mellé ment. A 101. percben Powell fordult be, erÅ‘s lövését Udvarácz pompásan bokszolta ki. “FélidÅ‘” elÅ‘tt Miriuta szabadrúgását hárította Andersson.

Az első negyedórában mi sem változott, továbbra is 1-1 maradt az összesítés. Sitku és Schultz kevert ügyesen a 112. percben, utóbbi fölé durrantott. Négy perccel a vége előtt Ndugwa bombája elcsúszott a kapu fölött. Százhúsz perc sem hozott megoldást, jöhettek a tizenegyesek.

A 120 perc során a Ferencváros messze feledtette múlt szombati gyengélkedését, önmaga fölé nőtt a zöld-fehér csapat. A svédek szép pontrúgás után érték el a számukra oly fontos gólt, s bár a magyar legénységnek több lehetősége volt, azért a két csata alapján jogos, hogy hosszabbításig verekedték el magukat a csapatok.

A büntetőpárbaj:

Ferencváros:

Miriuta: gól, magasan a kapu közepébe
Vincze O.: hiba, lövését Andersson kiütötte
Zavadszky: gól, a jobb felső sarokba
Nyilas: gól, félmagasan a kapu bal oldalába
Lipcsei: gól, félmagasan a kapu bal oldalába

Helsingborgs IF:

Ljung: gól, magasan a kapu közepébe
M. Jonsson: hiba, labdáját Udvarácz kiütötte
O. Nilsson: hiba, labdáját Udvarácz vetődve kiütötte
Powell: gól, laposan a jobb alsó sarokba
Wibron: gól, laposan a jobb alsó sarokba

Reine Almquist: – Tökéletesen rossz gyakorlat a büntetÅ‘k alkalmazása. Voltaképpen úgy estünk ki, hogy idegenben gyÅ‘ztünk. A továbbjutást otthon puskáztuk el. Rengeteg helyzetünk kimaradt.

Nyilasi Tibor: – Arra törekedtem, hogy a svédek kulcsjátékosait kikapcsoljuk. Sikerült. A kedd esti amolyan türelemjáték volt, hiszen a svédeknek kellett “nyitniuk”. Megtették, és bár idegölő csatában, de továbbjutottunk.

*

Úgy fest, a svédeket átok üldözi. Az európai klubkupák történetében eddig nyolc magyar-svéd pároscsata folyt. Eleddig egyetlen skandináv siker (értsd itt: továbbjutás) került az évkönyvekbe.

Az 1996/97-es Bajnokok Ligája selejtezőben az IFK Göteborg ütötte ki a Ferencvárost. A zöld-fehér gárda kedd este az Üllői úton a Helsingborgs IF ellen állt bosszút. A svédországi 1-0 után ugyan hasonló különbséggel kikapott, de a 120 perc rohanás utáni büntetőket 4-3-ra jobban lőtte. És ott van az első fordulóban.

A ferencvárosiak korábban az FF Malmő, az FF Kalmar és az Örgryte Göteborg ellen jártak sikerrel, és továbbjutásra volt büszke korábban az Ú. Dózsa (kétszer is), no meg a Videoton.

Pedig aki a múlt szombatra emlékezett, szívta a fogát. A Ferencváros darabos, “semmilyen” játékával 3-1-re kikapott a Vasas DH-tól, a legelÅ‘nytelenebb fÅ‘próbát vette keddre. Azután a visszavágó alapfelállása volt meglepÅ‘, hiszen kimondott csatár nem kapott lehetÅ‘séget Nyilasi Tibor vezetÅ‘edzÅ‘tÅ‘l. Albert Flórián egy szem ékként szerepelt (meg is tette, amit megtehetett). Hamar kiderült, a számtalan középpályás közül sokan robognak föl segíteni Albertnek, s ez Nyilasi taktikai érettségét dícséri.

Ez ugyanis meglepte a Helsingborgs legényeit. Akik ugyan monoton szívóssággal jöttek és jöttek, de nem tűntek veszélyesnek. A félidÅ‘ végén “találtak” egy gólt, s mivel a Ferencváros minden igyekezete kudarcba fulladt, elmeneteltek a hosszabbításig, majd jött a 11-es párbaj. Ott Udvarácz kétszer is remekelt, a kapus védései tálcán kínálták az esélyt. A végén Lipcsei élt is azzal, fergeteges ováció közepette szétbombázta a hálót. A svédek elbandukoltak.

– Tökéletesen rossz gyakorlat a büntetÅ‘k alkalmazása – nyilatkozta a svédek Å‘sz mestere, Reine Almquist. – Voltaképpen úgy estünk ki, hogy idegenben gyÅ‘ztünk. A továbbjutást otthon puskáztuk el. Rengeteg helyzetünk kimaradt.

Nyilasi Tibor kedden este úgy fogalmazott, feledhetetlen, heroikus harcban lépett tovább csapata.

– Arra törekedtem, hogy a svédek kulcsjátékosait kikapcsoljuk – fogalmazott. – Sikerült. A kedd esti amolyan türelemjáték volt, hiszen a svédeknek kellett “nyitniuk”. Megtették, és bár idegölÅ‘ csatában, de továbbjutottunk.

Tény, igen sokan a vártnál többet nyújtottak.

Nyilas maga a profijátékos etalonja, Vincze Ottót nyugodt szívvel lehet ajánlani Csank János szövetségi kapitány csapatába (akár már szeptember hatodikán, a lengyelek elleni varsói 90 percre), Szűcs és Vámosi is ügyes dolgokat művelt, no meg Schultz egy-két megugrása is tehetséget takar. A fiatal szÅ‘ke fiú talán könnyebben szabadulhatna olykor a labdától, néha “belecsavarodik” a saját cseleibe, dehát majd letisztul a játéka.

Az Üllői út közönségének mondott köszönetet Nyilasi, mert szerinte a csodás hangulat segítette át Lipcseiéket a büntetők idegborzoló légkörén. A zöld-fehér csapat az 1994/95-ös KEK-idényben az orosz CSZKA Moszkva ellen kényszerült hasonló út megjárására, akkor a moszkvai 1-2-re 2-1-gyel válaszolt, majd 7-6-tal jobban lőtte a büntetőket is.

Vajon pénteken kit vet az eddig 75 UEFA-kupa mérkőzést számláló, a legendás Fradi-szívvel operáló gárda útjába a sors?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK