2002.IX.1. Ferencváros – MTK Hungária: 0-1

Zavadszky Gábor gólja döntött

Ki rúgja majd a 294. gólt? Ez volt a 183. örökrangadó nagy kérdése. No, meg az, hogy vajon a Cipruson gyakorlatilag tét nélküli UEFA-kupa-selejtezőn 21-es vereséget szenvedett Ferencváros, amelyik csapat amúgy eddig remekül teljesí­tett, avagy a kiegyensúlyozott, jó formát mutató MTK diadalmaskodik?


Ferencváros – MTK Hungária: 0-1 (0-1)
Üllői út, 8.276 néző, vezette: Bede Ferenc (Gyarmati, Erős)

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Gyepes – Kriston, Balog Z., Lipcsei, Szkukalek – Gera (Andone 67.), Leandro – Tököli (Jovic 67.)
szakmai igazgató: Garami József

MTK: Hajdu – Molnár Z., Komlósi, Smiljanic, Füzi Á. – Zavadszky, Illés, Jezdimirovic, Rednic (Elek 91.) – Ferenczi, Juhász (Czvitkovics 56., Némethy 80.)
vezetőedző: Egervári Sándor

Gól: Zavadszky (28.)
Sárga lap: Kriston (29.), Gera (34.), Vukmir (47.), Tököli (65.) illetve Smiljanic (19.), Jezdimirovic (36., 79.)
Kiállí­tva: Dragóner (30.) illetve Jezdimirovic (79.)

Ilyesmin gondolkodhattak a szurkolók is, akik tömött sorokban érkeztek az Üllői úti stadionba, hogy a vasárnap estéjüket a magyar futballnak szenteljék. Sokan voltak, de mégis csendesen indult a meccs. Csendesen és rendesen. Sok, sok oldalpassz, és rengeteg rossz átadás, lassan csordogáló játék. Mí­gnem aztán minden felgyorsult és megváltozott. Az első látványos támadásra tí­z percet kellett várni, igaz, az akciót nem a zöldek vagy a kékek vezették a pályán, hanem a szürke egyenruhás rendőrök a lelátón. Csak annyit lehetett látni, hogy mintegy tucatnyi rohamosztagos csap össze a Ferencváros egyik szurkolói csoportjával, repkedtek a sörösdobozok és a szitkok, a közönség fütyült és tüntetett, mire a rendőrség emberei az érthetetlen kommandós akció végén kihátráltak a szektorból. Ettől kezdve már roppant feszült hangulatban zajlott a találkozó, a szurkolók különböző rigmusokat skandáltak, s szidták az ellenfél drukkereit, akik szokásukhoz hí­ven tapssal válaszoltak. S ez a taps igencsak felerősödött, amikor az egyik volt fradista (Hajdu Attilán és Füzi Ákoson kí­vül), Zavadszky Gábor bevette egykori csapata hálóját. Gyors szabadrúgáskombináció a hazai tizenhatosnál, pontos beí­velés, Zavadszky pedig annak a kapunak a jobb sarkába fejelt, ahová annak idején még ferencvárosi futballistaként néhányszor betalált.

Vezetett az MTK, mert az örökrangadón egyetlen kihagyás elég volt a gólhoz. A találatig amúgy jobbára a Ferencváros játékosai birtokolták a labdát, hiába küldött ezúttal két csatárt is a pályára Egervári Sándor (eddig mindig egy ékkel játszottak a kékek), a vendégek csak ritkán és nehezen jutottak el Szűcs Lajos kapujáig. Az is igaz viszont, hogy Hajdu Attilának sem volt szüksége légi bemutatóra, mert egy kivétellel őt sem tették különösebben próbára a ferencvárosi támadók. Szóval, vezetett az MTK, de ez még nem volt elég a hazai hí­vek rosszkedvéhez, a bizonytalanul bí­ráskodó Bede Ferenc játékvezető egy durva belépő nyomán kiállí­totta a zöldek hátvédjét, Dragóner Attilát.

Felállva tüntetett a publikum, és ekkor úgy tűnt, nagy botrány lesz az örökrangadó vége.

A második félidő elején Gera Zoltán a labdával a kapufát, mí­g az egyik néző Daniel Rednic fejét egy pénztárgépszalaggal találta el. Minőségi különbség: az egyik futballpályára való jelenet, mí­g a másik a Magyarországon még mindig markánsan meglévő szurkolói huliganizmus megnyilvánulása volt.

A játék észrevehetően nem kötötte le a drukkerek (drukkerek?…) figyelmét: az igencsak gyenge egyéni teljesí­tmények idővel összeadódtak, és a meccs nagy részében szí­ntelen csapatjátékot eredményeztek.

E csapkodásban, kapkodásban motiváltabban futballozott az MTK, mí­g a Ferencváros labdarúgói inkább dühből játszottak, í­gy a Garami József által kiötlött taktika éppen a higgadtságra épülő támadásbefejezéseknél mondott csődöt (bár kilenc mezőnyjátékossal aligha lehet nagyot alkotni, ilyenkor sokkal inkább az akarás és a megfelelő összpontosí­tás, nem pedig a harag lendí­thetne nagyot egy csapat produktumán). Az emberelőnyben szereplő vendégek ellenben sokat és pontosabban passzoltak, érezhetően azzal a szándékkal, hogy amí­g lehet, addig őrizzék az előnyüket.

Aztán kiállí­tották Goran Jezdimirovicsot is, í­gy az FTC-nek volt bő tí­z perce egy harcos hajrára, ám a zöld-fehérek fölénye végül nem kamatozott.

Nyilatkozatok:

Garami József: – Azt gondolom nem érdemeltünk vereséget, és gratulálnom kell a játékosaimnak, akik fantasztikusan küzdöttek, és mindenkinek példás volt a hozzáállása. Sajnos ennek ellenére sem sikerült elkerülnünk a vereséget, mivel az adódó helyzeteinket nem tudtuk kihasználni. A mérkőzés előtt tartottam egy kicsit attól, hogy a csapat fáradt lesz, hiszen az elmúlt 20 napban ez volt a hatodik meccsünk, de a találkozó során semmi nyoma nem volt annak, hogy fizikálisan gondjaink lettek volna, hiszen 10 emberrel is végigtámadtuk a második félidőt. A mérkőzés során történt a pályán pár érdekes jelenet, aminek komoly hatása volt a mérkőzés alakulására, ezekkel azonban nem szeretnék most bővebben foglalkozni.

Egervári Sándor: – Küzdelmes, hajtós meccs volt, olyan amelyen szinte tudni lehetett, hogy egy gól dönt majd. Nagyon örülök, hogy ezt a gólt most mi rúgtuk. A Ferencvárosról tudtuk, hogy az elmúlt hetek menetelése, és a nemzetközi kupameccsek után kicsit fáradtabb lesz, és éreztük, hogy meg lehet őket lepni. Ellenfelünk mindent megpróbált és jól is játszott, í­gy igazán értékes a győzelmünk.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2002.IX.1. Ferencváros – MTK Hungária: 0-1 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk roppant balszerencsés körülmények között, tí­z emberrel küzdve kapott ki 1-0-ra az MTK-tól. Ebben az idényben először szenvedtünk vereséget. A mindent eldöntő gólt egy szabadrúgás után Zavadszky szerezte. Sajnos a mai meccsen Bede Ferenc játékvezető sem volt csúcsformában, hiszen – többek között – egy jogos tizenegyestől is megfosztott bennünket.

  Ferencváros – MTK Hungária: 0-1 (0-1)
  Üllői út, 10.000 néző, vezette: Bede (Gyarmati, Erős)

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Gyepes – Kriston, Balog Z., Lipcsei, Szkukalek – Gera (Andone 67.), Tököli (Jovic 67.), Leandro

  MTK: Hajdu – Molnár, Komlósi, Szmiljanic, Füzi Á. – Zavadszky, Jezdimirovic, Illés, Rednic (Elek 92.) – Ferenczi, Juhász (Czvitkovics 56., Némethy 81.)

  Gól: Zavadszky (27.)
  Sárga lap: Kriston (29.), Gera (36.), Vukmir (48.), Tököli (65.) illetve Szmiljanic (18.), Jezdimirovic (37., 79.)
  Kiállí­tva: Dragóner (32.) illetve Jezdimirovic (79.)

  Feszült hangulatban kezdődött a találkozó és sajnos Bede az elején nem volt elég szigorú, ezért hamar elszabadultak az indulatok. A 4. percben Jezdimirovics kí­méletlenül beleszállt Leandróba, Bede nagyon helyesen előnyszabályt alkalmazott, hiszen nálunk maradt a labda, de a támadásunk befejezése után nem figyelmeztette az MTK játékosát, ami óriási hiba volt. A 12. percben Ferenczi csúszott rá Balog sarkára, a lap ezúttal is Bede zsebében maradt. Kiegyenlí­tett küzdelem folyt a pályán, egyik kapu előtt sem alakult ki veszélyes helyzet. A 21. percben megszerezhettük volna a vezetést, Lipcsei remek átadásával Gera tört be a tizenhatoson belülre, de lövésébe Szmiljanics az utolsó pillanatban vetődött bele. A 27. percben váratlanul vezetést szerzett az MTK: Illés í­velt be szabadrúgást 20 méterről a kapunk elé és Zavadszky 8 méterről a jobb sarokba fejelt (0-1). A 30. percben Vukmir tört előre a jobb szélen, amikor Szmiljanics hátulról buktatta. Az MTK légiósának már volt egy sárga lapos figyelmeztetése, ennek ellenére továbbra is a pályán maradhatott. A 32. percben Dragóner összecsúszott Komlósival, közben lábbal eltalálta ellenfelét, amiért Bede kiállí­totta. Ez az í­télet elfogadható volt, sajnos a bí­ró korábban nem volt ennyire határozott. Csapatunk tartását mutatja, hogy a bekapott gól és a létszámhátrány sem törte meg, sőt Leandro a 44. percben majdnem megszerezte az egyenlí­tő gólunkat. Brazil légiósunk 18 méteres, bal sarokra tartó bombáját Hajdu óriási bravúrral védte.

  A szünet után hatalmas lendülettel kezdtünk, a 47. percben Gera 17 méterről lőtt kapufát, az 50.-ben Szkukalek remek labdával indí­totta Tökölit, de a partjelző tévesen lesen állí­totta meg az akciónkat. Az 53. percben a meccs legsportszerűtlenebb jelentét láthattuk: Rednic készülődött szögletrúgáshoz, amikor berepült elé egy pénztárszalag. Az MTK légiósa összeesett, mintha fejbe dobták volna. A televí­ziós lassí­tásból egyértelműen kiderült, hogy Rednicet nem találták el. Időhúzásra és a nézők provokálására kiválóan megfelelt a légiós szí­nészi alakí­tása. Az 58. percben két helyzetet is kihagytunk: előbb Kriston kapu elé belőtt labdája ment el mindenki előtt, majd Szkukalek beadása után Gera lőtt kapásból fölé. A 63. percben Füzi terí­tette le Vukmirt, a sárga lap elmaradt, két perccel később viszont Tököli esetében nem maradt el a figyelmeztetés, pedig csatárunk nemtett mást, mint jelezni, hogy a partjelző nincs tisztában a tétlen les fogalmával, mert negyedszer állí­tották meg tévesen. Nem kellett sokat várni az újabb súlyos bí­rói tévedésre: a 75. percben Komlósi a tizenhatoson belül kézzel ütötte el a labdát Lipcsei elől, de elmaradt a jogos büntető. A 79. percben a korábban sárga lapot kapó Jezdimirovics kí­méletlenül felrúgta Leandrót, szerencsére őt kiállí­totta a játékvezető. A 90. percben Lipcsei lövése kerülte el centiméterekkel a vendégek kapuját, a 91.-ben Gyepes kapáslövését ütötte ki Hajdu óriási bravúrral.

  A mérkőzés összképe és a helyzetek alapján csapatunk semmiképpen nem érdemelt vereséget, emberhátrányban játszva is fantasztikus elszántsággal küzdött.

 • 93
  Bede lefújta a mérkőzést, csapatunk ebben a bajnokságban először szenvedett vereséget.
  92
  Harmadszor cseréltek a vendégek: Rednic helyére Elek állt be.
  91
  Leandro legurí­tása után Gyepes 14 méteres lapos kapáslövését Hajdu óriási bravúrral ütötte ki.
  91
  Jobboldali beadás után Szűcs óriási bravúrral ütötte el a labdát Ferenczi elől.
  90
  Lipcsei 20 méteres lövése centiméterekkel ment mellé.
  88
  Jovic emelte Lipcseihez a labdát, aki gyönyörű sarokmozdulattal próbálta visszatenni, de Komlósi közbelépett.
  83
  Leandro szöglete után Hajdu csak tovább tudta ütni a labdát, de a hosszú oldalon senki nem érkezett a mieink közül.
  81
  Cseréltek a vendégek: Czvitkovics helyére Némethy állt be.
  79
  Jezdimirovics hátulról felrúgta Leandrót és mivel volt már egy sárgája, a játékvezető kiállí­totta. Jezdimirovics nagyon sportszerűtlenül a kapu mellett, sétálva hagyta el a pályát.
  78
  Zavadszky lőtte be a labdát a kapunk elé, de Illés szerencsére lemaradt a beadásról.
  75
  Komlósi a tizenhatoson belül Lipcsei elől kézzel ütötte el a labdát, Bede azonban teljesen érthetetlen módon nem adott tizenegyest, hanem lökés cí­mén az MTK kapott szabadrúgást.
  72
  Illés emelte be a labdát a védőink mögé, de Balog Czvitkovics elől fejjel mentett.
  70
  Zavadszky két ember között lépett ki, de Balog az utolsó pillanatban becsúszva mentett.
  67
  Kettős csere a mieinknél: Tököli helyett Jovic, Gera helyett Andone lépett pályára.
  65
  Tökölit sokadszor állí­totta meg tévesen lesen a partjelző, csatárunk ezt szóvá tette és sárga lapot kapott.
  63
  Füzi terí­tette le Vukmirt, de elmaradt a sárga lapos figyelmeztetés.
  60
  Illés visszagurí­tása után Czvitkovics lőtt a kapunk fölé.
  58
  Két helyzetet hagytunk ki egy percen belül: előbb Kriston beadása ment el mindenki előtt és Molnár mentett, majd Szkukalek begurí­tását követően Gera lőtt kapásból fölé.
  56
  Cseréltek a vendégek: Juhász helyére Czvitkovics állt be.
  55
  Rednic tört be a tizenhatosunkon belülre, de Gyepes az utolsó pillanatban remek ütemű becsúszással szerelte.
  53
  Rednic szögletrúgáshoz készülődött, amikor berepült elé egy pénztárszalag. Az MTK légiósa eljátszotta, hogy eltalálták, pedig a televí­ziós lassí­tásból egyértelműen kiderült, hogy erről szó sem volt. Nagyon sportszerűtlen jelenet volt.
  51
  Juhász egy méteres lesről indult, de a játékvezetők elengedték, beadását azonban Szűcs magabiztosan húzta le.
  50
  Szkukalek emelte be a labdát a védők mögé, Tököli ugrott volna ki, de a partjelző lest jelzett.
  48
  Vukmir rossz ütemű becsúszásért kapott sárga lapot.
  47
  Kriston szerzett labdát a félpályánál, egyből indí­totta Gerát, aki 17 méterről óriási kapufát lőtt.
  46
  Félidei nyilatkozatok:
  Zavadszky Gábor: -- Nagyon feszült hangulatú a mérkőzés. Úgy érzem, megérdemelten vezetünk és szerintem a kiállí­tás is jogos volt.
  Lisztes Krisztián: -- Változatos, fordulatokban bővelkedik a mérkőzés. Az MTK könyörtelenül kihasználta a ferencvárosi védők hibáját. A Fradinak tí­z emberrel nagyon nehéz dolga lesz, de sokszor előfordult már, hogy a kevesebb emberrel játszó gárda fordí­tott.
  46
  Elkezdődött a második félidő, a szünetben egyik szakvezető sem cserélt.
  45
  Bede lefújta az első félidőt.
  45
  Juhász beadása után Illés közeli fejesét Szűcs óriási bravúrral a léc alól ütötte szöglere.
  44
  Leandro 18 méteres, bal sarokra tartó lövését Hajdu óriási bravúrral védte.
  43
  Kriston remekül futott el a jobb szélen, Tökölihez passzolt, ő egyből sarokkal Gerát hozta játékba, de Gerzson túlfutott a labdán.
  41
  Juhász kapu elé belőtt labdáját Vukmir az utolsó pillanatban vágta ki.
  39
  Egy balról beí­velt labdáért Juhász és Gyepes ugrott fel, a vendégek támadója eldobta magát, de Bede jól látta, hogy nem történt szabálytalanság.
  37
  Jezdimirovics csúnyán rátartott Lipcsei lábára, nem is maradt el a sárga lapos figyelmeztetés.
  36
  Gera felrúgta Füzit, sajnos jogosan kapott sárga lapot.
  34
  Tököli gurí­tott Leandróhoz, ő megpóbálta kiugratni Leandrót, de Füzi jól lépett közbe és megállí­totta az akciót.
  32
  Dragóner összecsúszott Komlósival, Bede úgy látta, hogy védőnk szándékosan szabálytalankodott és kiállí­totta játékosunkat.
  30
  Vukmir tört előre a jobb szélen, Szmiljanics buktatta. Bede lefújta a szabálytalanságot, de nem mutatta fel a második sárga lapot az MTK játékosának.
  29
  Kriston próbálta megállí­tani az előretörő Zavadszkyt a félpályánál, de elkésett egy ütemet és a vendégek játékosa átesett Titi lábán. Bede sárga lapot adott játékosunknak.
  27
  Illés í­velt be szabadrúgást 20 méterről a kapunk elé és Zavadszky 8 méterről a jobb sarokba fejelt (0-1).
  25
  Vukmir indí­totta a jobb szélen felfutó Kristont, de Ferenczi kifejelte előle a labdát.
  23
  Rednic í­velt be szabadrúgást az oldalvonal mellől a kapunk elé, Illés visszafejelte a labdát, de Dragóner jól helyezkedett és tisztázott.
  21
  Lipcsei indí­tásával Gera tört be a tizenhatoson belülre, de lövése elakadt a közbevetődő Szmiljanicsban.
  18
  Szmiljanics buktatta az előretörő Tökölit és jogosan kapott sárga lapot. A szabadrúgást 25 méterről Lipcsei a kapu fölé lőtte.
  15
  Lipcsei végzett el kis szögletet a bal oldalról, majd a visszakapott labdát 17 méterről rálőtte, de Komlósiról levágódott a labda.
  12
  Ferenczi csúszott rá Balog sarkára, de Bede csak szabadrúgást í­télt a javunkra, a jogos sárga lapos figyelmeztetés elmaradt.
  10
  Molnár indí­totta Ferenczit, de Vukmir jól helyezkedett és remek szereléssel állí­totta meg a vendégek támadását.
  7
  Egy előreí­velés után Dragóner fejéről Juhász elé pattant a labda, akinek 20 méteres kapáslövése messze elkerülte a kapunkat.
  4
  Jezdimirovics kí­méletlenül beleszállt Leandróba, Bede előnyszabályt alkalmazott, ám később sem adott sárga lapot a durván szabálytalankodó játékosnak.
  3
  Lipcsei átadásával Balog tört előre, de hosszan szöktette magát és a vendégvédők szereltek.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés! Mi indí­tottuk útjára a labdát, a mieink kezdték a játékot, az első félidőben mi támadunk a Springer-szobor felőli kapura.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Rövidesen kezdődik az óriási érdeklődéssel várt örökrangadónk az MTK ellen az Üllői úton. A mieink ebben a percben jöttek ki a pályára melegí­teni. Bár a kezdésig még fél óra van hátra, a lelátón már most közel háromezren foglalnak helyet és óriási üdvrivalgással fogadták játékosainkat.
  .
  Ebben a pillanatban jönnek ki a csapatok a pályára. A mieink tiszta zöldben, a vendégek tiszta fehérben játszanak majd.
  .
  Kezdőcsapatunk egy helyen tér el a megszokottól: Adem Kapic három sárga lapja miatt ma nem léphet pályára, a helyére Balog Zoltán került. A mieink Szűcs -- Vukmir, Dragóner, Gyepes -- Kriston, Balog, Lipcsei, Szkukalek -- Gera, Tököli, Leandro összeállí­tásban veszik fel a harcot a kék-fehérekkel, a kispadon Udvarácz, Keller, Somorjai, Cheregi, Jovic és Andone vár bevetésre. A vendégek kezdő tizenegye: Hajdu -- Molnár, Komlósi, Szmiljanics, Füzi Á. -- Zavadszky, Jezdimirovics, Illés, Rednic -- Ferenczi, Juhász

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső