2002.IX.1. Ferencváros – MTK Hungária: 0-1

Zavadszky Gábor gólja döntött

Ki rúgja majd a 294. gólt? Ez volt a 183. örökrangadó nagy kérdése. No, meg az, hogy vajon a Cipruson gyakorlatilag tét nélküli UEFA-kupa-selejtezőn 21-es vereséget szenvedett Ferencváros, amelyik csapat amúgy eddig remekül teljesített, avagy a kiegyensúlyozott, jó formát mutató MTK diadalmaskodik?


Ferencváros – MTK Hungária: 0-1 (0-1)
Üllői út, 8.276 néző, vezette: Bede Ferenc (Gyarmati, Erős)

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Gyepes – Kriston, Balog Z., Lipcsei, Szkukalek – Gera (Andone 67.), Leandro – Tököli (Jovic 67.)
szakmai igazgató: Garami József

MTK: Hajdu – Molnár Z., Komlósi, Smiljanic, Füzi Á. – Zavadszky, Illés, Jezdimirovic, Rednic (Elek 91.) – Ferenczi, Juhász (Czvitkovics 56., Némethy 80.)
vezetőedző: Egervári Sándor

Gól: Zavadszky (28.)
Sárga lap: Kriston (29.), Gera (34.), Vukmir (47.), Tököli (65.) illetve Smiljanic (19.), Jezdimirovic (36., 79.)
Kiállítva: Dragóner (30.) illetve Jezdimirovic (79.)

Ilyesmin gondolkodhattak a szurkolók is, akik tömött sorokban érkeztek az Üllői úti stadionba, hogy a vasárnap estéjüket a magyar futballnak szenteljék. Sokan voltak, de mégis csendesen indult a meccs. Csendesen és rendesen. Sok, sok oldalpassz, és rengeteg rossz átadás, lassan csordogáló játék. Mígnem aztán minden felgyorsult és megváltozott. Az első látványos támadásra tíz percet kellett várni, igaz, az akciót nem a zöldek vagy a kékek vezették a pályán, hanem a szürke egyenruhás rendőrök a lelátón. Csak annyit lehetett látni, hogy mintegy tucatnyi rohamosztagos csap össze a Ferencváros egyik szurkolói csoportjával, repkedtek a sörösdobozok és a szitkok, a közönség fütyült és tüntetett, mire a rendőrség emberei az érthetetlen kommandós akció végén kihátráltak a szektorból. Ettől kezdve már roppant feszült hangulatban zajlott a találkozó, a szurkolók különböző rigmusokat skandáltak, s szidták az ellenfél drukkereit, akik szokásukhoz híven tapssal válaszoltak. S ez a taps igencsak felerősödött, amikor az egyik volt fradista (Hajdu Attilán és Füzi Ákoson kívül), Zavadszky Gábor bevette egykori csapata hálóját. Gyors szabadrúgáskombináció a hazai tizenhatosnál, pontos beívelés, Zavadszky pedig annak a kapunak a jobb sarkába fejelt, ahová annak idején még ferencvárosi futballistaként néhányszor betalált.

Vezetett az MTK, mert az örökrangadón egyetlen kihagyás elég volt a gólhoz. A találatig amúgy jobbára a Ferencváros játékosai birtokolták a labdát, hiába küldött ezúttal két csatárt is a pályára Egervári Sándor (eddig mindig egy ékkel játszottak a kékek), a vendégek csak ritkán és nehezen jutottak el Szűcs Lajos kapujáig. Az is igaz viszont, hogy Hajdu Attilának sem volt szüksége légi bemutatóra, mert egy kivétellel őt sem tették különösebben próbára a ferencvárosi támadók. Szóval, vezetett az MTK, de ez még nem volt elég a hazai hívek rosszkedvéhez, a bizonytalanul bíráskodó Bede Ferenc játékvezető egy durva belépő nyomán kiállította a zöldek hátvédjét, Dragóner Attilát.

Felállva tüntetett a publikum, és ekkor úgy tűnt, nagy botrány lesz az örökrangadó vége.

A második félidő elején Gera Zoltán a labdával a kapufát, míg az egyik néző Daniel Rednic fejét egy pénztárgépszalaggal találta el. Minőségi különbség: az egyik futballpályára való jelenet, míg a másik a Magyarországon még mindig markánsan meglévő szurkolói huliganizmus megnyilvánulása volt.

A játék észrevehetően nem kötötte le a drukkerek (drukkerek?…) figyelmét: az igencsak gyenge egyéni teljesítmények idővel összeadódtak, és a meccs nagy részében színtelen csapatjátékot eredményeztek.

E csapkodásban, kapkodásban motiváltabban futballozott az MTK, míg a Ferencváros labdarúgói inkább dühből játszottak, így a Garami József által kiötlött taktika éppen a higgadtságra épülő támadásbefejezéseknél mondott csődöt (bár kilenc mezőnyjátékossal aligha lehet nagyot alkotni, ilyenkor sokkal inkább az akarás és a megfelelő összpontosítás, nem pedig a harag lendíthetne nagyot egy csapat produktumán). Az emberelőnyben szereplő vendégek ellenben sokat és pontosabban passzoltak, érezhetően azzal a szándékkal, hogy amíg lehet, addig őrizzék az előnyüket.

Aztán kiállították Goran Jezdimirovicsot is, így az FTC-nek volt bő tíz perce egy harcos hajrára, ám a zöld-fehérek fölénye végül nem kamatozott.

Nyilatkozatok:

Garami József: – Azt gondolom nem érdemeltünk vereséget, és gratulálnom kell a játékosaimnak, akik fantasztikusan küzdöttek, és mindenkinek példás volt a hozzáállása. Sajnos ennek ellenére sem sikerült elkerülnünk a vereséget, mivel az adódó helyzeteinket nem tudtuk kihasználni. A mérkőzés előtt tartottam egy kicsit attól, hogy a csapat fáradt lesz, hiszen az elmúlt 20 napban ez volt a hatodik meccsünk, de a találkozó során semmi nyoma nem volt annak, hogy fizikálisan gondjaink lettek volna, hiszen 10 emberrel is végigtámadtuk a második félidőt. A mérkőzés során történt a pályán pár érdekes jelenet, aminek komoly hatása volt a mérkőzés alakulására, ezekkel azonban nem szeretnék most bővebben foglalkozni.

Egervári Sándor: – Küzdelmes, hajtós meccs volt, olyan amelyen szinte tudni lehetett, hogy egy gól dönt majd. Nagyon örülök, hogy ezt a gólt most mi rúgtuk. A Ferencvárosról tudtuk, hogy az elmúlt hetek menetelése, és a nemzetközi kupameccsek után kicsit fáradtabb lesz, és éreztük, hogy meg lehet őket lepni. Ellenfelünk mindent megpróbált és jól is játszott, így igazán értékes a győzelmünk.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2002.IX.1. Ferencváros – MTK Hungária: 0-1 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk roppant balszerencsés körülmények között, tíz emberrel küzdve kapott ki 1-0-ra az MTK-tól. Ebben az idényben először szenvedtünk vereséget. A mindent eldöntő gólt egy szabadrúgás után Zavadszky szerezte. Sajnos a mai meccsen Bede Ferenc játékvezető sem volt csúcsformában, hiszen – többek között – egy jogos tizenegyestől is megfosztott bennünket.

  Ferencváros – MTK Hungária: 0-1 (0-1)
  Üllői út, 10.000 néző, vezette: Bede (Gyarmati, Erős)

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Gyepes – Kriston, Balog Z., Lipcsei, Szkukalek – Gera (Andone 67.), Tököli (Jovic 67.), Leandro

  MTK: Hajdu – Molnár, Komlósi, Szmiljanic, Füzi Á. – Zavadszky, Jezdimirovic, Illés, Rednic (Elek 92.) – Ferenczi, Juhász (Czvitkovics 56., Némethy 81.)

  Gól: Zavadszky (27.)
  Sárga lap: Kriston (29.), Gera (36.), Vukmir (48.), Tököli (65.) illetve Szmiljanic (18.), Jezdimirovic (37., 79.)
  Kiállítva: Dragóner (32.) illetve Jezdimirovic (79.)

  Feszült hangulatban kezdődött a találkozó és sajnos Bede az elején nem volt elég szigorú, ezért hamar elszabadultak az indulatok. A 4. percben Jezdimirovics kíméletlenül beleszállt Leandróba, Bede nagyon helyesen előnyszabályt alkalmazott, hiszen nálunk maradt a labda, de a támadásunk befejezése után nem figyelmeztette az MTK játékosát, ami óriási hiba volt. A 12. percben Ferenczi csúszott rá Balog sarkára, a lap ezúttal is Bede zsebében maradt. Kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, egyik kapu előtt sem alakult ki veszélyes helyzet. A 21. percben megszerezhettük volna a vezetést, Lipcsei remek átadásával Gera tört be a tizenhatoson belülre, de lövésébe Szmiljanics az utolsó pillanatban vetődött bele. A 27. percben váratlanul vezetést szerzett az MTK: Illés ívelt be szabadrúgást 20 méterről a kapunk elé és Zavadszky 8 méterről a jobb sarokba fejelt (0-1). A 30. percben Vukmir tört előre a jobb szélen, amikor Szmiljanics hátulról buktatta. Az MTK légiósának már volt egy sárga lapos figyelmeztetése, ennek ellenére továbbra is a pályán maradhatott. A 32. percben Dragóner összecsúszott Komlósival, közben lábbal eltalálta ellenfelét, amiért Bede kiállította. Ez az ítélet elfogadható volt, sajnos a bíró korábban nem volt ennyire határozott. Csapatunk tartását mutatja, hogy a bekapott gól és a létszámhátrány sem törte meg, sőt Leandro a 44. percben majdnem megszerezte az egyenlítő gólunkat. Brazil légiósunk 18 méteres, bal sarokra tartó bombáját Hajdu óriási bravúrral védte.

  A szünet után hatalmas lendülettel kezdtünk, a 47. percben Gera 17 méterről lőtt kapufát, az 50.-ben Szkukalek remek labdával indította Tökölit, de a partjelző tévesen lesen állította meg az akciónkat. Az 53. percben a meccs legsportszerűtlenebb jelentét láthattuk: Rednic készülődött szögletrúgáshoz, amikor berepült elé egy pénztárszalag. Az MTK légiósa összeesett, mintha fejbe dobták volna. A televíziós lassításból egyértelműen kiderült, hogy Rednicet nem találták el. Időhúzásra és a nézők provokálására kiválóan megfelelt a légiós színészi alakítása. Az 58. percben két helyzetet is kihagytunk: előbb Kriston kapu elé belőtt labdája ment el mindenki előtt, majd Szkukalek beadása után Gera lőtt kapásból fölé. A 63. percben Füzi terítette le Vukmirt, a sárga lap elmaradt, két perccel később viszont Tököli esetében nem maradt el a figyelmeztetés, pedig csatárunk nemtett mást, mint jelezni, hogy a partjelző nincs tisztában a tétlen les fogalmával, mert negyedszer állították meg tévesen. Nem kellett sokat várni az újabb súlyos bírói tévedésre: a 75. percben Komlósi a tizenhatoson belül kézzel ütötte el a labdát Lipcsei elől, de elmaradt a jogos büntető. A 79. percben a korábban sárga lapot kapó Jezdimirovics kíméletlenül felrúgta Leandrót, szerencsére őt kiállította a játékvezető. A 90. percben Lipcsei lövése kerülte el centiméterekkel a vendégek kapuját, a 91.-ben Gyepes kapáslövését ütötte ki Hajdu óriási bravúrral.

  A mérkőzés összképe és a helyzetek alapján csapatunk semmiképpen nem érdemelt vereséget, emberhátrányban játszva is fantasztikus elszántsággal küzdött.

 • 93
  Bede lefújta a mérkőzést, csapatunk ebben a bajnokságban először szenvedett vereséget.
  92
  Harmadszor cseréltek a vendégek: Rednic helyére Elek állt be.
  91
  Leandro legurítása után Gyepes 14 méteres lapos kapáslövését Hajdu óriási bravúrral ütötte ki.
  91
  Jobboldali beadás után Szűcs óriási bravúrral ütötte el a labdát Ferenczi elől.
  90
  Lipcsei 20 méteres lövése centiméterekkel ment mellé.
  88
  Jovic emelte Lipcseihez a labdát, aki gyönyörű sarokmozdulattal próbálta visszatenni, de Komlósi közbelépett.
  83
  Leandro szöglete után Hajdu csak tovább tudta ütni a labdát, de a hosszú oldalon senki nem érkezett a mieink közül.
  81
  Cseréltek a vendégek: Czvitkovics helyére Némethy állt be.
  79
  Jezdimirovics hátulról felrúgta Leandrót és mivel volt már egy sárgája, a játékvezető kiállította. Jezdimirovics nagyon sportszerűtlenül a kapu mellett, sétálva hagyta el a pályát.
  78
  Zavadszky lőtte be a labdát a kapunk elé, de Illés szerencsére lemaradt a beadásról.
  75
  Komlósi a tizenhatoson belül Lipcsei elől kézzel ütötte el a labdát, Bede azonban teljesen érthetetlen módon nem adott tizenegyest, hanem lökés címén az MTK kapott szabadrúgást.
  72
  Illés emelte be a labdát a védőink mögé, de Balog Czvitkovics elől fejjel mentett.
  70
  Zavadszky két ember között lépett ki, de Balog az utolsó pillanatban becsúszva mentett.
  67
  Kettős csere a mieinknél: Tököli helyett Jovic, Gera helyett Andone lépett pályára.
  65
  Tökölit sokadszor állította meg tévesen lesen a partjelző, csatárunk ezt szóvá tette és sárga lapot kapott.
  63
  Füzi terítette le Vukmirt, de elmaradt a sárga lapos figyelmeztetés.
  60
  Illés visszagurítása után Czvitkovics lőtt a kapunk fölé.
  58
  Két helyzetet hagytunk ki egy percen belül: előbb Kriston beadása ment el mindenki előtt és Molnár mentett, majd Szkukalek begurítását követően Gera lőtt kapásból fölé.
  56
  Cseréltek a vendégek: Juhász helyére Czvitkovics állt be.
  55
  Rednic tört be a tizenhatosunkon belülre, de Gyepes az utolsó pillanatban remek ütemű becsúszással szerelte.
  53
  Rednic szögletrúgáshoz készülődött, amikor berepült elé egy pénztárszalag. Az MTK légiósa eljátszotta, hogy eltalálták, pedig a televíziós lassításból egyértelműen kiderült, hogy erről szó sem volt. Nagyon sportszerűtlen jelenet volt.
  51
  Juhász egy méteres lesről indult, de a játékvezetők elengedték, beadását azonban Szűcs magabiztosan húzta le.
  50
  Szkukalek emelte be a labdát a védők mögé, Tököli ugrott volna ki, de a partjelző lest jelzett.
  48
  Vukmir rossz ütemű becsúszásért kapott sárga lapot.
  47
  Kriston szerzett labdát a félpályánál, egyből indította Gerát, aki 17 méterről óriási kapufát lőtt.
  46
  Félidei nyilatkozatok:
  Zavadszky Gábor: -- Nagyon feszült hangulatú a mérkőzés. Úgy érzem, megérdemelten vezetünk és szerintem a kiállítás is jogos volt.
  Lisztes Krisztián: -- Változatos, fordulatokban bővelkedik a mérkőzés. Az MTK könyörtelenül kihasználta a ferencvárosi védők hibáját. A Fradinak tíz emberrel nagyon nehéz dolga lesz, de sokszor előfordult már, hogy a kevesebb emberrel játszó gárda fordított.
  46
  Elkezdődött a második félidő, a szünetben egyik szakvezető sem cserélt.
  45
  Bede lefújta az első félidőt.
  45
  Juhász beadása után Illés közeli fejesét Szűcs óriási bravúrral a léc alól ütötte szöglere.
  44
  Leandro 18 méteres, bal sarokra tartó lövését Hajdu óriási bravúrral védte.
  43
  Kriston remekül futott el a jobb szélen, Tökölihez passzolt, ő egyből sarokkal Gerát hozta játékba, de Gerzson túlfutott a labdán.
  41
  Juhász kapu elé belőtt labdáját Vukmir az utolsó pillanatban vágta ki.
  39
  Egy balról beívelt labdáért Juhász és Gyepes ugrott fel, a vendégek támadója eldobta magát, de Bede jól látta, hogy nem történt szabálytalanság.
  37
  Jezdimirovics csúnyán rátartott Lipcsei lábára, nem is maradt el a sárga lapos figyelmeztetés.
  36
  Gera felrúgta Füzit, sajnos jogosan kapott sárga lapot.
  34
  Tököli gurított Leandróhoz, ő megpóbálta kiugratni Leandrót, de Füzi jól lépett közbe és megállította az akciót.
  32
  Dragóner összecsúszott Komlósival, Bede úgy látta, hogy védőnk szándékosan szabálytalankodott és kiállította játékosunkat.
  30
  Vukmir tört előre a jobb szélen, Szmiljanics buktatta. Bede lefújta a szabálytalanságot, de nem mutatta fel a második sárga lapot az MTK játékosának.
  29
  Kriston próbálta megállítani az előretörő Zavadszkyt a félpályánál, de elkésett egy ütemet és a vendégek játékosa átesett Titi lábán. Bede sárga lapot adott játékosunknak.
  27
  Illés ívelt be szabadrúgást 20 méterről a kapunk elé és Zavadszky 8 méterről a jobb sarokba fejelt (0-1).
  25
  Vukmir indította a jobb szélen felfutó Kristont, de Ferenczi kifejelte előle a labdát.
  23
  Rednic ívelt be szabadrúgást az oldalvonal mellől a kapunk elé, Illés visszafejelte a labdát, de Dragóner jól helyezkedett és tisztázott.
  21
  Lipcsei indításával Gera tört be a tizenhatoson belülre, de lövése elakadt a közbevetődő Szmiljanicsban.
  18
  Szmiljanics buktatta az előretörő Tökölit és jogosan kapott sárga lapot. A szabadrúgást 25 méterről Lipcsei a kapu fölé lőtte.
  15
  Lipcsei végzett el kis szögletet a bal oldalról, majd a visszakapott labdát 17 méterről rálőtte, de Komlósiról levágódott a labda.
  12
  Ferenczi csúszott rá Balog sarkára, de Bede csak szabadrúgást ítélt a javunkra, a jogos sárga lapos figyelmeztetés elmaradt.
  10
  Molnár indította Ferenczit, de Vukmir jól helyezkedett és remek szereléssel állította meg a vendégek támadását.
  7
  Egy előreívelés után Dragóner fejéről Juhász elé pattant a labda, akinek 20 méteres kapáslövése messze elkerülte a kapunkat.
  4
  Jezdimirovics kíméletlenül beleszállt Leandróba, Bede előnyszabályt alkalmazott, ám később sem adott sárga lapot a durván szabálytalankodó játékosnak.
  3
  Lipcsei átadásával Balog tört előre, de hosszan szöktette magát és a vendégvédők szereltek.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés! Mi indítottuk útjára a labdát, a mieink kezdték a játékot, az első félidőben mi támadunk a Springer-szobor felőli kapura.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Rövidesen kezdődik az óriási érdeklődéssel várt örökrangadónk az MTK ellen az Üllői úton. A mieink ebben a percben jöttek ki a pályára melegíteni. Bár a kezdésig még fél óra van hátra, a lelátón már most közel háromezren foglalnak helyet és óriási üdvrivalgással fogadták játékosainkat.
  .
  Ebben a pillanatban jönnek ki a csapatok a pályára. A mieink tiszta zöldben, a vendégek tiszta fehérben játszanak majd.
  .
  Kezdőcsapatunk egy helyen tér el a megszokottól: Adem Kapic három sárga lapja miatt ma nem léphet pályára, a helyére Balog Zoltán került. A mieink Szűcs -- Vukmir, Dragóner, Gyepes -- Kriston, Balog, Lipcsei, Szkukalek -- Gera, Tököli, Leandro összeállításban veszik fel a harcot a kék-fehérekkel, a kispadon Udvarácz, Keller, Somorjai, Cheregi, Jovic és Andone vár bevetésre. A vendégek kezdő tizenegye: Hajdu -- Molnár, Komlósi, Szmiljanics, Füzi Á. -- Zavadszky, Jezdimirovics, Illés, Rednic -- Ferenczi, Juhász

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST