2003.V.14. Ferencváros – Siófok: 0-2

Győzelmet hozott a nyugalom

Már megint a régi nóta: mikor kezdődjön a meccs? Tudvalévő, e találkozónak nagyjából akkor lett vége, amikor a talán nemcsak mérsékelt érdeklődésre számot tartó Juventus – Real Madrid Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágója kezdődött.

A mérkőzés előtt több ünnepségre is sor került. Ma adták át a Simon Tibor-dí­jat, melyet a Ferencváros legharcosabb, legelszántabban küzdő felnőtt korú, illetve ifjúsági futballistája kap meg. Az első csapat Simon Tibor-dí­jasa szurkolóink szavazatai alapján Gera Zoltán lett, az ifjúságiaknál az utánpótlásedzők Vass Ádámot, U15-ös csapatunk védőjét választották meg a legjobbnak.

20030514-siofok-gera– Természetesen nagyon örülök annak, hogy ezúttal én kapom a Simon Tibor-dí­jat. Ez nagyon sokat jelent nekem, hiszen a szurkolók szavazatai után alakult ez í­gy, és számomra sokat jelent, hogy ők észreveszik, miként küzdök a pályán. Bevallom őszintén, nem számí­tottam rá. Tavaly Szűcs Lajos kapta a dí­jat, és az ember azt gondolná, hogy általában a védők a legharcosabbak. Persze én is mindig nagyon elszántan lépek pályára, mindent megteszek azért, hogy jól szerepeljünk, és a szurkolók ezt dí­jazták – nyilatkozta Gera Zoltán.

Ferencváros – Siófok: 0-2 (0-0)
Üllői út, 5.975 néző, vezette: Bede Ferenc (Strehó, Balog J.)

Ferencváros: Szűcs L. – Bognár Zs. (Jovic 67.), Dragóner, Balog Z. – Kriston, Zováth, Lipcsei, Keller – Gera, Tököli, Leandro (Penksa 60.)
szakmai igazgató: Garami József

Siófok: Németh G. – Juhász T. (Grósz 81.), Pantic, Kuttor, Koller – Kovács P., Schwarcz, László A. – Schultz (Usvat 86.), Csordás Cs., Fülöp Z. (Filipovic 90.)
vezetőedző: Csank János

Gól: Csordás Cs. (51.), Fülöp Z. (68.)
Sárga lap: Lipcsei (44.) illetve Schwarz (88.)

így az Üllői útról csak az érhetett haza a nemzetközi kupamérkőzésre, akinek a stadion területén bejelentett lakása van (információink és korábbi tapasztalataink alapján úgy tudjuk, ilyen emberből kevés van), és nem állí­tható, hogy ez is BL. Merthogy a Borsodi Liga és a Bajnokok Ligája között van némi differencia, és ha csak ezer érdeklődő mondott le a Fradi–Siófokról, mert meg akarta nézni a BL-elődöntőt is, ezért inkább utóbbi mellett döntve otthon maradt, akkor tényként rögzí­thetjük: megint magunknak ártottunk.

Mivel a torinói meccs kezdési időpontja viszonylag nehezen mozdí­tható, a kí­vülállók szerint a magyar bajnoki meccsnek kellett volna ehhez igazodnia, de a zöld-fehér klub több igénynek is szeretett volna megfelelni. Az elmúlt napokban tapasztalt hőséget is el akarták kerülni (más kérdés, hogy a hirtelen hűvösre fordult időjárás ezt a gondot megoldotta), ráadásul szerda lévén több szurkoló is jelezte, a munkahelyről nem ér ki a stadionba, ha este hét előtt elkezdődik a mérkőzés. így a sasok számára maradt a kényszerű ütközés a zebrákkal, no meg a kérdés: égetően nagy szükség volt egy hétközi fordulóra?

A választ talán az üresen ásí­tozó szektorok adták meg. Ahhoz képest, hogy a felsőházi rájátszás eddigi két legeredményesebb csapata találkozott, no és a Fradi nagy eséllyel pályázik a bajnoki aranyra, igencsak kevesen jöttek el a találkozóra.
Amely amúgy igen élénken kezdődött, hiszen a meccs napján 27 esztendős Tököli Attila már a tizedik másodpercben kapura lőtt, ám néhány pillanattal később Csordás Csaba válaszolt erre a másik oldalon. Idővel azonban kiderült, a jól szervezett és kulturáltan futballozó vendégcsapattal nem nagyon tud mit kezdeni az FTC. Igaz, a siófokiak a fővárosiak térfelén alig-alig tudták megtartani a labdát az első félidőben, í­gy szinte végig a zöld-fehérek irányí­tottak, Németh Gábornak nem volt túl sok félnivalója.

Jellemző, hogy fél óra elteltével a hazai cserejátékosokat melegí­teni küldte Garami József szakmai igazgató, nem sokkal később a sokadik rossz passzt látva fütyülni kezdtek. Tompának, ötlettelennek tűnt a Fradi, az í­velésekkel nem lehetett zavarba hozni a két jól megtermett siófoki belső védőt, ha pedig a vonalak mentén a bekkek vonala mögé került valaki, a beadás volt pontatlan.

Bár az eső elállt, a ferencvárosiak aligha gondolták, hogy az igazi hidegzuhany a szünet után érkezik – Csordás Csaba találata ugyanis aligha illett a hazaiak által elképzelt forgatókönyvbe. Miután a somogyiak már góljuk előtt is feltűnően higgadtan játszottak (tehették, hiszen nekik ezen a meccsen nem volt vesztenivalójuk), ezután még nagyobb nyugalommal adogathattak. A veszélyt érezve Garami József Marek Penksát, később a védő Bognár Zsolt helyett a csatár Alekszandar Jovicsot is pályára vezényelte, de a Fradi nem lett jobb, legfeljebb elszántabb. A hazaiak játékát hűen jellemzi, hogy Németh Gábornak egy óra elteltével volt csak érdemi munkája, amikor Lipcsei Péter szabadrúgását hárí­totta látványosan.

Néhány évvel ezelőtt egy góllal végződő Schultz Levente, Fülöp Zoltán akciót vastapssal fogadott volna a Fradi-tábor, ám mert a nevezett játékosok immár a Siófok futballistái, a hazaiak közül keveseknek tetszett a második vendégtalálat.

A hajrában utolsó erőtartalékait mozgósí­tva próbált tenni valalmit a Ferencváros, de a siófokiakat alig-alig lehetett kizökkenteni nyugodtságukból. Csank János egyébként a mérkőzés előtt esélytelennek nevezte csapatát, és könnyen lehet, a rutinos tréner “altatásos” taktikája igencsak megtévesztette a zöld-fehéreket. A látottak alapján a szervezetten, okosan futballozó siófokiak megérdemelten nyerték meg a mérkőzést, és sokadszor igazolták, ez a gárda több figyelmet, nagyobb támogatást érdemelne.

Percről percre

1. perc: Gera “készí­tette le” a labdát középen Tökölinek. A hazaiak csatára pedig 18 méterről, ballal mesterien csavarta a kapura a labdát, balszerencséjére Kuttor beleért, í­gy az centikkel ment el a jobb kapufa mellett.
11. perc: Fülöp Zoltán iramodott meg a bal oldalon, a tizenhatos és az oldalvonal közti területről középre gurí­tott, Csordás ügyesen fordult le a védőkről, aztán jobbal kapura lőtte a labdát 14 méterről, Szűcs Lajos előre vetődve védett.
21. perc: Gera nagyszerű ütemben indí­totta bal oldalon Kellert, a rutinos játékos csinált egy lövőcselt, majd az alapvonal közeléből kapura rúgta a labdát, Németh Gábor azonban jól zárta a rövid sarkot és az alapvonalon túlra ütötte a labdát.
40. perc: Lipcsei végzett el szögletet a jobb oldalról, Balog Zoltán ugrott magasra: nyolc méterről kapura fejelte a labdát, a gólvonalon álló László a mezőnybe stukkolta, Gera pedig kapásból hat méterről nagy helyzetben fölé vágta.

20030514-bognar46. perc: Keményen védekeztek a siófokiak: Pantics buktatta Leandrót 21 méterre a siófoki kaputól. Gera végezte el a szabadrúgást, Németh Gábor öléből előbb kipattant a labda, de aztán a berobbanó Balog Zoltán elől már elcsí­pte.
51. perc: Fülöp szerezte meg a labdát a bal oldalon, majd nagyszerűen jobbal középre í­velt, a labda átszállt a védők feje felett, és Csordás a mezőny legalacsonyabb játékosa pedig hat méterről, előredőlve fejelte a labdát a bal alsó sarokba. 0–1
63. perc: Bognár Zsolt hibájából Fülöp szerezte meg a labdát a hazai tizenhatos előtt, aztán csinált egy cselt, passz helyett azonban a lövést választotta, í­gy az eléje vetődő Dragóner és Bognár Zsolt szögletre mentett.
65. perc: Lipcsei végzett el szabadrúgást 25 méterre a siófoki kaputól. Hatalmas lövését követően azonban a labdát Németh Gábor parádés vetődéssel az oldalvonalon túlra ütötte.
68. perc: Kovács Péter szerzett labdát a saját térfelének közepén, nagyszerűen indí­totta a túlsó oldalon előrelendülő Csordást, aki a tizenhatos előtt középre passzolt Schultzhoz, ő pedig a bal oldalon akciót kí­sérő Fülöphöz tette a labdát. Fülöp kicselelezte Lipcseit, majd jobb lábbal “eltörte a labdát”, de az í­gy is a Fradi kapujának jobb oldalába vágódott. 0–2

Fény és árnyék

Illusztris vendégei voltak az Üllôi útnak. A belga Genk együttesének vezetôedzôje, Sef Vergoossen Vladan Filipovics FIFA-licences menedzser társaságában tekintette meg a mecscset, elsôsorban Dragóner Attila miatt. A szakember elmondta, már másodszor nézi meg a magyar válogatott védôjét, í­gy elmondható, nem volt véletlen, hogy Dragóner igencsak agilisan játszott ezen a találkozón. Szerda délután a lisszaboni Sporting elnökségének két tagja is megjelent a Fradi-pályán, de ez a látogatás inkább baráti, semmint hivatalos volt.

Láthatóan zavarba jött az a biztonsági ôr, aki a mérkôzés elôtt kikí­sérte a klubházból a pályát megvizsgáló játékvezetôi hármast: az ôrzô-védô cég alkalmazottja ugyanis cigarettázva sétált végig a pályán, és mivel érezte, hogy nem feltétlenül jó ötlet, a bagót maga mögé rejtve követte Bede Fe-rencéket, hogy aztán néha a játéktérre hamuzzon. Mondhatjuk, nem nagy dolog ez, de alighanem van néhány Fradi-szurkoló, aki úgy véli, számára még mindig szent gyep az Üllôi úti, és bár a pálya szélén nincs kirakva a dohányozni tilos felirat, azért a pályán mégsem illik rágyújtani.

Nyilatkozatok:

Garami József: “Az első gólig elfogadható teljesí­tményt nyújtottunk, de sajnos, semmi sem sikerült a kapu előtt. A gólt követően kitámadtunk, több lehetőségünk volt, de a játékunk szétesett. Sajnálom, hogy nyolc győztes mérkőzés után vereséget szenvedtünk. ”

Csank János: “Nagy csata volt! Az első félidőben a nagy lehetőségeink előtti utolsó passzokat elrontottuk, szünet után azonban már a helyzeteknél is pontosak voltunk, és ennek köszönhetjük a győzelmünket.”

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2003.V.14. Ferencváros – Siófok: 0-2 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.04. 17:30, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ