1998.VIII.11. UEFA selejtező, Ferencváros – AEK Athén 4-2

A 90. percig rendkí­vül taktikusan, jól játszott a Ferencváros, majd érthetetlen rövidzárlat keletkezett védelmében, amit a görögök kihasználtak. A nagy különbségű győzelem helyett csak kétgólos előnnyel utazhat a Ferencváros a két hét múlva Athénban sorra kerülő visszavágóra.

Telek András, a Ferencváros csapatkapitánya: – Elég nehéznek tűnik a dolgunk, nem mi vagyunk a párharc esélyesei, habár kaphattunk volna nehezebb ellenfelet is. Az megnyugtató, hogy az első találkozót hazai környezetben játszhatjuk, alkalmunk lesz felmérni a görög csapatot. Remélem, sokan jönnek majd ki buzdí­tani bennünket.

Nyilas Elek, a Ferencváros válogatott játékosa: – Egyforma esélyt adok mindkét csapatnak a továbbjutásra. Érzésem szerint az első mérkőzésen 90 százalék esélyünk van a győzelemre. Egyszer már sikerült továbbjutnunk egy rangos athéni csapattal szemben, miért ne ismételhetnénk meg az akkori sikert?

Gál László, a Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft. technikai vezetője: – A görög együttes jó csapat, de azonnal hozzátenném, hogy legyőzhető. Abban az esetben, ha a Ferencváros a rá jellemző pozití­v tulajdonságokat fel tudja vonultatni, akkor továbbjutunk. Jobban szerettük volna, ha idegenben kezdünk. Az első mérkőzésen mindenképpen le kell győznünk az AEK Athént. Majd az első mérkőzés eredménye határozza meg, hogy milyen módon kell játszani a visszavágón. A célunk továbbra is az, hogy a lehető legmesszebb jussunk – nyilatkozta Gál László.

*

Súlyos vereséget szenvedett az Újpest FC labdarúgócsapata barátságos mérkőzésen a görög AEK Athéntól, szerdán. Várhidi Péter vezetőedző csapata négy góllal kapott ki (AEK Athén (görög) – Újpest FC 4-0 (3-0)) idegenben attól a klubtól, amely az UEFA-kupa selejtezőjében a Ferencváros ellenfele lesz.

(1998. augusztus 5.)

*

Bükszegi Zoltán: – Úgy érzem, sikerült felkészülnünk a görögökből, bí­zom benne, hogy jelentős előnyt szerzünk, amihez én is góllal szeretnék hozzájárulni.

Nyilasi Tibor, a Ferencváros vezetőedzője: – Schultz biztos, hogy nem játszik kedd este, de kérdéses a kapus Udvarácz, illetve a csatár Selimi szereplése is. Értesüléseink szerint a görög együttesből is hiányozni fog egy jó játékos, hiszen állí­tólag a bolgár válogatott Iliev nem jött el Budapestre. Nagyon nehéz mérkőzésre számí­tok, megnyugatató lehetne számunkra a visszavágóra, ha nem kapna gólt csapatunk.

Dragoszlav Sztepanovics: – Közel hasonló tudású csapatok csapnak össze kedden este. Az a célunk, hogy Budapesten olyan eredményt érjünk el, amelyen az athéni visszavágón bebiztosí­thatjuk majd a továbbjutást.

*

A labdarúgó UEFA-kupa-selejtező első mérkőzésén a Ferencváros hazai pályán, az Üllői úton fogadta a görög AEK Athén együttesét.

Ferencváros – AEK Athén (görög) 4-2 (2-0)
Üllői út, 8.860 néző, V: David Elleray (angol)

Ferencváros: Udvarácz – Telek – Mátyus, Szűcs M. – Nyilas (Jagodics 85.), Vámosi (Vincze O. 56.), Lendvai, Kovács B., Nagy N. – Selimi (Fülöp Z. 65.), Bükszegi

AEK Athén: Atmatzidisz – Babunszki – Kalitzakisz, Kosztenoglu – Kopitzisz, Lakisz, Markosz (Savevski 56.), Zikosz, Kapiszisz (Donisz 73.) – Nikolaidisz, Maladenisz (Sebwe 69.)

Gól: Selimi (10.), Lendvai (29.), Nyilas (55. – 11-esből), Vincze (83.) illetve Nikolaidisz (90.), Sebwe (92.)
Sárga lap: Vámosi (14.), Telek (39.), Udvarácz (93.) illetve Kapiszisz (8.), Maladenisz (15.), Kopitzisz (26.), Zikosz (90.)
Jók: Telek, Szűcs, Nyilas, Lendvai, Selimi illetve Nikolaidisz, Zikosz

Viharosan kezdett a pályán a Ferencváros, sorozatban vezették támadásaikat a zöld-fehérek. A 9. percben Vámosi 24 méteres lövése után a jobb kapufa mellett suhant el a labda, majd jött a vezető gól. Nyilas í­velt be szögletről a 10. percben, Selimi jól mozdult a labdára és 5 méterről a bal felső sarokba fejelt (1-0). A 21. percben egy újabb ferencvárosi szöglet után Selimi sarokkal juttatta a görögök kapujába a labdát, a játékvezető azonban lökést látott a ferencvárosiak részéről, í­gy nem adta meg a találatot. Ellentámadásból veszélyeztettek először a görögök, Lakisz 17 méteres lövését Udvarácz hárí­totta. A 29. percben növelte előnyét a Ferencváros. Selimi balról élesen lőtte középre a labdát, amelyet Lendvai hét méterről védhetetlenül a léc alá fejelt (2-0). A hazaiak lelkesen és jól játszottak, a vendég sárga-feketék ugyan valamivel többet támadtak, de igazi gólhelyzetet nem tudtak kialakí­tani a ferencvárosiak kapujánál. A 45. percben egy ferencvárosi támadást Nyilas fejezett be egy jó lövéssel, a labda útjába azonban Babunszki belevetődött, a görögök ötösén és a kezéről a labda kipattant. A játékvezető azonban azt jelezte, hogy a labda a görög védő melléről vágódott ki, í­gy továbbot intett.

A második játékrész első helyzetét is a Ferencváros dolgozta ki. Az 50. percben Selimi gurí­tott Kovács elé, akinek 15 méteres lövését a görög kapus bravúrral mentette. A szögletből Nyilas Mátyus fejére adta a labdát, ahonnan a játékszer a görög kapuba pattant, de a játékvezető lökés miatt nem adta meg a gólt. Az 55. percben a görög kapus hibázott, messze pattant el tőle a labda, amire Kovács csapott rá. El is vitte volna a játékszert, de Atmatzidisz buktatta. Tizenegyes. A büntetőből Nyilas a bal alsó sarokba bombázott (3-0). A görögök hátrányukban kockáztatni kényszerültek, kitámadtak, amit Vincze használhatott volna ki a 67. percben. A zöld-fehér játékos egyedül vezethette a görög kapura a labdát, de 12 méterről mellé lőtt. A 79. percben Zikosz lesről talált a ferencvárosiak kapujába. A 83. percben Vincze szinte a bal oldali szögletzászlótól élesen a kapura lőtt, a labda megcsúszott ugyan Kosztenoglu fején, de irányváltoztatás nélkül a bal alsó sarokba vágódott (4-0). A 86. percben Donisz 12 méteres szabadrúgását hárí­totta Udvarácz. A mérkőzés végére, a hosszabbí­tásra nagyon fellazult a Ferencváros védelme. A 90. percben Nikolaidisz 10 méterről lőtt a zöld-fehérek kapujába (4-1). Majd a 92. percben Donisz beadása találta üresen Sebwét, aki akadálytalanul fejelhetett a jobb felső sarokba (4-2).

Nyilasi Tibor, a Ferencváros vezetőedzője: – Büszke vagyok fiatal csapatunkra, emlékezetes mérkőzést ví­vtak 90 percig. A rutintalanság számlájára í­randó a hosszabbí­tásban keletkezett rövidzárlat, í­gy az esküvői helyett temetői hangulat lett úrrá öltözőnkben. Bí­zom benne, hogy nem okoz törést együttesünkben az utolsó három perc. Nagyon nehéz visszavágó vár ránk Athénban.

Dragoszlav Sztepanovics, az AEK Athén edzője: – Ez volt az első tétmérkőzésünk, amire nem tudtuk igazán felmérni erőinket. A játékszervezésünkbe sok hiba csúszott, középpályás sorunk gyengén játszott, csatáraink magukra maradtak. Eközben, érzésem szerint, a Ferencvárosnak három gólt ajándékoztunk. Az utolsó pillanatokra kaptak lábra játékosaim, és a megszerzett két találattal lehetőségünk van az athéni visszavágón kiharcolni a továbbjutást.

2 hozzászólás a(z) 1998.VIII.11. UEFA selejtező, Ferencváros – AEK Athén 4-2 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ